Magyar Opera

Vivaldi bemutató

Emailben kaptunk egy részletes bemutatót a jelenleg 3. béta kiadásánál tartó Vivalvi böngészőről. Kellemes olvasást!
A cikket köszönjük Sárkánybaby-nek.

Úgy gondolom, sem a Vivaldit, sem a Vivaldi csapatát nem kell bemutatnom senkinek, de talán nem árt, ha így több, mint egy évvel a legelső megjelenés (és a harmadik béta) után ténylegesen beszélünk egy kicsit Jon von Tetzchner új böngészőjéről.

Nem egyszerű művelet egy csokorba szedni a Vivaldi funkcióit, napestig lehetne sorolni a részleteket.
Azért én megpróbálkozok összefoglalni a lényeget.

Gyorshívó

A legelső dolog, ami szembejön, ha az ember megnyitja a böngészőt. A Vivaldi gyorshívója nagyon hasonlít az Opera (legyen az 12 alatt vagy fölött) gyorshívójára. Több gyorshívó mappa készíthető, vagy létező mappa alakítható azzá. Mivel a gyorshívó lapok maguk speciális könyvjelzőknek tekinthetők speciális mappákban, így a felvételük is a címsáv könyvjelző ikonján keresztül zajlik, ahol explicit módon kell megadni a (tetszőleges) gyorshívó mappát. (Vagyis közvetlenül "felvétel gyorshívóként" opció nincs.)

Erről az oldalról elérhető továbbá a standard Chromium előzménylista, és a Vivaldi könyvjelzőkezelője.

A gyorshívó beállításait (háttér, viselkedés, stb) a V gomb -> Eszközök -> Beállítások -> Induló oldal alatt lehet megváltoztatni. A lapok elrendezésére vonatkozóan vajmi kevés beállítás van, úgyhogy aki irtózik a görgetősávtól a gyorshívóban, annak javaslom a kezelőfelület skálázását és/vagy a mappázást.

Könyvjelzők

Ha már megemlítettem, akkor jöjjön a könyvjelzőkezelő. Ezt a funkciót háromfelől lehet elérni: a gyorshívóból, menüből (V menü -> Eszközök -> Könyvjelzők), vagy az oldalsávról. Az elmentett lapokhoz menthető cím, leírás, becenév, és előnézeti kép is. Előbbi háromra keresni is lehet (több-kevesebb sikerrel, a fejlesztések folyamatosak), és rendezhetőek tetszőleges sorrendben.

Speciális könyvjelző mappák a gyorshívómappák és a kuka mappa. Ez utóbbi jelenleg művel érdekes dolgokat (pl felvehető bele és a kukázott mappákba is új könyvjelző), de egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhető, és odafigyelés nélkül sem jár feltétlenül összeomlással vagy adatvesztéssel.

Aki a könyvjelzősort részesíti előnyben az oldalsáv fájával szemben, az kijelölhet egy mappát a címsor alá (az igazán elvetemültek pedig akár a teljes gyökeret beállíthatják könyvjelzősornak a Beállítások -> Megjelenítés alatt).

Egyelőre sajnos a könyvjelzők és személyes adatok exportálására nincs lehetőség, de tud importálni az Operából (12 és fölötte), Chrome-ból, Internet Explorerből, Vivaldiból és egyszerűen HTML fájlból.

Fülek

A Vivaldi gyöngyszeme, tuli-virágszála, legfőbb éke a fülek kezelése. Aki jobb szereti a füleket oldalt, esetleg az ablak alján tudni, annak a Vivaldi telitalálat. Visszatért a fülcsoportosítás, amely akár automatikusan egy csoportba foglalja a hasonló oldalakat. A fülcsoportokat mozaikosan is el lehet rendezni, így több oldalt tarthatunk egyszerre szemmel.

A fülek zárolására lehetőség van, ezek mind a fülsáv elejére (vagy éppen tetejére) ugranak a már megszokott módon. Viselkedésük is választható: az újonnan nyitott fül pozíciója, bezárásuk vagy bejárásuk sorrendje módosítható, mindenki megtalálja a számítását.

A kukagomb visszatért, a bezárt lapok a megszokott módon újranyithatóak. A dolog szépsége, hogy egy frissen nyílt böngészőből is megnyithatóak a korábban bezárt lapok, sőt a bezárt ablakok az azokhoz tartozó fülekkel együtt.

Oldalsáv

A funkció, ami alanyi jogon a legelső snapshot óta velünk van. Jelenleg csak négy gomb foglal itt helyet, a már említett könyvjelzőkezelő, a letöltéskezelő, a jegyzetek gombja és webpanel gomb.

A letöltéskezelő bár nem olyan kifinomult és szép, mint az O12 letöltések lapja, de a célnak megfelel. Beállítható a viselkedése, letöltésnél vagy automatikusan megadott helyre (alaphelyzetben ez ugye a letöltések mappa) kerül a fájlunk, vagy rákérdezhet a böngésző, mit szeretnénk kezdeni vele. A letöltéskezelőben lehetőség van keresni fájlnévre, a letöltések maguk pedig leállíthatóak, újraindíthatóak, eltávolíthatóak, az elkészült lista pedig törölhető.

A jegyzetek funkciója sokaknak ismerős lehet, bár némileg változott. A linkelt jegyzetek az elmentett szövegek mellett a tételhez fűzött linkeket is megnyitják. Képernyőmentések is lőhetők a szöveg mellé, mappázás lehetséges, a keresés itt is támogatott. Különböző oldalakon elmenthetőek a szövegkijelölések, de mivel ezekben a beépített jegyzettömbökben elég nagy mennyiségű adat tárolható, így sajnos már nem illeszthetőek be keresőmezőkbe.

Kuka is van, bár a könyvjelzőkhöz hasonlóan ez is egy speciális mappa a maga mindenféle furcsa bogarával együtt.

A webpanel viszont újdonság: kis felületre, a böngésző oldalán nyitható egy oldal, ami lapváltáskor is nyitva marad. Mivel ez a mobilos oldalakkal a legszebb, ezért célszerű vagy egyből mobil URL-t megadni, vagy a panelen átváltani mobilos felületre.

Az oldalsáv megjelenítési és viselkedési beállításait a Beállítások -> Panel, illetve helyi menüből lehet elérni.

Címsáv

Pár szó erről is. A szokásos vissza-előre gombok mellett előre és továbbtekerésre is lehetőség van (természetesen kikapcsolható), persze csak azokon az oldalakon, amik támogatják ezt a lehetőséget. A jó öreg home gomb is tiszteletét teszi, a jobb szélen pedig választható motoros keresősáv és a kiterjesztések gombjai vannak.

Billentyűkombinációk, egér gesztusok

A billentyűzongoristák nem fognak csalódni, a böngésző nagyja elérhető és bejárható kizárólag billentyűkombinációk használatával, melyeket természetesen módosítani is lehet. Akinek az egér áll inkább a kezére, annak a gesztusok hozhatnak könnyebbséget a kezelésben.

Egyéb extrák

A korábbról ismert kulcsszavas keresés a Vivaldiban is megjelenik, sőt két kattintással újak is felvehetők az adott keresőmezők helyi menüjéből.

A Chrome kiterjesztések csont nélkül működnek Vivaldi alatt is. Elérni ezeket a V menü -> Eszközök -> Kiterjesztések menüpont alatt lehet.

Az F2-vel nyitható gyorsparancsok ablakban kereshetünk a parancsok és a megnyitott ablakok között.
Az állapotsoron beállítható az aktuális lap mérete, megjelenése (képek, módosított CSS).

A böngésző ezen túl rendelkezik jelszókezelővel, 49 különböző nyelven (többé-kevésbé) beszél, a GUI különféleképpen módosítható (a bátrabbak és elszántabbak akár a forrás CSS-t is megpróbálhatják bütykölni), támogatja a finom görgetést, a privát böngészést, a háttérben levő füleken megjelenik a betöltősáv, beállítható rájuk az olvasatlan jelzés, ezeket lehet hibernálni is, és a munkamenetek menthetőek, betölthetőek.

És mit hoz a jövő?

Várható a beépített levelező program is M3 néven, ami fejlesztés alatt van, de látni valószínűleg csak a stabil verziót fogjuk. Tervben van a Sync is, ami a személyes adatokat mentené felhőbe, hogy onnan minden eszközünk elérje azokat. Tetzchner szeretne majd fejleszteni a mobil-tablet piacra is, de addig nagyon-nagyon sok víznek kell lefolynia még a Dunán.

Bár bétáról van szó, szerénységem két kezén meg tudja számolni, hogy hányszor omlott össze a program az elmúlt év alatt. A Vivaldi gyorsasága látványosan sokat fejlődött ez időszakban, öröm nézni a rohamos fejlődését.

Jelenleg két csatornán folyik a fejlesztés, a béta megjelenések kikerülnek a hivatalos Vivaldi oldalra is (http://vivaldi.com), míg a snapshotok a hivatalos blogon (http://vivaldi.net) kerülnek közszemlére a teljes, és sokszor igen terjedelmes changelog kíséretében.

A Vivaldi letölthető Windowsra, Mac-re és Linuxra, a szivárvány minden bitjében. Ez utóbbi esetben RPM és DEB csomagokat lehet leszedni a hivatalos oldalról, de érdemes szétnézni az adott disztribúció repository-jában.

37 developer, második frissítés (37.0.2163.0)

Főbb újdonságok

  • Beépített reklámblokkoló
    • Miután a beállításokban bekapcsoltad, a címsáv jobb oldalán egy ikon jelenik meg. Erre kattintva lehet az adott oldalon engedélyezni a reklámok blokkolását.
    • A blokkolás még azelőtt megtörténik, hogy a böngésző elküldené a kérést a szerver felé, ezért a mérések alapján 45%-kal gyorsabban működik, mint Chrome×AdblockPlus kombót használva.
    • A reklámblokkoló az EasyListet és az EasyPrivacy-t használja. Egyelőre saját listákat nem lehet hozzáadni, viszont az EasyListen lévő oldalak lehet fehérlistázni.

További újdonságok

  • 64 bites kiadás Windows rendszerre is. (Egyelőre erősen kísérleti jelleggel.)

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

süti beállítások módosítása