Magyar Opera

Opera 56

A hét elején az Opera legújabb stabil kiadása is megjelent. Mivel az 56-os verzió nagyrészt a nyári szabadságok idején készült, jelentős fejlesztésre nem számíthatunk.

Sokan fognak örülni azonban, hogy a külön ablakban nyíló videólejátszóban most már a hangerőt is lehet állítani. Szintén sokan kérték, hogy az év elején bevezetett oda-vissza görgetés kikapcsolható legyen. Mostantól ez is megtalálható a Beállításokban, így a lapfülre kattintva nem görget a böngésző a lap tetejére, ha nem akarjuk. Továbbá a Chrome-hoz és a Firefoxhoz hasonlóan végre elérhetővé vált az oldal nagyítását jelző csúszka a címsáv jobb oldalán.

A Névjegy oldal kisebb ráncfelvarráson esett át, míg a Beállításokba visszakerültek a kategóriák. Fontos kiemelni, hogy az utóbbi hónapok botrányai után a Beállításokba bekerült egy olyan kapcsoló, amivel teljesen ki lehet kapcsolni a gyorshívóban és a könyvjelzősávon megjelenő reklámokat.

Letöltés - Változáslista

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr6114273041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ap · http://premiumlivesets.hu 2018.10.02. 12:44:43

"Fontos kiemelni, hogy az utóbbi hónapok botrányai után a Beállításokba bekerült egy olyan kapcsoló, amivel teljesen ki lehet kapcsolni a gyorshívóban és a könyvjelzősávon megjelenő reklámokat."

hogymi?? volt a gyorshívón reklám? :-O

Mihics Zoltán (Med1on) 2018.10.02. 17:37:23

@ap: Igen, időnként szponzorált lapok jelentek meg.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.03. 16:46:56

@ap:
Az első telepítésnél voltak előre mentett oldalak a gyorshívóban és a könyvjelzők között is. Ezeket egyszer kitörölted, és annyi. Gondoltuk ezt, amíg az Opera nem fejlesztett egy olyan algoritmust, ami random időközönként random előre mentett elemeket visszapakolt.

Nyilván így több pénzt kaptak a hirdetőktől, amivel végül is nagy baj nem lenne, de mikor ez elkezdődött, akkor ahelyett, hogy ezt világosan leírták volna egy blog postban, elkezdtek össze-vissza kamuzni, hogy ez bug, vagy feature, vagy ha feature, akkor hogy működik, meg miért van egyáltalán, stb. Elég kínos volt, hogy pár hét alatt 3-4 alkalmazott 6-8 féle indokkal jött elő. Elég nagy felhajtást csaptunk emiatt a desktop blogon, aminek ez a kapcsoló lett az eredménye.

ap · http://premiumlivesets.hu 2018.10.03. 17:03:29

@Nekomajin: ja, olyannal talán egyszer találkoztam egy frissítés után... kitöröltem, "azt" ennyi :)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.03. 18:57:42

@ap:
Akkor te a szerencsésebbek között voltál. Nálam többször is volt ilyen eset, és volt, aki arról számolt be, hogy rendszeresen visszakerültek a törölt elemek.

Egyébként nekem alapvetően nem lenne ellenemre valami szolid reklám, de az, ahogy a fejlesztők kezelték a helyzetet, teljesen elfogadhatatlan volt.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.03. 19:09:40

@ap:
Ja, és még valami. Az Opera jelenleg öt helyen tolja a spamet az arcodba. A gyorshívón és a könyvjelzősávon kívül ott van az oldalsáv a chat kliensekkel. Oké, hogy ki lehet kapcsolni, de nem véletlen az, hogy másikat nem lehet hozzáadni. Hiszen akkor a fb meg a whatsapp nem fizetne az Operának, ha bárki magának felvehetne tetszőleges webpaneleket ingyen.

Az előre definiált keresőmotorokat se azért nem lehet törölni, mert féltik a user profilt a 3rd-party vackoktól, hanem azért, mert így több pénzt kérhetnek a szolgáltatóktól. Most külön mókás az a helyzet, hogy ukrán lokalizáció mellett a Yandex az alapértelmezett kereső, amivel az a bibi, hogy Ukrajnában konkrétan törvényellenes a Yandex használata. Ezt sokan jelezték is, de az Opera nem fogja ezt megváltoztatni, mert élő szerződése van a Yandexszel.

Illetve ott van a hírolvasó, amiben szintén nem véletlenül jelenik meg az, ami megjelenik. Az RSS funkciót is csak több hónapnyi balhézás után sikerült kiverni belőlük, de egyrészt alapvető funkciók hiányában sokaknak no-go, másrészt az sem véletlen, hogy az automatikus hírforrásokkal ellentétben az RSS-t nem lehet a kezdőlapra tenni.

De nem ez a probléma, mert éppenséggel mindegyik meg lehet magyarázni, ha valaki nagyon akarja. Az üzleti logika teljesen érhető. De mióta ezek megjelentek, egyszer sem láttál olyan kommentet egyetlen Operás dolgozótól sem, amiben ezekről őszintén beszélne. Számtalanszor volt, hogy keresztbe kamuzták egymást, vagy éppen látványosan nem reagáltak az ilyen jellegű kérdésekre és kritikákra.

Nekem ebből lett elegem, és ezért próbáltam ki a Vivaldit.

ap · http://premiumlivesets.hu 2018.10.03. 20:10:56

@Nekomajin: na ezek azok amiket én sosem használok, valszín ezért nem is találkoztam velük. amikor először feltelepítettem az operát - akárcsak a réginél - módszeresen végigmentem a beállításokon és mindent kikapcsoltam amire nincs szükségem/a régiben sem kellett:
- könyvjelzősávot nem használok, sosem használtam. ami fontos a gyorshívón van mappákban, a többit meg amikor nagyritkán kell, felnyitom a kedvenceket külön lapon.
- oldalsávot nem használok, jelenleg nincs számomra hasznos funkciója, csak az előzmények, pillanatkép és a kedvencek vannak kinn. az, hogy csevegők vannak ott, na bumm, sosem indítottam el, leginkább mert egyiket sem használom egyébként sem.
- a keresőt a címsor végéről is kiszedtem meg a gyorshívóból is. csak az urlsávot használom, ott meg 99,9999999%-ban amúgy is a google kell. talán félévente egyszer ha nem, akkor meg beütöm amire szükségem van. mióta jobb klikkre nem tudok elővarázsolni egyéni keresőmotorokat, ez számomra nem létező funkció.
- hírolvasót mindig is ki volt kapcsolva, mert soha nem használtam, már el is felejtettem, hogy létezik :)

szóval nekem fel sem tűntek ezek a "nyomulások", csak a gyorshívóban, ott meg betudtam egy frissítési anomáliának és töröltem :)

expa 2018.10.03. 23:12:53

Nekem sincs semmi bajom az opera-val pedig a naponta 3-4 órát is használom a melóm miatt. Kiváló, gyors, sokat tud...

kaamir 2018.10.04. 09:19:14

@ap: Egyébként ha van innováció, amit imádok az Operában, az pont az oldalsávba épített Messenger és WhatsApp. Nagyon kényelmes, nagyon jó.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.04. 17:50:06

@kaamir:
De nem lenne jobb, ha szabadon felvehetnél bármilyen oldalt?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.04. 17:51:36

@ap:
A könyvjelzősávot konkrétan bekapcsolták, elvileg mindenkinek, két verzióval ezelőtt.

kaamir 2018.10.04. 21:04:07

@Nekomajin: De hogy? Felteszem oda a Vibert vagy a Skype-ot? Ezek nem oldalak, hanem alkalmazások, nem?

(Egyébként van egy Web Panel kiegészítő, amivel bármilyen oldalt fel lehet venni, kb. mint a Vivaldiban. Ez viszont megbolondítja a Messengert az oldalsávban, csak hogy ne legyen egyszerű az élet :D)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.05. 08:41:16

@kaamir:
Igen, úgy. Az Opera annyit csinált pluszban, hogy egy kicsit mókolt a belépési oldalakkal. Egyébként simán csak betölti az adott oldalt egy külön dokumentum ablakban.

A Vivaldiban ráadásul azt is kiválaszthatod, hogy a mobilos vagy a desktop oldalt töltse be. Egyszerűen másik user agentet küld a szervernek.

Dorogi Géza 2018.10.11. 14:16:57

Használnám az Operát, de nem tudom rendesen beállítani. Rendesen alatt az értem, h tudjak letölteni, most nem tudok; h tudjak a könyvjelzők közé címet felvenni, most nem tudok; stb. Tudom, h én vagyok az ostoba, de pont ezért van szükségem segítségre. Szeretném uo könnyen használni, mint a Mozillát v a Chrome-ot! Pls Help!

kaamir 2018.10.11. 14:56:05

@Dorogi Géza: Hogy érted, hogy nem tudsz letölteni?

Könyvjelzőt a kis szívecskével (címsor jobb oldal) tudsz felvenni.

semmiii99 2018.10.28. 10:28:45

A power user módot elő lehet még hozni valahogy? Mert nekem nem működik most a konami kóddal.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.28. 14:22:28

@semmiii99:
Nem hiszem. Teljesen átalakult a Beállítások.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.11.29. 16:05:03

Van 57 stabil. Lesz majd cikk is, amint lesz rá időm.

Új hír, hogy az 59-es verzióban repül a Turbo.

sBc 2018.12.01. 17:57:31

Mondanám,hogy Chrome-nak is van adatcsökkentő kiegészítője, de a jelenlegi Operával nem működik. PC vonalon már nem használom, de sajnálnám ha kikerülne belőle.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.12.01. 23:00:40

@sBc:
HTTPS-sel nem működik, ezért egyre kevesebb oldalon lehet használni.
süti beállítások módosítása