Magyar Opera

Közeleg a Húsvét (b9841)

Az utóbbi két péntek alkalmával nélkülöznünk kellett a friss előzeteseket. De most, pár nappal Húsvét előtt derült égből villámcsapásként érkezett egy új változat. Egészen pontosan 9841 a számossága, ennek megfelelően tartalmaz változtatásokat szép számmal. Többek közt javítja a gyorskereső eddigi hibás működését - végre!

De előtte egy gyors tipp. Nyilván sokan használnak előzeteseket, és legalább ennyien a jól bevált 9.2x verziókat. Előbbiek ráadásul hetente változnak - jó esetben. Időnként problémát okozhat tehát, hogy akkor melyik verziót is használjuk éppen (mert esetleg fórumban szeretnénk segítséget kérni, vagy mindkét verziónál azonos bőrt használunk). Erre természetesen ott van a Súgó -> Opera névjegye, vagy a gyorslink. Van azonban mód arra is, hogy a címsávba jelenítsük meg ezeket az adatokat. Ehhez nem kell mást tenni, mint megkeresni a megfelelő beállítást. És ide beírni az alábbi kódot (idézőjelek nélkül), majd menteni: "Opera %v b%s". Az eredményt az alábbi kép szemlélteti:

Egyedi Opera fejléc

És akkor jöjjön a build! Ismert hibák!

  • a Súgó megnyitásakor (F1) lefagy a böngésző
  • oldal lementése csak HTML formátumban lehetséges (csak Windows)
  • nem jelenik meg az állapotsáv, ha alulra van állítva
  • nem működik a Megnyitás ezzel... funkció
  • néhány letöltés nem jelenik meg a Letöltés listában

A javítások:

  • oldalon belüli gyorskeresés javítva
  • levelező javítások (Yahoo Mail csatolmányok, levelek érzékelése, linkek kódolásának kezelése)
  • számos Acid 3 javítás (nálam most 77/100)
  • számos stabilitást növelő javítás
  • XMLHttpRequest-et már nem szorítják háttérbe a lassú szkriptek
  • beépülők gyorsabb működése (csak Windows)
  • újra működnek a funkciógombok (csak Mac)
  • az Opera már a helyes könyvtárba ment (csak Mac)
  • beépülő-javítások (csak Linux)
  • fagyás javítva Flash tartalmú fül bezárásakor (csak Linux)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr59386645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.03.18. 20:45:23

már fent is van :) Végre lehet megint rendesen keresni!!

Dzsini 2008.03.18. 22:34:16

remélem a random fagyogatások is megszűnnek...

macskafaraok 2008.03.18. 23:25:28

A menusor szine/background ismet a SKIN szerinti, es nem valami feheres,
Bravo,

Yahoo mail, nice, menusor egeszen jo, a bal oldali folder view is elmegy,

Eddig kcsit frisebbnek tunik mint az edddigiek (?)
Random fagyi, remélem elmúlik...

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.03.18. 23:30:46

Néha még mindig nem jók a Gyorshívó képei. Nem akar időben frissülni, majd eltűnik a kép, és nem enged frissíteni. Restart Opera megoldja a dolgot.

Amúgy eddig stabil. Bár a b9815 is az volt többnyire, amíg el nem kezdett fagyogatni...

Talán tényleg kicsit fürgébb is. De gyorsíthatnának rajta egy sort, mert a Firefox beelőz...

Dixon008 2008.03.18. 23:51:28

Végre jó a kereső, igaz mostanában már ráállt a kezem a Ctrl+F -re is de hamar visszaszokik majd a régi megoldásra.

Ma kipróbáltam a firefox 3 legújabb bétájának portablejét, mert innen láttam a prim.hu-s linket hogy szupergyors lett, és valóban a sebessége most nagyon meggyőzőnek tűnik.
Dehát a gyorsaság nem minden plusz már az én Operám is rég volt kipucolva rendesen, ezért is lehet ez a kicsit lassabb tempó vele, meg hát a firefoxba még mindig nincs az a sok jó amit az Operában szeretek:)

RaidX 2008.03.19. 10:31:30

Nekem újabban a 9.26-al van gondom.

Gmailnál beírom az accot és passt majd minden hibajelzés nélkül visszakapom a bejelentkezési ablakot. Bár bevagyok jelentkezve, mert ha beírom a mail.googl.com címet, szépen bentvagyok a leveleimnél.

Ha ezt az oldalt akarom megnyitni, legtöbbször az alábbi bejelentkezési ablak jön be.

magyaropera.blog.hu/goldmine/plogin.php?redirect_url=http%3A%2F%2Fmagyaropera.blog.hu%2F2008%2F03%2F18%2Fkozeleg_a_husvet_b9841&login=ed4ba1e2be339dabf8dd2ee69762dc14#comments

De ha néha be is jön az oldal, bármire kattintok a fenti oldal jön be.

A 9.5 előző és jelenlegi verziója hibátlanul működik.

A 9.26-ost leszedtem, mindent eltekarítottam és újra telepítettem, se az eredmény ugyan az a hiba.

Már a rendszert is visszaraktam ghost mentésből, de nincs hatással a hibára.

A 9.5 verzióval kapcsolatba, hogy lehet a korábbi szinkronizációt törölni és egy újat létrehozni? Ugyanis csak egyirányú a szinkronizáció. Amit most beállítok könyvjelzőt, az nem kerül fel, viszont lehozza mégegyszer kétszer a régi beállításokat.

zord 2008.03.19. 23:40:26

RaidX!
Nekem is ugyanez volt a problemem.
A hiba megszuntetesehez gyartanom kellett egy teljesen opera.ini-t, amihez nem volt sok kedvem, mivel utanna ujra kellett konfiguralnom az Operat. De vegul raszantam magam es nem bantam meg... :)

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.03.20. 10:05:26

Sziasztok!

Egy offtopic kérdés, de Opera: összekeverednek az rss feedjeim. Jelez, hogy kaptam X-re, és Y-t hozza be, ha rányomok. Ez mással is előfordult már? Gondolom ha ez előfordul, akkor a levelezőrendszer is huncutkodik(hiszen ugyanazt használja)... tapasztalatok? Megoldás? 9.26 van, de már 24-l is csinálta.

fraki 2008.03.20. 17:34:36

Emberek, erősítsetek meg, ez a kiadás már megérett rá, hogy rátelepítsem a 9.2x verziómra, igaz?

Lali_ 2008.03.20. 19:46:31

Nem rossz, főleg, hogy megtaláltam a bill. beállításoknál a 9.2 kompatibilis beállításokat :)

Az esetleges áttérésnél viszont tartsd szem elött, hogy ugyebár átkódolja a leveleidet(ha van), amit vissza már nem tud. (Esetleg lehet mentést csinálni róla, opera:config, keresébe: Mail Root Directory)

Lali_ 2008.03.20. 19:52:55

tetraéder:
Ha jól értem, akkor a felbukkanó értesitőre kattintassz rá és ott aztán kevesebb levelet látsz, mint amennyit írt.

Ez azért lehet, mert az Opera levelezője nem mappás struktúrájú, hanem nézetes. Azaz kiválasztható, hogy mit szeretnél látni, levlistás levelet, levélszemetet, hírcsatornát, törölt levelet stb. Bővebb infó: magyaropera.blog.hu/2006/03/31/az_opera_levelezoje_gyors_attekintes

A nézet menüre kattintva tudod kiválasztani, hogy mit szeretnél látni. az adott helyen.

Egyébként jó nickneved van :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.03.20. 20:00:02

Szerintem ne frissítsd a korábbi változatot. Ha már mindenképpen váltani akarsz, akkor csinálj egy friss telepítést, és a fontos dolgaidat mentsd le, majd tedd vissza a friss telepítésre. A Mail visszafele nem kompatibilis.

Ez a build amúgy stabil (leszámítva a súgót), de egy csomó apró bugot találtam benne. Ettől függetlenül én napi szinten ezt használom mindenre (már egy jó ideje), használható, csak néha idegesítőek a kisebb-nagyobb hibák.

fraki 2008.03.21. 07:02:19

Hát igen, én is ezt használnám már, csak a levelek meg rss meg az egész testreszabás miatt vissza-vissza kell térnem. Szerencsére azért egy ideje már minden levelem átmegy a gmailemen, úgyhogy nincs nagy kockázat, mégiscsak nekidurálom magam...

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.03.21. 08:19:29

Őőő, izé, ezt sem tudtam, de nem a felbukkanókat szoktam használni, hanem a Feeds menüből választom ki ahol van épp új. És nem kevesebb van, hanem az X-re érkezett, olvasatlan feedet Y alatt jelzi(tehát az mellett lesz egy (1), vastagítva). Amikor rámegyek Y-ra, akkor behozza X-t, és a feedet persze, szóval ezért sem értem, én biztos nem így kódoltam volna le.

Hogy a te és az Opera terminológiáját használjam: rossz nézethez köti a feedet, de aztán jót jelenít meg, ha a rosszat akarom nézni.

Köszi, nekem is tetszik a nickem :D

CSaB · http://www.domain.hu 2008.03.22. 14:05:39

Érdemes lecserélni a firefoxot operára? :)

meneruwa 2008.03.22. 14:11:02

reklámozásért felesleges idejönnöd a linkedet olvasta már mindenki nem egyszer szal örülj hogy nem tiltanak ki az egész rendszerből, de ha ez kell...

Penge™ (törölt) 2008.03.22. 15:22:51

Szerintem érdemes, de mindenki maga dönti el. Olvasgass itt a blogon (kifejezetten ajánlom a "Firefox kiterjesztések megfelelői Operában" című írást), aztán döntsd el, hogy neked melyik tetszik jobban.

madve2 2008.03.23. 12:16:50

Na ez az első build, amivel komolyabb gondom van, miszerint nem megy túl rendesen a Gmail: a bejelentkezésnél mindig lehal. (Ráadásul én nem is a 2-est használom, hanem a régit, mert magyar nyelvet állítottam be.) "Persze" ha ürítem a cache-t, akkor szerencsére megy, de azért nagyon idegesítő, meg aztán nem is arra van az a szegény gyorsítótár, hogy állandóan ürítgessem... Másnak hasonló? Szerintetek "jelentsem"?

Egyébként ha bent vagyok, akkor már működik, úgyhogy most megpróbálkoztam azzal, hogy bepipáltam, hogy jegyezzen meg, és ne kelljen mindig bejelentkezni =)

madve2 2008.03.23. 18:37:10

(Az előzőhöz: nem működött a trükk, még mindig lehal a loadingnál... szóval úgy néz ki, nem a loginnel van a baj, hanem azokkal a misztikus ajax-folyamatokkal, amik betöltik a felületet... Ez tényleg csak azért fura, mert amikor már megvan, akkor simán megy; csak nem szabad becsukni az ablakot =) Remélem, a köv. build jobb lesz, most nincs kedvem downgrade-del szenvedni, és nem, 9.2X-re sem akarok visszaállni =))
süti beállítások módosítása