Magyar Opera

Vivaldi 2.0

Hosszú várakozás után ma végre megjelent a Vivaldi 2.0-s verziója, ami a fejlesztői ágon még 1.16-ként futott. A késlekedés oka elsősorban a Chromiumot érintő architekturális változtatásokban keresendő. Mindenesetre a fejlesztőknek sikerült behegeszteni a motor 69-es verzióját a Vivaldi felhasználói felülete alá, miközben több, mint száz korábbi hibát javítottak, és még egy tucat új funkciót is elkészítettek.

Szinkronizálás

A legfontosabb, a három legnagyobb horderejű fejlesztés egyike, a szinkronizálás. A Vivaldi megoldása a Chromium beépített funkcióját használja, de a fejlesztők több olyan változtatást is eszközöltek, amik növelik az adatok biztonságát. Ennek következménye, hogy a Vivaldi szinkronizálása nem kompatibilis a Chrome böngészővel.

A szinkronizálást a Beállításokban lehet elérni. A használatához egy Vivaldi fiók és egy egyéni mesterjelszó szükséges. A titkosítás a böngészőben történik, és a mesterjelszó is helyben marad, így a szervereken nem lehet visszafejteni az adatokat.

Ezek jelenleg a könyvjelzők, a mentett jelszavak és űrlapelőzmények, a begépelt keresési és URL előzmények, a mentett munkamenetek, a jegyzetek és a böngésző beállításainak egy része. A jövőben a web panelek, témák és egyéb adatok szinkronizálása is várható.

Lapok és fülek

Közkedvelt eszköz a lapozó, aminek segítségével az egér jobb gombja és görgője segítségével válthatunk a megnyitott lapok között. Ehhez készült most egy olyan változat, ami az összes lap miniatűrje helyett csak az aktív lapét mutatja, a többit pedig listába rendezi.

Az is örülhet, aki szereti a lapcsoportokat egymás mellett megjeleníteni, ugyanis az így létrehozott rács mostantól átméretezhető. Illetve aki nagyon sok lapot szeret nyitva tartani egy ablakban, az beállíthatja, hogy mennyi legyen az aktív lap fülének minimális szélessége.

Oldalsáv

Régóta vártuk azt az opciót, amivel az oldalsáv paneleket átfedő módban lehet megnyitni. Ilyenkor az aktív weboldal egy részét kitakarva nyílnak meg, és nem méretezik át a dokumentum ablakot. Kiválóan lehet párosítani ezt egy másik opcióval, ami a panelt bezárja, ha a fókuszt visszaadjuk a weblapnak vagy a felhasználói felület más részének.

Illetve egy apróság a cég egyik egyetemi gyakornokától: az oldalsáv + gombjára kattintva ajánlatként megjelennek a leggyakrabban látogatott oldalak ikonjai.

Satöbbi

Látványos vizuális újításokra ezúttal nem kell számítani, de azért bekerült néhány új választható háttérkép és téma. Ami ennél talán fontosabb, hogy a Beállításokban megjelent néhány magyarázó grafika.

Hogy mit hoz a jövő, arról egyelőre nem sokat tudunk. A modulként beépülő levelező és az Androidos alkalmazás fejlesztése folyamatban van. Ezeket már több, mint egy éve használják is a belső tesztelők. Viszont úgy tűnik, hogy a hírolvasó nem a levelező része lesz, ugyanis az egyik utolsó fejlesztői előzetesben véletlenül benne maradt egy RSS szekció a Beállításokban. A lap viszont sajnos üres volt, ezért többet nem tudtunk meg.

Letöltés - Változáslista

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr7914262105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2018.09.25. 16:38:24

Ha létezne mobilra, már réges-rég váltottam volna. Mondjuk a szinkronizálás nagyon abba az irányba mutat.

(Közben egyébként kijött az Opera 56-os verziója is, sosem látott és régóta várt újításokkal. Ja, dehogyis.)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.09.25. 18:19:57

@kaamir:
Holnap megírom mindkettőt. Ma már nincs rá erőm.

expa 2018.09.27. 19:32:40

@kaamir: Nem tudom mi bajod az OPERA-val. A hibáival együtt is a legjobb böngésző ami létezik... Elégedj meg vele ha ingyen van...

kaamir 2018.09.28. 09:23:44

@expa:

- Nincs vele alapból semmi bajom, én is a legjobb böngészőnek tartom. De a fejlesztés konkrétan egy vicc. A Beállítások lapot hegesztik verziók óta, miközben mondjuk a szinkronizálás még mindig gyerekcipőben jár.

- Elégedj meg vele ha ingyen van - Minden böngésző ingyen van, és amúgy se értem, hogy ez mire érv.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.09.30. 17:18:58

@kaamir:
Az Androidos verzió erősen készül, de nincs várható megjelenési dátum. Annyit tudunk, hogy von Tetzchner már egy éve használt valami erősen alfa verziót a saját telefonján.

iOS-re pedig nem is lesz, mert az Apple csak a WebKitet engedi, amit a Safari is használ, a Vivaldi meg a Blinket használja.

ap · http://premiumlivesets.hu 2018.10.02. 12:43:25

csak nem jön az a fránya rss olvasó... pedig már a kezdetektől csak az tart vissza h használjam is..

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.03. 16:49:13

@ap:
Én azt tippelem, hogy a 2.1 egyik nagy dobása az RSS olvasó lesz.

Illetve a 70-es Chromiumban elvileg már benne lesz a video-popup, amit az Opera vezetett be. Egyelőre a Vivaldisok még nem csináltak neki GUI-t, szóval nem működik, de a backend már ott van.

ap · http://premiumlivesets.hu 2018.10.03. 17:02:39

@Nekomajin: én már évek óta várom, bár mire megoldják, nem nagyon lesz miért váltani, mert azóta az opera is fejlődget..

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.03. 18:55:45

@ap:
Én azt látom, hogy az Operánál bármelyik pillanatban 180 fokos fordulatot vehetnek egyes fejlesztések. Ha visszaemlékszel, sok hónapot szenvedtek az elején, hogy minden OS-en natív GUI-t rakjanak össze, ami HiDPI kijelzőn is működik, majd gondoltak egyet, és az egész ment a kukába. A "Reborn" néven emlegetett nagy fejlesztés az volt, hogy most már tényleg a Chromium GUI-át használják. Csak egy saját stíluslapot toltak bele. Aztán ott volt az a felívelő időszak, mikor megcsinálták a könyvjelzőkezelőt meg az oldalsávot a bővítményeknek. Majd egy héttel később kirúgták a teljes norvég csapatot, akik ezeken dolgoztak. Aztán jött a Neon, amiről áradoztak, hogy mekkora koncepcionális újítás, és hogy majd egy csomó jóságot élesben is átvesznek belőle. Konkrétan a képernyőmentésen kívül _semmi_ sem került át.

A motorváltás óta egyre nagyobb káosz van, ráadásul mióta kínai kézben van a cég, gyakorlatilag a pénzszerzés lett az elsődleges cél. Nyilvánvaló, hogy minden profitorientált cég erre törekszik, de az nem mindegy, hogy hogyan. Az Opera már egy éve nem norvég cég. Egy darab norvég fejlesztőjük sincs. Már nem Boilesen a góré, aki von Tetzchnert váltotta. Az a filozófia, amit annyira szerettünk régen az Operában, most a Vivaldinál van.

Ettől maga a böngésző még lehet jó. Nyilván sokféle igény van. Biztosan sok embernek megfelel. Sőt, ironikus módon mostanában egyre több ember gépén látom, pedig régen mennyit szenvedtünk, hogy terjedjen a használata. De azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy jelenleg az Opera semmiben sem különbözik a Maxthontól, az UC Browsertől vagy bármelyik másik kínai böngészőtől. A fejlesztés egyetlen célja, hogy minél több pénzt lehessen vele keresni. Minden más sokadlagos szempont. Ennek megfelelően ötletszerűek a fejlesztések. Nincs koncepció. Kitalálnak valamit, kiadják félkészen. A felhasználói visszajelzésekre szarnak. Aztán egy év múlva előveszik, reszelnek rajta valamit, de természetesen amit sokan kérnek, azt nem csinálják meg. Most már zsinórban a negyedik verzióban szerencsétlenkednek a sötét felülettel úgy, hogy még közel sincs kész, és ráadásul már az egész egy éve jelent meg eredetileg.

És hangsúlyozom, ettől még lehet, hogy neked meg másoknak megfelel az Opera, csak éppen sosem tudhatod, hogy a következő verzióban mit fognak széttúrni, eltüntetni, visszacsinálni, nagy lendülettel beharangozni, aztán félkészen magára hagyni.

ap · http://premiumlivesets.hu 2018.10.03. 19:57:20

@Nekomajin: maximálisan egyetértek, ugyanakkor nekem a vivaldinál is vannak ilyen mellékízek.. nincs még teljesen kész, ami benne van nem működik rendesen, stb.. szóval ott is van baj. nem azért használom az operát mert mindent tud, hanem azért, mert jelenleg nincs jobb ami nekem megfelelne.a munkához az inspector elengedhetetlen, ie, firefox kilőve. a legutóbbi vivaldis próbálkozásomnál csak külön ablakba nyitotta fel, az úgy kezelhetetlen. ha jól tudom, azóta már van lapon belöli mód. az rss szintén kardinális, és bár az operából kitépték motorváltáskor, most van legalább egy tök jó plugin. ilyen nincs se chrome se más böngésző alá. sakk matt.a beépített vpn és reklámblokkoló úgyszintén fontos, minek pakolgassam tele a böngészőm kiegészítőkkel, ha nem muszáj? vivaldiban tudtommal nincsenek még ezek. az egérmozdulatokból legalább dísznek megmaradt pár, és a vivaldi is megyeget ezen az úton, ha jól emléxem, ott sem lehet újakat hozzáadni, és meglévőket átírni, mint a régi operában.
és ami a legfontosabb, a mostani opera végre stabil. a vivaldival azért voltak szétfagyott oldalaim..
egy szó mint száz, nekem a vivaldi még béta az operához képest, ami azért ironikus, mert régen ezt mindig az operánál éreztük a többi böngészőhöz képest. a vivaldinak egy nagyon nagy haszna van, kicsit felpörgette az opera fejlesztését :D

Mihics Zoltán (Med1on) 2018.10.04. 00:22:22

Nekem a legnagyobb bajom a Vivaldival, hogy szemlátomást lassabb a GUI, mint pl. az Operánál, Chromenál. Tudom, hogy ez milyen technikai okokra vonatkoztatható vissza, de ettől még nem pakolja gyorsabban a tabokat. Gondolom fickósabb géppel jobb lenne a helyzet, bár attól még ott is lassabban működne, csak már nem olyan feltűnően. Egyébként tényleg szimpatikus a csapat, igazából megnyugtató az a tudat, hogy ha valami zökkenő volna az Operával, akkor azonnal lenne hova váltani. :)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.04. 17:55:45

@Mihics Zoltán (Med1on):
Nekem most egy netezés szempontjából combosabb gépem van, de a 2.0-ás frissítés óta nekem is érezhetően lomhább. Az 1.15-tel nem volt ilyen bajom, pedig ettől féltem én is. Nekem ez még pont a nem zavaró szint, de remélem, hogy ezen javítanak majd. Az mindenesetre tény, hogy az Opera egyik legnagyobb erőssége a fürge GUI.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2018.10.04. 18:42:43

@Mihics Zoltán (Med1on): SSD+16GB RAM+i3 és ugyanezt tapasztalom. A Chrome, Opera, Firefox és az Edge is nagyon gyors, zökkenőmentes, a Vivaldi viszont olyan, mintha valami őskövület gépem lenne.

Viszont továbbra sem látok semmi olyan fejlődést, ami miatt érdemes lenne Chrome-ról váltani bármelyikre is. A mozdulatparancsok megoldhatók rendszerszinten (és akkor a belső lapokon is működik), a többihez meg úgyis kiegészítő kell, ott meg megint a Chrome jön ki győztesen, akárcsak az Android integrációba (ami azért lett fontos, mert újabban valahogy nem érdekel már annyira a böngészés, elolvasom ami fontos, néha még arra sincs időm, így a dolgok kicsit feltorlódnak. :D

imgur.com/Pg0WYgo

Persze lehet, hogy csak felületesen néztem át a többi böngészőt, de semmi olyan funkciót nem találok egyikben sem, amit ne lehetne kiegészítővel akár jobban megoldani. Az erőforrásigény pedig innentől nem számít, hogy most 6 gigát eszik a Chrome vagy 5 gigát a Vivaldi/Opera.

Viszont ha valaki kedvet érez, lehetne az oldalon egy komolyabb, kivesézőbb összehasonlítás. Régen olyan vérre menő viták voltak ezekről a dolgokról, hogy beépített funkció vs. kiegészítő vs. erőforrás és így tovább, most meg mintha minden böngésző kb. a Chrome klónja lenne. Már az utolsó bástya, a Firefox is átállt új motorra és a régi kiegészítők már nem is mennek. Ott is befejeződött a teljes Chrome-osodás.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.04. 18:59:49

@penge™:
Régen se volt már értelme azoknak a vitáknak.

ZeGa 2018.10.05. 11:25:58

De kérdés, hogy tudnak arról a vivaldinal, hogy lassú GUI? Volt jelezve feléjük?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.05. 12:12:43

@ZeGa:
Tudnak. A probléma az, hogy nem mindenkinek jelentkezik, és úgy tűnik, hogy nem hardver függő. A jó hír viszont az, hogy nem az egész GUI-val van probléma, csak bizonyos animációkkal. Ha (ideiglenesen) kikapcsolod az animációkat a Beállításokban, akkor nincs is gond.

Mihics Zoltán (Med1on) 2018.10.09. 01:31:50

@penge™: ("valahogy nem érdekel már annyira a böngészés") – Te sem vagy már a régi... csak nem öregszel? :D

"most meg mintha minden böngésző kb. a Chrome klónja lenne." – Jó reggelt kívánok, végre hogy felébredtél. :)

Megnyugtató a tudat, hogy hiába lenne fürge gépem, azon is lassú lenne a Vivaldi. Így legalább ugyanazt a felhasználói élményt kapom meg ezzel a géppel is, nem kell fejlesztenem. :D

@Nekomajin: A Chromeba tudomásom szerint már alapból van Adbock, csak meglehetősen lightos. Ez szerinted a Vivaldiban is működik, vagy uBlock Origin nélkül nem érdemes kísérletezni?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.09. 12:07:50

@Mihics Zoltán (Med1on):
Chrome = Chromium + hozzáadott Google szolgáltatások

Szerintem a reklámblokkoló az nem a Chromiumban van, de lehet, hogy tévedek. Viszont ha jól tudom, akkor nem EasyList kompatibilis a cucc, hanem a Google a saját algoritmusa alapján szűr bizonyos reklámokat. Hivatalosan ezek olyan zavaró reklámok (popup, autoplay video, egész képernyős, stb.), amik nem felelnek meg bizonyos követelményeknek. Viszont ez például nyilvánvalóan át fogja engedni a Google saját reklámjait, a trackerekről nem is beszélve. Szóval erre nem érdemes játszani. Felhasználói oldalról még mindig jobb egy addon.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.10. 20:57:29

Úgy tűnik, hamarosan publikus lesz az Androidos Vivaldi, legalábbis tesztelésre. Hírlevélre már fel lehet iratkozni: vivaldi.com/get-notified-about-vivaldi-android/

ZeGa 2018.10.16. 12:40:09

Az másnál is előfordul, hogy ha frissít a vivaldi utána olyan hiba jön elő, ha elindítom a vivaldit akkor elmegy a kép és azt írja a monitor, hogy nincs jel. Mintha lefagyna a videokártya a böngészőtől és csak resetelni lehet a gépet. Ez eddig csak akkor jött elő, ha vivaldit indítottam el. Tipp?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.16. 15:27:09

@ZeGa:
A GPU gyorsítást próbáld meg kikapcsolni a beállításokban.

ZeGa 2018.10.19. 12:49:37

@Nekomajin: Köszi! Úgy tűnik eddig, hogy ez megoldotta a problémát.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.10.23. 13:46:19

Van már 2.1 RC. A héten valószínűleg jön a stabil is.
süti beállítások módosítása