Magyar Opera

Vivaldi 2.8

A mai napon megjelent a Vivaldi 2.8-as verziója. A mobilos kiadáson volt a fókusz az elmúlt hetekben, ezért most csak néhány apróságot kapunk, azok is főleg a könyvjelzőkhöz kapcsolódnak. Átméretezhetővé váltak az oszlopok a könyvjelző kezelőben, illetve billentyűzettel is lehet már navigálni a könyvjelzősávon. Ezen túl érdemes még megemlíteni, hogy a képek betöltését már billentyűparanccsal is lehet vezérelni, mint régen az Operában.

Több idő jutott viszont a stabilizálásra. Számos kifejezetten zavaró bugot javítottak, és a böngésző működése is érezhetően gyorsabbá vált.

LetöltésVáltozáslista

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr7315131060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

f.gabi 2019.10.09. 20:11:07

Sziasztok!
Tudom, ez nem fórum... :) Sajnos csak angol nyelvűt találtam, de a kérdésemhez az nekem kicsit magas.
Rendszeresen benézek erre a blogra, mert régóta Vivaldit használok megelégedéssel (régen hosszú ideig pedig Operát). Többször találtam itt már hasznos információt. Talán tudtok segíteni az alábbi kérdésben is: Vivaldi 2.8 / Linux Mint amit most használok. Amikor egy honlapon egy pdf-formátumú dokumentum linkjére kattintok, választani lehet a letöltés, illetve a megnyitás opciók közül. Ami nagyon zavaró, hogy amikor letöltés nélkül, csak megnyitni szeretném olvasásra, az meg is nyílik szépen egy új lapon, viszont el is menti a fájl egy példányát a gépre. Mivel elég sűrűn előfordul, hogy csak beleolvasásra nyitnák meg egy weben lévő pdf-et, elég kellemetlen, hogy folyton törölgetnem kell az elmentett fájlokat utána. Sajnos ennek (mármint a megnyitással párhuzamos letöltésnek) a letiltására semmiféle beállítási lehetőséget nem találtam. Csak én nem lelem ezt a lehetőséget, vagy esetleg ez alapból így lehet "beledrótozva" a Vivaldiba?
Előre is köszönöm a segítségeteket.
Üdv.: Gábor

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2019.10.09. 20:56:13

@f.gabi:
Olyan nincs, hogy letöltés nélküli megnyitás. Ami megjelenik a böngésződben, azt előbb le kell töltenie. Van egy default letöltés mappa, és ha a megnyitás gombra kattintasz, akkor kérdés nélkül oda tölti le az állományt, és onnan nyitja meg.

f.gabi 2019.10.09. 21:41:17

Értem, köszönöm.
Emlékeim szerint az Operában amikor csak megnyitást választottam, akkor bezárás után nem maradt utána a gépen a fájl. Talán csak a RAM-ban tárolta olvasásra, vagy bezárás után törölte az ideiglenesen letöltött fájlt, nem tudom... de lehet, hogy erre nem jól emlékszem.
Köszönöm a választ!

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2019.10.10. 10:00:09

@f.gabi:
Windowson van olyan mappa, aminek a tartalmát a rendszer automatikusan törli X idő után. Sokáig ezt használták a böngészők, de az új Opera és a Vivaldi is a user letöltés mappáját használja default.

Szerintem Linuxon is van ilyen mappa. Keress rá, és irányítsd át oda a default letöltés mappát.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2019.10.15. 15:58:31

@f.gabi: Igen, régen a legtöbb böngésző (az Opera és a Firefox biztosan, IE-t nem használtam, de ha jól emlékszem ott is) így működött. Az AppData\Local\Temp volt a helye, csak aztán jött a Chrome és az egyszerűség és minimalizmus jegyében úgy gondolták az egészségsugarú usereknek erre a funkcióra sincs szükségük.

@Nekomajin: Akkor meg mindent törölni fog, ami azért nem túl jó ötlet. Vagy minden alkalommal le kell okézni a letöltés helyét. És mivel a böngészőben kiválasztott opció dönti el, hogy csak meg akarja-e nyitni vagy megtartani, ezért még scriptet írni sem egyszerű rá, hiszen fájltípus alapján se lehet eldönteni, hogy egy PDF fontos vagy csak megnyitni akarja, vagy ugyanez akár egy JPG-vel, aminél hülyén van beállítva a .htaccess és letölti (a régi Operánál ezt is meg lehetett kerülni).

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2019.10.15. 17:20:12

@penge™:
Nekem csak az megy a Letöltések mappába, amit csak megnyitok. (Lusta voltam átirányítani a Tempbe. Inkább törlöm manuálisan félévente.) Ha valami kell, akkor azt a megfelelő helyre mentem. Szerintem nem olyan nagy gond rákattintani arra a gombra. Mondjuk ha valaki gyakran tölt le egymás után sok dolgot egyesével, akkor tényleg zavaró tud lenni.
süti beállítások módosítása