Magyar Opera

Átszervezések az Operánál

Több norvég és nemzetközi lap mellett a magyar HWSW is hírül adta, hogy az Operánál átszervezik a különböző termékek fejlesztésének helyszínét. A háttérben lévő okokat elolvashatjátok a HWSW cikkében. Előismeretként annyit kell tudni, hogy az Operának Norvégia mellett több országban, többek között Lengyelországban és az USA-ban is vannak központjai. A cég különböző termékeit eddig a Föld különböző pontjain élő fejlesztők készítették, mostantól viszont minden program fejlesztése egy-egy központban fog történni. Fontos tehát megjegyezni, hogy egyik terméket sem szüntetik meg, csak a fejlesztéseket csoportosítják át földrajzilag.

Az 5%-os létszámleépítés és a költségek racionalizálása nem ad okot a pánikra egy ilyen méretű cégnél. Ráadásul az egyik elbocsájtott fejlesztő szerint az Opera jó ütemben növekszik, és folyamatosan vesz fel újabb alkalmazottakat. Ami az igazán sajnálatos ebben az egészben az az, hogy a teljes oslói desktop csapatot szélnek eresztették, és az asztali kiadás fejlesztése a lengyelországi irodában fog folytatódni.

Eddig is voltak lengyel fejlesztők a desktop részlegen, és nem hiszem, hogy látványos fennakadásokat okozna ez az esemény, viszont pont a norvég csapatban voltak azok a fejlesztők, akikkel jó kapcsolatot tudtunk kialakítani a blogon. Ők voltak azok, akik a motorváltás után lassan ugyan, de önként magukra vállalták azt a feladatot, hogy aktívan kommunikálnak a felhasználókkal. Lehet, hogy ez kívülről egyáltalán nem látszott, de az utóbbi fél-egy évben igazi párbeszéd alakult ki a desktop blogon a fejlesztők és a rendszeres kommentelők között. Sajnos pont azt a 4-5 embert is kirúgták, akik sokszor napi szinten tartották velünk a kapcsolatot. Közöttük voltak például a Linuxos és a Mac-es csapatok vezetői, és a könvjelzőkezelő egyedüli fejlesztője is.

Hogy az átszervezésnek lesz-e érzékelhető hatása, azt majd meglátjuk, de az nagyon valószínű, hogy az elbocsájtott fejlesztők közül többen is a Vivaldinál fognak kikötni.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr287399046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aptyuka 02 2015.04.26. 13:50:43

Nem érdekel. Én még mindig a 12.17-nél tartok. Néhány oldal esetében Mozilla.
Nekem jó így, másnak valóban jó az "új" "opera" ?

Aptyuka 02 2015.04.26. 18:29:35

Használd, kedves egészségedre!
Én kevés vagyok erre.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2015.04.27. 09:31:15

"Ami az igazán sajnálatos ebben az egészben az az, hogy a teljes oslói desktop csapatot szélnek eresztették, és az asztali kiadás fejlesztése a lengyelországi irodában fog folytatódni."

Ennek valóban nincs túl sok köze magához az Opera céghez, egyszerű üzleti döntés.

Máshol is ez fog következni, nem fognak egy jóléti államban (abból is az egyik legmagasabb béreket fizetőben) olyan embereket tartani, akik még ezen felül jó magas bérsávban is vannak.

Így kovácsolnak egy munkakör előnyeiből (földrajzi rugalmasság) a munkavállaló számára hátrányt. Vannak, akiket nem lehet áthelyezni, mert fizikálisan ott kell végezniük a munkát, ahol a munka van. De a programozók többsége akár Bangladesből is pötyögheti a kódot három tál rizsért.

Viszont azt nagyszerűen példázza, hogy mennyire (pejoratív értelemben vett) termékként tekintenek az új Operára.

Predator2 2015.04.27. 12:52:22

"Ráadásul az egyik elbocsájtott fejlesztő szerint az Opera jó ütemben növekszik, és folyamatosan vesz fel újabb alkalmazottakat."

Ez egy remek mondat! :D

Darkcomet 2015.04.27. 17:30:03

@Predator2: Valszeg arról van szó, hogy az echte norvég kollégákat kibassz@k, helyettük meg jönnek a ropiért melózó egyéb országok feltörekvő szakemberei. Láttunk már ilyet, mivel ezt hívják globalizációnak.

MosoMasa 2015.04.28. 08:45:28

Az 5%-os létszámleépítés és a költségek racionalizálása nem ad okot a pánikra ... folyamatosan vesz fel újabb alkalmazottakat.
Huha.

graycivil 2015.05.03. 19:29:32

Bár érzelmileg favorizálom a Vivaldit, ám az Opera számomra még mindig sokkal megbízhatóbb és használhatóbb.

Sajnálom az Oslo-i gárda szétszéledését. Ám én bízom benne, hogy lesz az áthelyezésnek egy előnye is: A lengyel csapat sokkal kevesebb "cégpolitikai kötöttséggel", bátrabban mer hozzányúlni a böngészőhöz. Illetve az "anyagi elvárások" csökkenése miatt többet fektet a "böngészőharci" presztízsbe, ami sokszor inspirálóbb, mint az anyagi ösztönzők.

sBc 2015.05.03. 22:29:10

pc.ucweb.com/

Chromium alapú, chrome kiterjesztésekkel, billentyűparancsok, egérmozdulatok, szinkronizáció, felhőbe mentés, témázás, stb...
Kicsit már sok.
süti beállítások módosítása