Magyar Opera

Megjött a Microsoft válasza

Ahogy az előre sejtehető volt, a Microsoft gyorsan válaszolt az Opera panaszára, és a választ is borítékolni lehetett nagyjából. Mondjuk az nekem újdonság, hogy lehet olyan előre telepített Windowst tenni az új gépekre, amelyeken nem az Explorer az alap böngésző, hanem valami egyéb, bár az Explorert teljesen eltávolítani természetesen nem lehet. Ezen a vonalon én úgy érzem, hogy nincs sok esélyük megfogni a Microsoftot. A másik, a standardok jobb támagotása már inkább számíthat eredményre, meglátjuk. Itt a Microsoft válasza:

Fontos megjegyeznünk, hogy a számítógép felhasználóknak teljes szabadsága van abban, hogy milyen böngészőt akar használni, és melyiket állítja be alapértelmezettnek, beleértve az Operát is, valamint a PC gyártók is telepíthetnek bármilyen böngészőt alapértelmezettként bármelyik windowsos gépre, amelyeket kiadnak. A Microsoft a Windows alapelvek szerint meg kell adja ezt a szabadságot. Az Internet Explorer már egy évtizede a Windows operációs rendszer szerves részét képezi, és széles körben támogatja a webes szabványokat. Természetesen együttműködünk bármilyen vizsgálatban erről a kérdésről, de hiszünk abban, hogy a böngésző beépítése az operációs rendszerbe a felhasználók érdekeit szolgálja, és a felhasználók valamint a PC gyártók jelenleg is szabadon választhatnak az általuk használni kívánt böngészők között.

Az alábbi videón Håkon Wium Lie beszél az Opera által benyújtott panaszról:


Opera CTO on Opera's antitrust actio
Uploaded by operasoftware

Kapcsolódó linkek

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr28263831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nike · http://usite.hu 2007.12.14. 14:31:25

"széles körben támogatja a webes szabványokat"

Ez a legviccesebb.

fraki 2007.12.14. 14:58:10

Az Opera sokat érvelt amellett, miért is jó a böngészővel egybegyúrt levelezőkliens, méghozzá azzal, hogy a kód sok százaléka osztozik. Az MS tehát jogosan érvel ugyanígy, amikor az operációs rendszer/böngésző párosról van szó.

A szabványok (igen, ajánlások, de azért ezek tekinthetők szabványnak) követésének kérdésében sem teljesen tiszta a kép, egyrészt igaz, hogy az IE gyengén teljesít ezügyben, másrészt viszont számos lehetősége van etéren az MS-nek megvédenie magát.

Penge™ (törölt) 2007.12.14. 15:20:06

Itt újra leszögezném: iexplorer.exe nem egyenlő explorer.exe. Szóval minek is a szerves része? Kb annyira, mint a WMP és a Windows Messenger, mindkettőt kivették belőle.
Ha kivennék az önmagában nem lenne megoldás, mert a felhasználók ugyanazt töltenék le, mivel feltehetőleg az lenne a legkézenfekvőbb és mert azt szokták meg. Ha hirtelen elkezdené támogatni a szabványokat az még nem jelenti azt, hogy azok a hibásan megírt oldalak, amik jelenleg mennek vele azokat nem támogatná quirk módban, vagyis a webfejlesztők továbbra sem lennének ösztönözve, hogy átírják az egész weboldal kódját.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.12.14. 15:26:08

Penge, viszont azok, akik először szabványosra írják a kódot, nem kellene eltöltsenek még kétszer annyi időt, hogy menjen IE-ben is, valamint a szabványos kód miatt ugyanúgy jelenne meg mindegyik böngészőben az oldal, így meg is érné elsőre szabványosra írni.

chabba (törölt) 2007.12.14. 16:51:15

nem vagyok hozzáértő, ezért bocs, ha a kérdés baromság:

Ha nincs előre telepítve böngésző a vindózban, hogyan tudom letölteni az Operát?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.12.14. 18:33:22

chabba, jó kérdés, nem tudom. Szerintem nem akarnak ilyen helyzetet, inkább azt, hogy legyen más böngésző előtelepítve, vagy lehessen más böngészőt telepíteni letöltés nélkül. Esetleg amikor először internetezni szeretnél, akkor egy kis célalkalmazás megkérdezi, hogy melyik böngészőt szeretnéd használni, és azt frissiben letölti és telepíti neked. Lenne megoldás bőven erre a dologra, nem abból kell kiindulni, hogy kivesszük aztán bámulunk mint borjú az újkapura, böngésző nélkül...

Dzsini 2007.12.14. 20:25:54

itt az, hogy nincs bent az IE leginkább az OEM gyártóknak fontos, hogy rakhassanak bele egy esetleges szerződés szerint Operát vagy Firefox+Thunderbird-ot. Ugyanúgy, ahogy a Windows N-ekben sincs media player, hogy lehessen árusítani kész gépet mondjuk Realplayerrel vagy iTunes-al.

annyi a különbség, hogy bár jelenleg jogilag megvan a lehetőség, hogy előtelepítsenek más böngészőt, nem lehet az kizárólagos a rendszerben, mert az IE mindenképpen jelen van. Ez szükséges még az XP-nél, mert a windows update az alatt fut, de a Vista updater-je már külön utakat jár, így (legalábbis emiatt) nem létfontosságú az IE jelenléte.

Viszont egyetlen más böngésző sem támogatja az ActiveX dolgokat, így valószínűleg felhördülés lenne, amikor egy naív user megvesz egy Operás gépet, és az közli valamelyik oldalon, hogy akkor most ezt nézd meg IE-ben - és az nincs.

Penge™ (törölt) 2007.12.14. 20:33:21

Egyébként ActiveX-nek van valami normális alternatívája? Most a Java-tól tekintsünk el, mert azt szidni nem akarom meg ott leginkább csak "invalid bytecode"-al találkozik az ember. Természetesen FF-al és IE-vel megy ugyanaz az applet.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2007.12.14. 22:42:58

chabba: lehet, hogy hülyeség, de ha elindítod a sajátgépet, és beírod a c:\ helyére a címet.

Lali_ 2007.12.15. 00:26:26

evenorbi: Sztem akkor az alapértelemzett böngészőben nyitja meg a címet.

beef 2007.12.15. 17:53:10

WGET van windows alá is és csak 250KB.
Plusz a 3-4 parancsikon, hogy ne kelljen kézzel bepötyögni a kedvenc böngésződ nevét.
Kb. ennyi kell, hogy letöltsd.

A szabvány (ajánlás) követése pedig igen fontos lenne. Mindenki életét megkönnyítené.

hokuszpk 2007.12.16. 01:00:03

beef : es mivel toltod le a wget -et ? :DD)

amugy meg az ms csak azt felejti el megemliteni, hogy ha anno nem epitik be a windowsba az explorert, akkor sosem nyomjak le a netscape -t ; a w3.1 alatt (ha meg emlexik ra valaki) senki nem hasznalt ie-t; akarhanyas verzio meg javitas jott is ki belole, mert a netscape volt az etalon. ahogy betettek a windowsba, szepen megvaltoztak az eroviszonyok, mert ha "benne van valami, akkor minek a masikkal tokolni ?" c. ecceru gondolatmenet vegkimenetele nem lehetett mas. Mondjuk a netscape fejlesztoi is meredeken benne voltak, mert csak toldoztak-foldoztak, de olyan igazan utos cuccal nem tudtak elorukkolni. Aztan a netscape felszabaditotta a bongeszojet, ezt hackerek ujrairtak mozilla neven, elment vele par ev, ms addig nem is fejlesztett semmit az ie6-on, kozben mozillat forkoltak firefoxxa, ami szep is jo is, gyors is, van benne tabbed browsing (ezt amugy az opera talalta ki) etc, el is kezdte enni az ie6 reszesedeset, ms egybol kapcsolt, osszekalap ie7-et, ami mar majdnem annyit tud, mint az ff.
no de amig nem volt ff ? gyakorlatilag nem volt fejlesztes. es leginkabb az ms ezert a hozzaallasert kapja be.

RaidX 2007.12.16. 19:46:21

Az explorer.exe is tud a netre menni! Úgy hogy azt töltesz le vele amit akarsz. Az IExplorer.exe nem volna létszükséglet a gépeken ha az ActiveX nem volna. Az értelmesebb böngészők a rosszindulatú kihasználhatósága miatt nem támogatják az ActiveX technikát. Az IE viszont alapból elég sokat kommunikál az MS-el és ezt sokan nem tiltják le. Ha Opera vagy FF a böngésződ, sok infótól elesik a MS. A felhasználók szokásainak ismerete már elég gazdasági előny még a nagyobbacska cégekkel szemben is!

@Opera11
Próbáld csak ki, az explorebe írd be az internetes címet, még a tűzfalad is megkérdi, ki mehet e? Persze nem az XP tűzfala!

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.12.16. 21:08:59

Tapasztalatom szerint az explorer.exe csak átirányítja a webes címeket a default böngészőnek, nálam pl. ha beírok egy webcímet az explorerben, akkor felhozza az Operát, és ott nyitja meg. Ha nincs default böngésző (illetve semmilyen), akkor nem tudom, mit csinál, de szerintem semmit.

Penge™ (törölt) 2007.12.16. 21:24:33

Az intéző (explorer.exe) NEM tud netre menni. Az alapértelmezett böngészőt használja, ha a címsorba beírsz egy webcímet.

Az ActiveX-nek jelenleg nincs alternatívája. FireFox-ban kiterjesztésekkel lehet pótolni, ennyi.
A sebezhetőség meg a piaci részesedés függvénye. Vagy neked érdeked lenne hónapokig kutatni egy 1%-os részesedésű böngésző biztonsági réseit? Főleg, hogy az az 1% feltehetőleg nem a "fényesbannerre kattintgatós user" kategória, akiknek egy scriptkiddy kiüríti a bankszámláját egy pár soros scripttel és 2 órás PS munkából összehozott oldallal...

Az MS tényleg nagyon sok adatot gyűjt a felhasználókról. Például, hogy hányan használják a statusbar-t, hányan változtatják meg az alapértelmezett keresőt, hányan módosítják/rejtik el a menüsort, hányan módosítják a tálca helyét, hányan kapcsolják be intézőben a rejtett fájlok megjelenítését... és ezt reggelig sorolhatnám.
Még véletlenül sem arra kíváncsi, hogy a Kovács Pisti Nyíregyházi lakos hány giga pornót töltött le különböző torrentoldalakról. :D
Egyébként (nem fikázásból) ezeken a Microsoft elleni paranoiában szenvedő embereken csak mosolyogni tudok, főleg ha belegondolok, hogy ezekből például hányan tagok különböző közösségi oldalakon.

Szóval azért túlzásokba nem kéne esni.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.12.16. 22:28:40

Azért az Opera jól megél most is, hogy a böngészője ingyenes, és csak kb. 1%-ot ural a piacon, és még így is megduplázta a böngésző a bevételeket! Hogy pontosan miből, azt nem tudom, de például az Operából indított keresések után kapnak pénzt. Na és ha az Opera jól megél az 1%-ból, akkor gondolom a Microsoftnak se lehet rossz nyeresége 80% után. De még ez se lényeges, inkább az indirekt nyereségek, pl. az ő cuccaikat használják a webfejlesztő cégek, hogy biztosan menjen IE alatt, stb.

saxus · http://muportal.hu 2007.12.17. 02:16:48

Látom itt is van néhány Windows szakértő.

Az IE önmagában nem egy böngésző, mint az Opera vagy a Firefox. Az az Internet Explorer gyk. egy előtétprogram, amely egy Windows-szal szállított komponenshez nyújt egy keretet. (Egyékbént ezt a komponenst be tudod építeni a saját programjaidba, pl. a Borland Delphi-ben is van hozzá kész komponens, 2 kattintással fel lehet dobni rá. Windows is használja több helyen, pl. a HTML-s súgónál is. Vagy hozhatnám pl. a Valve Steam nevű rendszerét, az is sok helyen használja ezt a komponenst (és sok más is).

Megjegyzem, ilyen komponenst biztosít pl. a Mozilla is, csak azt külön kellene telepíteni, IE komponensét meg alapból szállítja az MS.

Az explorer.exe és az iexplorer.exe is ezt a komponenst használja. Persze ez egy külön osztott könyvtárban helyezkedik el (.dll). Ha nyitsz egy intézőt és megnyitsz egy internetes oldalt, akkor valójában nem történik más, csak a fájlböngésző-ablakon lecseréli a paneleket. Próbáld ki: nyitsz egy kezelést, beírsz egy honlapcímet. Közben figyeljétek a feladatkezelőt. Egy kanyi iexplore.exe nem fog elindulni, ugyanúgy az explorer.exe -ben fog futni a böngészőfolyamat.

De mondok jobbat: lecseréltem az alap Windowsos shellt (amit az explorer.exe ad) Blacbbox for Windows-ra (a linuxos Blackbox ablakkezelő egy klónja). Ha a futtatásban ide beírom, hogy "C:\" kapok egy ugyanolyan fájlböngészőt, viszont nem indul explorer.exe, hiszen csak behívta a megfelelő osztott könyvtárakból a megfelelő komponenseket (ami jelen esetben egy fájlböngésző ablak).

Maga a böngésző lényegi része egyébként az mshtml.dll -ben keresendő. Többi csak előtétprogram.

MS részéről a nyomás ezért kétoldalú. Nagyon sokan építkeznek ezekre a komponensekre, ha hirtelen átvariálnák az egészet sok ilyen beágyazott megoldás nem működne. (Ne csak az internetes weblapokra gondoljatok). Persze ezeknél is az a gáz, hogy sokszor nem az volt a cél az elkészítéskor, hogy szabványos legyen, hanem a beágyazott motor (jelen esetben IE) jól jelenítse meg. Igaz ezt meg lehetett volna előzni azzal, hogy átálltak volna szabványosra - esetleg kezdettől fogva szabványosan csinálták (amit nem bánnák, nekem is okozott már bosszúságot a CSS "támogatása" az IE-nek. De okozott már problémát nekem az Opera JS-DOM bugja is (ismert bug volt), szóval a CSS2 kompatibilitás nem minden).

Más: Szabványok erőltetése ebben a formában csak ürügy. Opera valójában teret akar nyerni, szvsz. írigyli a jelenleg terjedő Firefoxtól a felhasználókat.

Ui: nem védeni akarom az MS-t, csak volt egy-két hülyeség, ami már szúrta a szemem.

saxus · http://muportal.hu 2007.12.17. 02:20:54

Ui2: "és széles körben támogatja a webes szabványokat."

Ja, ez nagyon diplomatikus kitérő volt... Széles körben _támogat_ sokfélét (bár nem mindet), de nem implementál mindent teljesen és pontosan és/vagy nem követi annak változását (pl. CSS, még eredetileg az MS találta ki, ez a szomorú).

akiro 2007.12.17. 04:36:54

chabba, én pl. Totállal FTP-n töltöm. Mivel nekem nincs Explorer (ki van irtva a telepitőből).

Penge™ (törölt) 2007.12.17. 07:00:26

Ha már itt tartunk pl Ubuntuban is Firefox az alapértelmezett böngésző és Konqueror nyitja a fájlböngészőből indított webes kérést.

saxus · http://muportal.hu 2007.12.17. 13:51:45

akiro: na és a Total Cmd-t mivel töltöd le? :)

Nem hiszem, hogy sokan nekiállnak a parancssoros ftp-vel játszadozni.
süti beállítások módosítása