Magyar Opera

Előzetes minden nap, és a hibák távoznak (b9603)

Talán ezzel a címmel lehetne visszaadni a Desktop Team legújabb bejegyzésének címét, ami - nem fogjátok kitalálni - egy újabb előzetes érkeztét hirdeti. Az utóbbi napokban rendkívül felgyorsultak az események az Opera háza táján. Alig pár napja adtunk hírt az Opera Rockbulijáról, majd kiderült, hogy több meglepetéssel is készülnek. Az egyik ezek közül az Opera Mini beta 3, ami várhatóan az online szinkronizálást hozza magával újdonságként.

A másik hír, hogy ekkor kívánják bemutatni az Opera 9.5 (alias Kestrel) első béta verzióját. Még mindig kissé szkeptikusan látom a dolgot, de el kell ismerni, a fejlesztők nagyon igyekeznek. Tegnap jelent meg egy előzetes, ami a korábbi változat néhány kínos hibáját javította. Sajnos azonban mindemellett sikerült újabb komoly hiányosságokat is beépíteni. A ma megjelent build ezen csorbát igyekszik kiküszöbölni. Annak ellenére, hogy az összeállítás számából ez nem látszik (b9603), valójában meglehetősen sok javítás került bele. Lássuk tehát, mire jutottak egy - vélhetően nagyon hosszú - nap alatt:

Ismert hibák (fontos, olvasd el!):

  • A levelek üresek az első rákattintáskor, ha a szövegtörzset nem töltjük le a levelek ellenőrzésekor
  • mailto linkekre kattintva minden alkalommal megerősítést kér a böngésző
  • a minialkalmazások nem működnek a böngésző újraindítását követően
  • nyomtatáskor nem jelennek meg a képek
  • nem működik megfelelően Windows 95 alatt
  • nem törli a letöltött leveleket a kiszolgálóról akkor sem, ha a funkció be van állítva
  • a Yahoo Mail nem működik
  • natív OSX felületelemek nem használhatók fel a bőrökben
  • nem lehet eltávolítani a leveleket a szűrőkből

Javított hibák (kiemelve az előző óta javítottak):

  • a Yahoo Mail bétája már nem fagyasztja le az Operát
  • újra működnek a keretek
  • már nem keveri össze a könyvjelzőket
  • újra jók a szűrők
  • a böngésző ismét teljesíti az Acid2 tesztet
  • javított teljesítmény a címsorbeli előzmények keresése funkció használatakor
  • Opera 9.2x kompatibilis billentyűzetkiosztás konfiguráció mellékelve
  • fejlesztett Opera 7+ levelezés importálás
  • néhány apróbb hibajavítás Windows 98 alatt
  • megnövelt stabilitás
  • levelek fejlécével kapcsolatos javítás (csak Mac)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Opera 9.5 b9603 letöltése

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr31200651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsini 2007.10.18. 21:46:31

nem használom az m2-t (csak az rss részt), a yahoo mailt, minialkalmazásokat, így nekem teljesen okés ez a build. nagyon kellemes, és egyelőre nem találkoztam olyan oldallal, ami megzavarta volna.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.10.18. 21:53:03

szerintem a éevelezője is egész használható - néhány hibát leszámítva - és nagyon gyors.

Dzsini 2007.10.18. 21:56:38

nem csak itt, általában nem használom az m2-t (amióta csak van gmail accountom)... nincs rá szükségem, feleslegesen foglalja a helyet/memóriát/lassítja a betöltést az operában nekem :) gtalk-ban látom ha jött levelem, klikkre meg új tabban látom is :)

opera11 · http://www.opera.extra.hu/ 2007.10.18. 22:00:46

Akkor az nekük nemtünt fel, hogy kifagy ha egy hírcsatornára szertnék feliratkozni?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2007.10.18. 22:03:27

Én teljesen az M2-re támaszkodom, a Gmail account-okat is ezzel kezelem elsődlegesen. (WEB-en csak törlök). Én nagyon szeretem, és ezért bosszant, hogy nincs például Küldés-jelzés. És persze a widgetek nagyon hiányoznak. Én már nagyon felszerelkeztem velük. :)

Amúgy a Gmail-ben csak Basic-HTML-ben lehet levelet írni, ami még szintén javításra szorul. De látok reményt arra, hogy lesz belőle egy használható béta.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2007.10.18. 22:19:59

opera11: Nekem sem tűnt fel...de hogy már mondod, igazad van. Nem lefagy, hanem kiakad.

opera11 · http://www.opera.extra.hu/ 2007.10.18. 22:24:06

És ezt megtudja valaki magyarázni észérvekkel?
Egyszer csinálta elkezdett villogni az oldal egyik része, azóta nemcsinálja...
opera.extra.hu/hiba/opera9.5.avi

fraki 2007.10.19. 01:34:39

Sajnos az előző előzetesnél írtam opacity- és marginszámolási bug még mindig bent van...

szotsaki 2007.10.21. 22:35:06

Kb. egy hónap időt kapott az új

szotsaki 2007.10.21. 22:35:06

Kb. egy hónap időt kapott az új

szotsaki 2007.10.21. 22:40:14

Kb. egy hónap időt kapott az új kiosztás, de most nem volt kérdés, hogy visszaváltsak-e.

A legjobban a Ctrl+B hiánya idegesített, mivel valami olyan lehetetlen kombinációt sikerült találniuk, aminél "kissé" érdekesen működik a funkció: ahelyett, hogy az üres lap címsorába nyomna egy beillesztés -> Entert, ahelyett nyit egy újat a háttérben, és abban teszi meg ezt, miközben az előtérben lévő üres lap címsorába csak belekerül a cím, de semmi más nem történik.

xyz 2007.10.22. 22:28:59

Valami nagyon nincs rendben ezzel a kodbazissal es/vagy a programozokkal, ha minden heten 15 uj hibat tudnak beleirni... (es milyen durvakat!)

Nagyon ki vagyok mar bukva az Operan, tisztara olyan az egesz mint a manias-depresszios lanyok, akik egyszerre gyulolik es imadjak az aktualis kivalasztottat. En egyre inkabb gyulolom...

Otleteket megtartani, programozokat kirugni, *jo* programozokat felvenni, nullarol ujrairni, _egy_ertelmes_programnyelven_ (*), ezt kellene csinalni (mint ahogy a legtobb masik szoftverrel is, kiveve azokat amiket meg a tortenelemkonyvekbol is ki kellene torolni - utobbira a legjobb "nagy" pelda talan a gimp).

(* azt hiszem ezt ki kell fejtsem kicsit mielott mindenki beszol, bar kurvara nem erdekel az sem. Szoval, vannak fejlettebb nyelvek is mar nehany ev(tized)e, mint a C meg a C++. Olyanok is vannak ezek kozott, ahol a tipikus szoftverekben elofordulo bugok 95%-at le se hajlando forditani a compiler, meg altalaban, alkalmasak 1000 sorosnal nagyobb programok megirasara is. Buffer overflow? Ha nem 30-40 eves technologiakat hasznalnank esetleg, akkor talan nem lenne. Koszonom hogy elmondhattam.)

RaidX 2007.10.23. 13:43:02

xyz

Ha ennyire jól tudod mit és hogyan kellene csinálni, gyorsan írd meg helyettük a programot és kűldd el nekik is. Biztos te leszel az első számú programozójuk.

DiXoN008 2007.10.23. 13:52:10

Na erre azért vissza kell írnom. Nos az előzetesek, alphák hol szoktak jobbak lenni? Plusz ezeknek direkt azért is vannak hogy a fejleszők megpróbálnak valamit majd azt a tesztelők a hibákat jelentik. Máshol ezek az előzetesek ki sem kerülnek igazából, nem tudom ez mióta hagyomány az Operánál, mivel én csak a 8.5 óta használom. De gondolom az lehetett az oka mikor kezdték nem volt elég belső teszter és azóta megmaradtak ennél a módszernél. De ezt majd karaj esetleg megmondja, mert én tényleg nem tudom. Egyébként meg a renderelőmotort teljesen újraírták úgyhogy nem tudom mi a probléma és az igazi nagy durránas majd az Opera 10 lesz.
Más nem tudom mit gondolsz hogy miben írják ezeket. És egyébként nem kötekedésként de a C nyelv már több mint 30 éves és és a C++ is több mint 20 szóval nem tudom mit gondoltál miben írják ezeket. De ha nem tetszik ne tedd fel az előzeteseket, vagy válts böngészőt vagy írj egy jobbat és eredeti ötleteket tartalmaz.

Lali_ 2007.10.23. 14:37:52

xyz: Szerintem is csinálj egy jobb/gyorsabb/biztonságosabb böngészőt és azután esetleg mondhatsz kritikákat, addig szerintem tarts meg magadnak:), mert csak égeted megadat :)
De ez ugyanúgy vonatkozhat az Bill bácsira(IE), Steve bácsira(Safari) meg az alapitványiakra is.

MosoMasa 2007.10.23. 15:26:19

uggyan már! Mit bosszankodtok ezen az xyz csávón! Olvasott valami újágot, Fülest vagy hasonlót ez ügyben - most abban hisz, nincs alterbónatívája így fikáz és dobálódzik ahogy tud. Hagyni kell neki, legyen boldogsága. amúgy meg ha nem tetszik neki az Opera, akkor ne használja, keressen magának megefelelőt: szabad a piac... ihh, Gimp...évek óta ezt szajkózzák, hogy hogy megújult - na ez volt 7 éve, és azóta ugyanott áll. Erről ennyit.

8nobody8 2007.10.23. 17:10:12

ehmm mi az a fasza programnyelv, amiben írni kéne? JAVA? .NET? C#?? ezeknél kb fél órát várhatnál mire betölt (pl azureus). C-ben könnyű véletlen bugokat beletenni, de ez az egyik leggyorsabb multiplatform prog.nyelv. Esetleg meg ADA jöhetne szóba. A gimp-es kommenteddel egyetértek.

DiXoN008 2007.10.23. 19:05:16

Kiegészítve magamat 8nobody8 üzenetét olvasva rájöttem hogy félreolvastam valamit nagyon. :) Úgyhogy azért elnézést kérek! De ha a C-vel van bajod az más. De ahogy elöttem mondták nincs igen más nyelv amiben lehetne Win-re, Linux-ra, Mac-re is írni. Nem nagyon ismerek más olyat. Mert a fent említettek közül 2 is MS által kifejlesztett nyelv ami nem igen gyúr a más platformokra.

Penge™ (törölt) 2007.10.23. 22:50:28

Nem értem én sem miért nem jó ez a programnyelv. Az Opera működésben a leggyorsabb böngésző. Nézz meg pl egy IE7-et vagy egy Safarit 1-2 óra futás után 10-15 megnyitott tabbal élvezet nézni, ahogy beszaggat, a Firefoxról nem is beszélve, amihez még a NASA szerverei is kevesek lennének. :D

Lehet, hogy néha az Opera is megeszik 2-300 mega memóriát (főleg flashes és beépülőkkel teli oldalak után), de ezt csak akkor veszem észre, amikor megnézem a TaskManager-ben, nem úgy, mint a legtöbb szoftver esetében, amikor az egész rendszer belassul.

Én nem értek annyira a programozáshoz, de csak csodálkozom a mai napig, hogy lehet ilyen gyors az Opera, amikor ennyi minden van benne.
A bugokról meg annyit, hogy a hivalos verziókban alig van és az is csak jelentéktelen, biztonsági rés meg szinte soha.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.10.24. 11:36:08

xyz: főleg azért vannak benne durva hibák, mert köztes állapotokat kapunk meg a weekly-kben, de ezt már ezerszer elmondtuk! A weekly nem egy stabil állapot, lehet hogy a fejlesztők nekiállnak valaminek, egy része megvan, berakják, és te csak azt látod, hogy ez nem megy, az meg lefagy. Ez teljesen normális dolog! Akkor fog működni, ha készen lesz, addig nem. Ha te ilyeneket szeretnél kipróbálni, akkor azt javaslom, hogy ne használj előzeteseket, weeklyket meg főleg ne.

És ha nem tetszik a C++, akkor mondj egy másik olyan nyelvet, ami hatékony, gyors és minden platformon elérhető, beleértve a játékgépeket, mobiltelefonokat is.

RaidX 2007.10.24. 14:37:47

A weekly-knek pont az a szerepük, hogy minél több felhasználó próbálkozik vele, annál hibamentesebb lessz a végleges.
Mindenkinek más a konfigja, a telepített progig, más oldalakat látogat, más hibák jönnek elő és így sokkal több információ gyűlik össze mintha laborban tesztelnék.
A C++-hoz képest gyorsabb progit már csak gépikódban lehetne írni. Viszont akkor minden platformra külön-külön kellene megírni.

Penge™ (törölt) 2007.10.24. 22:46:26

EZ már a hivatalos béta, amit holnap fognak nyilvánosságra hozni, vagy egy 1 nappal ezelőtti pre-béta?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.10.24. 22:57:01

Igen, ezt szánják hivatalos betának, de ez még változhat.

Penge™ (törölt) 2007.10.24. 23:22:11

Nagyon remélem, hogy ezzel nem járatják le magukat.

Eddigi tapasztalataim 5 perc után:
- noclickactivate még mindig nem müxik
- képhúzás után jobb klikk változatlan
- jobb katt->oldal beállításai->cookie-k még mindig üres
- Opera skinnél sok checkboxban nem jelenik meg a pipa, csak Windows natívnál.
- Gmailnél még mindig töri a sort.

Eddig is kb ennyi bugot tartottam számon a random fagyásokon kívül, ami hosszabb használat után derül majd ki.

Egyetlen pozitívum (nem ezzel a build-del kapcsolatos, csak rájöttem) a YouTube videók a nem működő noclickactivate script miatt nem mentek.

Nos, erre csak azt tudom mondani, hogy ezt elkúrták, de nagyon.

Szilu 2007.10.27. 18:26:34

Légyszíves segítsetek, hogy tudnám leszedni? Kipróbálam, nem jött be, majd a a végleges kijön.
Külön mappába telepítettem, de azt írja uninstall-nál, hogy nincs meg a log. Pedig ott van az:-( Sima törlés és regisztry pucolást nem tudom csinálhatok-e, nem gabalyodik-e össze a mostani operával.
süti beállítások módosítása