Magyar Opera

Vivaldi bemutató

Emailben kaptunk egy részletes bemutatót a jelenleg 3. béta kiadásánál tartó Vivalvi böngészőről. Kellemes olvasást!
A cikket köszönjük Sárkánybaby-nek.

Úgy gondolom, sem a Vivaldit, sem a Vivaldi csapatát nem kell bemutatnom senkinek, de talán nem árt, ha így több, mint egy évvel a legelső megjelenés (és a harmadik béta) után ténylegesen beszélünk egy kicsit Jon von Tetzchner új böngészőjéről.

Nem egyszerű művelet egy csokorba szedni a Vivaldi funkcióit, napestig lehetne sorolni a részleteket.
Azért én megpróbálkozok összefoglalni a lényeget.

Gyorshívó

A legelső dolog, ami szembejön, ha az ember megnyitja a böngészőt. A Vivaldi gyorshívója nagyon hasonlít az Opera (legyen az 12 alatt vagy fölött) gyorshívójára. Több gyorshívó mappa készíthető, vagy létező mappa alakítható azzá. Mivel a gyorshívó lapok maguk speciális könyvjelzőknek tekinthetők speciális mappákban, így a felvételük is a címsáv könyvjelző ikonján keresztül zajlik, ahol explicit módon kell megadni a (tetszőleges) gyorshívó mappát. (Vagyis közvetlenül "felvétel gyorshívóként" opció nincs.)

Erről az oldalról elérhető továbbá a standard Chromium előzménylista, és a Vivaldi könyvjelzőkezelője.

A gyorshívó beállításait (háttér, viselkedés, stb) a V gomb -> Eszközök -> Beállítások -> Induló oldal alatt lehet megváltoztatni. A lapok elrendezésére vonatkozóan vajmi kevés beállítás van, úgyhogy aki irtózik a görgetősávtól a gyorshívóban, annak javaslom a kezelőfelület skálázását és/vagy a mappázást.

Könyvjelzők

Ha már megemlítettem, akkor jöjjön a könyvjelzőkezelő. Ezt a funkciót háromfelől lehet elérni: a gyorshívóból, menüből (V menü -> Eszközök -> Könyvjelzők), vagy az oldalsávról. Az elmentett lapokhoz menthető cím, leírás, becenév, és előnézeti kép is. Előbbi háromra keresni is lehet (több-kevesebb sikerrel, a fejlesztések folyamatosak), és rendezhetőek tetszőleges sorrendben.

Speciális könyvjelző mappák a gyorshívómappák és a kuka mappa. Ez utóbbi jelenleg művel érdekes dolgokat (pl felvehető bele és a kukázott mappákba is új könyvjelző), de egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhető, és odafigyelés nélkül sem jár feltétlenül összeomlással vagy adatvesztéssel.

Aki a könyvjelzősort részesíti előnyben az oldalsáv fájával szemben, az kijelölhet egy mappát a címsor alá (az igazán elvetemültek pedig akár a teljes gyökeret beállíthatják könyvjelzősornak a Beállítások -> Megjelenítés alatt).

Egyelőre sajnos a könyvjelzők és személyes adatok exportálására nincs lehetőség, de tud importálni az Operából (12 és fölötte), Chrome-ból, Internet Explorerből, Vivaldiból és egyszerűen HTML fájlból.

Fülek

A Vivaldi gyöngyszeme, tuli-virágszála, legfőbb éke a fülek kezelése. Aki jobb szereti a füleket oldalt, esetleg az ablak alján tudni, annak a Vivaldi telitalálat. Visszatért a fülcsoportosítás, amely akár automatikusan egy csoportba foglalja a hasonló oldalakat. A fülcsoportokat mozaikosan is el lehet rendezni, így több oldalt tarthatunk egyszerre szemmel.

A fülek zárolására lehetőség van, ezek mind a fülsáv elejére (vagy éppen tetejére) ugranak a már megszokott módon. Viselkedésük is választható: az újonnan nyitott fül pozíciója, bezárásuk vagy bejárásuk sorrendje módosítható, mindenki megtalálja a számítását.

A kukagomb visszatért, a bezárt lapok a megszokott módon újranyithatóak. A dolog szépsége, hogy egy frissen nyílt böngészőből is megnyithatóak a korábban bezárt lapok, sőt a bezárt ablakok az azokhoz tartozó fülekkel együtt.

Oldalsáv

A funkció, ami alanyi jogon a legelső snapshot óta velünk van. Jelenleg csak négy gomb foglal itt helyet, a már említett könyvjelzőkezelő, a letöltéskezelő, a jegyzetek gombja és webpanel gomb.

A letöltéskezelő bár nem olyan kifinomult és szép, mint az O12 letöltések lapja, de a célnak megfelel. Beállítható a viselkedése, letöltésnél vagy automatikusan megadott helyre (alaphelyzetben ez ugye a letöltések mappa) kerül a fájlunk, vagy rákérdezhet a böngésző, mit szeretnénk kezdeni vele. A letöltéskezelőben lehetőség van keresni fájlnévre, a letöltések maguk pedig leállíthatóak, újraindíthatóak, eltávolíthatóak, az elkészült lista pedig törölhető.

A jegyzetek funkciója sokaknak ismerős lehet, bár némileg változott. A linkelt jegyzetek az elmentett szövegek mellett a tételhez fűzött linkeket is megnyitják. Képernyőmentések is lőhetők a szöveg mellé, mappázás lehetséges, a keresés itt is támogatott. Különböző oldalakon elmenthetőek a szövegkijelölések, de mivel ezekben a beépített jegyzettömbökben elég nagy mennyiségű adat tárolható, így sajnos már nem illeszthetőek be keresőmezőkbe.

Kuka is van, bár a könyvjelzőkhöz hasonlóan ez is egy speciális mappa a maga mindenféle furcsa bogarával együtt.

A webpanel viszont újdonság: kis felületre, a böngésző oldalán nyitható egy oldal, ami lapváltáskor is nyitva marad. Mivel ez a mobilos oldalakkal a legszebb, ezért célszerű vagy egyből mobil URL-t megadni, vagy a panelen átváltani mobilos felületre.

Az oldalsáv megjelenítési és viselkedési beállításait a Beállítások -> Panel, illetve helyi menüből lehet elérni.

Címsáv

Pár szó erről is. A szokásos vissza-előre gombok mellett előre és továbbtekerésre is lehetőség van (természetesen kikapcsolható), persze csak azokon az oldalakon, amik támogatják ezt a lehetőséget. A jó öreg home gomb is tiszteletét teszi, a jobb szélen pedig választható motoros keresősáv és a kiterjesztések gombjai vannak.

Billentyűkombinációk, egér gesztusok

A billentyűzongoristák nem fognak csalódni, a böngésző nagyja elérhető és bejárható kizárólag billentyűkombinációk használatával, melyeket természetesen módosítani is lehet. Akinek az egér áll inkább a kezére, annak a gesztusok hozhatnak könnyebbséget a kezelésben.

Egyéb extrák

A korábbról ismert kulcsszavas keresés a Vivaldiban is megjelenik, sőt két kattintással újak is felvehetők az adott keresőmezők helyi menüjéből.

A Chrome kiterjesztések csont nélkül működnek Vivaldi alatt is. Elérni ezeket a V menü -> Eszközök -> Kiterjesztések menüpont alatt lehet.

Az F2-vel nyitható gyorsparancsok ablakban kereshetünk a parancsok és a megnyitott ablakok között.
Az állapotsoron beállítható az aktuális lap mérete, megjelenése (képek, módosított CSS).

A böngésző ezen túl rendelkezik jelszókezelővel, 49 különböző nyelven (többé-kevésbé) beszél, a GUI különféleképpen módosítható (a bátrabbak és elszántabbak akár a forrás CSS-t is megpróbálhatják bütykölni), támogatja a finom görgetést, a privát böngészést, a háttérben levő füleken megjelenik a betöltősáv, beállítható rájuk az olvasatlan jelzés, ezeket lehet hibernálni is, és a munkamenetek menthetőek, betölthetőek.

És mit hoz a jövő?

Várható a beépített levelező program is M3 néven, ami fejlesztés alatt van, de látni valószínűleg csak a stabil verziót fogjuk. Tervben van a Sync is, ami a személyes adatokat mentené felhőbe, hogy onnan minden eszközünk elérje azokat. Tetzchner szeretne majd fejleszteni a mobil-tablet piacra is, de addig nagyon-nagyon sok víznek kell lefolynia még a Dunán.

Bár bétáról van szó, szerénységem két kezén meg tudja számolni, hogy hányszor omlott össze a program az elmúlt év alatt. A Vivaldi gyorsasága látványosan sokat fejlődött ez időszakban, öröm nézni a rohamos fejlődését.

Jelenleg két csatornán folyik a fejlesztés, a béta megjelenések kikerülnek a hivatalos Vivaldi oldalra is (http://vivaldi.com), míg a snapshotok a hivatalos blogon (http://vivaldi.net) kerülnek közszemlére a teljes, és sokszor igen terjedelmes changelog kíséretében.

A Vivaldi letölthető Windowsra, Mac-re és Linuxra, a szivárvány minden bitjében. Ez utóbbi esetben RPM és DEB csomagokat lehet leszedni a hivatalos oldalról, de érdemes szétnézni az adott disztribúció repository-jában.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr798467142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brummicsek 2016.03.12. 10:00:17

A designja nem a legjobb, és valahogy nagyon eszi az erőforrásokat, de amúgy meg kellemes böngésző.
A letöltési sebesség még ingadozik valami miatt, de már ezerszer jobb mint pár verzióval ezelőtt.

kaamir 2016.03.12. 11:10:36

annak javaslom a kezelőfelület skálázását - az a baj, hogy ezzel nem csak a gyorshívó ikonok méreteződnek át, hanem szinte minden. Ez engem nagyon zavar.

A múltkor - amikor nagyon kiakadtam az Operára - egy ideig átváltottam Vivaldira, de nekem ez még elég kiforratlan. A potenciál megvan benne, de pár év még kell ennek.

Mihics Zoltán (Med1on) 2016.03.12. 21:09:34

Egész jó kis összefoglaló, remélem a jövőben is számíthatunk hasonlókra. :)

Darkcomet 2016.03.12. 23:59:04

Nálam már egy ideje előlépett alapértelmezett böngészőnek.

angyalpeter (törölt) · www.angyalpeter.hu 2016.03.13. 15:05:41

Úgy őszintén szólva nagyon messze van az operától tudásba.

angyalpeter (törölt) · www.angyalpeter.hu 2016.03.13. 15:12:46

Az operának van egy előnye hogy az idegen nyelvű oldalakat azonnal lefordítja a translate bővítménnyel.

brummicsek 2016.03.13. 17:48:18

@angyalpeter: Hát bővítménnyel a vivaldi is.
Mi az a tudás, amiben elmarad amúgy?

angyalpeter (törölt) · www.angyalpeter.hu 2016.03.14. 16:30:50

A vivaldi egyáltalán nem fordítja le az idegen nyelvű oldalt.

expa 2016.03.14. 17:33:22

vivaldi még nagyon gyengusz...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2016.03.14. 22:22:07

@brummicsek:
- Context search hiánya
- Szinkronizáció hiánya (még sima Google fiókos szinkronizáció sincs, pedig Chrome-kompatibilis)
- Jelszókezelője katasztrófa, még megnézni se lehet az elmentett jelszavakat.

Hirtelen ennyi ami eszembe jut. Na meg az Operás kiegészítők maximum trükközéssel mennek vele.

De Operában is vannak fordított irányba ordító hibák. A kezdetleges könyvjelzők, se description, se nickname, de még mentés dátuma sem (nemhogy látogatás dátuma, ami mindegyikből hiányzik).

Nincsenek oldalra rendezhető fülek, nincs fix állapotsáv, stb.
süti beállítások módosítása