Magyar Opera

Hogyan tovább?

Ahogy észrevettétek, az elmúlt hónapokban elég kevés új bejegyzés született, és ennek csak az egyik oka az, hogy nem volt túl sok időm ezzel foglalkozni. A másik ok az, hogy az Opera fejlesztése olyan irányt vett, mikor nem nagyon van miről írni. Az új funkciók egyszerűen csak működnek. Nincsenek tippek, trükkök, beállítási lehetőségek.

Ezzel párhuzamosan egyre több olvasói igény van arra, hogy a Vivaldi több figyelmet kapjon. Ehhez az alábbi opciók közül kell választani:

  • A Magyar Opera átalakul Vivaldi bloggá.
  • A Magyar Opera átalakul hibrid Opera/Vivaldi bloggá.
  • A Magyar Opera marad a jelenlegi formájában, és:
    • Létrehozunk egy külön Vivaldi blogot.
    • Létrehozunk egy magyar nyelvű részleget a hivatalosa Vivaldi fórumon.

Szerintem a legjobb megoldás az lenne, ha ez a blog maradna így, ahogy most van, és a Vivaldi fórumon rendezkednénk be. Jelenleg nem nagyon van olyan funkció a Vivaldiban, amit ne lehetne egyedül felfedezni, de később, ha lesz rá igény és vállalkozó, aki megcsinálja, akkor egy külön oldalt is lehetne ennek indítani. Addig is szerintem bőven elég egy magyar részleg a Vivaldi fórumon. Ennek a kialakításában tudok segíteni, aztán már csak be kell lakni.

Egy ilyen fórumon lehetne GyIK-et fenntartani, segítséget kérni és magyar nyelven csevegni egymás között, miközben az angolul tudóknak karnyújtásnyira lennének a fejlesztői kiadások vagy éppen a funkciókérések topicjai.

A Magyar Operát azért lenne célszerű jelenlegi formájában megtartani, mert vannak még aktív Opera felhasználók, és a jövőben akár egy fellendülés is jöhet. Én követem még annyira az Opera fejlesztéseit, hogy az új kiadásokról tudok írni, de ha valaki szeretne aktívabban közreműködni, akkor jelentkezzen szerkesztői jogosultságért, és írhatja a bejegyzéseket.

Vitassuk ezt meg, aztán lépjünk valamerre!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr7114108689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

awking 2018.07.12. 16:21:37

Vivaldi fórumon magyar részleg tényleg jó lenne, itt meg valami jó nagy feltűnő link ami oda vezet.

Akár a hibrid blog is lehetne emellett, mert ha kijön egy új verzió, abban szinte tuti lesz olyan funkció, amiről egy magyar nyelvű cikk hasznos lenne.

Mihics Zoltán (Med1on) 2018.07.12. 20:15:38

Szerintem akár egy külön Vivaldis blog is hasznos lehetne, de legalábbis jár neki a nagyobb figyelem. Egyébként remek gondolat volt, hogy felvetetted a dolgot. Személy szerint én nagyon örülnék neki, ha továbbra is tudnék bejegyzéseket olvasni tőled, gyakorlatilag mind a két böngészőről. :)

AtheIstván 2018.07.12. 21:24:38

Vivaldi fórum +1!

Én szeretem ezt a blogot és szívesen olvasnék rajta MINDKÉT böngészőről.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.07.13. 00:37:38

Ha viszont itt mindkét böngészőről lesznek bejegyzések, akkor kell a magyar nyelvű cucc a Vivaldi fórumon?

kaamir 2018.07.13. 08:35:01

A hibrid blog jól hangzik.

neratyiskoggy 2018.07.13. 13:58:53

operálni a műtőben, okés? vernyogás nem kő

expa 2018.07.13. 21:41:19

Vivaldi akkor lesz releváns ha lesz benne szinkronizálás mint az OPERA-ban. Addig felejtős...

awking 2018.07.13. 22:39:35

@expa: Hónapok óta van szinkronizálás, csak be kell kapcsolni. Még béta, de kezdetektől használom gépek között, és eddig nem volt vele probléma.

sBc 2018.07.13. 22:42:26

Szerintem meg össze kellene gyűjteni és kiemelni az Opera összes funkcióját a laikusok számára! Mert csak verzióról verzióra meg lettek említve, de komplett hogy mitől több az opera az sehol nincs az oldalon kiemelve. És a portable verzióra is lehetne link mint anno.
Kezdetnek: www.opera.com/hu/computer/windows
www.opera.com/hu/computer/portable
:-)

sBc 2018.07.14. 12:57:38

@Nekomajin:
Ezt már többször kérdezted, de nem vagyok ehhez eléggé kvalifikált személy.

Nem kötekedésnek írtam a fentieket, csak ötletelek, kis reklámot szerettem volna az Operának. Pl.: Magyar súgó is lehetne!
Tudom, hogy már nem kockáknak készül az Opera, már engem sem érdekel annyira az informatika és a web, de akad pár jó ötlet az Operában ami egyedi és segíti a hétköznapi böngészést.
Persze Te bennfentes vagy és máshogy látod a dolgokat.

expa 2018.07.14. 14:38:37

@awking: BETA-val nem foglalkozunk, az béna :D

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.07.14. 15:23:08

@sBc:
Nem vettem kötekedésnek, csak amiket írsz, azok jó ötletek, de nekem nincs időm ezzel foglalkozni.

Egyébként nem vagyok bennfentes, csak követem a híreket. :)

ap · http://premiumlivesets.hu 2018.07.16. 09:47:47

hibrid blog, semmi kedvem egy újra csak azért feliratkozni. szépen jöjjenek rss-ben az operás hírek mellé a vivaldisok is. egyiknél sincs akkora hírdömping, amit ne lehetne egy blogba ömleszteni.. nem tudom a blog.hu-nak van-e kategorizálás funkciója, de címkéje mindenképp... lehet kategorizálni/címkézni és ennyi, nem kell több

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2018.07.16. 18:23:28

Szerintem is a hibrid blog lenne a legjobb megoldás.

ZeGa 2018.07.21. 09:26:36

@awking: És, hogy tudom bekapcsolni, mert akárhol eresem nem találom?

awking 2018.07.21. 10:24:21

@ZeGa: Először be kell kapcsolni a kísérleti fejlesztések oldalán: vivaldi://experiments/
Utána a beállításokban lehet bejelentkezni: vivaldi://settings/sync/

Bluemotion 2018.07.31. 14:51:42

A blog jövőjének margójára. Egy alig mérhető rétegböngészői csoportból legyen hibahatáron kívülre eső rétegböngészői csoport?

djuice 2018.08.01. 14:08:21

Az én véleményem röviden az (ha számít), hogy mindegy. :)

Kicsit hosszabban:
Gyakorlatilag számomra az Opera már rég nem nyújtja azokat a jó és megszokott funkciókat, amiért vagy 20 éve is elkezdtem használni, mióta Chrome motorra áltak át. Itt elsősorban a testreszabhatóságaira gondolok. És megvallom őszintén, minél kevesebbet szeretek már ezzel foglalkozni. Gyakorlatilag odáig egyszerűsödött a dolog, hogy megnyitom, gyorshívókat rendezek időnként és csak netezek. Ha pl. olyan kell, hogy adott oldalból kinyerhető linkek stb. Még mindig visszamegyek egy őskövület portable verzióhoz, ami ezt még tudta és ha hajlandó betölteni az oldalt, ott elintézem az ilyesmit. Ezek most csak kiragadott példák, de tényleg régebben csicsázta, állítgatta az ember, hogy minél otthonosabb legyen. Egy csomó olyan funkció is megszűnt, ami a használat kárára válik. Pl. csak a fülekre kattintvas való navigálásokra gondolok...

Szóval igazából nem követem már úgy figyelemmel ezt a blogot sem mint régen, mert beszűkültek a program lehetőségei és nem is érdekelnek a beállítások, mert úgysem lesz olyan mint régen. Kényszerhelyzet van, de még mindig inkább az Operát használom, mint a szerintem sokkal szarabb Vivaldit, hogy a konkurensekről meg ne is beszéljek. Eddig a saját szubj. véleményem.

Azt azonban fontosnak gondolom, hogy mások másképp használva ezeket, tájékozódni tudjanak továbbra is egy normális támogató magyar oldalon, hisz van hogy másoknak ajánlja az ember kiigazodáshoz, akik még nem olyan járatosak ezekben a böngészőkben, de szeretnék jobban megismerni. Pl. van egy idős ismerősöm, aki fél éve kezdett el netezni és az Operát ajánlottam neki, mert még mindközzül az a legnormálisabb a piacon. (Utána meg is kaptuk a lányától, hogy "miért pont ezt a vackot erőltetjük"?! Úgyhogy erősen megosztott a dolog az emberek fejében.)
Tehát én, ha nagyon szavazni kéne, én azt mondanám, maradjon meg az Opera Blog és vagy micrositeként benne a Vivaldi dolgai akinek az kell vagy új Vivaldi Blog, de azt kevésbé tartom jó iránynak, hogy egy teljesen külső és a jövőre nézve még bármi kötöttséget is előhozható fórumra költözzön bármi innen.

djuice 2018.08.01. 14:17:58

Ja és szorosan a hogyan tovább jegyében: lehetne utólag is pár percig szerkeszthetővé tenni még a kommenteket, miután elküldi az ember! (Pl. elgépelések javítása miatt, stb.)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.08.01. 17:05:13

@djuice:
Sajnos nem tud ilyet a bloghu. Engem is borzasztóan zavar, de sikerült a legtrébb blogmotort kifogni, amikor ez az oldal indult.

djuice 2018.08.01. 17:14:39

@Nekomajin: Ja! Leesett. Index üzemelteti. :)
süti beállítások módosítása