Magyar Opera

Vivaldi Mobile 3.0

Közel fél év nyilvános béta állapot után ma elérkezett az idő a stabil kiadásra is. A verziószámozás az asztali összeállításhoz igazodik, ezért rögtön 3.0-val indít.

De lássuk, mit tud a legújabb mobil böngésző!

Platform

Legelőször is fontos kiemelni, hogy a Vivaldi Mobile csak Android (5+) operációs rendszeren fut. Az iOS-es kiadás hivatalosan egyelőre csak távoli tervek szintjén létezik. Ennek az oka pedig az, hogy sok böngészővel ellentétben a Vivaldi nem az operációs rendszer WebView összetevőjére épít egy saját grafikus felületet, hanem az asztali összeállítás alatt is futó saját Chromium forkot használja. Erre azért van szükség, hogy a Google összes beépített dolgától meg tudjanak szabadulni. iOs-en viszont csak az Apple WebKit motorját lehet használni, ami a cég jelenlegi állapotában vállalhatatlan plusz munkával járna.

Felhasználói felület

Az alkalmazás alapvetően egy felső címsávra és egy alsó eszköztárra épül. Itt rögtön jön is a jogos kérdés, hogy ergonómiailag nem lenne-e jobb alulra tenni a címsávot. Egyrészt elképzelhető, hogy a jövőben lesz rá lehetőség, másrészt az alsó eszköztár tartalmaz egy gombot, ami rögtön a címsávba teszi a kurzort, így nem kell fogást váltani az eszközön. Lefelé görgetve pedig mindkettő automatikusan eltűnik, így az sem probléma, hogy kétszer annyi helyet foglalnak.

Van világos és sötét téma, és egy opcionális, lapfüleket tartalmazó sáv is. Ez utóbbi inkább tableten és Chromebookon lehet hasznos, de ha valakinek tetszik, telefonon is bekapcsolhatja. Enélkül is lehet viszont élni, mert a megnyitott lapok között egy külön képernyőn válthatunk gyakorlatilag két érintéssel.

Funkciók

A mobilos kiadás kis túlzással mindent tud, amit az asztali. Ezeket az eszköztár gombjaira vagy a V gombra nyomva lehet elérni.

  • Szinkronizálás
  • Könyvjelzők és Gyorshívó
  • Előzmények és Nem rég bezárt lapok
  • Privát böngészés, tartalomblokkoló és oldalspecifikus beállítások
  • Oldalon belüli keresés és keresőmotorok
  • Képernyőmentés és jegyzetek
  • vivaldi://flags

Nincsenek viszont bővítmények. Legalábbis egyelőre. Most még hallgatás van róla, de elég nagy a nyomás a fejlesztők irányába, szóval akár ez lehet a következő nagyobb fejlesztés.

Hiányoznak még a profilok, a webpanelek, és egy csomó dolog sokkal kevésbé testre szabható, mint az asztali összeállításban, de ez így is meglehetősen erős kezdés.

Ami a teljesítményt illeti, én az első béta óta használom egy alsó-középkategóriás telefonon, és soha nem volt vele problémám. Összeomlás egyszer sem történt, és mikroakadások is csak nagyon ritkán.

Letöltés, Bejelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr10015632298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZeGa 2020.04.22. 20:25:23

Na most lehet hülyét csinalok magamból, de melyik az a gomb az alsó eszköztáron, amit megnyomva a kurzor a címmezőre ugrik? Csak azért kérdem, mert azóta használom mióta először megjelent, de erről nem tudtam.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2020.04.22. 20:41:32

@ZeGa:
Ha a kezdőlapon vagy, akkor a nagyító/keresés gomb. Ha weblapon vagy, akkor a gyorshívó gombja egyszer, aztán már ott a nagyító.

ZeGa 2020.04.22. 20:46:25

@Nekomajin: Azt hittem van egy olyan gomb, ami által egyből odaugrik és nem először a gyorshívóra. De most már értem, köszi.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2020.04.22. 20:56:52

@ZeGa:
Igazából a gyorshívóra ugrás gombja rögtön fókuszálhatná is a címsávot, mert ha GUI más részéről kell valami, akkor ahhoz úgyis oda kell nyúlni.

djuice 2020.05.12. 23:24:33

"a jogos kérdés, hogy ergonómiailag nem lenne-e jobb alulra tenni a címsávot... így nem kell fogást váltani az eszközön"

Erre vajon az Opera Mobil is képessé tehető?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2020.06.11. 15:07:14

Van új asztali meg mobil verzió is. Bejegyzés is lesz, amint lesz rá időm.
süti beállítások módosítása