Magyar Opera

Opera Portable - Operát mindenhová!

Nincs is jobb, mint egy saját ízlésünknek megfelelően beállított Opera böngésző. Használata kényelmes, minden kézre áll. Több száz könyvjelző elmentve, azonosítók begépelve, és gyakran használva, jelszavak a mágussal elmentve a legfontosabb oldalaknál.

Ilyenkor aztán hidegzuhanyként ér, ha nem tudjuk a saját böngészőnket használni. Állandóan a megszokott trükköket alkalmaznánk, de nincsenek meg. Szerencsésebb esetben Opera előtt ülünk és csak a beállításainkat hiányoljuk. Rosszabb esetben Explorerre kényszerülünk, így számos hasznos funkciót is nélkülöznünk kell. Operát meg nem telepíthetünk, mert nincs rá jogosultságunk, nyilvános helyen vagyunk, vagy csak nem akarunk ezzel szórakozni. Ilyenkor nincs más, mint a keserű alkalmazkodás.

Ha még soha nem éreztél hasonlóképpen, akkor még nem vagy kellően Opera függő, ezért neked a továbbképzést javaslom. Ha igen, akkor lépj tovább, és gyógyírt találsz erre a kínzó problémára...

Adódik az ötlet: mi lenne, ha hordozhatóvá válna az Opera, így elegendő lenne egy USB pendrive a hordozására. A következendőkben ismertetésre kerülő Opera Portable nevű programot készítője ezen ötlettől vezérelve alkotta meg.

Az Opera Portable alapja egy átlagos Opera telepítés. A szükségtelen dolgokat elhagyva, és a rengeteg fájlt, mappát egy fájlba csomagolva készen is van az ideális hordozható böngésző. Mivel a megfelelő módszer ismeretével az eredeti Opera felhasználásával készült program gyorsan elkészíthető, és készítője lelkes Opera felhasználó, a legfrissebb stabil verzió mobil változatai néhány napon belül letölthetőek a program honlapjáról (már elérhető a 9.02-as 10-es változat). Sőt, mindjárt két verzió is van, a OneUse és a Personal.

Ami mindkettőben közös, az a működésük. Maga a program mindkét esetben egyetlen exe kiterjesztésű fájl, aminek a mérete alig haladja meg a 4MB-ot. Csak annyi a dolgunk, hogy ezt a fájlt felmásoljuk egy pendrive-ra, amit aztán csatlakoztatunk a számítógépre. Futtatva a programot, az létrehoz a merevlemezen egy ideiglenes Opera könyvtárat, ahonnan a böngésző futhat. Miközben netezünk, az adatok (cache, könyvjelzők...) a merevlemezre kerülnek, ezáltal nem terhelik feleslegesen a pendrive-ot (amik - flash tárolók lévén - korlátozott számban írhatók). Egyúttal a böngészés sebessége is a telepített verzióval egyenértékű.

A különbség az Opera bezárását követően mutatkozik meg. Ekkor mindkét verzió felülírja a böngészés során létrehozott ideiglenes fájlokat (tehát nem egyszerűen csak törli!), de a Personal változat képes arra, hogy a változtatásokat az exe mellé egy külön profilfájlba elmentse. Ráadásul képes több profilt is kezelni, indításkor választhatjuk ki a nekünk tetsző változatot. A OneUse változat ellenben minden indításkor alapbeállításokkal indul.

Lássuk, mire képes a Personal verzió:

  • integrált Flash 10.0.32.18, nem kell külön telepíteni (OneUse-ban is megtalálható)
  • könyvjelzők készítése, mentése
  • jegyzetek készítése, mentése
  • egyéni elrendezés készítése, mentése
  • teljes értékű böngészés
  • widgetek futtatása (újbóli megnyitásnál nem mindig indulnak el)
  • update-nél megmaradnak a beállítások a profil fájlban
  • 14 nyelven elérhető (köztük magyarul is)
  • bőrözhetőség (menthetők is a beállítások)
  • levelezés is működik, a levelek menthetőek
  • keresők hozhatók létre és menthetők el
  • mágus is működik és elmenthető
  • tartalom tiltása működik és menthető
  • egérmozdulatok is használhatók

Természetesen, mivel az elején kitömöríti magát a temp mappába, majd a végén felülírja a korábban létrehozott könyvtárat, a program indulása és bezárása hosszabb folyamat, mint a telepített verziók esetében. Hosszas böngészés után a cache ürítése hosszabb ideig - akár egy-két percig - is eltarthat. A fenti előnyök ismeretében azonban ez szerintem megbocsátható. Aki kedvet kapott a kipróbálásra, az alábbi linkről letöltheti. A honlapon található egy készítési leírás is, sajnos nem teljeskörű, éppen ezért nem tudunk (egyelőre) magyar változattal szolgálni.

Kapcsolódó link:

  • Opera Portable (a készítő szándéka szerint a letöltés közvetlenül nem linkelhető)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr7215298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.27. 22:45:36

Valóban, az egy alternatíva lehet. De miért írod, hogy "akkor már inkább ez"? Esetleg valmi példát tudnál mondani, hogy miben jobb, mint a cikkben szereplő változat?

Nekem jobban tetszik ez az 1 exe dolog, mint egy teljes könyvtár...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.27. 23:04:25

gyeregyuri, hamarosan lesz opera@usb-ről is egy cikk, abból lehet magyar verziót is csinálni. Mondjuk valamiért nekem is jobban tetszik az opera@usb, a portable valahogy "zárt" :) Megpróbáltam összehozni egy magyar verziót belőle, de csak félig-meddig sikerült, a törléses script a végén szerintem már nem fut le.

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2006.09.28. 09:10:28

Lepróbáltam, teljesen jól működik (tegnap óta, eddig :)), az 1 darab .exe meg 1 darab .profile nekem is szimpatikusabb. Mindenesetre megnézem majd a másik változatot is.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.28. 10:18:31

Nekem sincs bajom a portable verzióval, igazából csak annyi, hogy szerintem körülményesebb beimportálni a jelenlegi adataidat, meg kell keresni, hogy éppen honnan fut, és egy kicsit bizalmatlan vagyok az ilyen teljes törléssel, mert mi van, ha nem sikerül valamiért lementenie a leveleket, aztán meg letörli az egészet úgy, hogy vissza se lehet hozni. De ettől függetlenül sok jó dolog van benne, integrált flash, könnyen kezelhető és teljesen egyszerű. A OneUse változat mindenképpen praktikusabb és jobb, mint az OperaUSB, ez biztos, a Personal meg inkább ízlés dolga.

LukE · http://www.radikalmod.hu 2006.09.30. 16:13:11

ha ehhez hozzácsapjuk ezt: www.nu2.nu/pebuilder/start/
(futtatható install-mentes xp-t lehet gyártani vele), akkor már egesz jól lehet használni csak 1 CD-ről a gépet :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.10.01. 13:39:50

Szia LukE!

Igen, van moderáció, ki is szedtem a második hsz-edet :). De nem mi moderáltunk. Én is csodálkoztam, hogy 7 hsz-t írt az oldal, és sehogy se jött be ötnél több...

Ha hozzáadod az MPlayer-t, mint médialejátszót, az IrfanView-t, mint képnézegetőt és a Foxit Reader-t, mint PDF olvasót, akkor már tiszta Win disztribet kapsz :).

birno 2006.12.03. 15:06:59

A magyar nyelvre megoldás lehet egy batch file készítése.
A hu.lng fájlt(ezt egy telepítet opera locale könyvtárában találod) bemásolod a hordozható exe fájl mellé, majd nyitsz egy jegyzettömbőt s beírod a következőket:

mkdir "%userprofile%\Local Settings\Temp\hebat902"
copy /Y hu.lng "%userprofile%\Local Settings\Temp\hebat902"
start opera-portable-personal-9.02.exe

Az utolsó sorban természetesen az aktuális kiadású fájl nevet íród, én mondjuk átneveztem simán opera.exe-re, sokkal egyszerűbb.
Ezt elmented egy akármi.bat fájlként a portable exe és .lng fájl mellé, majd futtatod, elindul az opera, beállítod a nyelvi fájlt a C:\Documents and Settings\usernév\Local Settings\Temp\hebat902\hu.lng-re s ennyi.
Ezután mindig a .bat fájllal indítod s akármi az aktuális meghajtó betűjele mindig magyar lesz a böngésződ.

birno 2006.12.03. 15:09:11

Szerk:hebat902 is változik az aktuális verzióval, arra is figyelni kell.
Macerásnak tűnhet, de hosszú távon megéri.

opera10 · http://bartosslajos.dynamicweb.hu/ 2006.12.03. 16:54:56

Ezért jobb az opera usb...

birno 2006.12.04. 14:46:19

Nekem azért nem annyira szimpi, mert a hordozható tárolóról fut vagyis lassabb mint a másik verzió ami felmásolja magát a gépre, plusz pl. mi az hogy a címsor megjelenítés lehetősége le van tiltva???
Na ne már, meg nekem az sem tetszik, hogy opera usb van a címsorba írva.
Király ez az egy exe-s megoldás, bár hülyeséget mondtam azzal, hogy mindegyik gépen működik a dolog, mivel a felhasználónév mindenütt más így nem fogja megtalálni a hu.lng-t hiába másolja be előtte a mappába, az opera-nak meg sajna nem lehet környezeti változóként megadni a nyelvi fájl elérési útját.

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu/ 2006.12.04. 21:40:46

Nekem meg azért jobb mert:
-Elmentem a jelszavaimat és ezért egy külsös progival levédettem azt a pár kb-os exe-t,de egy 3MB-os sal ezt nem lehet megtenni(a jelszó ellenörzéskor a pendrijvra ir egy ideiglenes fájlt, de pár MB után már nem nő az az ideiglenes, jelszóellenörzésre szolfálló fájl, tehát kifagy.)
-Nem kell mindig megadni a nyelvi fájl utvonalát
-A hangvezérléshez sem kell mindig letölteni azt a 10 megát
-Annyira nem is lassú(bár tény, hogy a portables gyorsabb valamivel)

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu/ 2006.12.04. 21:43:13

Ja és amivel a portable jobb, CD-re irva is müködik(csak a user fájlt nem tudja frissiteni), mig az usb-s nem és valamivel szebben indul(nem dosos ablakkal)

Miki 2006.12.07. 11:02:04

Ugy lehet importálni az adatokat?
Mert az valahogy nem jön össze egyik verzóval sem..
Vagy csak túl láma vagyok:-)))

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2006.12.07. 16:24:05

Milyen adatot? (Levél, könyvjelzö,partner)

Miki 2006.12.08. 09:12:24

könyvjelzőket, és leveleket..Előre is köszönöm

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2006.12.08. 15:42:19

Mind az Opera USB-vel, mind pedig a portableveal(és a sima operákkal is)
-Fájl/Importálás és exportálás/opera könyvjelzök importálása és ki kell választanid egy adr fájltipusu fájlt
-Fájl/Importálás és exportálás/levelek importálása...

kisb92 · http://crs_hungary.extra.hu 2008.03.29. 17:55:10

Sziasztok,
már egy ideje boldog használója vagyok az Opera Portable verziójának, de ahogy böngészek, a profil fájl egyre csak nő! Van pár hírcsatorna, levelező beálítva, de a ezeket mindig törlöm, mintahogy a cookikat is. Nem tudjátok mi lehet az ok? Nincs gyorsítótár, előzmények kikapcsolva. A kezdetben 1,2 MB felment 4 MB-ra...

Előre is köszönöm :)!

Lali_ 2008.03.29. 19:45:20

Mivel az egész profilt ott tárolja, ezért bármitől nőhet a profil.

Ha módosítod az alapértelmezett beállításokat, (pl eszköztárt), elmentesz egy új jelszót, egy újabb sütit megjegyez, újabb levelező partnert vesz fel, ha küldesz valakinek levelet, stb..

De ha jól rémilk, akkor pl notapddal meg is nyithatod ezt a profil fájlt, tehát meg is nézheted

Vagy ha már idegesítően nagyra nő, akkor tedd át a pendrive egy másik mappájába a profil fájlt és akkor újat fog csinálni, igaz teljesen alapértlemzett lesz minden.

Egyébként a gyorsítótárat a böngészés végén úgyis törli a gépről, tehát azt nyugodtan visszakapcsolhatod....

kisb92 · http://crs_hungary.extra.hu 2008.03.30. 11:34:28

Köszi! Jelenleg azt a módszert használom, hogy időnként visszamásolom a már beállított profilfájlt, amivel még nem böngésztem...

Laci 2008.06.24. 08:52:29

Letöltöttem és használom is az Opera@USB 9.50-öt! Tetszik! (elnézést az IE és Firefox fanoktól). Érdekes módon azonban ha beteszem PortableApps mappába, akkor a Portable Apps Menu-ben megjelenő icon nem tudja elindítani "A Windows nem találja az 'op.com' fájlt. Ellenőrízze, helyesen írta be a nevét stb." hibaüzenetet ad.
Ez azért érdekes, mert bármely más progit el tud így indítani, az O 9.50-öt is bárhová is helyezem elindíthatom, csak így nem?
Én arra gondolok, hogy DOS promtos alkalmazással nyit, ami okozhatja ezt a jelenséget.
Bosszantó, mert így pont a portable alakalmazásokhoz nem rakhatom be!

Valent Levente 2008.06.24. 16:46:55

Ahogy nézem, az Opera USB nem a portableapps-hoz készült. Nekem úgy tűnik, a portableapps menüje induláskor megnézi, milyen programok vannak a könyvtárakban, és azt felkínálja. Firefoxnál pl. csak egy firefoxportable.exe van a könyvtárában, és az indul el, az operánál viszont más is van, ez kavarja össze a portableapps menüt.

Laci 2008.06.25. 09:30:18

Más is van!
a freemail sem műkszik, JavaScript hiba miatt (rendszerhibát jelez) emiatt levelezésemet sem tudom megnézni. Erre van valamilyen hibajavítás?

Sanyi_es_a_Szex · http://szextevem.hu 2008.11.20. 22:45:42

Köszi karaj, csak itt találtam meg ezt a megoldást!

awking 2009.06.02. 09:00:38

Az opera portable fizetős lett! :@ Teljesen használhatatlan a profilom, anélkül meg itt csücsülök a dolgozóban és pislogok.
Az Opera@USB otthon van, eszembe nem jutott,h azt is hordanom kellene. Szinkronizálni nem merem, meg a jelszavak miatt nincs is értelme.
Fizetni nem biztos nem fogok érte, más lehetőség meg nemigen van. :S
Szóval várom a megoldásokat!

Lali_ 2009.06.02. 12:58:37

@awking: És ezt hol látod?
"Opera Portable is completely free and will always remain free"
www.kejut.com/operaportable

awking 2009.06.02. 16:24:57

Tudom, azóta rájöttem, de nekem a dolgozós gépen és a pendriveon is elk*rta a profilomat az első indítással. Egy réggebbivel próbálkozva tudtam csak működésre bírni. Nem tudom,h mi lehetett a baja, lehet,h csak egyszeri eset volt! :) Majd otthon kipróbálom, meg holnap itt újra. Minden esetre igen kellemetlen meglepi volt, mégha nem is szándékos volt!

Altano 2010.03.24. 18:31:49

Sziasztok!
Én is kipróbáltam a Pro verziót, viszont valamiért az adblock+ js viszont nem akar működni megfelelõen.
Miután kijelölöm a blokkolandó területet, megkérdezi, hogy hová mentse az alapértelmezetten default nevû fájlt. A fájlt megvizsgálva a bejegyzés valóban megtörténik, viszont amikor a 3. menüponttal menteném a változásokat, a fájlból eltûnik a bejegyzés, és /clear lesz csupán helyette. Ha nem mentem el, akkor legközelebb a default fájlban levõ bejegyzések ellenére, az oldal minden eleme ugyanúgy betöltõdik. Jelzem az asztali operámban használom az Adblock+ -t, és ott tökéletesen mûködik.
Mit rontok el, és a hordozható változatban hogyan használjam ezt a funkciót?
Köszi a válaszokat :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.24. 18:35:49

@Altano: Ctrl+F12->Haladó->Letöltések-nél add hozzá a text/adblock nevű MIME típust megnyitás egyéb alkalmazással "AdBlock\Adblock.exe" és alul pipa be a közvetlen küldéshez.

Resius ezt is javítja majd a következő verzióban.

Altano 2010.03.24. 20:26:27

Így már tökéletesen működik :)
Nagyon szépen köszönöm a segítséged.
süti beállítások módosítása