Magyar Opera

Opera jegyzetek már a weben is

Bár az Opera Link már egy jó ideje képes szinkronizálni a jegyezeteket, eddig ezeket csak Operán belül érhettük el, a szinkronizáció bekapcsolása után. Ha nincs Opera, nincsenek jegyzetek sem — legalábbis mostanáig.

Nemrég viszont frissült az Opera Link webes felülete, és mostantól a könyvjelzők mellett elérhetjük az elmentett és szinkronizált jegyzeteket is, így azokat bárhol, bármilyen böngészőben elérhetjük. Sőt nem csak a régi jegyzeteket láthatjuk, hanem lehet újakat is felvenni, valamint szerkeszteni is őket, éppen úgy, mint az Operán belül.

Hogyan lehet szinronizálni a jegyzeteket Opera Linkkel?

A jelenlegi jegyzeteidet könnyen szinkronizálhatod az Operával, hogy később bárhonnan elérhesd őket. Ehhez szükséged van a legújabb Operára, majd ebben válaszd a Fájl > Opera szinkronizálása... menüpontot. Ha van MyOpera azonosítód, akkor azt add meg a felugró ablakban, ha nincs, akkor itt készíthetsz is egyet. Belépés után azonnal elkezdődik a szinkronizálás (könyvjelzők, gyorshívó és jegyzetek), erről az Állapotsávon kaphatsz visszajelzést.

Ezután ha egy másik gépen is bekapcsolod az Operában a szinkronizálást, és megadod ugyanezt a MyOpera azonosítót, akkor automatikusan megkapod a korábban szinkronizált könyvjelzőket és jegyzeteket.

Hogyan érhetem el online a könyvjelzőket és jegyzeteket?

Ha nincs kéznél Opera böngésző, vagy éppen más böngészőt használsz, akkor is eléred a szinkronizált elemeket, mostantól a jegyzeteket is. Nyisd meg az Opera Link oldalát, majd add meg a MyOpera azonosítódat, mint az Operán belül. Belépés után a felső sávon láthatod a különböző elemeket (sajnos egyelőre csak angol felületen): a Bookmarks alatt a könyvjelzőket, a Notes alatt a jegyzeteket, a Speed Dial alatt pedig a Gyorshívó elemeit találod.

Újdonság régi operásoknak is!

Az új felület tartogat még egy meglepetést, ami elsősorban a régi operásoknak lehet hasznos, akik többször és több gépen szinkronizáltak: a könyvjelzők alatt található Remove my duplicates... link törli a többször elmentett könyvjelzőket, hogy azok csak egyszer szerepeljenek a listában. Nice.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr53677786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

törölt-felhasználó (törölt) 2008.09.23. 17:44:06

A remove duplicates nem kapcsolható be állandóan, minden esetben manuálisan kell bejelentkezni, majd rákattintani + visszajelzést sem ad, hogy mely könyvjelzőket törölte. Úgy kéne megoldani, hogy megmutassa előre, hogy milyen duplikátumokat talált és checkboxban kiválaszthatom, hogy melyeket akarom ezek közül törölni.
A könyvjelzőknél szintén hasonlóan. Nem úgy mint most, hogy a végén van egy "edit bookmark" és arra kattintva törölhetem egyenként.
A Speed Dial csak ott van, de nem szerkeszthető, még csak drag n droppal nem is rendezhető sorba.
A jegyzetes rész egész használható lett.
De lehetne egy globális backup lehetőség, amivel legalább csak ha egy példányba is, de backupolhatnám a teljes szinkronizáció tartalmát, vagy automatikusan mondjuk 24 óránként, hogy ha bétákat/előzeteseket tesztelek és valami gebasz van, akkor vissza tudjam állítani valahonnan, ne kelljen a Vista árnyékmásolataira hagyatkoznom.
Esetleg (hogy ne legyen terhelt a hálózat és a tárhely) ezt külön lehetne igényelni, vagy automatikusan verziószám alapján, ha egy akkor még előzetes build-del jelentkezek be, akkor backupolja a link tartalmát, vagy ilyesmi.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.23. 18:06:07

Áttervezték a Speed Dial netes megjelenítését. Ez a forma sokkal alkalmasabb >9 bejegyzés megjelenítésére. Vajon tényleg működik mondjuk 4x4-es Speed Dial esetében is? Tapasztalatok? (lusta vagyok kipróbálni)

littlemat 2008.09.23. 19:33:47

Oldal beállításait és a URLfiltert kellene még menthetővé tenni. Ezeknek örülnék.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.23. 20:46:33

Én meg az egyéni gomboknak és kezelőfelület-változtatásoknak. Nem értem, miért nem lehet lendületből pár dolgot beletenni... :)

törölt-felhasználó (törölt) 2008.09.23. 21:41:47

Azért, amit leírtam az SDK 9.6-os postnál is. Mert platformfüggetlenségre törekednek. Ezeket majd szerintem csak akkor lehet szinkronizálni, ha lesznek eszköztárak (Startbar, Viewbar, Statusbar, Panelek) és saját gombok az Opera Miniben is.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.23. 22:48:14

Jegyzetek vannak Miniben? Ennek semmi értelme. Miért fognák vissza az asztali verziót? Vagy majd később nem teszik bele azokat a funkciókat, amiket a Casio órába épített Opera böngésző nem tud? :)

A technikáai háttér adott. Nem 5 ini-t kellene menteni, hanem 8-at, na bumm...

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.09.26. 16:25:00

Az Opera Link-et egyszer próbáltam, akkor úgy tűnt, hogy nem https-en küldi az adatokat. Ez változott azóta?

2008-ban nem elfogadható, hogy esetleg személyes információkat is tartalmazó adatokat (mert a jegyzetekben az is lehet) titkosítás nélkül küldjünk át a neten.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.26. 17:15:25

Pedig elvileg már a kezdetektől https-en keresztül megy, ebben a cikkben írtunk róla:

magyaropera.blog.hu/2007/09/07/szinkronizalas_kestrelben

És ez az eredeti, angol nyelvű cikk:

my.opera.com/desktopteam/blog/my-opera-synchronization-explained

"For Opera to send your stuff to the server, it goes through all your bookmarks and speed dials, puts them in a custom XML format, and sends it through a secure (https) connection to the server."
süti beállítások módosítása