Magyar Opera

Összeolvad az Opera és a Vivaldi

Nagy nap ez a mai. Az utóbbi időben már lehetett sejteni, ugyanis a Vivaldi megjelenése jelentősen felkavarta az eddigi állóvizet a böngészőpiacon. Jórészt hasonló fejlesztések jelentek meg mindkét böngészőben, például oldalsáv, fanézetes könyvjelzőkezelő, mozdulatparancsok.

És mivel nem csak az Opera lendült bele a fejlesztésekbe, hanem a Chrome is új funkciókat kapott és a tegnap megjelent Project Spartan nevű új Microsoft böngésző is jó pár Operában ismert kényelmi funkcióval bír, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy a babérjaikon ülve egymás mellett, párhuzamosan fejlesszenek. Így hát úgy döntöttek, elássák a csatabárdot és összefog a két fejlesztőtábor.

Egyenlőre még nagyon friss a hír, csak neves norvég hírportálok publikáltak róla, ezért nem sokat lehet tudni, de Jon S. von Tetzchner annyit elárult, hogy a Vivaldit megelőző években csapatuk nagy része az Opera 12 forráskódját tanulmányozta, miképp lehetne mégis kicserélni alatta a Presto-t Blinkre a funkciók és az alacsony memóriaigény megtartása mellett. Ekkor sajnos jegelve lett a téma, mivel az Opera tulajdona volt a forráskód, amit végül nem adtak ki. Ez most sem áll szándékukban, de a fúzióval most újra feleleveníthetik ezt a projektet.

30 developer, első frissítés (30.0.1820.0)

Főbb újdonságok

  • A böngésző mostantól nem balról jobbra vált a fülek között, hanem a használat sorrendjében, mint régen. (Ez a funkció eddig is elérhető volt a flags-ben, de most már a beállításokban is átkerült, és alapértelmezett is lett.)
  • A fül menüben megjelent a nem rég bezárt fülek listája, lánykori nevén a "kuka gomb". (Jelenleg kettőt kell kattintani, viszont az egyik fejlesztő már jelezte, hogy a menü valószínűleg meg fogja jegyezni az utoljára használt panelt, és alapértelmezetten azzal fog megnyílni a jövőben.)

További újdonságok

  • Az oldalsáv fejlesztése tovább folyik. A vizuális változások mellett az API is újabb funkciókat kapott.
  • A Felfedezés belső lap átalakításon esik át. A könyvjelzőkezelőhöz hasonlóan egy beépített bövítmény lesz.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

  • Megjelent egy kapcsoló, amivel engedélyezni lehet néhány beállítás szinkronizálását. (Egyelőre nem tudjuk, hogy ez a "néhány" mit takar.)
  • Megjelent egy másik kapcsoló is, amit ha engedélyezünk, akkor ki tudjuk cserélni a gyorshívó keresőmotorját. (Már ha nincs kikapcsolva.)

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

süti beállítások módosítása