Magyar Opera

Funkciók az Operában: Könyvjelzők

Jellemző az új Opera fejlesztési politikájára, hogy az egyik leginkább hányattatott sorsú funkciója pont az egyik legalapvetőbb része a böngészőknek. A motorváltás után a fejlesztők úgy gondolták, hogy a könyvjelzőket már senki sem használja. Aki mégis, annak meg ott volt a mappázható Gyorshívó. Ebben van némi igazság, hiszen az elmúlt évtizedben a keresőmotorok annyit fejlődtek, hogy sokszor kiváltják ezt a feladatot. Azonban nem minden esetben. A fejlesztőknek rá kellett jönni, hogy nem egy rétegigényről van szó, így végül nyögvenyelősen, de elkészítették ezt a szolgáltatást is.

Kétségtelen, hogy a kockáknak hiányozhat néhány hasznos apróság a régi Operából, de összességében azt lehet mondani, hogy egy igen jó megoldás született. Amilyen körülményesen készült el, annyira jó lett az új Opera könyvjelzőkezelője. Lássuk, hogy mit tud!

A Könyvjelzők belső lap

Egy fájlkezelőhöz hasonló felület. Bal oldalon egy faszerkezetben láthatók a mappák, jobb oldalon pedig az éppen kiválasztott mappa tartalma. A fejlesztők jól felismerték, hogy szükség lehet a vizualitásra, ezért a klasszikus lista mellett két előnézeti képeket is tartalmazó elrendezés közül is választhatunk. (Érdekes megjegyezni, hogy egy időben a Chrome fejlesztői is kísérleteztek ugyanilyen megoldással, de ők végül teljesen elvetették, és maradtak egy fapadosabb felületnél.)

A mentett elemek kereshetők, szerkeszthetők és törölhetők. A törölt elemek szerencsére egy Kuka mappába kerülnek, ahonnan később vissza tudjuk állítani őket. Nem működik viszont ilyen jól a rendezés. A mappák helyi menüjéből ugyan lehet ábécé sorrendbe rendezni, utána viszont már nem tudjuk visszarendezni őket időrendbe. Szerencsére a keresés a legtöbb esetben orvosolja ezt a problémát.

A régi felhasználóknak hiányozhatnak a kulcsszavak, amiket a könyvjelzőzött oldalakhoz lehetett rendelni. Ez a lehetőség valószínűleg már soha sem fog visszatérni. Viszont a címsávba gépelve a böngésző nem csak az Előzményekben, hanem a könyvjelzők között is keres, így a legtöbb esetben ez nem jelent problémát.

A Könyvjelzősáv és a Gyorshívó

A Könyvjelzősáv tulajdonképpen semmiben sem különbözik a Chrome vagy a Firefox megoldásától. Automatikusan elrejteni ugyan nem lehet, de be lehet rá állítani billentyűparancsot, illetve a 35-ös verziótól kezdve a könyvjelzőkezelőből és a könyvjelző menüből is lehet ki-be kapcsolni.

Egy másik speciális mappát képeznek a könyvjelzők között a Gyorshívó elemei. Ezek a böngésző kezdőlapján jelennek meg, és nevükhöz híven gyors elérést biztosítank a leggyakrabban látogatott oldalainkhoz. Itt is lehet mappákat létrehozni, de csak egy szint mélységig. Sajnos a dizájn eléggé szedett-vedett, de a 36-os verzióban elkezdődött a kezdőlapnak egy sokadik átszabása, és ez most végre tényleg jól néz ki.

Korábban volt egy Gyűjtőlap nevű belső oldal is a böngészőben, de ezt a könyvjelzőkezelő bevezetésével megszüntették. Ez a funkció egy nem hivatalos bővítmény formájában él tovább, bár a könyvjelzőkezelő is tökéletesen megfelel a célnak.

A könyvjelző menü

Egy összetett felület, amit a címsáv jobb oldalán látható szivecskére kattintva érhetünk el. Az ikonra kattintva kiválaszthatjuk a mappát és az előnézeti képet, illetve szerkeszthetjük a címet. A böngésző a munkamenet végéig megjegyzi az utoljára használt mappát, és azt kínálja fel legközelebb. Ha egy oldalt törölni akarunk, akkor egy kattintással ugyanitt a Kukába helyezhetjük.

Az előnézeti képnek a böngésző felajánlja az oldalon lévő képeket, az URL-ből generált csempét, illetve készíthetünk képernyőmentést is a weblapról. Hasznos lehet, hogy a képeket és a képernyőmentést is lehet nagyítani és mozgatni, így teljesen testre tudjuk szabni az előnézeti képet. Ez a kép fog ugyanis megjelenni a Gyorshívóban és a könyvjelzőkezelőben is.

Importálás és szinkronizálás

Egy böngésző váltásnál fontos tényező lehet, hogy az új program hogyan tudja a régi könyvjelzőit importálni. Az Operában a Beállításokban találjuk ezt a funkciót. Exportálni ugyan nem lehet, de ez csak látszólag probléma, mert más böngészőkben is van importlási lehetőség. Emellett a profil mappában található bookmarks fájlt is bármikor másolhatjuk.

Arról már korábban írtunk, hogy a szinkronizáláshoz is rögös út vezetett, de a könyvjelzők esetében ez már jól működik. A 35-ös verzióban végre a többszöröződési bugot is javítják, így ezen a téren nincs probléma.

Korábban volt egy lehetőség a könyvjelzők megosztására is, de ez nem volt igazán kidolgozva, és végül meg is szüntették.

Bővítmények

Ha mindez még nem lenne elég, az Opera teljes hozzáférést biztosít a könyjelzőkhöz a Chromium bookmarks API-ján keresztül. A bővítmények között vannak olyanok, amik az eszköztárhoz adnak hozzá egy gombot, és olyanok is, amik az oldalsávot használják.

A leghasznosabbak ezek közül kétségtelenül az oldalsáv bővítmények. Bár a főmenüben is található egy könyvjelzőfa, ennek a használata elég macerás. Az oldalsáv viszont kiváló erre a célra. Használhatunk akár egy sallangoktól mentes, egyszerűbb megoldást, vagy egy másikat, ami néhány szempontból még a beépített könyvjelzőkezelőnél is többet tud.

Összegzés

Nagy kár, hogy a motorváltás után nem kezdtek el rögtön a könyvjelzők kezelésén dolgozni, mert a jelenlegi állapot a hiányosságok ellenére is igen jól sikerült. Húzó tényező is lehetett volna a piacszerzésben. Látszik, hogy a fejlesztők rendszerben gondolkoztak, és nem csak egy sima listát akartak létrehozni.

Bár nagyon rögös út vezetett idáig, így utólag mondhatjuk azt, hogy az Operának sikerült egy kicsit újrafeltalálni a könyvjelzőzést. Hogy mit hoz a jövő, azt nem tudjuk, mert ezt a funkciót jelenleg nem fejlesztik, de bízzunk benne, hogy legalább a hiányosságokat ki fogják pótolni előbb vagy utóbb.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr128188962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MosoMasa 2015.12.23. 21:23:13

Ja. Tényleg annyira korrekt ez a könyvjelző-rendszer, hogy majd beszarunk.
Példának okáért aszongya: Más gyorshívók ...éppen 16x vannak felsorolva a gépek. Élképesztő! Ez egy fos.

sBc 2015.12.24. 00:10:40

Nálam is ahányszor újratelepítettem az Operát telefonon, táblagépen vagy pc-n mindig újabb eszközként rögzítette
szinkronizáláskor.

Most már lehet törölni a más gyorshívóban a nemkívánatos eszközöket.

sBc 2015.12.24. 00:19:00

@sBc: Sőt importálni is!

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.12.24. 09:11:58

@sBc:
Elvileg az van, hogy csak addig látszanak a más gyorshívók, amíg az adott eszköz be van lépve a szinkronizálásba. Legközelebb próbáld már meg, hogy újratelepítés előtt manuálisan kilépsz a szinkronizálásból az adott böngészővel. Van egy olyan tippem, hogy ilyenkor beragad, és azért marad ott.

sBc 2015.12.24. 10:35:20

Kösz, így már tiszta.
Boldog Karácsonyt!

MosoMasa 2015.12.24. 14:45:21

@Nekomajin: aztán ennek mi értelme van már megint? Mert ez csak annyit tesz, hogy elfordítjuk a fejünket, oszt ugye amit nem látunk az nincs is. Közben meg ott van vagy 20 gyorshívókészlet.Törlm őket, de a következőben ugyan úgy visszarakja. Hihetetlen gagyi.
Olyan értelmes dolog ez, mit a szív menü. Te le van a könyvjelzőm minden szrral.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.12.24. 15:13:43

@MosoMasa:
Az átlag user nem telepíti újra állandóan a böngészőjét. Használ egy PC-t meg egy telefont, esetleg egy gépet külön munkára, mindegyiken a stabil verzióval. A különböző eszközökön meg nem feltétlenül akarja ugyanazokat a gyorshívókat használni. Én se tenném ki mind a 20+ elemet egy 4,5 colos kijelzőre. Sőt, a dev telepítésben se ugyanazokat használom. Ezért vannak külön mappában. Ha neked mindenhol ugyanaz kell, egy plusz mozdulattal megoldhatod, de ha ugyanazt a mappát szinkronizálná minden készülékre, akkor különböző gyorshívókat nem lehetne összeállítani.

Az, hogy van benne egy bug, egy dolog. De talán nem ettől fog tönkre menni az életed. Főleg, hogy alapból nem is látod ezeket a mappákat, mert a könyvjelzőfában össze van csukva.

A szív menü meg akkora ökörség, hogy az összes többi böngészőben is van.

MosoMasa 2015.12.24. 16:49:21

@Nekomajin: Megint sikerült egy nagy semmit mondanod. Tehát az opera átlag usernak készül, aki nem használ mást. akkor mi a bélnek azok a funkciók, amik arra valók (lennének), hogy a különböző gépeken ugyan azokat a funkciókat tudjam használni?
a szívmenü meg hazugság.
De hagyjuk, mert úgyis csak a magadét nyomd. Recslázzál az operára!

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.12.24. 17:32:38

@MosoMasa:
Ez meg a tegnapi ténykedésed egy lifetime bant ért. BoKa! :)

- Cseresznye - 2015.12.24. 18:17:41

@Nekomajin: Milyen tegnapi tevékenységem kretén!?
Megint az a bajod baszod, hogy nem rosálom magam össze az opera szarságaitól és a hazugságaidtól. Na ez a te bajod.
Rossz megoldásai vannak és azok is rosszul vannak megoldva. Ha szerinted erről nem lehet beszélni, akkor már javasoltam, hogy tedd zártkörűvé a blogodat - magaddal, oszt nézegesd miként fényezed a semmit, írogathatsz magadnak magasztos beszédeket. Akár a királyi téve meg Szaniszló Ferenc!

jaaaaaaaaaa 2015.12.24. 19:28:25

@sBc: Jaaaaa, hát persze. Én, mi?

sBc 2015.12.24. 19:35:05

@jaaaaaaaaaa: Itt mindenki kulturáltan tud hozászólást írni kivéve téged, mert mint aki fél vagy akit bántottak, gyűlölködve léalacsonyítóan írsz. Esetleg bér-troll vagy, fizetnek neked ezért?

jaaaaaaaaaa 2015.12.24. 19:44:36

@sBc: Ja bér-troll. Van egy kis üldözésitek, mi?
Fényezzétek csak egymás seggét, az a nektek való

sBc 2015.12.24. 20:11:01

@jaaaaaaaaaa:
Nincs üldözésem, csak nem értem miért ilyen mocsok a stílusod, miért kínzod itt magadat?

Részemről ennyi, van jobb dolgom is.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2015.12.25. 01:42:43

Esküszöm, mint az oviban. Kibanollak, mert csúnyán beszéltél... :D

A lényeg, hogy az új Opera szuper:
youtube.com/watch?v=ErFn5wPMIds

sBc 2015.12.25. 08:10:48

:)

Az óvodai nevelés feladata az óvodáskorú gyermek testi és lelki szükségleteinek kielégítése. Ezen belül:
- az egészséges életmód alakítása,
- az érzelmi nevelés és a szocializáció biztosítása,
- az anyanyelvi-, értelmi fejlesztés és nevelés megvalósítása.

A szocializáció szempontjából különös jelentőségű a közös élményekre épülő tevékenységek gyakorlása. Az óvodai élet szervezése segíti a gyermek erkölcsi tulajdonságainak (mint például: az együttérzés, a segítőkészség, az önzetlenség, a figyelmesség) és akaratának (ezen belül: önállóságának, önfegyelmének, kitartásának, feladattudatának, szabálytudatának) fejlődését, szokás- és normarendszer megalapozását.

brummicsek 2015.12.25. 10:22:17

@sBc: Feltéve ha az óvodapedagógus alkalmas erre és van kompetenciája.

sBc 2015.12.25. 12:49:48

Utoljára szólok ebben a témában. :)

Én nem az óvodapedagógusra gondoltam, hanem arra, hogy már az óvodában tanítják a kulturált viselkedést. Kissebb-nagyob sikerrel.

Nincs baj a kritikával lehet belőle okulni, tanulni, megbeszélni a problémát megoldani. Én sem vagyok elégedett mindennel, mert mások az igényem. Androidon lassan átszokok a Firefoxra, mert a kiegészítőkkel jobb a róka.

De akkor kérdem, hogy az itteni mocskolódással mások sértegetésén kívül mit lehet elérni?
Vagy jópofának gondoljuk? Aslobrendűségű komplexus?
Vagy valódi személyi ellentét, régebbi sérelem?

A kötözködéshez nem kell intelligencia, azt mindenki tudja.
Az a magatartás nem visz előbbre minket, itt nem segít senkin.

brummicsek 2015.12.26. 12:14:22

@sBc: Ja. Hát ezért mondtam, hogy kell az intelligencia az óvodapedagógus részéről - mert ugye az elég nagy kreténég, hogy a kritika rendszeresen bannt kap ... persze jól álcázottan "kultúrára" hivatkozva. Innentől nem tudni hol vész el az a bizonyos kultúra amire a sok félművelt hivatkozik állandóan.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.12.26. 16:31:15

@brummicsek:
Ott veszik el a kultúra, hogy nem írom a másiknak azt, hogy mire recskázzon, meg nem azzal "érvelek", hogy szar, hanem normális indoklást írok.

Olvasd el, hogy milyen hangnemben írt nekem is meg tdanielnek is az elmúlt napokban! Mindezt úgy, hogy kritikát nem is fogalmazott meg, mert a "szar" az nem kritika. És ez már a nagyon sokadik eset volt.

Minden normális oldalon van moderáció. Én eddig nem moderáltam a kommenteket, és ezután se akarom. Nem is tiltottam ki rajta kívül senkit. De nagyon sokszor szóltam neki, hogy vegyen vissza, és két figyelmeztetést is kapott, ami után visszajöhetett.

Én nem vagyok hajlandó a saját szabadidőmet erre áldozni, ha utána egyesek idebüfögnek meg mocskolódnak, és ha ezt sérelmezem, akkor még én vagyok a szemét. Ez a cikk is több, mint egy órámba került, és nézd meg, hogy mekkora shitstormot csinált alá. Leírtam neki világosan, hogy miért úgy működik, ahogy, erre éppen csak anyámat nem szidta. Ez így nem megy.

Az lesz a vége, hogy nem fogok többet ide írni, és akkor ennyi volt ez a blog, mert az elmúlt két évben csak én írtam. Vagy olvashatjátok majd penge nagyszerű meglátásait a kapitalista társadalomról naphosszatt.

brummicsek 2015.12.27. 17:00:48

@Nekomajin: Mondjuk szerintem le van írva az is mi a gond. Végülis persze mindegy.

knorbert 2015.12.28. 22:05:43

akinek gondja van a könyvjelző szinkronizálással vagy több böngészőt is használ, annak nagyon tudom ajánlani az Xmarks-ot. Én mondjuk LastPass-sal csomagban megvettem (előfizettem) 2 évre, így akár mobilon is tudom használni. www.xmarks.com/

tdaniel 2016.01.05. 23:03:16

helló.

BÚÉK mindenkinek!

Opera alól a Java nem működik.
ezt írja ki:
˝A Chat használatához szükséges Java program ingyenesen letölthető az alábbi helyről:
Sun honlap (angol nyelvű oldal)˝ (chat.hu)

telepítettem a 32-es és a 64 biteset is, nem tudom ez gond lehet e?!
W10 Enterprise 64 bit hun

másnál volt már hasonló?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.01.06. 06:39:52

@tdaniel:
Az NPAPI tiltva van a böngészőben. Egyelőre még engedélyezheted a flags-ben, azt hiszem, de hosszabb távon pápá.

Mit üzen Abakusz? 2016.01.06. 10:52:43

Nekem nem tetszett az új könyvjelző, mert nehezebben, több kattintásra működik, mint a régi. Beépülőt nem akarok használni. Úgy sikerült megoldanom, hogy a létrehoztam egy Bookmark nevű mappát a Bookmark Baron, és oda átmásoltam a saját könyvjelző mappáimat és almappáimat. Ezek után mindent töröltem a My Folders alól.
Tehát minden kedvecem kizárólag a Bookmark Barból nyíló Bookmark folder alatt van, ahonnan minden almappa magától bomlik ki. Így minden pontosan úgy működik, mint a régi Operában, egyszer kell csak kattintani az egérrel, utána már csak navigálni kell.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.01.06. 16:31:49

@Mit üzen Abakusz?:
Ha már úgyis használod a könyvjelzősávot, miért pakoltad az egészet még egy gyökér mappába? Ha "Bookmark" mappát kihagyod a rendszerből, akkor még gyorsabban hozzáférsz a könyvjelzőkhöz.

brummicsek 2016.01.06. 22:05:28

@Nekomajin: Mondjuk 3 mappa , 10-10 könyvjelzővel talán még okés is lenne. Próbáld ki, hogy mindhez odaírsz egy nullát még.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.01.07. 06:08:03

@brummicsek:
Felbontás kérdése.

Mondjuk azt nem tudom, hogy mi van, ha nem férnek ki a mappák, de szerintem elrejti egy lenyíló mögé. Akkor meg ugyanott vagy. Mondjuk akkor meg kell szokni, hogy jobb oldalon kell lenyitni, nem balra.

brummicsek 2016.01.07. 07:43:20

@Nekomajin: Egyáltalán nem vagy ugyanott. A srác javaslata tök helytálló.

Mit üzen Abakusz? 2016.01.07. 08:19:52

Pont azért készítettem a Bookmark mappát, hogy a huszonvalahány mappám kiférjen a képernyőre. A Bookmark báron nem férnek el a mappák.

AtHoS 2016.01.07. 19:15:48

@Mit üzen Abakusz?:
A Bookmark Bar-nak van egy nagy hátránya a könyvjelzőkkel szemben. Lehet, hogy kevesebbet kell kattintani, de elölről kell lapozgatni ugyanahhoz a mappához, ha több, mint egy elemet akar az ember megnyitni onnan. Persze lehet használni a görgőt a háttérfülben nyitáshoz, de akkor épp nem látni mi is van tartalmilag az oldalon és lehet pont nem azt nyitotta meg az ember, amit szeretett volna. Nálam legalábbis több oldal is szokott elmentve lenni hasonló témában, ha kiegészítik egymást és így bizony elő is fordul, hogy amit keresek az éppen nem azon a linken van, amit "elsőre" megnyitottam.

brummicsek 2016.01.08. 09:05:07

@AtHoS: használd a ctrl gombot több lap megnyitásához. Ha meg nem tudod mi van a lapon, akkor nevezd át, oszt tudni fogod.

AtHoS 2016.01.08. 10:00:58

@brummicsek:
"Ha meg nem tudod mi van a lapon, akkor nevezd át, oszt tudni fogod"

Bár csak ilyen egyszerű lenne...de úgy látom nem értetted meg amit írtam.

De mindegy is, mivel nem vitázás miatt írtam le csak megjegyzésképpen, mivel jó ideje sem a könyvjelzősávot sem a könyvjelzőket nem használom. Korábban (mikor még könyvjelzők sem voltak) kerítettem alternatívát rá, így böngésző függetlenül tárolom most már a könyvjelzőket. Jobb ez a megoldás számomra, ráadásul rendes megjegyzéseket is tudok írni a könyvjelzők mellé, így kereséskor pikk-pakk dobja is a találatokat.

Mondjuk mikor bekerült a könyvjelzőkezelő az Opera-ba, azét importáltam a 12.x-ből, hogy lássák a fejlesztők az adatgyűjtésnél - bár nem tudom ilyen infó küldésre kerül-e -, hogy van olyan is akinél nem 30-40 könyvjelző van elmentve, hanem ennek több százszorosa, hátha észbe kapnak és értelmesre fejlesztik.

Megnéztem amúgy, hogy az importált könyvjelzőket behúztam a könyvjelzősávra. Ekkora mennyiségű elemnél (8k+ könyvjelző, 600+ mappa) 3-4 másodperc volt kattintás után, mire megnyílt a behúzott mappa. Na pl. már ez sem tetszett, bár az is igaz, hogy egyetlen gyökér mappa volt csak, szóval szétdobva a 18-20 kezdőmappát biztos rövidül az idő.

Na, de már így is sokat "vauztam" olyan dologba, ami nem is érint. Elnézést érte mindenkitől :)

brummicsek 2016.01.08. 11:44:14

@AtHoS: Ha nem használod, akkor meg miről beszélsz? Na meg egyébként is.

AtHoS 2016.01.08. 19:15:45

@brummicsek:

Nem hinném, hogy csak arról lehet beszélni amit "használ" is az ember. Egyébként használtam volna, ha NEKEM megfelelően működött volna, mikor kipróbáltam. Ugye 12.x-ről váltásomkor CSAK könyvjelzősáv volt (+speeddial). Már akkor sem felelt meg az elvárásaimnak (gyorshívó sem) és ahogy észrevettem sokat nem javult azóta sem SZÁMOMRA használatban.

Örülök neki, hogy vannak sokan, akiknek megfelel, de Te vagy most éppen a tanú, arra, hogy saját használaton túl igen kevesen látnak.

El kellene fogadni, hogy bizonyos szinten túl kényelmetlen a könyvjelzősáv használata.

Ha nem éred el a szintet nincs vele semmi gond, mint ahogy Te is szépen megvagy vele.

De úgy látom kezd elmenni a blog abba az irányba, hogy már le sem lehet írni az embernek saját magánvéleményét, mert jön a frappáns "...gatás": Nem használod? -> Miről beszélsz?

Tudom, tudom...a vélemény olyan, mint a segg: mindenkinek van :D

Értettem, nem beszélek róla _O_

A könyvjelzősáv a legtutibb az Opera-ban, mindenki csak azt használja ;)

brummicsek 2016.01.08. 20:55:12

@AtHoS: Te beteg vagy vazze.
A saját problémáid miatt ne engem hibáztass - pontosan azt csinálod, amit rám akarsz tolni.
A 12-esben kiváló könyjelzókezelő volt - azt szeretnénk vissza.
Örülök hogy olyan magasszintűnek tartod magad.

AtHoS 2016.01.08. 21:41:12

@brummicsek:

Szerintem zárjuk le békésen a dolgot mindenféle személyeskedés nélkül, mert úgy látom nem azt olvasod ki a leírtakból, ami oda lett írva.

Értsd: megjegyzésként leírtam, hogy van egy hibája a könyvjelzősávos megoldásnak. Erre részedről ez a vége: nem használod? minek írsz róla f.szkalap

Szóval innentől /ignore ez a történet részemről ;)

brummicsek 2016.01.09. 22:28:00

@AtHoS: Figeljmá! te olyamsitl írtál, ami nem igaz, hisz 12es verzióról beszélsz, de ha a 14-ről akartál volna, akkor sem, mert már rég nem úgy működik.
azmeg, hogy eljátszod a sértődött megnemértettet, egyenesen röhejes. személyeskedéssel vagdalózol, aztán a számba adsz olyan szöveget, amit nem is mondtam.

lilasanyi 2016.03.11. 17:03:10

Sziasztok!

Leváltanám a 12.17- et, mert egyre több dolog hal el benne. :-(
Feltettem a 36 Beta-t, de úgy néz ki, hogy béna vagyok hozzá.
Első körben nem tudom beállítani, hogy a .torrent fájlokat ne akarja letölteni, hanem adja át a kliensnek... a megszokott opera:config csak valami semmitmondó lapot ad be, ahol ilyesmit nem találok. A jobbklikk le/fel tipusú oldalduplázás nem működik? Hova tűnt a jobbklikkes menüből a "másolás jegyzetbe" funkció? (feltett valami ömlesztett "Opera 12 notes" című érdekességet, de számomra kezelhetetlennek tűnik...)
Köszi, ha segítetek. :-)

lilasanyi 2016.03.11. 17:09:16

most látom, kissé eltévedtem...szerkesztés meg alma.

sBc 2016.03.14. 09:15:23

@lilasanyi: Funkcionalitásában az új Opera már nem ugyan az. Torrent fájloknál a klienssel figyeltesd a mappát vagy próbáld ki ezt a kiegészítőt:
addons.opera.com/hu/extensions/details/open-with-application/?display=en

Jegyzetekre: addons.opera.com/hu/extensions/details/v7-notes/?display=en

lilasanyi 2016.03.14. 09:28:16

@sBc: Köszönöm a segítséged.Valóban egész más... A V7 úgy néz ki, jó lesz. Ha nem lehet átadni a kliensnek a kezelést, akkor beállítom a mappafigyelést. Van még pár hiányosság, de körülnézek az addonsok között.
süti beállítások módosítása