Magyar Opera

Vivaldi 2.4

Szűk két hónap után megérkezett a 2.4-es verzió, több fontos és várt újdonságot is tartalmaz.

Eszköztárak

Még decemberben, a 2.2-es kiadásban jelent meg az eszköztáron lévő gombok eltávolításának lehetősége. Ennek folytatásaként mostantól mozgatni is tudjuk őket a Shift billentyű nyomva tartása mellett. Az eszköztárak gyári állapotát a jobb gombos menüben lehet visszaállítani.

Egyelőre csak a címsáv bal oldalán lévő navigációs gombokat és az állapotsávon lévő elemeket (a zoom csúszka kivételével) tudjuk pakolászni, ráadásul csak az említett területek között. Kihangsúlyozták viszont, hogy ez csak egy következő lépés a teljes eszköztár testre szabhatóság felé vezető úton. A munka tovább folyik ezen a területen.

Felhasználói profilok

A Vivaldi fejlesztői engedélyezték a Chromium motorban egy ideje már megtalálható profilok létrehozását. A címsáv jobb oldalán található gomb segítségével tudjuk ezeket kezelni, illetve ha zavar a gomb, akkor a Beállítások -> Címsáv oldalon ki tudjuk kapcsolni. (Az alapértelmezett profil átnevezéséhez a chrome://settings/people oldalra kell ellátogatni.)

A funkció lényege az, hogy a böngésző több felhasználó profilját tudja így kezelni, és közöttük egy kattintással tudunk váltani. Minden felhasználó saját könyvjelzőkkel, előzményekkel, bővítményekkel és beállításokkal rendelkezik, így létrehozhatunk külön profilokat a családtagoknak, vagy saját magunknak például otthoni és munkahelyi profilokat.

Lehetőség van továbbá egy Vendég profil használatára, ami a Privát böngészéshez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, és pluszban még a böngésző beállításaihoz sem enged hozzáférést.

Végül, a felhasználókhoz külön szinkronizációs fiókokat is lehet beállítani.

Egyéb

Ha már szinkronizáció, mostantól a könyvjelzősáv elemeit is lehet a szerverre menteni. Ráadásul azt is megoldották, hogy a könyvjelzősáv mappáiban is működjön a jobb gombos menü. Végül bekerült egy opció a lapfülek helyi menüjébe, amivel a kijelölt lapokat tudjuk a könyvjelzők közé menteni.

A Gyorsparancsok (F2) ablakban elérhetővé vált egy egyszerű számológép, ami a négy alapműveletet és a zárójeleket tudja jelenleg kezelni. Az Enter megnyomásával pedig a vágólapra másolja az eredményt.

A Beállítások is bővült két lehetőséggel. Egyrészt kikapcsolhatjuk a lapcsoportok drag & drop létrehozását, másrészt bekapcsolhatjuk, hogy a helyi menüből indított keresések a háttérben nyíljanak meg.

LetöltésVáltozáslista

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr2914719247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2019.03.27. 15:35:40

Óvatosan a gombok mozgatásával, mert úgy tűnik, hogy egy bug bekerült a stabilba, amitől ideiglenesen elvesznek a gombok.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2019.04.01. 09:18:22

A mai napon egy easter egget lehet találni a böngészőben. Annyit segítek, hogy nincs nagyon elrejtve. :D

expa 2019.04.03. 15:32:45

magyarorszag.hu nem megy rajta. Ez nem igazán jó...

ZeGa 2019.04.05. 18:49:15

Nálam is megy gond nélkül.

expa 2019.04.06. 09:41:08

@Nekomajin: Nem lép be. Rányomok a Belépés gombra és nem történik semmi. OPERA-val simán megy.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2019.04.06. 10:55:10

@expa:
Elsőre simán beléptem. Milyen addonok vannak fent?

expa 2019.04.06. 12:29:08

@Nekomajin: Csak AdBlock (kikapcsoltam) és google fordító... Bárhogy próbálom nem lép be :(
süti beállítások módosítása