Magyar Opera

Funkciók az Operában: Oldalsáv

Kétségtelen, hogy a régi Opera egyik leglátványosabb funkciója az oldalsáv volt. A motorváltás után, annak ellenére, hogy sokan kérték, a fejlesztők kategórikusan elzárkóztak az oldalsáv visszahozásától.

Aztán februárban két dolog is történt. A Vivaldi már a legelső publikus fejlesztői kiadásban tartalmazta az oldalsávot, és a Chromium fejlesztői blogján is megjelent egy indítvány egy esetleges oldalsáv API-val kapcsolatban. (Meg kell azonban jegyezni, hogy a Chrome oldalsáv tervezete egy ponton lényegesen különbözik az összes többi böngésző oldalsávjának működési mechanizmusától.) Ettől függetlenül, vagy ennek hatására az Operás fejlesztők tőlük szokatlan gyorsasággal létrehozták az oldalsávot, amit a bővítmények egy újabb platformjának szántak.

A fejlesztés és a hibajavítás sajnos a desktop csapat átszervezésével egy csapásra megszűnt. A bővítmény fejlesztők számára sok kiaknázatlan lehetőség maradt benne, de az oldalsáv így is jól használható, és külön említésre méltó része a böngésző funkció kínálatának.

Mire jó?

Az oldalsáv tulajdonképpen egy eszköztár, amire bővítményeket lehet telepíteni. A kirakott gombok kattintásra egy-egy panelt hoznak létre. Hasonlóan az eszköztár gombjaihoz, az oldalsáv gombjain is lehetnek úgynevezett plecsnik, amik információval szolgálhatnak. Ellentétben viszont az eszköztár buborékokkal, a bővítmény tartalma itt nem fedi el a weboldalt, hanem mellette jelenik meg, és fókuszvesztés (pl.: fülváltás) után is látható marad. Így elsősorban olyan tartalmak megjelenítésre alkalmas, amiket folyamatosan el akarunk érni böngészés közben. (Külön érdekesség még, hogy az eszköztárral ellentétben az oldalsáv gombjait át lehet rendezni.)

Fejlesztenek is rá?

Az Opera bővítmény katalógusában jelenleg több, mint 30 bővítmény érhető el az oldalsávra. Ez nem olyan nagy szám, viszont az oldalsáv bővítmények többnyire minőségi munkák, és folyamatosan jelennek meg újabbak.

A legfontosabb funkciókra, mint a könyvjelző-, előzmény- és fülkezelés már most is több választási lehetőség létezik. Emellett megjelentek a jegyzetek kezelésére alkalmas bővítmények, amik szintén az oldalsávot használják. Egyszerűbb, és bonyolultabb, de több beállítási lehetőséget tartalmazó bővítmények közül választhatunk. Újabb kategóriát alkotnak azok a bővítmények, amik a népszerű közösségi oldalak mobil szolgáltatásait ágyazzák be az oldalsávba.

Bár az Opera saját fejlesztésű bővítményt még nem készített az oldalsávra, néhány lelkes bővítményfejlesztő már-már erre a területre specializálódott. Egyikük már egy egész bővítménycsaládot hozott létre, amik nem csak a dizájnjukban egyeznek meg, de remekül ki is egészítik egymást.

Hova tovább?

Ahogy korábban írtam, az oldalsáv jelenleg tökéletesen használható, mégis rejlenek még benne lehetőségek. Egyelőre csak az ablak bal oldalán lehet használni, és panelkapcsoló sincs. Fejlesztői oldalról pedig az API hiányosságai miatt nem lehet megvalósítani bizonyos ötleteket.

Azt, hogy az oldalsáv is csak egy újabb félkész funkció marad, vagy idővel folytatják majd a fejlesztést, egyelőre nem tudni.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr417671846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása