Magyar Opera

Opera Mobile 9.7 bejelentés

Április első napjaiban kezdődik Las Vegasban a 2009-es CTIA Wireless Show, a vezetéknélküli technológiák jelentős seregszemléje. Az Opera erősen érintett a témában, így természetesen képviseltetni fogja magát. Az efféle összejövetelek ugyanis különösen alkalmasak arra, hogy az új fejlesztéseket megismertethessék a piac legjelentősebb szereplőivel.

A mai napon az Opera fejlesztői megszellőztettek egy ilyen bejelentést. Ez alapján már nem kell sokat várnunk a mobilos részleg újdonságára, az Opera Mobile 9.7 bétájára. Már maga a számozás is érdekes. Az utóbbi időben érzékelhető a törekvés, hogy az asztali és a mobil verzió számozását egységesítsék, így lehetett a legutóbbi béta még csak 9.51. Csakhogy van egy apró probléma: jelenleg nincs 9.7-es PC-s verzió. Ez az ellentmondás kétféleképpen oldható fel. Egyfelől nem lehet kizárni egy későbbi asztali Opera 9.7-et, másrészt esetleg ezzel kívánják jelezni, hogy tudásban fejlettebb a jelenlegi legfrissebb (9.64-es) PC-s verziónál.

A sajtóközleményen túl a "Mobile Team" blog is közzétett egy bejegyzést a témával kapcsolatban. Ezek alapján röviden az alábbiakat várhatjuk az új verziótól.

Újdonságok:

  • az Opera Mobile 9.7 béta megkapja az asztali 10-es verzióból ismert Presto 2.2 renderelőmotort. Ez egyben azt is jelenti, hogy teljesíteni fogja az Acid3 tesztet és az oldalakat is gyorsabban tölti majd be.
  • megjelenik az Opera Turbo támogatás, így végre egy szoftverben egyesíthető a Mobile sokoldalúsága és a Mini fürgesége
  • továbbfejlesztett Minialkalmazás-kezelő, amivel ezentúl a böngészőtől függetlenül futtathatjuk majd a widgeteket, továbbá a használhatóság is sokat javult
  • Google Gears támogatás, ami funkcióbővítést és fejlettebb webes programokat jelent majd a felhasználóknak
  • OpenGL ES támogatás, a hardveres gyorsíthatósághoz, javítva a felhasználói felület kezelhetőségét, valamint az oldalak nagyítását és görgetését

A nagyobb újításokon kívül a korábbi verzió számos bosszantó hibája is javításra került, például a beviteli (IME) támogatás már jobban működik, és a program válaszkészsége is jeélentősen javult. Ezen felül immár memóriakártyára is telepíthető és nem kavar be a korábban telepített verzióknak sem.

Letölteni várhatóan a bejelentéstől számítva lehet, sajnos azonban csak Windows Mobile verzió létezik. Addig is tekintsétek meg az Opera Turbó képességeit bemutató rövid Opera videót.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr611027388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.26. 20:33:55

Még Symbianra se nagyon...

Amúgy két dolgot hiányolok a listából:
- Flash
- Opera Link

email 2009.03.31. 18:10:54

@cousin333:
Opera Mobile-ban nem vagyok otthon, de jól látom, hogy ebben van Flash? www.youtube.com/watch?v=2CzSZx5e2iA

Lali_ 2009.03.31. 19:48:43

@email: Mivel oda van írva a videóra, hogy flash, ezért valószínű :) , de a videón szerintem egy 9.5-ös, UIQ-s verzió van
süti beállítások módosítása