Magyar Opera

Håkon Wium Lie nyílt levele a webes közösségnek

Az alábbiakban Håkon Wium Lie, az Opera CTO-ja, valamint a CSS megalkotója nyílt levelének fordítása olvasható.

Az Opera panaszt nyújt be - nyílt levél a webes közösségnek

Az utóbbi években én is aktívan harcoltam a nyílt és átjárható webes szabványok érdekében. Mindig is szembehelyezkedtem azokkal, akik védett technológiákat erőltettek a nyílt, sokszor régebb óta létező alternatívák helyett. 1994 óta a CERN és a W3C kereteiben dolgoztam azért, hogy jó specifikációk készüljenek a Webhez. 1999-ben csatlakoztam az Operához, hogy megbizonyosodjak arról, hogy legalább egy böngésző jól megvalósítja ezeket a szabványokat. Keményen dolgoztunk azért, hogy ez így legyen. Sajnálatos módon az Internet Explorer, a legnagyobb böngésző mind fölött, nem tett így.

Most állást foglaltunk. Az Opera benyújtott egy hivatalos panaszt az Európai Bizottsághoz, hogy rákényszerítse a Microsoftot a nyílt webes szabványok támogatására a böngészőjében, az Internet Explorerben. Azt hisszük, hogy a Microsoft sokat ártott a webes szabványoknak azáltal, hogy nem támogatta őket; a Microsoft gyakran részt vett a webes szabványok létrehozásában, szóban támogatta őket, sőt ígéretet tett a megvalósításukra. Az ígéretük ellenére azonban a webes szabványokat mégsem támogatják megfelelően. Az Internet Explorer az egyetlen olyan modern webböngésző, amely nem támogatja az Acid2 tesztet.

Az Opera ezen kívül azt is kérte, hogy a Microsoft vegye ki a beépített Internet Explorert az Windows rendszerekből. Úgy hisszük, hogy ezzel fehasználták a piaci dominanciájukat a böngészők közötti választás elnyomására a saját nyereségük érdekében.

Itt az ideje, hogy lépjünk. A legtöbbünknek a böngésző a legfontosabb alkalmazása. A fejlesztők és a designerek egyre fejlettebb weboldalakat és alkalmazásokat készítenek. De mivel az Internet Explorer nem valósította meg a a nyílt webes szabványok támogatását, a munka nehéz és elkeserítő. A webfejlesztők az idejük nagy részét az IE hibák keresésére fordítják a hasznos munka helyett. Nem kérünk pénzt a Microsofttól. Azt szeretnénk, ha a Microsoft felhasználná vitathatatlan tehetségét és erejét a webes közösség érdekében.

Azoktól, akik elkészítik és fenntartják azokat az oldalakat és szolgáltatásokat, amelyeket nap mint nap használunk - és akik ezt a jövőben is el fogják végezni - azt kérem, hogy támogassanak minket. Ti lesztek azok, akik elsősorban élvezni fogják egy olyan Web előnyeit, amely könnyedén és erőfeszítések nélkül működik a különböző eszközökön, böngészőn, és mindenki számára egyformán jelenik meg. Ez az új nap már felkelőben van a látóhatáron, és együtt elhozhatunk egy új hajnalt.

Kösznöm

Håkon Wium Lie
Chief Technology Officer, Opera Software
2007-12-13

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr77262903

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Onlinemarketing blog - online marketing 2007.12.13. 22:04:47

Szabványra kötelezniDon Quijote de la Mancha lovag volt egy nem lovagoknak való időben, ellenség nélkül, ezért a szélmalmok ellen csatázott. Hite volt, és egy másik időben talán hőssé válhatott volna, lehetett volna egy Ivanhoe. Nem az lett, és a céltalan…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valakiember (törölt) 2007.12.13. 20:32:53

Nah,ezzel teljesmértékben egyetértek!

Penge™ (törölt) 2007.12.13. 21:49:36

Végre valami jóra is lehet (talán) fordítani az Európai Bizottság Microsoft elleni nyílt és határtalan gyűlöletét. Mielőtt páran beszólnának én örülnék a legjobban, ha arra kényszerítenék őket, hogy tegyék vissza a 9x vonalon jól bevált telepítéskori választható összetevőket és akkor nem kéne kiperelni belőle sem az MSN-t, sem a WMP-t.

Amúgy a Firefox nem modern böngésző? Mert az sem támogatja az ACID2-t, na meg szerintem a Safari sem teljesen.

A Windowsban mindenképp kell lennie egy webböngészőnek, amivel letöltheted azt, amit akarsz, de nem bánnám, ha nem ezt fejlesztgetnék, mert szemmel láthatólag nem nagyon jeleskednek benne, (egy kezdőnek meg egyértelműen megfelel, mivel nem tudja, hogy van jobb) hanem lenne egy alap kb IE6 tudású tabnélküli bögésző, ami csak arra jó, hogy elvisz a MS egyik oldalára, ahol felkínál pár böngészőt, ahogy az IE7 teszi a keresőknél. Monduk lenne egy külön fejlesztett IE7Pro.

Magnus · http://mygery.com 2007.12.14. 08:21:32

A szomorú az, hogy a MS soha nem fog semmilyen nyílt és "ingyenesen" terjeszthető és fejleszthető termék vagy rendszer mellé állni úgy, hogy annak igazán értékelhető eredménye is legyen.

A vége valami olyasmi lesz szerintem, hogy fogják az ie éppen aktuális verzióját és beleraknak illetve belegányolnak egy pár megfelelően működő szabványtámogatást, aztán annyi. Nem lesz részükről sem optimalizálás, sem biztonságos és stabil futás, viszont lesz irgalmatlan processzor és memória leterheltség. Ha meg nem megy rendesen, akkor vegyél új Ablakot, új géppel, mert AZT támogatják.

Lali_ 2007.12.14. 11:48:10

A winfosba nem kell betenni alapból böngészőt sztem, ha legális a win-ed, akkor megoldható, hogy az automatikus frissítéssel azt is leszedje, ha a felhasználó szeretné..Hasonlóan a Linuxhoz, amikor beírod a csomagkezelőbe, vagy mibe, hogy milyen programot szeretnél telepíteni, az lehuzza és telepíti( esetleg hozzávág más szükséges csomagokat).

Penge™ (törölt) 2007.12.14. 13:22:44

De ne hasonlítsunk már egymáshoz egy zárt forráskódú, fizetős szoftverekkel foglalkozó profitorientált multit és egy szervezetlen, lelkes programozókból álló csapatot, ami ingyenes, nyílt forráskódú (tehát semmi érdekük nem származik belőle, hogy a saját maguk írjanak hozzá bármit, ezt a felhasználókra bízzák) és ha már van komolyabb háttér is mögötte, akkor elindul az is a profit irányába.

Az Apple is a Safari-t népszerűsíti, hallottál már OSX-et előre telepített Operával vagy Firefox-szal?

A Windows egy kompakt rendszer akar lenni, ami az integrált szoftverek terén soha nem is törekedett a tökéletességre és hogy mindent tudjon, az egyszerű használhatóság volt a lényeg, hogy a 80 éves Rozi néni és a 6 éves Pistike is elboldoguljon vele, akinek meg komolyabb funkciókra van szüksége az feltesz egy professzionális célszoftvert.

TrE 2007.12.14. 17:10:27

"Az Opera ezen kívül azt is kérte, hogy a Microsoft vegye ki a beépített Internet Explorert az Windows rendszerekből"

Na ja. De ha egyszer a windowsban alapból nem lenne böngésző, akkor mégis mivel lehetne letölteni egy másik (Opera) böngészőt ????

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2007.12.14. 17:36:23

TrE: opera11 leirta. Olvass kommenteket, mielött hozzaszolsz.
süti beállítások módosítása