Magyar Opera

Megjelent az Opera 54 stabil kiadása

Az 54-es verzióban a hírolvasó butított változata visszakerült a Kezdőlapra. Az RSS feliratkozások olvasásához továbbra is meg kell nyitni a Hírolvasót.

A menübe bekerült egy új, Frissítés és visszaállítás nevű oldal, ahol a nevének megfelelően manuálisan lehet frissítéseket keresni, illetve a böngésző beállításait lehet resetelni. Ez utóbbinál két opció érhető el. Az egyik megtartja a felhasználói adatokat (előzmények, könyvjelzők, mentett belépési adatok), de törli a sütiket és letiltja az összes bővítményt, valamint alapértelmezettre állítja az összes beállítást. A másik lehetőség teljes tisztítást végez. Törli a teljes profilt, és minden beállítást alapértelmezettre állít.

A 54-es verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr7714080271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.06.28. 18:05:42

Nagyon nagy gáz lehet az Operánál, mert gyakorlatilag átmentek adware-be. Most visszarakták a hírolvasót. A következő verzióban default be lesz kapcsolva a könyvjelzősáv, természetesen előre telepített könyvjelzőkkel.

A reborn oldalsávot is frissítésről frissítésre default bekapcsolják.

A gyorshívóban volt egy """"""""bug""""""""", miszerint előre telepített, de a user által törölt gyorshívó elemek random újra megjelentek. Volt/van ebből egy balhé a desktop blogon. A fejlesztők össze vissza beszélnek bugról meg feature-ről.

Miközben a fejlesztés nem halad sehová. A következő verzióban az egyetlen értékelhető újítás a Beállítások teljes lecserélése egy ömlesztett moslékra. Sokan kértük, hogy legyen kategorizálva még jobban, erre átvették a Chrome-ból az egy oldalas felületet.

dr Brcskzf Gröőő 2018.06.29. 07:58:11

én semmi randomot nem találtam benne: amikor gépet váltok (natív és virtuális között), megjelenik a törölt elem a gyorshívóban.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.06.29. 10:27:31

@dr Brcskzf Gröőő:
A legtöbb felhasználónál frissítés után kis idővel jelenik meg. De egyrészt nem mindenkinél, másrészt vannak ettől eltérő esetek is.

Mihics Zoltán (Med1on) 2018.06.29. 18:30:14

"A gyorshívóban volt egy """"""""bug""""""""", miszerint előre telepített, de a user által törölt gyorshívó elemek random újra megjelentek. Volt/van ebből egy balhé a desktop blogon. A fejlesztők össze vissza beszélnek bugról meg feature-ről."

Megerősítem, én is találkoztam ezzel.

"A reborn oldalsávot is frissítésről frissítésre default bekapcsolják."

Igen, ez is nagyon gyakori jelenség.

"Nagyon nagy gáz lehet az Operánál, mert gyakorlatilag átmentek adware-be."

Erről olvastál valami konkrétat, vagy csak a sötét fellegek okán gondolod?

blint63 2018.06.29. 23:53:56

2017-es adatok: 30%-al csökkenő árbevétel, negatív eredményszámok EBITDA és alatti szinteken, végeredményben -8% adózás utáni eredmény az árbevételhez képest.

Immateriális jószágok (kb. a kutatás-fejlesztés értékelhető eredménye) értéke sorozatban 2 éve csökken.

Munkavállalói létszám szintén -20% tavalyhoz képest.

Szóval sajnos igen, elég nagy a baj.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.06.30. 12:00:03

Csak a (szerintem) sötét fellegekből következtetek. Van az Operánál az a kérdésfajta, amit éveken keresztül hajtanak a userek, de vagy egyszerűen ignorálják, vagy ha valaki válaszol rá, akkor nagyon rövid időn belül ellentmondásba meg ködösítésbe fullad a dolog. Ez az adware téma is ilyen.

awking 2018.06.30. 12:40:04

Pár éve még tök jól ment a cégnek, most meg a marketingzsenik idei legnagyobb fejlesztése az animált hibaoldalak, meg az érthetetlenül felesleges Flow?
Jon-t el tudták lehetetleníteni a részvényesek, most ez a helyzet nem zavar senkit?
Szinte látom magam előtt, hogy kidobják az ablakon aki kitalál valami értelmeset...
Minek csinálják ezt a böngészőt, vagy kinek?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.06.30. 13:11:09

Jó ideje azt hajtogatom a desktop blogon, hogy kapkodnak össze-vissza. Nincs egy világos koncepció. Azt látjuk, hogy a fejlődés lassú. A Vivaldinak se megy gyorsabban, de ott van egy irány, és egyértelműen van kommunikálva, és látszik is.

Az Operánál meg kitalálnak egészen jó dolgokat (még ha ezek nem is világrengető újdonságok), amiket aztán kiadnak félkészen, és el is hanyagolják őket, mert inkább belekapnak valami másba.

És ahányszor ezt leírom, mindig az a válasz az Operás marketingzseniktől, hogy ők igyekeznek a legjobb felhasználói élményt nyújtani mindenkinek. WTF?! Gyakorlatilag három állandó tag van a desktop blogon, aki mindennek örül, mert aki próbált segíteni, konstruktív lenni, az idővel mind váltott másik böngészőre.

AtheIstván 2018.06.30. 16:17:44

Nekomajin nem akartok csinálni egy portable verziót magyarokra szabva?

Magyar könyvjelzők, gyorshívók, magyar reklámszűrő, helyesírás ellenőrző, google chrome bővítmények támogatása, rss stb.?
Hátha kicsit népszerűbb lenne legalább Magyarországon ez a böngésző.

sBc 2018.06.30. 17:08:20

Én elégedett vagyok! :)
Az Opera Flow szerintem válasz a Firefox hivatkozás küldése funkciójára, de felesleges volt Opera Touch néven ezért egy külön mobilos böngészőt készíteni.
Firefoxnál is belekezdenek kísérleti funkciókba és eldobják egy idő után.
Akkor most a Vivaldi az etalon? Mit hiányoltok, mit szeretnétek?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.06.30. 19:00:33

AtheIstván
Ez már nem olyan egyszerű, mint a Presto érában. Felesleges is lenne, mert mindenki fel tudja venni ezeket a dolgokat a saját profiljába. Ráadásul nekem személy szerint most lett elegem ebből a vergődésből. Az új gépemre feltettem a stabil Vivaldit, hogy kipróbáljam mindennapos használat közben, és már másfél hónapja használom minden gond nélkül. Egyedül a search popup hiányzik nagyon, de arra írtam egy saját addont.

Figyelemmel követem még az Operát, de mióta bevezették ezt a Reborn felületet, egyre kevésbé tetszik, amit csinálnak.

sBc
Én ezt a Touch mizériát is a probléma részeként látom. A motorváltás óta hány mobilos appal jöttek már ki ilyen-olyan néven? Nem rossz ötlet ez a Flow, bár nekem nincs rá szükségem, de ahelyett, hogy integrálták volna a létező mobilos Operába, inkább kiadtak egy új appot, ami viszont minden más feature-t nélkülöz.

Én most egyelőre meg vagyok elégedve a Vivaldival, bár ennek is van pár bántóan zavaró hiányossága. Igaz, hogy például a felületet szanaszét lehet moddolni CSS-sel meg JavaScripttel, de én kinőttem már abból a korból, hogy scripteljek, ha mondjuk egy gombot le akarok venni az eszköztárról.

sBc 2018.06.30. 20:53:12

Nekomajin
Search popup publikus?

expa 2018.07.01. 16:52:06

@awking

A Flow miért lenne érthetetlenül felesleges? Én gyakran használom.

Én is elégedett vagyok az OPERA-val. Kit érdekel milyen lassan haladnak? Az a lényeg, hogy haladnak, mindig van valami fejlődés. Ezt kéne megköszönni nem állandóan fanyalogni emberek...

awking 2018.07.01. 20:14:23

@expa Talán ha a meglévő mobilos böngészőkbe lenne beépítve lenne értelme. Vagy ha több eszközzel is működne egyszerre (vagy én értettem félre?). Vagy nem egy második szinkronizálási lehetőség lenne a meglévő megoldás mellett.

A régi Operát az használta, akinek nem volt elég egy Internet Explorer. Millió beállítási lehetőség volt, szépen személyre lehetett szabni. A mostani Operában szinte semmi testre szabhatóság sincs, a dübörgő fejlesztés például a kezdőlapon lévő menüsáv harmadik különböző helyre pakolása volt, vagy a beállítások oldal újabb átszabása. Lövésük sincs mit is akarnak csinálni. Ezt kellene megköszönni? A videó popup jó dolog volt, de nemsoká a Chrome is alapból tudni fogja. Mi más szól még mellette?
Már a post szerzője is Vivaldit használ, azért ez elég sokat elárul a mostani helyzetről...

sBc 2018.07.01. 22:29:12

Az hogy a chrome lemásolja a video popuppot az egy dolog. Az is hogy a Vivaldi testreszabhatóbb az is. Engem ez nem érdekel.
Operában ott a reklámblokkoló, vpn, video popup, search popup, valutaváltó, az oldalsáv, turbo, mobilszinkron, flow így hirtelen ennyi .
Tud ennyit egyébb böngésző?!
Szerintem csak a Vivaldi csak a testreszabhatóságával tűnik ki és ezt hiányoljátok az Operából. Jogosan.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.07.02. 10:25:11

Nekem alapvetően nem a testreszabhatósággal van problémám az Operában. A Vivaldiban is hiába lehet kismillió dolgot állítani, ha pont azt a kettőt-hármat nem, ami nekem kéne.

Engem a kapkodás, a logikátlan döntések, meg a folyamatos sunnyogás zavar nagyon. Ez az easy setup például mi már a kezdőlapon? Eddig ott volt minden egyben, ami a kezdőlaphoz kellett. Most bekerültek olyan funkciók, amiket a userek egyetlen egyszer használnak, közvetlenül telepítés után. Most megy a ködösítés a reklámokkal kapcsolatban.

Én bíztam ebben a motorváltásban, és volt is egy időszak, mikor ígéretesnek tűnt a dolog (mikor a könyvjelzőkezelőt meg az addon oldalsávot megcsinálták), de aztán kirúgták a norvég fejlesztőket, meg jött egy a kínai felvásárlás, és azóta szerintem folyamatos lejtmenetben vannak.

kaamir 2018.07.04. 09:07:41

@Nekomajin: A Vivaldi annyira nem opció, amíg nincs mobilos verzió vagy legalább szinkronizálási lehetőség (nem vagyok szakember, de mégis meddig tart 2018-ban összedobni egy mobil böngészőt?).

Nekem egyelőre nincs komolyabb bajom az Operával, bár tény, hogy kevés a fejlesztés, és ami van, az vagy értelmetlen vagy felesleges.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.07.04. 16:56:35

@kaamir:
A nulláról összerakni azért nem egyszerű. Főleg, ha nem egy sokadik fapados akármit akarnak.

A Vivaldinál állandó probléma, hogy az erőforrások egy része azzal van lekötve, hogy a saját GUI-jukat kalapálják minden Chromium frissítés után. Pár hónapja például azért nem volt semmi újdonság hetekig, mert egy jelentős módosítás miatt a fél GUI-t újra kellett írni. (Cserébe kigyomláltak jópár bugot, és még gyorsabb is lett.)

Ezzel párhuzamosan folyik a szinkronizálás, a levelező kliens és a mobilos böngésző fejlesztése is. A szinkronizálás egyébként már hónapok óta elérhető a fejlesztői ágon, és a stabilban is engedélyezni lehet. Azt nem tudom, hogy mennyire stabil, mert én nem használom, de nem nagyon panaszkodnak rá, akik használják. És úgy tűnik, hogy azért tart ilyen sokáig, mert a teljes profilt menteni fogja (beleértve a bővítményeket is), nem csak egy részhalmazt, mint az Opera.

És emellett jut még minden frissítési ciklusba 3-4 új, kisebb-nagyobb funkció. És ami szerintem fontos az az, hogy ezeket a funkciókat a felhasználók kérik. Nem a fejlesztők találják ki, és utólag magyarázzák, hogy nekünk erre miért van szükségünk.

Félreértés ne essék, nem akarom ezentúl a Vivaldit ajnározni az Opera ellenében. Nálam most van az a pont, amikor kb. fej fej mellett van a két böngésző, (számomra) eltérő hiányosságokkal. Viszont attól a hozzáállástól, amit az Operás fejlesztők meg marketingesek tanúsítanak, én hányok. Úgy általában is, nem csak ebben az esetben. Nyilván aki csak használja a programot, annak ez mindegy. Én viszont követem a fejlesztéseket elég szorosan, és ez engem zavar.

Ez a fajta filozófia egyébként már a kezdetektől zavart, de ahogy fentebb írtam, volt egy időszak, amikor ennek ellenére úgy éreztem, hogy csak jó lesz ez. Most meg úgy látom, hogy ez a Flow is csak egy sokadig kísérlet a lék betömésére, hogy a hajó ne süllyedjen el végérvényesen.

AtheIstván 2018.07.04. 19:22:03

@Nekomajin: A vivaldiról sem lenne érdemes egy magyar portable verziót csinálni? :)

Amúgy a chrome/opera kiegészítői működnek vivaldi alatt? Mert akkor én is tennék egy próbát.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.07.04. 19:48:36

@AtheIstván:
De minek akarsz magyar verziót? Úgyis csak menne a rinya, hogy miért ez van benne, az meg miért nincs. Mindenki fel tudja venni magának a könyvjelzőket. A portable módot meg csak ki kell választani a telepítőben.

A Chrome addonok működnek, néhány apró limitációval. A google katalógusából simán tudsz telepíteni. Ami csak az Opera katalógusában van meg, azt le kell költeni, és manuálisan felrakni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2018.07.09. 15:39:46

Utálom már, hogy mindig igazam van és ilyen dolgokban mindig látom a jövőt... Bár a lottószámokat látnám, vagy valami értelmeset, de nem, mindig csak a hanyatlást... És mindig bebizonyosodik újra és újra, hogy igazam volt...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.07.09. 20:37:01

@penge™:
Ne kezdjük már el, hogy te már öt éve is megmondtad.

AtheIstván 2018.07.10. 12:18:53

@Nekomajin:
Kipróbáltam én is a Vivaldit és azt kell mondjam szerethető. Nem akartok vele többet foglalkozni? Ha nem is ezen a blogon legalább a vivaldi oldalán nyithatnátok egy magyar topicot ha lenne kedvetek.

Dzsini 2018.07.10. 20:46:58

@penge™: Igen, így szokták azok is, akik hetente leírják, hogy jövő héten esni fog a tőzsde :) Egyszer bejön, és máris lehet büszkélkedni, hogy "lám, én megmondtam!"

.... mondjuk jelenleg nem tudom, hogy épp mit mondtál meg, de bizonyára igazad van, úgyhogy továbbra is várjuk fényes jövőbelátásod és határtalan bölcsességed!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2018.07.11. 11:49:40

@Dzsini: Nagyjából azokat mondtam meg, amikről a panaszkodás megy az előző 15-20 kommentben. Hogy
- Innentől végérvényesen elcsesztek mindent és nemhogy a Presto-s Opera tudása nem fog visszajönni, hanem az új meg sem fogja közelíteni.
- Hogy Chromium alapokon nem lehet világot megváltani, mert ami régen arra ment, hogy az invalid, de népszerű oldalakra kalapáltak workaroundot, az most arra megy, hogy a motort megpróbálják összehegeszteni a meglévő fejlesztésekkel minden változásnál.
- És végül, hogy elmentek masszív profitérdekeltség irányába (akkor még a kínai felvásárlás sehol nem volt).
- Még az spanyolviasz-szaró Apple-izmust is mondtam mikor legelőször úgy döntöttek, hogy könyvjelzőket ma már senki nem használ, elég lesz a revolutionary, amazing Speed Dial, aztán lám, ez is visszaköszönt. Reborn, meg animált hibaoldalak...

Időpontot pedig nem tűztem ki, csak annyit mondtam, hogy egy n+1. Chromium alapú böngészővé fog válni, amíg szépen lassan ki nem véreztetik és idővel egyre többen fognak elfordulni tőle (már a blog egyetlen aktív szerkesztője is Vivaldit használ, ez már az a kategória, mikor a Coca Cola elnöke bont egy Pepsit).

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.07.12. 12:48:50

@penge™:
Azt már a motorváltáskor kijelentették, hogy a Presto tudását nem hozzák vissza. Ami önmagában nem probléma, mert rengeteg olyan dolog volt a Prestóban, amit a régi Operásoknak is csak egy nagyon kis hányada használt.

Weboldal kompatibilitás vs. GUI hegesztés, csak éppen a saját motor fejlesztésére fordítandó erőforrásokat hagytad ki. Feltételezem, hogy a Vivaldinál is van 1-2 fejlesztő, aki időnként patcheli a Chromiumot (az Operánál tudom, hogy vannak ilyenek), de ez nagyságrendekkel kevesebb fejlesztőt és munkaórát igényel, mint egy saját motort építeni folyamatosan. Mert hogy ez nem egy egyszer elvégzendő munka. Mikor a Prestót és az elődjeit írták, akkor egyrészt SOKKAL kevesebb dolgot csinált egy böngészőmotor, másrészt SOKKAL lassabban fejlődött a technológia. Elég, ha csak az MDN-en meg a Chromium blogon szétnézel, és látod, hogy kb. hetente jeleni meg valami új dolog, amit implementálni kell. Arról nem is beszélve, hogy 8-10 évente lehet kidobni az egészet, és nulláról új motort írni, mert a foltozások miatt lassú lesz az egész.

Azt nem tudjuk, hogy mekkora profitot termel a cég. Ha annyira jól menne nekik, akkor nem adták volna el a kínai konzorciumnak.

Igen, elindulhattak volna azon az úton, ahol most a Vivaldi jár, de nem tették, és ez talán hiba volt. Az biztos, hogy a pénz fontos szempont volt, de nem azért, hogy minél többet vegyenek ki belőle, hanem azért, hogy ne menjenek csődbe. Nem véletlen, hogy az elmúlt 3-4 évben mindenféle szolgáltatásokkal próbálkoztak, hogy több lábra álljanak, mert a böngésző fejlesztése önmagában valószínűleg nem volt fenntartható.

Voltak hülye döntéseik, ebben igazad van, de a motorváltás elkerülhetetlen volt. Ugyanezt csinálja most a Mozilla is, talán kicsit ügyesebben. Azt csak nem gondolod, hogy te egyedül mindkét cégnél okosabb vagy.

sBc 2018.07.13. 14:54:52

Vivaldi hogy áll a böngészők használati statisztikájában? Az Opera 1,6 %, kicsit emelkedett az elmúlt időben.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.07.13. 19:16:08

Az Opera blogja három napja "pillanatnyilag" nem elérhető. A fórum még megy, de azt meg a kutya se használja.

Mihics Zoltán (Med1on) 2018.07.14. 19:20:26

@Nekomajin: Mindez pontosan azután, hogy bejelentették a kriptopénztárca integrálást a droidos verzióba. :D

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.07.14. 21:43:41

@Mihics Zoltán (Med1on):
És közben egy új dev kiadás is van desktopon. Érdekes ez, mert egy motor vagy sablon frissítés nem okozhat ilyen gondot. Szándékosan meg minek lőnék le, ha közben a fórum működik?

sBc 2018.07.15. 09:10:52

@Mihics Zoltán (Med1on):
Ez a kriptopénztárca érdekes ötlet, igaz a lufi már kipukkadt és megint keveseket érdekel.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.07.23. 17:34:42

Odáig fajult a balhé a spameléssel kapcsolatban, hogy a legújabb dev kiadásba bekerült egy flag, amivel opt-out ki lehet kapcsolni az egész cuccot a gyorshívóban és a könyvjelzősávon is.

szercsipuszcsilávcsi 2020.10.24. 08:27:38

Az Opera új böngészője támogatja már a Bitcoin küldést és fogadást is. :D :P

cryptofalka.hu/kriptovaluta/opera_bongeszo_bitcoin_tamogatas/
süti beállítások módosítása