Magyar Opera

Opera 67

Az Opera valami olyat villantott, amit már régen vártunk. A lapkezelés és az oldalsáv is fontos fejlesztéseket kapott. Van viszont némi rossz hír is. Lássuk!

Az új kiadásban megjelent egy Munkaterület nevű funkció, ami a lapcsoportosításnak és a külön ablakban böngészésnek egy furcsa keveréke. Jelenleg 5 munkaterületet tudunk létrehozni, amik külön ablakként működnek, vagyis ha váltunk közöttük, akkor csak az éppen aktív ablak lapjait mutatják. Ehhez viszont nem a tálcán kell kattintgatni, hanem az oldalsávon. Ráadásul a munkaterületeknek nevet és ikont is tudunk választani, így külön tudjuk kezelni például a munkahelyi és az otthoni weblapokat.

Talán ennél is nagyobb meglepetés, hogy több évnyi könyörgés után végre egységesítették a két oldalsávot, így a bővítmények ikonjai és paneljei mostantól a fő oldalsávon jelennek meg. Sajnos a beépített ikonokkal keverni nem lehet őket (tulajdonképpen egyáltalán nem lehet átrendezni az oldalsávot), de legalább már egy helyen vannak.

Végül, az oldalsáv beállításai is egy oldalsáv panelre kerültek, ahol könnyedén kezelhetjük, hogy mi és milyen formában jelenjen meg.

A lapkezeléssel kapcsolatos még, hogy ismét megújult a Ctrl+Tab billentyűkombinációval előcsalható vizuális lapválasztó. Illetve ha ugyanaz a weblap esetleg többször is meg van nyitva, akkor a lapfülére tolva az egeret mindegyiket megjelöli a böngésző, hogy mutassa az ismétlődést. (Sajnos a jelzés elég halvány.)

És akkor most a rossz hír. A sokak által kedvelt Lap menü, lánykori nevén "Kuka gomb" megszűnt létezni meg fog szűnni létezni. A helyét a 68-as verziótól kezdve majd valamiféle kereső veszi át. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy ez egyenértékű lesz-e a szintén megszüntetett, korábban az oldalsávról elérhető Gyorskereséssel.

Letöltés, Változáslista

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr5715493110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matedan 2020.02.27. 09:37:23

Ez mind szép és jó, de valahogy nem értem, miért nem a bevált csoportosítható lapfüleket hozzák vissza. Sokkal logikusabb és használhatóbb, mint ez.
Először nagyon megörültem neki, de most így második napi használatnál azt látom, hogy sok értelme nincs, mert amit a "másik" munkaterületre raktam, az a böngésző újranyitásánál elveszett. Most akkor minden reggel kezdjem azzal, hogy elrendezgetem a böngészőben a privát és a munkához szükséges dolgokat?
Illetve eléggé kaotikusan kezeli a két ablak közötti lapfül mozgatást, általában nem azt rakja át, amit én szeretnék.

A másik meg, hogy még mindig jelen van az a probléma, hogy véletlenszerűen, de a címsorba pötyögve a találatok felugranak az ablak tetejére, kitakarva ezzel a címsort (bár ezt az Androidos verzióban is ugyanúgy előjött nekem).

kaamir 2020.02.27. 10:02:36

@matedan: Szerintem nálad lesz a hiba, nekem nem vesztek el újraindítás után a lapok egyik munkaterületen sem. Nekem nagyon tetszik, sokkal több értelmét látom, mint a lapok csoportosításának.

Az a megszűnt lapmenü/kuka gomb egyébként mi?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2020.02.27. 13:13:12

@matedan:
Nekem is jobban bejön ez a megoldás, mint a lapcsoportosítás, de nyilván azért van többféle megoldás, mert egyik sem a Szent Grál.

@kaamir:
A régi Operában meg a Vivaldiban kuka a gombja. A nem rég bezárt lapokat lehetett visszanyitni.

matedan 2020.02.28. 09:58:03

@Nekomajin: Ezek szerint ízlések és pofonok. :) Bizonyára meg lehet majd ezt is tanulni vagy szokni használni. Tulajdonképpen az egyik probléma, hogy a böngésző újraindításakor eltűnnek a lapok már meg is szűnt (valószínűleg én voltam a béna és valamit elnéztem).

Viszont a lap menüs dolgot nem értem, nálam még mindig meg van a gomb, a bezárás gomb/tálcázás/méret mellett, igaz nem kuka ikonnal, de az valóban régóta nem úgy néz ki.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2020.02.28. 21:10:15

@matedan:
Nálam csak a dev kiadás van fent. A 68-asban már egy kereső van a helyén. Ez alapján meg a kommentek alapján azt hittem, már a 67-es stabilban sincs benne.

semmiii99 2020.02.29. 16:12:16

@Nekomajin: elég sokan panaszkodtak is miatta a desktop blogon, valaki csinált is egy tök jó koncepciót, arról hogy a lapkeresőt, meg a régi tab menüt egyesíteni is lehetne.
A wokspaces feature nekem eddig bejön, de a lap ismétléseket jelző dolog engem zavar (főleg sötét módban), remélem ki lehet majd kapcsolni (nem csak a flagsben).

expa 2020.02.29. 18:47:54

@matedan: Csak akkor vesznek el a lapok ha a bal felső sarokkal zárod be az OPERA-t macOS-en. Ha alul a DOCK-al zárod be akkor nem tűnnek el a lapok. Bár nem értem miért van így. Win alatt bárhogyan bezárhatod a böngészőt, nem tűnnek el a lapok :D

djuice 2020.03.05. 14:44:51

Ma jött: Opera the world's first gaming browser!
Mi a túró ez? Próbáltam kiikszelni, de már töltötte volna is le, miközben egy mukk tájékoztatás nincs bővebben róla, rögtön tolják a képünkbe a letöltést...
Vki???

expa 2020.03.08. 11:38:46

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni.
Az opera ezen verziója ezt írja ki nekem:
Chromium PDF viewer letiltva. Az újbóli engedélyezéshez navigáljon ide: opera://settings?section=plugins.

Én nem tiltottam le semmit és nem tudom megnyitni a felugró PDF fájlokat ami nagyon kellene.
Nem tudjátok mi lehet a gond?

Köszi szépen!

expa 2020.03.08. 11:45:21

@expa: MEgvan a hiba :D
Ez volt bekapcsolva: PDF fájlok letöltése az Operában való automatikus megnyitásuk helyett

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2020.03.09. 17:24:01

@djuice:
Korábban volt már róla hír, mikor megjelent az első béta. Azóta nem sokat változott. Nagyjából annyi, hogy "gamer" dizájnt kapott, meg van benne pár olyan apróság, ami mostanában divatos. Nem tudom, hogy ezeknek a valóságban mennyi hasznát lehet venni, mert nem használom.

djuice 2020.04.16. 16:12:35

Srácok! Van ez a testreszabható url rövidítő oldal: bit.do
Nekem mostanában nem éri el az opera. Fél óráig homokórázik egy üres fehér oldalt mutatva, a böngi oplyan mint ha ki akarna lépni többször is, minden lefagy, a végére még az egér kurzor se moccan, a cpu 100%-on!
Ha nagy nehezen sikerül bezárni az oldalt vagy a böngit (általában ezt priv módban használom, a cache dolgok miatt is ez oldalnál, hogy ne az legyen már baj neki), akkor is elég soká tér észhez a gép. Talán a jófogás.hu akasztja még ki egyedül, de közel nem hasonlóan, mint a bit.do.

Nézegetnétek ti is, hogy mi a szar van időnként azzal az oldallal, mert 10-ből 3x ebbe futok bele, máskor meg minden oké.
????

expa 2020.04.18. 10:00:01

Sziasztok!

Időkép videónál ezt írja az OPERA:
The media playback was aborted due to a corruption problem or because the media used features your browser did not support.

Edge böngésző alatt ugyan az a videó simán megy. Mi lehet a gond az OPERA-ban?

kaamir 2020.04.22. 11:06:06

És akkor a 68-as verzióban tényleg eltűnt a jobb felső sarokból a Lap menü, viszont bekerült az oldalsávba az Insta. Nagyon érzik ezek, hogy mi kell a népnek...

expa 2020.04.22. 15:02:29

@kaamir: Nekem nagyon tetszik a 68-as verza...

maximan 2023.03.12. 12:24:24

Régi poszt, de hátha.
Nekem tetszenek a munkaterületek, van több is, de egyszer valamiért eltűnt a fele. Valahol jegyezte ezt a böngésző, hogy mik voltak megnyitva rajta, vissza lehet nézni legalább?
süti beállítások módosítása