Magyar Opera

Gombtippek Operához

Sokan hajlamosak elkönyvelni az Operát egy "fullos" böngészőnek, ami alapban tartalmaz minden szükséges funkciót. Ezzel párhuzamosan elterjedt az a nézet is, hogy az Opera funkciókészlete nem bővíthető, ellentétben a Firefoxszal, amiről mindenki tudja, hogy szinte bővíteni kell, annyira adja magát a dolog.

Természetesen van igazság a fentiekben, de a valóságban a helyzet nem olyan egyértelmű. A sok, szépen integrált funkció mellett van mód további képességek implementálására is. Egyik ilyen módszer a felhasználói JavaScriptek és stílusfájlok használata. A másik, sokkal egyszerűbb a saját gombok hozzáadása (a felhasználói felület változtatásairól egy korábbi cikkünkben olvashatsz). Szerencsére nem kell feltétlenül belemélyednünk a gombkészítés rejtelmeibe, hiszen számos készre gyártott gombot találhatunk a neten. A legfontosabb forrás talán az OperaWiki gombokat tartalmazó oldala, ami elérhető magyarul is. Ezek közül szeretnék ajánlani néhányat, amit magam is hasznosnak tartok. Persze ez nem jelenti azt, hogy a többi haszontalan lenne, vagy, hogy minden jó gombot megtaláltam volna.

Alaplépések

Az első tisztázandó kérdés: hogyan adhatjuk hozzá a gombokat? Nos, egyszerű "fogd és vidd" módszerrel a kiszemelt gombot húzzuk a kívánt helyre. A mozdulatot érdemes felfelé indítani, különben csak a szöveget kezdjük el kijelölni. A felugró megerősítő ablakot nyugtázva már telepítettük is a gombot. Célszerűbb lehet azonban egyszerűen rákattintani a gombra, ekkor bekerül a saját gombok közé (Shift + F12, Gombok, Saját gombok), ahol a későbbiek során is megtalálhatjuk.

Ami a gombok eltüntetését illeti, egyszerűen kattintsunk jobb egérgombbal a felületi elemre, majd válasszuk az Eltávolítás az eszköztárról pontot. Szót érdemel még a gombok áthelyezésének kérdése. A 9.2x verziókig bezárólag egyszerűen fogd és vidd módszert használhattunk. Azonban ez néha véletlenszerű "gombvándorlásokhoz", és könyvjelzők eszköztárakon való rejtélyes felbukkanásához vezetett. A balesetek elkerülése végett, a 9.5-ös verzió megjelenését követően, egyidejűleg a Shift gombot is lenyomva kell tartanunk a kívánt hatás eléréséhez.

Ne felejtkezzünk el a funkciógombok megfelelő tálalásáról sem! Ebben nagy segítségünkre lesznek az elválasztók, amiket a többi gomb között találunk meg. További - eszköztáranként állítható - opció, hogy a gombokat képpel, felirattal, vagy mindkettővel szeretnék-e látni. Talán felesleges is mondanom, hogy ez a használhatóságot és a helykihasználást nagymértékben befolyásolja. Az átállításhoz kattintsunk jobb egérgombbal a kívánt eszköztáron, majd válasszuk a Testreszabás opciót. Az Eszköztárak fülön a Stílus legördülő menüjénél válasszuk, ki, amit szeretnénk, majd OK.

Apró kényelmetlenségek

Az Opera 7 kezelőfelületét sokan találták bonyolultnak, ami nem segítette az új felhasználók "beilleszkedését". Az Opera fejlesztői azóta egyre-másra egyszerűsítik az alap kinézetet (meg a billentyűzetkombinációkat), azt remélve, hogy könnyebben megszokható lesz a használata. Ezen törekvés két jellegzetes problémát okoz egyes felhasználóknak. Az egyik nehézséget az jelentheti, hogy a Stop és Reload gombok nem különülnek el, hanem egyetlen gomb tölti be - felváltva - a szerepüket. Ez helytakarékos megoldás ugyan, de néha kellemetlenségek forrása lehet. Akit ez zavar, az egyszerűen tüntesse el a gyári gombot, és tegye a helyére a különálló Stop és Reload gombokat.

A másik visszatérő probléma a Vissza gombhoz köthető. Erre kattintva visszaugorhatunk az előző lapra, ez eddig tiszta sor. De mi a helyzet, ha hármat szeretnénk visszalépni. Nos, egyszerűen nyomjuk hosszan a Vissza gombot. Ez azonban nem triviális, sokan szóvá is teszik a "hiányát". Szerencsére erre is létezik megfelelő gomb, ami ráadásul többet is tud ennél. A Enhanced Back Button, - ahogy készítői szerényen nevezik - elmés egy szerkezet. Egyfelől képes a „normális” működésre, valamint rendelkezik egy legördülő menüvel, amivel az előzménylista könnyebben előcsalogatható. Ezen felül, ha egy adott lapnak nincs előzménye, akkor azt a lapot nyitja meg, amiből korábban megnyitottuk!

Csak kényelmesen!

Az ember nem is gondolná, hogy egy apró egyszerűsítés mennyivel gördülékenyebbé teszi a program használatát. Vegyük például a kuka ürítését. Ennek normális menete: jobb kattintás a kukán, majd a Kuka ürítése. Ez még akkor is kényelmetlen lehet, ha ez az egyetlen menüpont. Mi lenne, ha egyetlen gombnyomással abszolválhatnánk a feladatot? Nos a Kuka ürítése gomb pontosan ezt csinálja. Egyszerűen helyezzük el a kívánt panel(ek)en, és intézzük el a takarítást egy kattintással.

A könyvjelzőinket sokféleképpen rendezhetjük el, hála az Opera széleskörű konfigurálhatóságának. Én személy szerint a teljes nézetet preferálom, azonban van ennek egy komoly hibája. Miután az ember megnyitott egy rakás mappát, a sok könyvjelző már-már végeérhetetlen "fává" alakul, és komoly kattintás mennyiségbe kerül, mire minden könyvtárat bezárunk. Szerencsére ezt is egyszerűsíthetjük, ehhez használjuk a Collapse List gombot. Gyakorlatilag bárhol máshol jó szolgálatot tehet, ahol fa struktúrával kell megküzdeni. Természetesen létezik gomb ennek ellentettjére is, Expand List néven, bár szerintem ennek a gyakorlati haszna sokkal csekélyebb.

Az Opera egyik legjobb funkciója az oldalsáv, ahol minden fontosabb funkció kényelmes helyre talált. Azonban jól jön néha, ha nagyobb felületen dolgozhatunk, például a könyvjelzők rendezgetésekor. Megoldás lehet az oldalsáv méretének extrém megnövelése, de ez nem túl elegáns. Ekkor jön képbe az Opera másik remek képessége, hogy szinte mindent képes füleken kezelni. Lehetőség van arra, hogy az egyes paneleket egy új fülön nyissuk meg, teljes méretben. Erre a korábbi változatokban egy kettős nyilat formázó gomb szolgált, ami a panelbezáró gomb mellett kapott helyet. Azóta sajnos a fejlesztők eltávolították az alapértelmezett felületről, de a gombok között még mindig ráakadhatunk. Shift + F12, Gombok fül, Panelek részében keressük.

Lehetőségek végtelen tárháza

Remélem a fentebb bemutatott gombok között ti is találtatok kedvetekre valót, és sikerült felkeltenem az érdeklődést az egyéni gombok iránt. A cikk elején megadott linken rengeteg további gombot találtok, vagy akár a sajátotokat is létrehozhatjátok, mindenesetre az Operában megtalálható belső parancsok száma igen tekintélyes, és akkor még nem is szóltam arról, hogy a gombok akár (Java)szkripteket is futtathatnak. Jó keresgélést mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr40465035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valakiember (törölt) 2008.06.16. 20:28:45

én a 9.50-ben speciel teljesen áttraktam a gombokat a régi jól megszokott helyukre. :)

Kicsit fura volt, mindíg máshova klattyingattam meg hasonlók, úgyhogy nem használhattam azt az elvet, hogy megszokom. :)
Muszály volt visszaállítanom. :)

madve2 2008.06.16. 21:40:09

"Erre a korábbi változatokban egy kettős nyilat formázó gomb szolgált, ami a panelbezáró gomb mellett kapot helyet. Azóta sajnos a fejlesztők eltávolították az alapértelmezett felületről, de a gombok között még mindig ráakadhatunk."

Nekem minden újratelepítéskor egyik első dolgom ezt megcsinálni =) Egyik legjobb gomb, nem értem, alapból miért nincs a helyén, igazán elfér, és iszonyú hasznos.

Egyébként a sajátgomb kategória favoritja nálam ez a kis csoda: nontroppo.org/tools/buttonmaker/

Iszonyú egyszerű használni, és minden vágyunk teljesülhet pár kattintás alatt =)

(egyébként, ha már nyelvtan: "Firefoxszal", ugyanis ha az utolsó betű által jelölt hang kiejtésre kerül, akkor nem kell kötőjel)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.06.16. 21:51:31

Remélem én leszek az utolsó offtopic, de szerinem mind a Firefox-szal, mind a Firefoxszal forma iszonyú ronda. Nem véletlenül kell az emberek fejébe verni, hogy ezt ÍGY KELL.

Operás gombból (és belső parancsból) meg annyi van, hogy az ember mindig találhat benne újdonságokat.

madve2 2008.06.16. 22:00:18

Meg ha még szabad egy gombot ajánlani, főleg a 9.5-höz, amivel egy csomó lap csak Firefoxnak álcázott Operával hajlandó menni, az az Opera@USB "Identify as" gombja, egy kattintásból megcsinálja szépen és elegánsan azt, amihez amúgy egy csomó almenüt kell végigjárni(cserébe kell hozzá egy kis "hekkelés", hogy beépítse az ember, mert az alap skinben nincs meg a Firefox/IE embléma, amit a gomb használ, de nem vészes).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.06.16. 23:04:39

Na, nyelvész barátaim, a helyes írásmód: Firefoxszal (A magyar helyesírás szabályai 216/b).

Most pedig jöhetnek a jobbnál jobb gombok :).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.06.16. 23:24:30

Egyébiránt utólag elolvasva eléggé összecsapottra sikerült a cikk, sok-sok kimaradt betűvel, szóval a "Firefoxszal" csak a jéghegy csúcsa volt. Azt hiszem, nem árt majd átolvasni a magyar helyesírás szabályait. Ha még valaki talál benne hibát, az szóljon nyugodtan. Ez a többi cikkemre is igaz, de Karaj nevében nem beszélhetek. :)

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2008.06.17. 00:56:54

Ki tud egy müködö identitásgombot(Identify as),ami nekem van(vagy 3),egyiksem megy,sem a 9.2x usb-n,sem 9.5 portable-n

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2008.06.17. 01:02:43

Az oldalpanel most nekem is nagyon bejön)))
Oda van téve azaz 5-6 oldal,amit gyakran nézek,van hogy nem is nyitok meg semmit föablakban...:D

Schess 2008.06.18. 20:13:43

Madve2! Nekem is az Opera@USB "Identify as" gombja tetszene, de nem tudtam rájönni hogyan varázsoljam elő. Ha nem bonyolult, légy szíves leirni.

madve2 2008.06.18. 21:15:17

Hú, megpróbálom...

Először is, keresd meg a profilmappádat (opera:about, de utána csukd be az Operát persze =)), abban a toolbar mappában remélhetőleg van egy standard_toolbar.ini vagy ilyesmi (nálam speciel "standard_toolbar (1).ini"), és annak az alja felé ([Customize Toolbar Custom.content]) vannak a sajátgombjaid. Ebbe a csoportba szúrd be:

Button3, "Identify as"="Identify as, , , , "Window Browser Icon" > Identify as, 1, , , "ff_button" > Identify as, 4, , , "ie_button""

(ez egy sor akar lenni)

Az elején nekem azért Button3, mert ez a negyedik a listában (0-val kezdi a számozást), eszerint írd át értelemszerűen.

Na, és így a gomb már fenn lesz a saját gombjaid között, működik is, csak az ikonok nem lesznek még jók (legalábbis az alap skinben nincs benne az ie és a ff ikonja).

Menj a skin mappába (a profilmappádban, ha egyedi skinről van szó; ha az alap skinről, akkor a Program Files-ban levő Opera mappában - vagy ahova telepítetted az Operát - levő skin mappa), és keresd ki az okosítani kívánt skin zip-jét (pl. standard_skin.zip). Ebben a zipben az icons mappába be kell tenni az ff.png-t és az ie.png-t (amiket ki tudsz bányászni az Opera@USB-ben levő skinből, de ha gondolod, feltöltöm őket valahova).

Mindjárt kész =)

A zip gyökerében van egy skin.ini. Annak keresd meg az [Images] címkével jelölt szakaszát, és abba szúrd be (praktikusan csinálsz egy új sort az [Images] után, és oda):

ie_button = icons/ie.png
ff_button = icons/ff.png

Dolgok mentése (a WinRAR rögtön vissza is pakolja a változásokat a zip-be), Opera elindítása, örvendezés =)

Frank 2008.06.18. 23:38:00

Meg tudnátok mondani, hogy hogy lehet beállítani, hogy a HTML fájl képekkel menü maradjon beállítva és ne ugorjon át a Web csomag (egy fájlban) féle mentésre? A Gesture up-hoz rendeltem hozzá a "Save document As, 1" parancsot, de minden bezárás után visszaáll a Web csomag mentésre.

Köszi!

Schess 2008.06.19. 10:19:35

Köszönöm madve2, remélem sikerűlni fog.

Frank 2008.06.25. 20:56:40

Sziasztok!

Meg tudná vki. mondani, hogy az Opera 9.50-ben hogyan lehet beállítani, hogy a Save document As, 2 parancs a jonn egérgomb lenyomásakor és felmefé mozdítva az egeret, ne ugorjon vissza .mht-re, ha bezárom a progit, majd legközelebb megnyitom, hanem maradjon a htm-nél képekkel???

Köszi!!!
süti beállítások módosítása