Magyar Opera

Vivaldi 3.3

Egy hónap sem telt el az előző stabil kiadás óta, és máris itt a következő!

Az asztali és mobil összeállításban is fejlődött a tartalomblokkoló. Mostantól teljes oldalakat is lehet blokkolni, amivel a Vivaldi egy újabb elemet pipálhat ki az uBlock-kal való kompatibilitási lástán.

Desktop

Az asztali kiadás leghangsúlyosabb újítása a Szünet mód. A funkció az állapotsáv gombjával és a Ctrl+. billentyűparanccsal is aktiválható. Ilyenkor a böngésző megszakít minden médialejátszást és hálózati kapcsolatot, illetve kitakarja a felületet is. A hivatalos kommunikáció szerint ez arra jó, hogy a munka közben könnyebben tudjunk rövid szüneteket tartani, de nem nehéz kitalálni, hogy valójában a régi Operából is ismert funkció köszön vissza, ami egy gombnyomásra elrejtette az ablakot a kíváncsi tekintetek elől.

A leglátványosabb újítás mégsem ez, hanem az új Blurple nevű téma, amivel együtt egy új funkció is érkezik. mostantól a privát ablakokhoz különálló témát rendelhetünk, és természetesen testre is szabhatjuk. A kék és lila színekben pompázó újdonság pedig az alapértelmezett privát téma szerepét tölti be.

A címsáv is tovább okosodott. Egyrészt újra megjelent a domain kiemelés, ami az elsődleges és felsőszintű domain részek kivételével minden mást kiszürkít, hogy könnyebb legyen felismerni az oldal valódi címét. Másrészt a Ctrl gombot nyomva tartva most már nem csak navigálhatunk a domain névre kattintva, hanem a böngésző alá is húzza azt a részt, amire ugrani fog a kattintás után.

Végül, de nem utolsó sorban, a gyorshívókat most már a Kezdőlapon is mappákba rendezhetjük anélkül, hogy a Könyvjelzőkezelőt megnyitnánk.

Mobile

A mobilos összeállítás jóval szerényebb, de annál fontosabb listával büszkélkedhet. Lehetővé vált ugyanis, hogy a fülsort és a címsávot a kijelző aljára tegyük. Ha ezt az opciót bekapcsoljuk, akkor az eddigi alsó eszköztár részben a V-menübe költözik.

Van még teendő ezen a téren, de ez mindenképpen egy sokak által várt újítás.

LetöltésVáltozáslista (desktop)Változáslista (mobile)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr216196904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZeGa 2020.09.14. 06:37:57

Az vajon bug, hogy a lapok közti váltás húzással csak akkor működik, ha a lapsáv be van kapcsolva? Remélem csak bug, mert jó lenne, ha működne nélküle is.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2020.09.14. 13:28:06

@ZeGa:
A legújabb mobil snapshotban elvileg javították.

ZeGa 2021.02.11. 19:27:50

Mi lett ezzel a bloggal? Kihalt? Vége?

AtheIstván 2022.02.22. 10:43:50

Ha valaki még jár erre.. A Vivaldi beépített fordítója nálam az esetek 90%-ban nem fordít le semmit. Más is tapasztal ilyet?

ZeGa 2022.03.22. 15:05:01

Talán a covid végzet ezzel az oldallal?

djuice 2022.03.25. 21:27:14

Volt róla szó hogy megszűnik, mert nincs értelme már, de egy elbúcsúzás azért elfért volna. Így csak olyan, mint ha bedobták volna a lomosba, aztán annyi.
Pedig volna kérdésem nekem is, hogy Op. 84.0.4316.31 alatt mi a túró zabál fel 1 giga ramot 2 megnyitott lappal a böngiben???

Lali_ 2022.12.01. 19:34:22

@ZeGa: úgy tűnik igen... :(

tarzanbojt 2023.10.12. 07:20:54

Az opera indulásakor ezt a zenélő lilás O betűs szignált meg lehet szüntetni? Iszonatosan idegesítő.

K..L.. 2023.11.14. 20:02:31

@tarzanbojt:
www.askvg.com/tip-disable-or-remove-opera-splash-screen-or-startup-logo/

1. Indítsa el az Opera One webböngészőt, írja be az
opera://flags
parancsot a címsorba

2. Keresés (Ctrl-F) írja be „Intro” -t szövegmezőbe

Az eredmény legyen: Opera One introduction = disabled

KL
süti beállítások módosítása