Magyar Opera

Funkciók az Operában: Hírolvasó

A régi Opera felhasználók által egyik legjobban hiányolt funkció a beépített RSS olvasó volt. A motorváltás után a fejlesztők először teljesen elzárkóztak tőle, aztán sokáig csak egy értelmetlen formában létezett, ahol egy előre megadott listában lévő oldalakra lehetett csak feliratkozni. Végül hosszú győzködés után elkészült, így a Hírolvasóba most már tetszőleges RSS vagy Atom forrást szolgáltató oldalt felvehetünk.

A Hírolvasó a menüből vagy a kezdőlap navigációs sávjából nyitható meg. A Forrás hozzáadása menüpontra kattintva egyrészt egy előre megadott, de nagyméretű listából válogathatunk nyelv és témakör szerint. (Sajnos a magyar nyelv nincs a listában.) Másrészt kulcsszavas keresésre is van lehetőség. Harmadrészt a keresőmezőt használhatjuk arra is, hogy egy RSS forrással rendelkező weboldal címét beillesszük. Ilyenkor a böngésző megkeresi az oldalhoz tartozó hírforrást (ha van), és felkínálja a feliratkozáshoz.

Ez a lehetőség akkor lehet hasznos, ha valaki csak néhány forrásra szeretne feliratkozni. Aki szeret böngészés közben válogatni, az bekapcsolhatja a Beállításokban a hírforrás detektálót. Ez egy újságpapír ikonnal jelzi, ha egy oldalon hírforrás érhető el. A gombra kattintva pedig az elérhető forrásokra lehet feliratkozni.

Az előre felkínált és manuálisan hozzáadott forrásokat egy közös listában is át lehet nézni. Ezen kívül van egy Top 50 lista, ami az adott nyelven megjelent legnépeszerűbb cikkeket mutatja. Sajnos a hírforrásokat nem lehet mappázni, és ami ennél nagyobb probléma, hogy egyelőre átnevezni sem. Ez a saját forrásoknál időnként okozhat problémát.

A feliratkozások egyelőre nem szinkronizálódnak. A cikkeket csak az adott oldal megnyitása után lehet olvasni, és az elolvasott híreket sem lehet megjelölni. Az új híreket viszont jelzi a program a kezdőlap navigációs sávján. A frissítés időközét a Beállításokban lehet megváltoztatni.

Azt látjuk, hogy a beépített hírolvasó nem egy profi kliens. Akinek ennél többre van szüksége, az valamilyen külső programot kell, hogy használjon. Arra viszont jó, hogy a ritkán látogatott oldalakon megjelenő cikkekről értesítsen minket. Mégis csak könnyebb egy listát végiggörgetni, mint akár több tucat oldalt egyesével megnyitni.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr9412072643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scottoconor 2017.01.02. 16:27:02

Már ilyen is van:
44.0.2444.0 (PGO)

A PGO mit jelent?
süti beállítások módosítása