Magyar Opera

Átszervezések az Operánál

Több norvég és nemzetközi lap mellett a magyar HWSW is hírül adta, hogy az Operánál átszervezik a különböző termékek fejlesztésének helyszínét. A háttérben lévő okokat elolvashatjátok a HWSW cikkében. Előismeretként annyit kell tudni, hogy az Operának Norvégia mellett több országban, többek között Lengyelországban és az USA-ban is vannak központjai. A cég különböző termékeit eddig a Föld különböző pontjain élő fejlesztők készítették, mostantól viszont minden program fejlesztése egy-egy központban fog történni. Fontos tehát megjegyezni, hogy egyik terméket sem szüntetik meg, csak a fejlesztéseket csoportosítják át földrajzilag.

Az 5%-os létszámleépítés és a költségek racionalizálása nem ad okot a pánikra egy ilyen méretű cégnél. Ráadásul az egyik elbocsájtott fejlesztő szerint az Opera jó ütemben növekszik, és folyamatosan vesz fel újabb alkalmazottakat. Ami az igazán sajnálatos ebben az egészben az az, hogy a teljes oslói desktop csapatot szélnek eresztették, és az asztali kiadás fejlesztése a lengyelországi irodában fog folytatódni.

Eddig is voltak lengyel fejlesztők a desktop részlegen, és nem hiszem, hogy látványos fennakadásokat okozna ez az esemény, viszont pont a norvég csapatban voltak azok a fejlesztők, akikkel jó kapcsolatot tudtunk kialakítani a blogon. Ők voltak azok, akik a motorváltás után lassan ugyan, de önként magukra vállalták azt a feladatot, hogy aktívan kommunikálnak a felhasználókkal. Lehet, hogy ez kívülről egyáltalán nem látszott, de az utóbbi fél-egy évben igazi párbeszéd alakult ki a desktop blogon a fejlesztők és a rendszeres kommentelők között. Sajnos pont azt a 4-5 embert is kirúgták, akik sokszor napi szinten tartották velünk a kapcsolatot. Közöttük voltak például a Linuxos és a Mac-es csapatok vezetői, és a könvjelzőkezelő egyedüli fejlesztője is.

Hogy az átszervezésnek lesz-e érzékelhető hatása, azt majd meglátjuk, de az nagyon valószínű, hogy az elbocsájtott fejlesztők közül többen is a Vivaldinál fognak kikötni.

süti beállítások módosítása