Magyar Opera

Opera vs. Vivaldi

Valahol belül talán mindanyian vártuk azt, hogy Jon Stephenson von Tetzchner nem hagyja annyiban az Opera átalakítását, és visszatér egy saját böngészővel. Erre egészen idén januárig kellett várni, és nem is csalódtunk, hiszen a Vivaldi elég erősen kezdett a funkciókat tekintve. Az új böngésző jól láthatóan a régi Operát másolja. Idővel minden bizonnyal lesznek majd új ötletek is, de egyelőre csak a régi funkciókat akarják megvalósítani. Ami jó is, meg nem is.

Folytatás a tovább után, mert elég hosszú lesz.

Fejlesztési stratégiák

Az Opera motorváltása meglehetősen radikális volt, ráadásul nem is titkolták, hogy nem akarnak minden régi funkciót átmenteni. A probléma alapvetően mégsem ez volt, hanem az, hogy rögtön ráléptek az Apple által kitaposott útra, és azt gondolták, hogy pár meeting során ki tudják találni, hogy mi kell a felhasználóknak, és mi nem. Sok hónapnyi huzavona és látványos szerencsétlenkedés után (lásd könyvjelzők, szinkronizálás, HiDPI) viszont kezdett tisztulni a kép, és a fejlesztők is rájöttek, hogy a felhasználók nélkül nem lehet a felhasználóknak programot készíteni.

Mára világosan látszik, hogy az Opera egyáltalán nem egy fapados böngészőt akar gyártani, csupán más stratégiát követ, mint korábban. Jelenleg az "egyszerre keveset, de azt alaposan" elvet vallják. Ezzel ellentétben a Vivaldi az "egyszerre mindent, és majd apránként kipofozzuk" vonalon indult el.

Megörültünk most hirtelen, hogy a Vivaldiban ott van/lesz minden régi funkció, de nagy kérdés, hogy mennyi idő alatt lesz a böngésző olyan beton stabil, mint az új Opera. Mire megjelenik az első stabil Vivaldi kiadás, minden bizonnyal többet fog tudni, mint az Opera. A kérdés az, hogy mennyire lesz lassú és/vagy bugos. Mert azért azt se felejtsük el, hogy az Opera rengeteg munkát szentelt az erőforrásigény csökkentésére. Azt a szintet valószínűleg már soha nem fogja elérni egyik böngésző sem, amit a Presto tudott, de akár a fájlméretet, akár a memóriaigényt nézzük, az Opera sokat fejlődött két év alatt.

Mit hoz a jövő?

Az nem kérdés, hogy a Vivaldira, és kifejezetten Tetzchner szemléletére nagyon nagy szükég van. Pár dolgot viszont érdemes tisztázni.

  • A Vivaldi olyan rétegigényeket fog kielégíteni, amik a felhasználóknak csak egy viszonylag kis részét érintik. Ezeket az igényeket ki kell elégíteni, viszont cserébe el kell fogadni, hogy a böngésző piaci részesedése soha nem fog egy bizonyos határ fölé emelkedni. Ez pedig azt jelenti, hogy az erőforrások mindig végesek lesznek, és a döntéshozatalnál sem lesz akkora szava a gyártónak, mint másoknak. Persze lehet nyitni az átlagfelhasználók felé is, de az meg nagyon nem egyszerű. Részben ebbe bukott bele a régi Opera is, és ezen a határon próbál most egyensúlyozni az új Opera is.
  • A Presto a múlté. Rengetegen követelik, hogy az Opera nyissa meg a kódot, de ez egyrészt még jó ideig nem fog megtörténni, mert néhány Prestós programot még mindig licenszel a cég, másrészt nem is lenne értelme. A Presto két éve nem kapott egyetlen fejlesztést sem, ráadásul már két éve is le volt maradva a vetélytársakkal szemben. Én biztos vagyok benne, hogy Tetzchner saját motorral indulna neki a Vivaldinak, ha tehetné, de ami a 90-es években egy jó hobbi volt, az ma már vállalhatatlanul sok erőforrást igényel. Talán most már mindenki belátja, hogy nem volt akkora hülyeség a Chromiumra váltani.
  • Több helyen is olvastam olyan kommenteket, amikben jól megmondják az Operának, hogy lám, a Vivaldisok pár hét alatt milyen böngészőt dobtak össze. Ez hülyeség. Egy Vivaldis fejlesztő a saját fórumukon azt mondta, hogy nagyjából fél éve kezdték el a tényleges programozást. Ha ez igaz, akkor elég szép munkát végeztek. De ne felejtsük el, hogy az Opera 15 is kb. fél éves fejlesztés után jelent meg (12.1 - 2012 november, motor váltás bejelentése -  2013 február, 15 béta - 2013 május), és 1-2 verzióval később már mindennapos használatra alkalmas volt. Ellentétben a Vivaldival, ami jelenleg mindennapi böngészésre teljesen alkalmatlan, és a sok funkció miatt a hibajavítás is tovább fog tartani. (Nagyon szépen megkérek mindenkit, hogy ne kezdjünk el a verziószámozáson meg a tech preview-n lovagolni, mert a munkaórák száma számít.)
  • Arra sem érdemes hivatkozni, hogy a Vivaldi rögtön elérhető Linuxra is, mert az Opera meg Androidra jelent meg. A hírek szerint a Vivaldi csapatának létszáma nagyjából fele-harmada az Opera csapatáénak, viszont az Opera nem három, hanem hat platformra fejleszt, és még a Chromium projektben is aktívan részt vesz. Az pedig relatív, hogy kinek mi a hasznos funkció. Van, aki jobban örül a HiDPI-nek, mint egy oldalsávnak vagy kuka gombnak, mások meg akár egy Otterhez hasonló hulladékot is szívesen használnak, ha a kívánt funkciók működnek benne. De még az Opera blogján is megosztottak a rajongók. Van, aki fül csoportosítást akar azonnal, van, aki oldalsávot, míg mások éppen a felület teljes testreszabhatóságát.
  • Az elmúlt két év az Operát igazolta. Rengeteget szerencsétlenkedtek, és a marketingjük továbbra is csapnivaló, de most már látszik, hogy egy böngésző túl komplex program ahhoz, hogy gyorsabban lehessen fejleszteni. Erre jelenleg csak a Google és a Microsoft képes, akik gyakorlatilag végtelen erőforrással rendelkeznek. Ha megnézzük akármelyik vetélytársat (itt említeném meg a Firefox új felületének többszöri elhalasztását), senki sem volt képes kiugróan gyors fejlesztésre az elmúlt két évben. És bár az Opera látványosan nekiszaladt néhány saját maga emelte falnak, a régi Opera sem fejlődött sokkal gyorsabban. Ez a könyvjelzőkezelő régen is fél év alatt készült volna el, de akkor a kiadásra szánt változatot láttuk volna először, most meg hétről hétre, szinte kódsorról kódsorra látjuk a fejlődést, és ezért sokkal lassabbnak tűnik az egész.
  • A világ változik, és vele változnak a felhasználói szokások is. A 90-es években az internet a hozzáértők játékszere volt, manapság viszont egy tömegtermék. Máshogy alakul a felhasználói tábor, más igényeket kell kielégíteni. A Chrome nem csak annak köszönheti a sikerét, hogy a Google orrba-szájba reklámozta éveken át. Tízből kilenc felhasználónak ma tényleg csak egy címsor kell. Kockaként, informatikusként nehéz ezt belátni, de ha ki tudunk lépni a saját világunkból, akkor sikerülni fog. De ez a változás minket is érint, mi is változtathatunk a szokásainkon. Ma már rengeteg alternatíva létezik azokra a funkciókra, amik 5-10 éve még csak az Operában voltak elérhetők. Nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha ragaszkodunk az évek óta meglévő szokásainkhoz. Nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha a Vivaldi egy az egyben lemásolja a régi Operát.

Konklúzió

Összegzésként két dolgot szeretnék kiemelni. Biztos vagyok benne, hogy lesznek, akik szerint ez a bejegyzés direkt rossz színben tünteti fel a Vivaldit az Operával szemben, de ez nem igaz. Pusztán úgy gondolom, hogy attól, hogy a Vivaldi rögtön tartalmaz minden hiányzó funkciót (vagy amit nem, arra hihető ígéret van), még nem lesz jobb böngésző, mint az Opera, csak más. Remélem, hogy hamar használhatóvá válik, és azok, akiknek nem felel meg az új Opera, végre megkapják, amit akarnak. Remélem, hogy az Opera is összekapja majd magát a konkurencia láttán, bár továbbra is úgy gondolom, hogy a Vivaldi nem fog jelentős piacvesztést okozni nekik.

A másik dolog pedig egy kérés. Most, hogy végre láthatáron a megoldás, jó lenne, ha mindenki abbahagyná a hangulatkeltést. Akinek nem jó az Opera, az használja a Vivaldit! Ennyire egyszerű az egész. Azt hiszem, mindenki kifejtette már a véleményét elégszer, nem kell újra és újra leírni, hogy miért rossz az Opera. Ezzel együtt jó lenne rendszeres bejegyzéseket olvasni a Vivaldi fejlődéséről. Lehetőleg nem olyan stílusban, mint amilyen a legelső volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr247195521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2015.02.22. 11:51:53

Nah ez egy jó cikk ;) Nagyon tetszett!

Viszont azzal nem értek egyet hogy amikor kijött az Opera, akkor az használható volt a mindennapi böngészésre míg a Vivaldi jelen állapotban alkalmatlan. Amikor az Új Opera kijött "stabilan" az talán még jobban is alkalmatlan volt mint a Vivaldi. Hányszor omlott össze csak azért mert új fület nyitottam? A kiegészítők meg egyáltalán nem is voltak. Vagy egyszerűen csak tekerte a betöltés ikont, de semmi sem történt és lapbezáráskor is volt hogy összedőlt az egész. Vagy említhetném azt is, hogy hányszor eldobta egy-egy indításkor a speed dial-ba beállított könyvjelzőket és lehetett újra rakosgatni az egészet? Youtube nézésre pedig még mindig alkalmatlan az Opera, ellentétben a Vivaldival, ahol odapörgetek benne ahová szeretnék és meg sem kottyan neki.

A vivaldiban is vannak hibák te is említetted. A fül kezelés is bajos neki, vagy hogy fájl letöltéskor mindig megnyitja a panelt, pedig össze van csukva és a középre helyezett képek megjelenítése is érdekes amikor ránagyít az ember és a jelszavak sem állnak készen első indítás után azonnal, több hiba egyelőre nem jut eszembe pedig kerestem nagyon (majd biztos felsorolod őket). Viszont eddig adatvesztésem nem volt. Ellentétben az Opera korai verzióival szemben.

A synch egyikben sincs szóval ha lefő a winyó akkor mehetnek nyugtatótért a felhasználók a közeli gyógyszertárba.

Darkcomet 2015.02.22. 12:12:21

Nagyon jó írás, de lenne egy-két észrevételem.

"...viszont cserébe el kell fogadni, hogy a böngésző piaci részesedése soha nem fog egy bizonyos határ fölé emelkedni."

Ezt nem ártana pontosítani. Ha az Opera alig 2-3%-os desktop részesedését vesszük figyelembe, akkor az akár meg is célozható. Az Opera a feje tetejére állhat, akkor sem lesz számottevő böngésző a desktop gépeken, fusson is rajtuk akármilyen oprendszer.

"Arra sem érdemes hivatkozni, hogy a Vivaldi rögtön elérhető Linuxra is, mert az Opera meg Androidra jelent meg."

De, erre érdemes hivatkozni. Az Operát fénykorában pont a linuxos rendszereken történő használat húzta be a két százalék közé. Az Opera androidos megjelenése meg kissé félrevezető érvelés, mivel pont annyi időt tököltek el az elkészítésével, hogy sokadik alternatívaként jelentek meg androidra, amikor más browserek már kvázi alap cuccnak számítottak. Jó ideig csak a Minivel képviseltették magukat, és ez nagyon nagy hiba volt a részükről.

De tényleg csak ennyi lenne, amúgy minden szavaddal egyetértek abban, amit írtál.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.22. 14:00:20

@summoner:
A stabilitással kapcsolatos meglátás jogos. Én ha jól emlékszek, a 17-es verziónál cseréltem le a régi Operát, és akkor már nem voltak ilyen problémái.
Módosítottam a szöveget.

@Darkcomet:
Szerintem a 2-3% csak akkor reális, ha átlagfelhasználókat is meg tudnak maguknak nyerni, esetleg a Firefox power user bázisából tudnak elcsábítani jelentős mennyiségű embert. (Ami mondjuk reális lehet, ha a Firefox tovább Chrome-osodik, de azért a Mozilla addon platformja továbbra is a legerősebb.)
Most az emberek nincsenek rákényszerítve az alternatív böngészők keresésére, mert nincs egy kiemelkedő részesedéssel bíró, de cserébe nagyon rossz IE a piacon. Azokat a felhasználókat meg nehéz elcsábítani hiper-szuper funkciókkal, akiknek erre nincs igényük. Ráadásul a Vivaldi egyértelműen arra játszik, hogy a régi Operás power usereket megszerezze, de ők még az Opera 2-3%-án belül is csak egy kisebb csoport voltak. Akinek meg régen nem kellett az Opera, annak most se fog kelleni a Vivaldi.
Ezért gondolom, hogy most nem jelentenek veszélyt az Operára nézve semmilyen szempontból. Pár év múlva lehet, hogy változik majd a kép, de a jelenlegi irányokat tekintve nem hiszem, hogy bármilyen mérhető változás jelenne meg.

A Linuxos dolog pedig nagyon is megállja a helyét abból a szempontból, hogy az Opera két éve ugyanúgy három platformra fejlesztett, mint most a Vivaldi, csak nekik az Android volt a harmadik. Az, hogy hanyadikként léptek be a piacra, nem számít, mert attól még erőforrásokat kellett rá fordítani.
Aztán viszonylag hamar megjelent a Coast is iOS-re, és a Linuxos kiadást is sokkal hamarabb elkezdték fejleszteni, mint ahogy mi megkaptuk az első dev buildet. Azóta meg már WP-re is elérhető bétaként, és ha a folyamatosan karbantartott Minit, és még a Maxot is hozzávesszük, akkor már 8 terméket fejlesztenek párhuzamosan. Azért ez jelentősen megosztja az erőforrásokat.

Egyébként, teljesen más téma, csak nekem jutott eddig eszembe az, hogy Tetzchner vajon mi a manóból finanszírozza ezt az egészet? A Vivaldi elég sok embert foglalkoztat, és a portál meg az email szolgáltatás fenntartása sem lehet olcsó. Ennek ellenére egyetlen reklámot sem látok sehol az oldalon.

Mesant 2015.02.22. 16:38:18

Abban a pillanatban, ha a Vivaldi rendesen és mindent tud importálni az Operából, át fogok állni rá, bár nehéz szívvel dobom el az Opcsit.

Mesant 2015.02.22. 16:40:41

Visszatérve a százalékokra, többen és többször mondtuk el, addig van szerencséje az Operának, amíg ekkora piaci részesedéssel rendelkezik, nem fogják hekkelni úgy, mint a nagyokat szokás.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2015.02.22. 17:14:48

"Van, aki jobban örül a HiDPI-nek, mint egy oldalsávnak vagy kuka gombnak"

Igen, mert olyan sokan használnak 2K/4K felbontású monitort. Lényegesen többen, mint ahányan fullHD-nél vagy akár 1366-nál ki szeretnék használni az oldalsó néhány pixelt...

"mások meg akár egy Otterhez hasonló hulladékot is szívesen használnak, ha a kívánt funkciók működnek benne."

Szerintem az sem bugosabb, mint a Vivaldi, cserébe teljesen más vonalon indult el. Például veszettül gyors gyenge gépen is, nem úgy, mint a Chrome-ra épülő memóriazabálók.

@summoner: Azért szerintem ha statisztikát vonnánk, több szerver vagy kliensoldali bug miatt történik adatvesztés amitől sérülnek mind a szinkronizált, mint a felhőben lévő adatok, mint ahány HDD baleset történik.

Plusz ha belegondolunk, pár ezer forintért már egyre nagyobb pendriveokat lehet venni.

A szinkronizálásnak elsősorban nem az adatmentés a célja, hanem hogy szinte egy időben elérhető legyen minden eszközön az adat. Például olvasok egy cikket Chrome-ban, nézem az órát, hogy már ideje lenne mennem, majd félbehagyva indulok és folytatom az olvasást egy tömegközlekedési eszközön az okostelefonon vagy a tableten.

@Nekomajin: Ne feledd, hogy mennyien voltak, akik nem is hallottak róla, kipróbálták aztán az oldalkompatibilitás miatt váltottak Chrome-ra.

Nem kevés azon felhasználók aránya, akik értékelik a funkciókat, csak jóval alacsonyabb prioritáson, mint az oldalkompatibilitást. Ők ha hallani fognak róla és nem lesz bugos, akkor váltani fognak. A mostani Opera meg el fog tűnni a süllyesztőbe, mert csak egy n+1 fork lesz, ami messze nem a legjobb.

Tetzcheréknek szerintem onnan van pénzük, hogy nem tömik az ötödik leggazdagabb norvég részvényesek zsebét, meg gondolom a fejlesztők mentalitása is közelebb áll ahhoz, amit Hallvord leírt a búcsúbeszédében (hint: fűtés volt, kaját kapott és kényelmes kanapén aludt laptoppal az ölében és nem volt pofája hónapokig pénzt elfogadni, mert belerokkant volna a cég), mint a mai kapzsi megélhetési programozókéhoz, akik még egy Hello World-öt is hét pecséttel licenszelnének és 99 dollárért adnák, ha tehetnék.

@Mesant: Nem is az Operát fogják hackelni, hanem a 60%-os piaci részesedésű Blinket.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.22. 17:29:37

@penge™:
Igen, ezek a jóemberek mind ingyen dolgoznak a Vivaldinak. :) A családnak is azt mondják otthon, hogy nem volt pofám pénzt kérni a munkámért. :)
Te visszaolvasod néha, amiket leírsz?

Gondoltam, hogy te bele fogsz kötni, akármit írok, de mi lenne ha inkább a Vivaldis fórumon osztanád a hülyeségeidet?

- Cseresznye - 2015.02.22. 19:34:25

"... direkt rossz színben tünteti fel a Vivaldit az Operával szemben, de ez nem igaz."
De igaz. Mondjuk lszrom, de akkor is így van.
És iganis, ha működni fog, jobb böngésző lesz, mert a kukagomb, meg az egy pixel ide, meg oda rakosgatása az még a vaknak is feltűnik, hogy nem fejlesztés.
Amúg ypl javasolnám, hogy a könyvjelző gombot a jobboldalra is lehetne tenni, mert ott még nem volt. Ez a kis változtatás kitenne két verziót!

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.22. 20:04:22

@- Cseresznye -:
A következő ilyennél kapod a bant. Elég volt a trollkodásból.

- Cseresznye - 2015.02.22. 20:35:25

Értem. Tehát szokás szerint nem lehet neked ellentmondani.
Akkor vigyázzban állás, ütemes taps:
Éljen Rákosi, éljen Rákosi!
Fasza káder lehetsz ha csak ezt az egyféle véleménynyilvánítási módszert tudod elképzelni..

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2015.02.22. 22:54:21

@Nekomajin: Éreztem, hogy bármit szólok, de visszafordítod az ellenkezőjére. Én hozzáállásról és hivatásszeretetről beszéltem, nem arról, hogy a Vivaldinál ingyen dolgoznának vagy a híd alól írnák a kódot.

Tudod, ahogy orvos is van hálapénzes zsebkifeszítős kapzsi dög aki 3 fiktív állásban korruptkodik meg olyan, aki ingyen gyógyít ebolásokat, meg a KETTŐ KÖZÖTT EGY SZÉLES SKÁLA, ahol nagyon nem mindegy, hogy az adott ember melyikhez áll közelebb, még ha nem is szállta meg őt Teréz anya.

Látom, a szólásszabadsággal még mindig meggyűlik a bajod. Csak ezzel nem népszerűsíteni fogod az Operát, mert ahhoz kéne egy tömeg, ami itt nincs. Maximum a még megmaradt olvasókat is elmarod az oldalról.

MosoMasa 2015.02.22. 23:21:13

@penge™: Szólni szólhatsz, csak véleményed nem lehet. ;)

Abydos · http://abysan.com/blog 2015.02.22. 23:22:00

@Nekomajin: Bannoltad mert igaza van?
Ez az Opera egy kalap kuka, már rég váltottam volna, hogy ha lenne másik böngésző, amiben az egérparancs és a kulcsszavas kereső normálisan működne.

Az Operámnak a legújabb hecce, hogy 7-8 perc mire az első indításnál használható lesz. Ez mi?

A gyorshívót verziónként csesztetik, tisztára olyan érzés, hogy ezt tedd egy kicsit balra, ne inkább jobbra, várj, inkább mégis balra! Ez nem fejlődés, ez toporgás.

Ez a böngésző a chromium óta alig tud többet mint egy beépített androidos böngésző. Vicc az egész, nem ezért kezdtem el használni az Operát ki tudja hány éve, hanem mert én a világ legokosabb és legsokoldalúbb böngészőjét szerettem meg benne. Ez most buta mint a főd.

De persze bólogathatunk, bármit csinálnak az Operánál, annak biztos örülnek, csak akkor egy rakás hulladék lesz az egész, mert senki nem szól nekik, hogy hékás, ez így rossz.

Vicces, de eljutottam oda, hogy tényleg csak az a pár funkció tart itt, amit fent korábban leírtam. Próbáltam nélkülük élni, de nem megy. Jobban hiányoznak, mint amennyire utálom ezt az „új” (értsd buta) Operát. A beépített levelező és a jegyzetelés lehetőségét, hogy kivették, soha nem fogom megbocsájtani az Operának. Soha.

És igen, azonnal váltani fogok Vivaldira, amint használható lesz az egérparancs. A régi Operát is használtam úgy, hogy 5 percenként összeomlott, azt is fogom. Még mindig jobb, mint ez. Csak az a szomorú, hogy azt hittem ez az oldal fogja továbbvinni az Opera eszményét és ugyanúgy olvasni tudok majd Vivaldis cikkeket is, mint ahogy eddig Operásat. De úgy látszik tévedtem, ez miattad nem fog úgy tűnik működni, mert nem kérdés, hogy a Vivaldi számodra csak nyűg és nem örülsz neki. Bár az adminnak mindig igaza van, ezért most bant kapok, de tudod mit, ezért a böngészőért nem kár már, így ez se fog meghatni, ráadásul 1 évben kétszer kommentelek így-is úgy is, túl fogom élni. De azzal, hogy Cseresznyét bannoltad (amúgy nem tudom ki ő, de a büntetéssel nem értek egyet), tényleg jó úton haladsz afelé, amit penge írt, hogy itt minket, olvasókat üldözöl el. Még pár ilyen és nem fog elférni a csodás Opera böngészőm könyvjelzőjében ez az oldal, sajnálom. Szal lehet mindig igazad, csak nekünk pont nem érdekünk tűrni, megyünk máshová.

Mihics Zoltán (Med1on) 2015.02.23. 01:26:42

Csak hogy már kicsit a témánál is maradjunk. Én lassan már egyik böngészőhöz sem tudok pozitívan viszonyulni, mert borzasztóan gépigényes mind a kettő. Szerintem összességében a Chromium bánik a legkevésbé hatékonyan az erőforrásokkal.

northernlight 2015.02.23. 03:05:53

Nos , ezt cikket is elolvastam .
Elkeserítő volt olvasni az elfogultságtól (duzzadó) gondolatmeneted, blogszerkesztő Úr!
Talán így, enyhébben kellett volna nekiesni.
[Valahol belül talán sokan vártuk azt, hogy Jon Stephenson von Tetzchner nem hagyja annyiban az Opera átalakítását, és visszatér valamikor egy saját böngészővel. Erre bejelentésre idén januárig kellett várni, és nem is csalódtunk, hiszen a Vivaldi böngésző elég erősen kezdett a funkciókat tekintve. Az új böngésző jól láthatóan a régi Opera fejlesztési irányvonalát próbálja követni. Idővel lesznek majd újabb ötletek is, de egyelőre csak a régi funkciókat akarják elsőként megvalósítani. Ami talán jó is, meg nem is.]
A további meglátásaid is érdekesek! pl.
„Talán most már mindenki belátja, hogy nem volt akkora hülyeség a Chromiumra váltani.”
Mindenki ? azéért NEM!
2012-05-10 OPERA 11.64 ,és ezután megkezdődött gyors kivéreztetése , ez az ÉN véleményem.
October 1, 2012 Yandex browser (WebKit)(Opera Turbo licenszelt technológiával )
Nem böngésző gyártásban rutinos, és szakosodott cég, kipróbáltam működött 
Az én feltételezésem szerint, a színfalak mögött a döntés már 2012 nyár végén megszülethetett, nem lesz több szívás az amcsi trösztökkel MS, Yahoo, Google, Facebook stb . az (Apple - Chrome ) motor
mindent visz .
2013-07-02 - Opera 15 (WebKit) Stable ? ez egy instabil az OPERA névhez mérten rendkívűl buta böngésző lett. „mennyi idő alatt lesz a böngésző olyan beton stabil, mint az új Opera.”
Ebben az egy kijelentésben, itt alant egyetértünk!
„Azt a szintet valószínűleg már soha nem fogja elérni egyik böngésző sem, amit a Presto tudott,”
Ennyi !
„Mert azért azt se felejtsük el, hogy az Opera rengeteg munkát szentelt az erőforrásigény csökkentésére.”
„Az elmúlt két év az Operát igazolta.”
Két éve (nem tudták?) a bedrótozott Google testvért kivágni a Speeddial Search-ből ?
Az amcsi piacon való problem nélküli szereplésnek súlyos ára van !
A Vivaldi böngésző HTML5 –el készül , annak a szabvány előkészítése 2014 nyár végén készült el,és valamikor 2014 Októberben lett hivatalosan szabványként bejegyezve.
Igen, a böngésző egy REMÉNY jelen állapotában!
Nos ,ugorjunk a végére 
„A másik dolog pedig egy kérés. Most, hogy végre láthatáron a megoldás, jó lenne, ha mindenki abbahagyná a hangulatkeltést. Akinek nem jó az Opera, az használja a Vivaldit! Ennyire egyszerű az egész. Azt hiszem, mindenki kifejtette már a véleményét elégszer, nem kell újra és újra leírni, hogy miért rossz az Opera. Ezzel együtt jó lenne rendszeres bejegyzéseket olvasni a Vivaldi fejlődéséről. Lehetőleg nem olyan stílusban, mint amilyen a legelső volt.”
Miért, az milyen stílus volt ?
Talán ez ? amikor a blogszerkesztő Úr személyes provokációt engedett meg magának ?
[„Nekomajin • 2015.01.28. 16:38:26
@penge™:
"Elsősorban az volt a problémám, hogy meg akarták magyarázni, hogy a Presto mégpedig szar és csereérett."
Te pedig továbbra sem tudod bizonyítani ennek az ellenkezőjét.”]
Vagy talán ez ?
„Van, aki jobban örül a HiDPI-nek, mint egy oldalsávnak vagy kuka gombnak, mások meg akár egy Otterhez hasonló hulladékot is szívesen használnak, ha a kívánt funkciók működnek benne.”
Én más önzetlen munkáját ettől jobban tisztelem , ehhez véleményem nagyon sokat kell képzelnie magáról Blog szerkesztő Úr!, hogy ezt így fél kézből leírja!
Egyébként Blog szerkesztő Úr !
„Te visszaolvasod néha, amiket leírsz?”
ez is finom 
„Gondoltam, hogy te bele fogsz kötni, akármit írok, de mi lenne ha inkább a Vivaldis fórumon osztanád a hülyeségeidet?”
Én javasolnám hogy gondolkozzon el sajátmagán (ha sikerül) Blog szerkesztő Úr !

ap · http://premiumlivesets.hu 2015.02.23. 09:15:29

"cserébe el kell fogadni, hogy a böngésző piaci részesedése soha nem fog egy bizonyos határ fölé emelkedni."

az új opera részesedése sem meggyőző, ahhoz, hogy a részesedés okaként a fapadosságot <> funkcióbőséget említsük

" Egy Vivaldis fejlesztő a saját fórumukon azt mondta, hogy nagyjából fél éve kezdték el a tényleges programozást. ... De ne felejtsük el, hogy az Opera 15 is kb. fél éves fejlesztés után jelent meg ... és 1-2 verzióval később már mindennapos használatra alkalmas volt. Ellentétben a Vivaldival, ami jelenleg mindennapi böngészésre teljesen alkalmatlan, és a sok funkció miatt a hibajavítás is tovább fog tartani."

Ne lássunk már ennyire a jövőbe.. majd 1-2 verziószámmal később meglátjuk, a jelenlegi tudtommal csak egy technikai preview, nem pedig az első "még bugos" verzió. majd akkor térjünk rá vissza, ha az első verzió után járunk. addig csak negatív hangulatkeltés (miért is?)

"A hírek szerint a Vivaldi csapatának létszáma nagyjából fele-harmada az Opera csapatáénak, viszont az Opera nem három, hanem hat platformra fejleszt, és még a Chromium projektben is aktívan részt vesz."

és lényegesen nagyobb tőkével rendelkezik...

"Az elmúlt két év az Operát igazolta."

Miben is?

"Ez a könyvjelzőkezelő régen is fél év alatt készült volna el, de akkor a kiadásra szánt változatot láttuk volna először, most meg hétről hétre, szinte kódsorról kódsorra látjuk a fejlődést, és ezért sokkal lassabbnak tűnik az egész."

Inkább nem:

Opera9 -> 2006
Opera10 -> 2009 (3év) changelog:
- Auto update
- Crashlogging tool
- Inline spell checker
- Opera Turbo
- Skin elements
- Visual tabs
- Opera Dragonfly
- ésatöbbi: www.opera.com/docs/changelogs/windows/1000/
Opera 11 -> 2010 (1.5év) changelog
- Unite
- Extensions
- Improved address field
- Bookmarks bar
- Improved mail panel
- Tab stacking
- Pinned tabs
- User JavaScript
- Visual mouse gestures
- Search predictions
- ésatöbbi: www.opera.com/docs/changelogs/windows/1100/
Opera 12 -> 2012 (2.5 év) changelog
- Out-of-Process Plug-ins
- 64-Bit Mac and Windows Versions
- Themes
- Experimental Full Hardware Acceleration
- Window and Tabs API
- Presto 2.10
- WebRTC
- HTML5 Drag and Drop
- CSS3 Animations and Transitions
- ésatöbbi: www.opera.com/docs/changelogs/windows/1200b/

Opera 15 -> 2013
Opera 27 -> 2015 (1.5év) changelog:
- Autofill
- Geolocation
- Pinned tabs
- Custom Search (kiherélt, alap funkció)
- Themes (kiherélt, alap funkció)
- Tab enhancement (kiherélt alap funkció)
- Bookmarks bar
- New Speed Dial
- HiDPI
- Bookmark manager
- PDF reader
- Import export
- és pár kisebb cucc

Ezek közül pár funkció (pl a könyvjelzők és az import-export) nélkül kiadni sem szabadott volna egy böngészőt.

"Tízből kilenc felhasználónak ma tényleg csak egy címsor kell."

Illetve volt egy ilyen trend, de ez leginkább a digitális írástudatlanságnak tudható be, mert az emberek nagyrésze az index.hu-t is úgy hívja be, h böngésző -> google.hu -> index.hu-ra keres és találati listából fel. amint ez változik (mert a világ változik) nem biztos h elég lesz a címsor. ne akarj a jövőre vonatkoztatni a közelmúlt alapján, senki nem tudja mi lesz 5 év múlva.

"Ma már rengeteg alternatíva létezik azokra a funkciókra, amik 5-10 éve még csak az Operában voltak elérhetők. Nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha ragaszkodunk az évek óta meglévő szokásainkhoz."

épp előbb vázoltad h a vivaldi kivételével mindenki a fapad irányába ment el, akkor hol a sok alternatíva? vagy a pluginokra gondolsz amiktől minden böngésző belassul? apropó... ha csak rétegigényekről van szó, akkor hogy lehet a chrome-nak és a ff-nak is akkora pluginparkja? ha senkinek nem kell? ellentétben veled én úgy látom, nem biztos, h az a jó megoldás, h arra fogjuk saját igényeink feladását, h hiszen másoknak se kell akkor inkább nekem se.

"Összegzésként két dolgot szeretnék kiemelni. Biztos vagyok benne, hogy lesznek, akik szerint ez a bejegyzés direkt rossz színben tünteti fel a Vivaldit az Operával szemben, de ez nem igaz."

Persze hogy nem, hiszen csak annyit teszel, hogy a vivaldi létjogosultságát vitatod, illetve az "elért eredményeit" kicsinyíted. emellett az operát véded teljes mellszélességgel. a poszt címéhez lényegében annyi hű, hogy a vivaldi és az opera is hasonló kezdeti fejlesztésen esett át az első bemutatásig és melyiken mennyi ember dolgozott. Ennyiben mind kimerül a címben szereplő "vs", hozzáteszem, ez az összehasonlítás sem teljes lásd feljebb. Onnantól az egész poszt átmegy abba, hogy "biztos, h az a jó amit a vivaldi csinál?" "biztos, h erre szükség van?" "nem is akkor nagy teljesítmény amit ők csináltak", "az opera jobb mert stabilabb", "az opera jobb mert felhasználóbarátabb", "az opera is rakja bele ugyanezeket ugyanilyen gyorsan" irányvonalba, ami valljuk be sokminden, csak nem összehasonlítás.

"A másik dolog pedig egy kérés. Most, hogy végre láthatáron a megoldás, jó lenne, ha mindenki abbahagyná a hangulatkeltést."

Kezdhetnéd te.

ap · http://premiumlivesets.hu 2015.02.23. 09:21:22

@Nekomajin: Te trollkodsz itt, csak nem veszed észre... pengét is elzavarod, cseresznyét is bannolod, nem fognád vissza magad? jó lenne ha kicsit állítanál magadon, mert extragáz amit csinálsz

Darkcomet 2015.02.23. 10:46:21

@Nekomajin: Bocsesz, de a 2-3% pont a power userek miatt jött össze az Operának. És ezeknek a power usereknek a nagy része linux felől jött. Pont azért, mert ott még annyi választási lehetőség sem volt böngésző vonalon, mint winen, arról meg már nem is szólva, hogy úgy 10 évvel ezelőtt még maguk, a linux felhasználók nagy része is power user volt.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2015.02.23. 11:58:29

Szerintem az írás korrekt. Magam is nagyon drukkolok a Vivaldinak, mert szívesen látnék vissza régi Operás funkciókat. (Nem a beépített levelező kliensre gondoltam.) A jelenlegi TP már tartalmazza ezen

új funkciók csíráit. Ám még valóban bőven javítani való.
Az Operát használom jelenleg a böngészséi idő 80%-ban, Vivaldit pedig a maradék 20%-ban. Az alábbiakban leírom, hogy mit tartok (jelen pillanatban) előnynek és hátránynak az egyikben vagy másikban:

Opera:
Előny:
- Jóval stabilabb, mint Vivaldi
- Chrome bővítmények kezelése megfelelő
- Saját bővítmények kezelése kiváló
- Speed Dial sokkal kiforrottabb
- Pluginok kezelése kiforrottabb
- Könyvjelzősáv kezelése beállt
Hátrány:
- Azok hiánya, amiket a Vivaldinál előnyként felsoroltam.

Vivaldi:
Előny:
- UI flexibilitás már most megelőzi az Operát (Fülek elhelyezése, stb...)
- Billentyűparancsai szimpatikusabbak
- Változatosabb UI
Hátrány:
- Azok hiánya, amiket az Operánál előnyként felsoroltam.

Azért az látszik, hogy még van "behozni való" az Operához képest. Ami azonban bíztató a jelenlegi trendből, hogy mire a fenti hátrányokat a Vivaldi ledolgozza, addigra már messze túl fogja szárnyalni az Operát "alapkoncepciós előnyei" miatt. A Gyorshívő, a könyvjelzősáv és a pluginok jelenleg még okoznak kisebb bösszúságokat. De azt el kell ismerni, hogy az első publikus verzió stabilabb, mint az opera 15. Kérdés, hogy azelőtt mennyi volt a beléfektetett idő és munkamennyiség.

Összességéban én bízom abban, hogy Tetzchner nem a levegőbe beszélt. Hogy mire lesz elég ez a nekibuzdulás a felhasználói arány adatokban, arra válaszolni - szerintem - jelenleg szinte lehetetlen.

Amúgy a Chrome igazi népszerűségét sezrintem két dolognak köszönheti: Nagy cég nevében készítik, ezért az oldalkészítők alkalmazkodnak hozzá, és rendkívül agresszíven, szinte vírusként terjesztik. (Mert minek nevezzem, hogy az Adobe Flash Player telepítésénél illetve update-jénél szinte kivédehetetlen, hogy ne települjön fel, ha az ember nem készül fel jó előre a megfelelő kiiktatandó pipa megtalálására.) Más kérdés, hogy egyébként a kapcsolódó appok és bővítmények jelentősen megnövelik a használati értékét.

Bocs, ha kicsit hosszú voltam.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2015.02.23. 12:05:16

Ja, és még egy kardinális szempont: Az Opera offline telepítése biztosítja, hogy nem rendszergazdaként is tudjam telepíteni védett korlátos jogosultságú kliensen. A Vivali Standalone telepítése erre nem alkalmas. csak jelentősen trükközve tudom ezt megtenni.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.23. 16:31:02

Nem reagálok egyesével mindenkinek, csak néhány dolgot emelnék ki:

Nagyon sokszor elmondtam már, hogy nem a véleménnyel, hanem a stílussal van a bajom. Ha minden olyan hozzászólásért bannolnék, ami nekem nem tetszik, akkor már pont azok az emberek nem lennének itt, akiknek most ez a komment szól.
Rengetegszer szóltam, hogy nem kell ugyanazt minden második post alá beírni. Elsőre is megértjük, hogy kinek mi nem tetszik. Az összes többi csak spamelés.

Ezzel ellentétben, tegye már fel a kezét, aki csak egyetlen értelmes, konstruktív kommentet is írt akár a desktop blogra, akár a fórumra az elmúlt két évben. Az "ez egy rakás szar" stílusú és tartalmú büfögések nem számítanak.
Rengeteg dolog változott a felhasználói kérések miatt. A legutóbbi problémámra 2(!) munkanap alatt érkezett javítás. (Ami ugyan extrém eset volt, de ilyen is van.)
Lehet, hogy onnan a fotelből úgy látszik, hogy csak mennek a saját fejük után, és leszarják a felhasználókat, de ha vennétek a fáradságot, és legalább pár hétig követnétek a desktop blogot, látnátok, hogy igen is figyelembe veszik a visszajelzéseket.

A másik az, hogy kicsit vissza kéne venni a fanboykodásból. Soha nem állítottam, hogy az új Opera tökéletes. Rengetegszer kritizáltam, itt is meg máshol is. De vannak realitások, amiket el kell fogadni. A világ nem úgy működik, ahogy ti azt magatokban elképzelitek. Az Opera nem nektek fejleszti a böngészőt, hanem sokmillió felhasználónak. Nem a ti igényetekre szabja, hanem egy nagyon vékony határon próbál egyensúlyozni a tömeg és a poweruserek igényei között. Aki úgy gondolja, hogy tudná jobban csinálni, az kezdjen el böngészőt fejleszteni! Aki meg nem, az inkább fogja be a száját, mert csak saját magát minősíti.
Aki szerint az Opera lassan fejleszt, annak igaza van. De mutassatok egyetlen olyan böngészőt, ami gyorsabban fejleszt! És nem csak a funkciók száma fontos, hanem a minőség, a stabilitás, és az is, hogy hány platformon vannak jelen. Mutassatok egyetlen ilyen böngészőt!

Örülök, hogy ennyi szabadidőtök van, amit egy számotokra használhatatlan termék fikázására tudtok fordítani. Esküszöm, hogy felröhögtem némelyik kommenten, amit nekem címeztetek, akkor ökörséget írtatok néha, mert a nagy vörös kódben nem ment a szövegértelmezés. A kérdés az, hogy mi értelme van ennek. Jobb lesz nektek attól, hogy ezzel idegesítitek magatokat? Ott van most már a Vivaldi. Ha tényleg annyira nagy istenkirályság, akkor lehet használni. Ha meg mégse annyira jó, akkor talán el kéne gondolkozni a kettős mércén.

Végül, egyszer már felajánlottam, hogy itt hagyom a blogot, ha ennyire zavarok. Ha jól emlékszek, elég nagy kussolás volt utána bizonyos illetők részéről. Felajánlom most is. Mivel az elmúlt két évben a postok 90+%-át én írtam, biztos nagy élet maradna itt. Lehetne közösen fröcsögni minden zavaró tényező nélkül, mint az ovisok szokták. Ezt akarjátok?

Mesant 2015.02.23. 16:49:12

@Nekomajin: Nehéz ügy ez. Mindannyian azt akarjuk, h az Opera jobb legyen, de sajnos lassan én is böngészőt és avatart fogok cserélni, mert bár a megrögzött szokások ugye, meg a kedvenc, meg mégiscsak más címszóval esik latba. De be kell látni, nem jobb mint a többiek, ez is zabálja a memóriát, meg sosem lesz már olyan, mint régen volt, stb és miegymás.

Egy két nagyszájú miatt nem érdemes az oldalt itt hagyni, a stílus miatt igenis szükség van arra, hogy éretlen, trollkodó, agresszív hozzászólásokat moderálj. Akinek ez nem tetszik menjen át a Chrome, vagy a Fűrefos blogra :D

MosoMasa 2015.02.23. 16:55:59

@Nekomajin: "... biztos nagy élet maradna itt."
Hát tulajdonképpen a semmin nagyon sokat rontani nem lehet. Ha ez ez állandó diktáció megszűnne ... legalább a közérzet jó lenne. az is valami.

MosoMasa 2015.02.23. 17:06:06

@Mesant: tegyünk már különbséget a moderáció és az önkényes terror között.
Nehéz moderációnak nevezni azt, hogy egyszerűen kitiltja azt, aki, vagy akinek az hozzászólása nem az ő véleményét igazolja, tükrözi!
Konkrétan ordas hazugság hogy a stílusra hivatkozik, mert nem igaz hogy az a baja.
Most pl. mi baja volt a hsz-el?
Megmondom én: az hogy nyíltan kimondta, igenis pártoskodik a posztban.

Mesant 2015.02.23. 19:27:09

@MosoMasa: Ebben a kérdésben sokféle igazság van.

Én egy 4500 tagot számláló oldalon vagyok admin. Nálunk szabadság van addig, amíg az oldal ellen nem tesz valaki. Visszapofázni azt szabad. De a stílus ott is mérvadó.

MosoMasa 2015.02.23. 19:57:35

@Mesant: Ezt én pontosan tudom, de itt a stílusra való hivatkozás rendszerint egyoldalú és rendszerint csak ürügyként van jelen, mert az érvek elfogynak és jöhet a bann.
Én is vagyok admin, sőt ugye tag is nagyon sok helyen, de kitiltani eddig még csak 2 oldalról sikerült, az egyik ez, de innen is csak újabban. Pedig a nickem 15 éve él!
Lehet rendet tartani, de a tag letahózása majd kitiltása nem ez az kategória.
Majd bannol emiatt engem is. Mondjuk nem is bánom, mert csak felbszom az agyam ezen.

Cawington 2015.02.23. 20:24:19

Időkőzben megjelent a 1.0.111.2 verzió x86 és x64 változata is!

Cawington 2015.02.23. 20:25:23

Igen jól olvassátok 64bit az opera elbujhat...

MosoMasa 2015.02.23. 20:47:25

@Cawington: Majd mindjárt kapsz egy bannt, mert nem jó a stílusod! :D

MosoMasa 2015.02.23. 20:54:55

@Cawington: Vicces lett benne a magyarítás: Újracsinál, visszacsinál! ... :D

Mihics Zoltán (Med1on) 2015.02.23. 21:30:49

@MosoMasa: Néhol kicsit Google Translate jellegű, a címsáv elhelyezése "eleje-vége" is határozottan érdekes...

ap · http://premiumlivesets.hu 2015.02.23. 21:38:58

@Nekomajin: emberek vagyunk, mindenkinek olyan a stílusa amilyen... számomra a Te stílusod tenyérbemászó - mindenféle személyeskedés nélkül - mert úgy kommunikálsz, hogy abból az jön le, te vagy itt a király, ez a te szemétdombod és minden szabályt te hozol. a mostani írásod is lényegében annyi, hogy aki nekem nem tetszik kivágom, akinek nem tetszik kapja be, ha sokat ugattok lépek azt megnézhetitek mi lesz itt nélkülem.

szvsz ez nem kommunikáció, hanem diktátumok tömkelege. ha valaki azért jön fel h folyamatosan fikázzon, kit zavar? majd a közösség kiutálja ha nem tetszik neki... ha meg a közösség nagy része hasonló véleményen van akkor miért ne károgjon kedvére mindenki, miért kell itt valakinek mindig közbeszólnia, h ezt itt ne csináljátok?

halkan jegyezném meg, hogy ezen blog látogatóinak nagy része azért szokott ide, mert a régi opera annyira összetett és sokrétű volt, hogy kellett egy platform ami összefoglalja, infót, segítséget, tippeket, tanácsokat ad. ezért volt itt szinte mindenki, mert bármennyire is poweruser volt, ha más nem, érdekességet talált itt.

a böngészőt kiherélték, lényegében a mostani posztok 95%-a csak egy rövid changelog h mi az a 2 funkció amit pofozgatnak benne. ez nem a te tevékenységedet minősíti. egyszerű tény.

innentől kezdve két választás van. vagy az ideszokott közösség hagyja a francba az oldalt, mert semmi érdekes infó nincs rajta - és akkor te sem írsz senkinek cikket - vagy feljön dumálni.. márpedig a téma leginkább abban merül ki, h nosztalgiázunk és szidjuk az újat, mert mi így érezzük. ezt neked nem kell elfogadnod, de ne akard már mindenkire ráerőltetni a hurráoptimizmusodat. örülünk hogy neked tetszik, és ahogy nekünk nem kötelező megérteni mi az amit kajálsz rajta, neked sem kötelező értetlenkedni a mi beszélgetésünkön.

itt ilyen a közösség, szokj hozzá. az a te döntésed, hogy ennek a közösségnek írsz-e cikkeket - én a legutóbb sem maradtam kussban amikor elkezdtél ovis módjára fenyegetőzni h lelépsz - ha úgy döntesz igen, akkor tedd, ha számodra ez nem szimpatikus, akkor ne tedd. de ne akarj megrendszabályozni itt több tucat embert akinek más a véleménye és a stílusa mint a tied. senki sem volt rasszista, se kretén, nem reklámozott, nem gyűlölködött, és a 18-as karikát se kellett kitenni. úgyhogy higgadj le és döntsd el ebben a közösségben maradsz-e, vagy lelépsz. mi nem fogunk változni, és neked sem kell. csak ne akarj mindenáron tantónénit játszani... ez itt nem az a műfaj.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.23. 21:40:09

@MosoMasa:
Ha nem fejezed be, tényleg magint bant kapsz.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.23. 21:55:27

@ap:
Az neked beszélgetés, hogy egy bizonyos illető minden második posthoz bebüfögi, hogy szar? Ezt nevezed te beszélgetésnek? Vagy nosztalgiázásnak?

Amit ti csináltok, az nem nosztalgiázás, hanem fikázás. Ezt a postot azért írtam, hogy eloszlassak néhány tévhitet, amibe itt is meg máshol is belefutottam. Lehet, hogy itt-ott szubjektív lett, igyekeztem, hogy minél objektívebb legyen, de én úgy gondolom, hogy se az Opera, se a Vivaldi jelenlegi iránya nem jó. Viszont ha a kettőből kell választani, akkor inkább az Opera felé húzok. Lehet velem egyet nem érteni, de megint nekem esett ugyanaz a néhány ember, aki szokott. Pedig éppen békejobbot nyújtottam. Még a Vivaldis híreket is könnyen elérhetővé tettem. Nyilván nem magamnak. Erre mi volt a reakció? Megint jött a trollkodás.

Ha nektek olyan hírek kellenek, mint amilyet penge írt először a Vivaldiról, akkor csak gratulálni tudok. Mehettek tovább azon az úton, vagy visszafoghatjátok egy kicsit magatokat, és akkor talán a régi tagok mellett újak is megjelennek, netán még érdemi információhoz is jutnak.

Nagyon megértem, hogy elkeseredettek vagytok a régi Opera kukázása miatt. Én is az voltam. De ettől még nem kell óvodásként viselkedni.

MosoMasa 2015.02.23. 22:03:16

@Nekomajin: És megint kifejted, hogy egyéni véleményed csak neked lehet, mindenki más aki nem veled ért egyet annak a megnyilvánulása csak szarozás ( ez aztán a stílus, mi!?) , és aki nem tetszik azzal szemben meg egyszerűen retorziót alkalmazol. aztá még megmagyarázod hogy te aztán fasza gyerek vagy, mert mindenkinek jót akarsz, feltéve ha beállnak az általad kijelölt útba.
És ez mindig ide lyukad ki valahogy.
Banolhatsz, máshoz úgysem értesz.
Verheted a melled!

ap · http://premiumlivesets.hu 2015.02.23. 22:19:58

@Nekomajin: azt hiszem elég világos voltam. mi ilyenek vagyunk. ez itt egy ilyen közösség. nem mi vagyunk érted, hanem te értünk. kibannolhatsz mindenkit, új ember ide akkor sem fog jönni, ha a fejed tetejére állsz, mert maga a program nem olyan h bárki is rákeressen a neten. egyszerű mint a faék, így ennek az oldalnak gyakorlati haszna jelenleg nincs.
ha kinyírod a közösséget is, magadra maradsz a posztjaiddal.
ennyi a történet, se több se kevesebb.

csablak (törölt) 2015.02.23. 23:14:06

Ez a dolog nagyon emlékeztet egy Linux disztró forkra.
Amikor átálltam a Linuxos táborhoz nagy kedvencem a Mandrake volt, mely egy kilátásba helyezett amerikai per miatt nevet váltott és Mandriva lett. A Mandriva Linux mindig is ott volt a distrowatch szerint a legjobb 10 között.
Aztán jöttek a részvényesek akik nagyobb profitot szerettek volna, és a Mandriva csillaga elkezdett fakulni. 2010-et írtunk. Végül a Mandriva volt fejlesztői sorban felmondtak, és megalapították a Mageiát, mely azóta már 4 kiadást megért, és most márciusban jön ki az 5.0-ás verzió.
A Mandrivát először az oroszok vették át és lett belőle Rosa, majd ők is kiváltak és külön utakon járnak. 4 év eltelt mikor is a Mandriva már új néven OpenMandriva néven új fejlesztőkkel szeretnének a lecsóba csapni. De már késő. A Mandriva halott, az onnan kivált fejlesztők által létrehozott Mageia viszont szárnyal. és ott van jelenleg a 6. helyen. Én a volt fejlesztőket követtem, és nem bántam meg. Remélem itt is így lesz és a Vivaldi fogja a végén felemelni a trófeát.
Jelenleg Firefoxot használok 16 kiegészítővel hogy úgy ahogy viszont lássam a régi 12.x-es Opera képességeit.
S csak megjegyzem a Vivaldi készített rpm csomagot is kapásból, míg az Opera erre nem hajlandó. Nem mintha nem tudnám feltenni deb csomagból.
Ha valakit érdekel írjon és leírom mit kell csinálni.

Abydos · http://abysan.com/blog 2015.02.23. 23:58:13

@Nekomajin: „se az Opera, se a Vivaldi jelenlegi iránya nem jó”
Valszeg azért érzed, hogy mindig igazad van, mert egyfajta médium lehetsz, ha már látod a rossz irányvonalat az 1 hónapja publikus Vivaldiban. Ez esetben tényleg csak elegendő ülni és olvasni amit írsz, hiszen nekünk halandóknak csak helytelen információink lehetnek erről a veszélyes világról.

Ez a „lehet csinálni jobbat” duma pedig tényleg ide illik, amikor ugye a nagy részünk eléggé egyértelműen látja, hogy nem kell csinálni jobbat, már készítik az igazi hozzáértők.

Ha pedig nem érted meg, hogy miért nagyon jó a Vivaldi megjelenése az Opera szempontjából is, akkor lehet mégsem vagy egy nagy látnok. De ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzelek?

Senki.

UI: Én is azért jártam ide rengeteget, mert eszméletlen mennyiségű hasznos infó volt arról, hogy hogyan kell használni az Operát mesterfokon. Az új verziók óta ez abszolút lényegtelen, jelen állapotában az Operának nem kell külön honlap, bonyolultabb ezt az oldalt bepötyögni a címsorba, mint amennyi lehetőség van az új Operában. Szóval tényleg csak leépítés folyik az oldalon. A Vivaldis hírek vonzanak vissza, mert abban van lehetőség. Egy minimális esélyt viszont látok, hogy az Opera összefossa magát, hogy a felhasználóbázisukat célozza meg a Vivaldi és végre tesz valami értelmeset a böngészőbe, nem pedig a gyors hívó sávját teszi balra, jobbra, fel, le, középre, Észak-Nyugatra stb... Ez az Opera innováció! Brávó!

AtHoS 2015.02.24. 01:16:56

Én elég régi Opera-s vagyok. "mióta eszemet tudom Opera-t használtam" és ez mintegy 20 évet tesz ki. 20 év nagy idő, egy fiatal felcseperedik ennyi idő alatt felnőtt emberré. Az Opera motorváltásakor maradtam a régi vonalon, mert egyszerűen nem hittem el, hogy ennyi volt, vége. No meg persze azt sem, hogy ki volt az a marha, aki kitalálta, hogy nincs szükség könyvjelzőre.
Chrome buta volt, mint a tök, FF pedig alapból unszimpatikus számomra. IE a korai időkből hagyott nyomot bennem, így ma is csak akkor indítom, ha nincs éppen más az adott helyzetben. Szóval maradt a Presto-s Opera. Az új Opera életében megindult a harc a verziószámokkal. Szinte havonta dobálták ki az új és új verziókat. Az ember csak kapkodta a fejét, de a verzió növekmény mögött vajmi kevés volt, ami ösztönzött volna, hogy váltsak. Persze folyamatosan figyelemmel kísértem az Opera-s fórumokat, hátha felcsillan a remény....

Míg nem a 26-os verzióval eljött a könyvjelzőkezelés mennybemenetele. Legalábbis azt hittem, de hamar kiderült, hogy ez még "nem az ami kilátszik". Nem hittem a szememnek, mikor megláttam mit hoztak össze. Azt viszont észrevettem hogy ezt is el lehet szúrni...

Viszont annyira ráhangoltam magam a váltásra, hogy nem hittem el, nem lehet egyéb úton megoldani a könyvjelzők, jegyzetek és főként jelszavak kezelését az új vonalú Opera használata mellett kényelmesen. Széttúrtam az ügyben a netet és végül találtam kimondottan könyvjelzők kezelésére fejlesztett (igaz fizetős) programot illetőleg határozott vonalon indultam el a jegyzetek és jelszavak egyetlen programmal való kezelésében. Sajnos a jelszavak kezelésére mindenképpen találnom kellett valamit, mert jelenleg is felhasználói megoldással lehet csak offline menteni a jelszavakat, mivel a szépséges Opera OS függően tartja azokat biztonságban. A nagy manitu mentse meg az O15+ felhasználóit a helyreállíthatatlan OS crash-től.

Miután megtaláltam álmaim netovábbja könyvjelző, jelszó és jegyzetkezelő programjait, nekiálltam importálni a Presto-s Opera-ból a dolgokat. A jelszavakkal jó pár órát elszórakoztam mire használható állapotba kerültek. A jegyzetek sokkal gyorsabban megoldódtak, mivel egyelőre a O12 levelezőjét használom továbbra is, így azokkal még nem kínlódtam, pedig van belőlük több tucatnyi elmentve.

Itt gondolkodtam el ismét, hogyan is képzelték el a gyorshívót használni könyvjelzőkezelő helyett, mikor nekem már csak a jegyzetek sem férnének el normálisan olyan formában....pfff..

A könyvjelzőket pikk-pakk sikerült importálni a talált programba. Takarítást követően maradt, mintegy 7000, bár ebből is jó párat kézzel ki lehetne dobálni, de még nem szántam rá magam.
Tudom - mivel megkaptam már -, hogy hülye vagyok a 7k könyvjelzőmmel együtt, szóval nem téma :D
Viszont meglátásom szerint az O15+ fejlesztői a hülyék, hogy még most sincs megfelelő könyvjelzőkezelő kialakítva, mert ekkora adatbázist azért nem túl egyszerű normálisan kezelni, O12-ben viszont nem volt vele problémám, ami azért felettébb érdekes lehet...

Nos, mire elérkeztem oda, hogy bátran és kényelmesen tudjam használni az új kialakítású Opera-t lényegében böngészőfüggetlenné váltam. De akkor miért is használjam az Opera-t, ha most már bármit használhatnék, mivel ugyanúgy elérek mindent a népszerű böngészőkben.

Na persze erre mit lehet mondani: a hűség és a remény! A remény, hogy egyszer...talán....

Talán megmarad a hűség, talán lesz az új Opera-ból ismét egy olyan böngésző ami, nem egy lesz a "sok" közül, hanem kiemelkedik azzal, hogy a felhasználókért fejlesztik. Talán...egyszer...ha igaz

Megrendült a hitem az Opera-ban a váltásnál. Sajnos úgy történtek akkor a dolgok, hogy "szembeköpték" azokat, akiknek fejleszteni szerették volna a böngészőt. Úgy látszik viszont, hogy rossz irányból fújt a szél és 1-2 sercenés visszacsapódott az arcukba, így elindult egy folyamat, - ami nagyon remélem - hogy nagyon-nagyon messze van még a céltól, mert jelenleg az Opera csak egy böngésző a sok közül.
pl. 20 kiegészítő van most telepítve, hogy valamennyire használható és kényelmes is legyen oO de legalább vannak, tehát másnak is hiányoznak funkciók.

Ebbe a poshadt állóvízbe csapódott be a Vivaldi. Megjelenése örömteli számomra, mert ismét elkezdtek megkörnyékezni a régi idők "szelei". Nem tudni még mi lesz belőle, hova jut, de remélem, hogy idővel más szemléletre juttatja a többi fejlesztő csapat elképzeléseit és produktívan hat azokra.

Mivel böngészőfüggetlenné váltam, így kényelmesen várom, figyelem a fejleményeket. Ami tetszik majd azt használom, ha valami nem tetszik nem használom. A jelenlegi helyzettől csak nem lesz rosszabb....most már.

ui. Ma/tegnap megjelent egy új Opera stabil verzió 27.0.1689.76 , ami az alapból induló kb. 20 fülből 19-el oldalösszeomlást produkált. Na ehhez is tudni kell azért...opera.com is omlott a changelog megtekintésekor.

Bocs a hosszadalmas levezetésért, remélem bontottatok egy sört mikor nekiálltatok a hülyeségeimet olvasni :D

szentark 2015.02.24. 05:24:54

@AtHoS: "pl. 20 kiegészítő van most telepítve, hogy valamennyire használható és kényelmes is legyen oO de legalább vannak, tehát másnak is hiányoznak funkciók." - Na ezekről írhatnál bővebben! :)

Mesant 2015.02.24. 07:27:20

Jó az új snapshot, de Operából még mindig nem tud importálni. Semmit.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.24. 07:51:01

@Abydos:
Leírtam a postban, hogy miért nagyon jó a Vivaldi megjelenése. Nem kell hozzá látnoknak lenni, csak olvasni kell tudni.

Ha te nem látod, hogy milyen irányba tart a Vivaldi, akkor vak vagy. Fel se kell telepíteni, elég a szlogenjüket elolvasni.

MosoMasa 2015.02.24. 09:27:16

@Nekomajin: "... csak olvasni kell tudni. "
Azt meg mint tudjuk, csak te tudsz.

ata4100 2015.02.24. 10:15:50

@Nekomajin: Végig olvastam a postot, és a hozzászólásokat, és veled nagy gond van.
Az is bannolni való stilus, hogy minden fikázás után odairod, hogy ne fikkázon, eteted a trollt a te felfogásodban. Kicsit vegyél vissza, mert durva közérzet romboló a stilusod.
Nyugodtan itt hagyhatod a blogot. Ha lesz évi 3 poszt de olyan hangulatban, hogy mindenki szabadon beszélgethet még ha úgy is hogy:
-ez szar
-igen ez szar
-tényleg szar

akkor is úgy beszélget, ahogy szeretne, és nem lesz valaki aki csak azért bannolja őket mert a stilus nem tetszik. Nem TÉGED sértegetnek, nem is a BLOGOT, és még csak az Operát sem, csak véleményt formálnak.

Öreg az a véleményem, hogy húzz innen a picsába. És most ennek a stilusával tényleg gond van. BAN

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2015.02.24. 10:48:44

@Med1on: Nem Google translate, hanem Google vinczej. :)

A fordítás azért lehet néha kissé zavart, ugyanis a fordításhoz kaptam egy stringsort, amiről nem tudtam, hogy hol fog megjelenni a valóságban. Sietni kellett, hogy beleférjen a heti megjelenésbe. Ezzel kapcsolatban írtam is a fordítási csoport vezetőjének, de írta, hogy majd csak élesben fogjuk látni, hogy melyik string hol jelenik meg. Elvileg már javítottam a .POT fájlt (Eleje - Vége helyett Fent - Lent), de valszeg' csak a következő weekly buildban kerül át élesbe.

örömmel veszem, ha jelzitek, hogy hol vannak magyartalanságok.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2015.02.24. 10:55:00

Azért látszik, hogy a Vivaldi is komolyan veszi a felhasználóit: Az új verzióban a Chrome áruházból natívan, mindenfajta trükközés nélkül lehet a bővítményeket telepíteni!

Persze ettől még a bővítmények megjelenítésének jelenlegi korlátai megmaradtak. De már ez is komoly lépés.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2015.02.24. 11:07:48

Hasznosabb lenne - már csak a "betévedők" számára is -, ha az Operáról és a Vivaldiról szakmai véleményeket írnátok, és nem imádom-gyűlölöm szélsőségeket.

Abban igazat adok nekomajinnnak, hogy páran szinte "tűzzel-vassal hittérítőként" szólnak hozzá (szavakban sem válogatva). Egyesek valóban nem vitázni, hanem trollkodni jönnek ide. Kérdés, hogy pár trollkodó hozzászólás megjelenése, vagy a "szólásszabadság védelméből" fakadó indulatok elharapózása rosszabb-e.

Amúgy véleményem szerint egyrészt az Opera már több dologban is veri a többieket, más szempontból azonban még messze elmarad a O12 funkcionalitásától. A Vivaldi pedig jó úton halad, hogy az Operát megelőzze, de azért még ez nem holnap lesz.

Jó lenne, ha inkább ötleteket adnánk egymásnak, hogy hogyan lehet még tovább tuningolni ezeket a böngészőket.

sBc 2015.02.24. 11:59:00

@vinczej: Osztom a véleményed! :)

Még a bővítményekről annyi, hogy a nekem a feladatkezelőben, az µBlock dupla annyi memóriát használ a Vivaldiba mint az Operában. Tehát még azért messze van ez a várttól.
És ez a Chrome webtárhely használat is túl szép, hogy igaz legyen.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2015.02.24. 12:06:39

@sBc: Tényleg működik, eddig már hármat töltöttem le probléma nélkül.

Amúgy azt vettem észre, hogy a legújabb verzió valamiért igen lassú, főleg az oldalak betöltődése. Mivel a Vivaldi már csak a készen összeállított oldalt jeleníti meg, ezért néha nagyon sokat kell várni, hogy aztán az egész oldal egy szempillantás alatt bejöjjön.

AtHoS 2015.02.24. 13:49:15

@szentark: Hazaérek, leírom a telepített kiegeket, mert így fejből biztos maradna ki közülük

@vinczej:
"nagyon sokat kell várni, hogy aztán az egész oldal egy szempillantás alatt bejöjjön"

Azért ez vicces megfogalmazás így ebben a felállásban

@MÁS:
Melóban még XP alatt kell dolgoznom és itt egérgörgővel kattintva linkre Opera-ban sokszor csak üres oldal lesz a végeredmény, nem töltődik be az oldal. A címsorba se kerül át az oldal címe. Win8 alatt egyszer nem találkoztam ezzel a problémával egyébként

AtHoS 2015.02.24. 13:51:52

@AtHoS:
Na azt elfelejtettem írni, hogy melóban lefrissült az Opera 27.0.1689.76 verzióra és nem omlott egy oldal sem még vele.
Remélem otthon is ugyanezt fogom tapasztalni és nem amit éjfél körül....

Mesant 2015.02.24. 15:42:53

Nekomajin nevű böngészőt nem ismerek :) de a Vivaldi tényleg ígéretesnek látszik. Találtam egy Bookmarks import@export plugin-t, vagy addon-t Operához, de az html-be menti a cuccot, Vivaldi meg csak *.adr-rel akar foglalkozni. Tehát semmi módszerrel nem tudtam Opera könyvjelzőket és egyebeket még áttranszponálni.

@AtHoS valóban stabilabb , bár nálam eddig sem omlott.

Mihics Zoltán (Med1on) 2015.02.24. 15:52:11

@vinczej: Akkor bocs a trollkodásom miatt...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2015.02.24. 16:20:13

@Med1on: Nem vettem annak. Amikor beállítottam az új frissítésben a magyar nyelvet, akkor én is elnevettem magam a beállítások panel Eleje-Vége szövegein.

awking 2015.02.24. 17:23:43

@Mesant: A Vivaldi tud HTML-ből importálni, a legelső verziótól tudja. Ki kell választani a könyvjelzők fülön az impotálást és a felugró ablakban ki lehet választani miből, hogy miből legyen

AtHoS 2015.02.24. 20:04:12

@szentark: na szóval ezek vannak aktiválva:

Classic Tabs: mivel az új Opera alap fülkezelése finoman fogalmazva hagy maga után kívánalmakat a sok éves megszokáshoz képest :D

Documents: mivel alapból nem kínál csak fájlmentést, megnyitást nem, így ezzel gugoldokban meg lehet nyitni a doksikat

Force Download: ha mégsem akarom megnyitni a doksit, akkor ezzel közvetlen lehet letölteni

Easy Tab Manager: kuka híján a bezárt fülekhez, de ugye attól azért sokkal többet kínál

Evernote Web Clipper: jegyzetek helyettesítéséhez

Ghostery: ezt gondolom nem kell bemutatni

Google Analytics Opt-out (by Google): adatgyűjtés, ezáltal lassítások elkerüléséhez

Linkman: ez lenne a könyvjelzőkezelő beépülője az oldalak kényelmes elmentéséhez

MakeLinks: szöveges linkek kattinthatóvá válnak

Nimbus Screen Capture: oldalak fényképezéséhez

Select like a Boss: az új Opera-ban gázos a linkek szövegének kijelölése, ami ezzel a kiegészítővel pofonegyszerűvé válik

SimpleUndoClose: na ez szintén kuka alternatíva, de kevesebb lehetőséggel és listaelemmel, mint a másik, viszont ezzel gyorsabban visszanyithatóak a fülek

Sticky Password Autofill Engine: ez a jelszókezelő beépülője

Tab Bundler: fülek csoportosítása híján ezzel későbbi olvasásra lehet elmenteni oldalakat, oldalcsoportokat. A fülcsoportosítástól annyiból jobb, hogy az itt eltárolt oldalak nem kerülnek megnyitásra az Opera indításakor.

To-Read sites: előbbihez hasonló, de ezzel csak egyenként lehet eltenni oldalakat, míg a másikkal csoportba rendezve

Update Notification: figyelmeztet, ha új verzió érhető el az Opera-ból. webroot AV alapból letilt pár opera fájlt, aminek következménye, hogy induláskor kressel a program. Mivel nálam alapból visszanyílnak a bezáráskor otthagyott fülek, a kresseléssel ezek mennek a lecsóba, így jól jön a figyelmeztetése. Mondjuk, ha rendszerinduláskor frissíti magát a program, akkor ez a kieg sajnos nem ér semmit. webroot-ban kézzel kell engedélyezni a letiltott komponenseket (message_center_win8.dll, libEGL.dll, ffmpegsumo.dll)

Web2PDFConvert: pdf-be lehet alakítani az oldalt vele

Webroot Filtering Extension: káros weboldalak kiszűrése

YouTube Center: csövezéshez hasznos kiegészítő az alapértelmezések beállítgatásához, reklámok eltüntetéséhez

------
Adguard: ez lenne a reklámszűrő, de mivel már programként fut, így már leszedtem a kiegészítőjét
-----------------------
Na és lenne még pár hasznos kieg, melyet mások használnak előszeretettel:

Download Chrome Extension
Chromium Wheel Smooth Scroller
Gmail Compose
Pushbullet

resius 2015.02.24. 23:10:02

Jajj gyerekek, mi lett a blogból... Régen azért nem voltak ekkora nagy háborúk. Mondom ezt úgy, hogy nem bírtam végigolvasni a kommenteket. Nem egymás kioktatásáról, meg a veszekedésről szólt ez az egész, hanem egy közösségről, ahova jó volt tartozni. Legnagyobb örömmel írtam cikket mindig. Na mindegy, biztos már én lettem öreg, hogy így vélekedek...

szentark 2015.02.25. 05:26:20

@AtHoS: Hú de nagyon szépen köszi! :)

Mesant 2015.02.25. 06:02:42

@awking: Köszi, eddig én is eljutottam, de a végeredmény nulla. Ezen még reszelgetni kell.

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2015.02.25. 14:15:44

Tudom én is hogy nagyon sok ilyet láttunk már az Operánál, hogy jelöld be hogy mi az a 3 dolog, ami a legjobban hiányzik a böngészőből és aztán nem kaptunk semmit sem. De most hátha:

vivaldi.net/surveys/index.php/survey/index/sid/561377/newtest/Y/lang/en

Ha végeztél submit-ra kattintva elküldi a bejelölt kívánságokat és mutat egy statisztikát, hogy hol tart a szavazás.

MosoMasa 2015.02.25. 18:05:52

@awking: Lehet, hogy tud importálni, csak az Opera meg nem tud exportálni.
A néma meg a vak párbeszéde.

awking 2015.02.25. 18:53:45

@MosoMasa: Kiegészítővel lehet, arra írtam, hogy nekem a legelső verzióban is sikerült már HTML-ből importálni az összes könyvjelzőmet.

MosoMasa 2015.02.25. 20:07:57

@sBc: Ismerem. A hsz-em arra vonatkozott, hogy alapértelmezésben nem tudja. Ezt sem.
Megoldani én is meg tudom, ha másként nem, a bookmárkot átteszem a chromeba.

lendkívül magas langú embel Lómában 2015.02.25. 21:12:59

@Nekomajin: @MosoMasa:
addons.opera.com/hu/extensions/details/bookmarks-2/?display=en&reports#feedback-container
ez kezeli, meg lehet kicsikét rendezgetni is..(mappa lennt - mappa fennt, abc sorrend, ilyesmik). Html import-export, tabik nélkül. 1 próbát sztem megér.
Szép oldalsávos a megjelenése :), a beállítások oldalon néhány plusz lehetőséggel

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2015.02.26. 01:10:55

@summoner: Sok ilyet láttál az Operánál? A kérdéseket is olvastad?

Például: The «display:none» rule should prevent the content loading from server

Zárolta egy topicomat Haavard a My Operán, mikor megemlítettem, hogy talán ezt így szó nélkül nem kellett volna kivenni, mire Rijk kezdte el magyarázni, hogy Tetzchner mennyire alkalmatlan volt, mert téves volt azon elgondolása, hogy a funkciók megnyirbálása rossz dolog.

Kár, hogy csak 3-at lehet bejelölni (ilyenkor mindig olyanokat jelölök, amikről sejtem, hogy kevésbé népszerű lesz. Például direkt nem jelölnék olyat sosem, mint Szinkronizálás, Turbo Mód, Smooth Scroll vagy RSS, mert tudom, hogy ezekre úgyis fog majd érkezni elegendő szavazat).

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2015.02.26. 10:08:21

Igen. Emlékeim szerint volt 2 még akkor mikor a v15 kijött. Az egyik egy fórum szál volt, hogy mit szeretnénk látni a böngészőben. Ezt pont te linkelted nekünk annak idején. A fórumszál indítója pedig emlékeim szerint pont Haavard volt. A másik pedig pont egy ilyen kipipálom a listából szavazás volt, de rémlik egy harmadik is és emlékeim szerint az is megint fórumba írós volt az meg mintha csak a bookmark lett volna, hogy használnám-e vagy sem, vagy valami ilyesmi.

Aztán ezek úgy eltűntek a süllyesztőben a myopera megszűnésével hogy már visszakeresni sem tudom őket és így nem tudok rá hivatkozni, pedig úgy megkérdeztem volna, hogy abból a szavazásból miért nem lett semmi.

Az hogy csak 3-at lehet bejelölni azt már többen is fájó pontként hozzák fel a blog bejegyzés hozzászólói és arra hivatkoznak, hogy nehéz csak 3-at, hiszen nagyon sok fájó és hiányzó feature-ök vannak a Presto-s Operából.

És valóban így is van. A listából nekem is kellene minden de legalább a 3/4-e tuti biztos. :)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.26. 10:24:03

@summoner:
Volt azóta még vagy kettő. Amikor a fülkezeléssel mókoltak, akkor is kérdezgettek. Ott volt is egy kis népharag, mert azoknak az eredménye lett a fül menü meg a böhöm nagy előnézeti képek, miközben mindenki a tab stackigért rimánkodott.

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2015.02.26. 12:57:29

@Nekomajin: Valóban volt még "füles" szavazás és emlékeim szerint abban a postban már többen is megkérdezték, hogy miért jelölnének be bármit is, amikor úgy is az lesz amit "ők ott fent" akarnak. Én meg nem szavaztam mert úgy sem használom a tabstacking-et (de azért látom annak előnyét) sem pedig a görgetéses tab váltást. Az MDI-t viszont nagyon hasznosnak tartottam mert én azt használtam lapváltáskor (hogy na akkor hova is akarok beilleszteni?).

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2015.02.26. 13:05:48

Mondjuk a Vivaldi Team-től most nincsenek elvárásaim mint annak idején és még mindig az Operától és gondolom másoknak sem, ha nem jön össze nem jön össze. Ha továbbra sem lesznek érdemleges fejlesztések gondolom úgy is mindenki csak egy x-edik fork-nak fogja tekinteni, amely nagy fába vágta a fejszéjét és visszanyalt a fagyi és ezt gondolom ők is tudják épp ezért szerintem itt most meg lesznek hallgatva a felhasználók. Egyébként is ebből a listából mindig elő-elő kerül egy kívánság és gondolom ennek a listának úgy 90% idővel még el is készülhet a szavazásban inkább csak egy felhasználói fontossági sorrendet akarnak felállítani. Aztán meg ha nem csinálják meg hát nem csinálják meg amit megígértek. Sok ilyet láttam már az elmúlt két évben és nem csak az Operára gondolok, hanem más dolgokban is munkahelyeken.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2015.02.26. 13:27:46

Érdekes tulajdonsága a Vivaldinak, hogy bár a StatCounter Vivaldiként azonosítja, addig a Chrome Web Store simán kiszolgálja a bővítmények letöltésekor.

Továbbá bizonyos oldalak, amelyeknél az Operát még UserAgent bővítménynél Chrome for Windows-nak beállítva is letiltja, a Vivaldit csont nélkül beengedi. (Pl.:webkincstar.allamkincstar.gov.hu)

Neotryum 2015.02.26. 16:02:06

@Nekomajin: Nem szoktam ide írni de azért azért bannonli valaki mert elmondta a véleményét????
Javaslom hogy tiltsad le a kommentelést és akkor nem lesz olyan vélemény itt amit nem szívesen olvasol.
Ezt most függetlenül a véleményemtől írom le, el sem merem mondani hogy mi a látásmódom mert én is így járok.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2015.02.27. 22:51:16

Csak hogy további adalékokat ismerjünk meg a Vivaldihoz: Nem csak simán telepíti a Chrome bővítményeit, nem csak simán nyitja a Chrome-jogosultságot elváró oldalakat, de...a Vivaldi simán telepíti a Chrome Alkalmazásokat, és Vivaldi alkalmazás Eszköztárat is létesít ezekből! Nem semmi!

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2015.02.27. 23:59:27

Ez meg hogy lehet?

A Githubon a Dragonfly forráskódja: github.com/operasoftware/dragonfly

A vivaldi blogon linkelte valaki :D Ő ezt kéri :D

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.02.28. 00:51:19

@summoner:
A Dragonfly-t nagyon át akarták portolni a Chromium alá, csak nem volt rá ember. Gyakorlatilag ugye újra kellett volna írni az egészet. Kerestek rá programozókat, de végül nem lett belőle semmi.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2015.02.28. 01:07:50

@vinczej: Tipikus példája annak, mikor valami tényleg pár olyan apró trükkön múlna, amihez sokszor még programozói tudás sem kell, de a gőgös mainstream fejlesztők még véletlenül se raknák bele, mert az olyan "garázs stílus".

Itt pl. gondolom elég aldomain alapon maszkolni a böngészőt, a többit (telepítő mechanizmus) pedig amúgy is megoldották pár soros scripttel/kiegészítővel, ők pedig inkább beleintegrálták, hogy kényelmesebb legyen.

Nem széllel szemben akarnak hugyozni saját kiegészítőkkel, amire láthatóan nem vevő a Google, hanem inkább belátják, hogy akkor lehet versenyképes a termék, ha a Chrome kiegészítőire támaszkodik.

RaidX 2015.02.28. 08:50:22

Nektek működik a vivaldi mail vebes felülete?
Beírom a címet, tárgyat és nincs tovább! A nagy szövegmezőbe nem tudok belépni, hogy megírjam a levelet. Tegnap direkt csináltam tiszta telepítést a vivaldi 32 és 64 bites verzióból de eredmény ugyan az. Operák, IE szintén. Valami ötlet?

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2015.02.28. 09:06:46

[b]jacekn[/b] 12 hours ago

someone mentioned Dragonfly. This is very interesting thing to talk about it. Dragonfly was simply the best debugger available. It was a bit behind, currently it's far behind other tools, but still - it's the most comfortable to use debugger.

[b]I would do anything to see it in Vivaldi.[/b]

Dragonfly is open source: github.com/operasoftware/dragonfly - but I this Vivaldi is too low on resources to revive this awesome tool :(

royal fröccs 2015.03.04. 16:02:44

Hopp
Most vettem észre, hogy ha a címsorban a cím előtt levő ikonra kattintok lehetőségek széles tárháza nyílik meg. Még egy könyvjelzősáv kell fölülre, oszt átállok...

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2015.03.04. 17:08:29

@royal fröccs: Van bizony. Meg még nagyon sok minden. A tab colors-t egyelőre ki kell kapcsolni, mert valamiért nagyon belassul tőle a vivaldi.

Most már újra jól kezeli a youtube videókat is.

Nagyon várom az extension támogatást, mert még néhány olyan kiegészítőt még hiányzó API-ra hívatkozva nem enged telepíteni. Ilyen pl az insert text. meg a gismeteo ami a speed dialban mutatná az időjárást.

Remélem ezek hamar a helyükre kerülnek és akkor nagyon fogok örülni.

Linkre jobb klikk és már van olyan opció is, hogy link megnyitása inkognitóablakban de még nem működik. Ez is biztos hamar meglessz. Jó látni, hogy hallgatnak a user-ekre.

Darkcomet 2015.03.04. 18:41:06

@RaidX: Ez kurva jó lett. Akár fő böngészőnek is oké. Ráadásúl van linuxos tárolója, onnan frissült nekem is.

RaidX 2015.03.05. 09:31:22

vivaldi.com/#Download

v.1.0.118.19 - Technical Preview 2

royal fröccs 2015.03.05. 09:53:59

Én átálltam...
Ami elsőre bosszantó: a középső gombos kattintás a könyvjelzőknél nem működik.

royal fröccs 2015.03.05. 10:15:00

Az oldalak betöltése villámgyors lett. Az Opera a fasorban sincs.

zoli62 2015.03.07. 07:06:48

Nálam még elég lassú, persze tudom, hogy ez memória- és processzorfüggő is. Kipróbáltam gyengébb és erősebb gépen is. Mindegyiken kb.ugyanazt a relatíve alacsonyabb oldalbetöltési sebességet tapasztaltam IE-hez, FF-hez, Chrome-hoz, Operanext-hez hasonlítva. A hetente megjelenő különböző snapshotokban nyilván még van sok hiányosság. Nekem például ezek közül a keresési javaslatok kellene, bár emlékeim szerint a régi Operában sem tökéletesen működött,de ez már egy Chromium alapú böngésző. Azzal már bagyon egyet tudok érteni,hogy ez már rég nem a kockák játszótere.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2015.03.09. 22:37:54

Megjelent az új Vivaldi verzió. Sokat javítottak rajta. Sokkal gyorsabb, memőriakezelése optimalizáltabb. Kezd kimondottan élvezhető lenni.

vivaldi.net/en-US/blogs/teamblog/item/13-weekly-snapshot-1012310

Balii92 2015.03.10. 22:50:28

@sBc:

pl a magyar nyelv is megjelent benne( bár angolul is tökéletesen lehetett használni mégis) egy nagy + jár érte
Meg ha így folytatódik akkor lassan az lesz majd az elsődleges minden szempontból.

RaidX 2015.03.27. 15:39:43

Érdekes, a 1.0.135.2 (Fejlesztői változat) telepítése csak úgy sikerült,hogy kiléptem a Vivaldiból. Korábban simán frissített és re-start után az új verzió volt érvényben.

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2015.03.30. 10:30:00

Az egy elég instabil verzió lett most, annyira hogy csütörtökön jött hozzá a 1.0.138.4 Gondolom így ma már nem lesz snapshot. Viszont ez a verzió is több kívánnivalót hagy maga után mint az ez előttiek. Érdekes, hogy friss telepítéssel működik csak. Legalábbis a mozdulatok csak így javúltak meg. A youtube megint szarakodik, az enter nem működik a címsávban, a thumbnail-eket eldobja. Hát van mire nézni most. Viszont az UI kezd alakúlni :) Jobb mint az előző, de sajnos még mindig lagzik.

RaidX 2015.03.30. 16:20:52

Ez a verzió legalább kiírta, hogy ugyan lépjek már ki telepítés előtt!

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2015.03.30. 16:35:53

Eddig frissítéskor automatikusan is kilépettés frissítette magát, azután el is indúlt. Ezzel az utóbbi két frissítéssel vannak csak nagyon nagy gondok :(

RaidX 2015.04.03. 09:01:30

1.0.142.32 (Fejlesztői változat)

Darkcomet 2015.04.23. 17:20:52

Melóznak a srácok rendesen. Minden hétfőn új snapshot, a fórumon aktívak, de a blogot sem hanyagolják, minden hibajelentésre érkezik válasz, szóval alakul ez. Nekem Debian alatt a legjobban teljesítő browser,

Rustyjames 2015.06.21. 23:08:55

Debian alatt nálam az Iceweasel műkszik a legjobban/leggyorsabban ,és tekintve hogy ez a browser legalább nem szűnik meg , nem vesznek ki belőle alapvető funkciókat , ráadásul GPL-es , nálam ez marad az alapértelmezett.
Utána másodlagosnak jöhet az Opera vagy Vivaldi. Svsz mindkettő eléggé félkész böngésző , de talán van fény az alagút végén , vivaldi egyre jobb lesz , már simán installálhatók rá a chrome kiegészítői és nem omlik össze. Mobilon viszont Opera párti vagyok , a többi mobilos böngésző soha nem volt szimpatikus , ha a gyorshívót tudná szinkronizálni minden eszközön akkor nekem az tökéletes lenne.

2017.01.30. 20:24:56

Nem-e lehetne a letöltések közé a Vivaldit is betenni?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.02.01. 08:29:15

@n0gard:
Ezen én is régóta gondolkozok. Interjúkból arra lehet következtetni, hogy az elsődleges bevétel a keresőkből érkezik. A kattintások száma után kapnak pénzt. A becslések alapján 1 dollár/felhasználó/év a bevételük.

awking 2017.02.02. 10:41:05

Kicsit OFF. Olyan jó volt réges-régen azt találgatni, hogy mi lesz a következő meglepetés fejlesztés az Operában, ha jól emlékszem versenyek is voltak rá itt a blogon. Mostanában a Vivaldinál szoktam találgatni és nagyon örülök magamnak, ha eltalálok valamit... :D
Most arra tippelek a következő a Dragonfly feltámadása lesz, mivel a webfejlesztő részhez még egyáltalán nem nyúltak. Esetleg van erről van valami infó?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.02.02. 11:25:29

@awking:
Én azt olvastam egy nem régi cikkben, hogy a levelezőre vannak most ráállva.

2017.11.28. 18:12:06

vivaldi.com/download/ vivaldi 1.3 stabil verziója.

angyalpeter (törölt) · www.angyalpeter.hu 2017.12.12. 12:46:26

Movable Web Panels – Vivaldi browser Snapshot 1.14.1038.3 vivaldi.com/blog/snapshots/movable-web-panels/

angyalpeter (törölt) · www.angyalpeter.hu 2017.12.15. 19:53:27

Exorcism – Vivaldi browser Snapshot 1.14.1042.3 vivaldi.com/blog/snapshots/exorcism-vivaldi-browser-snapshot-1-14-1042-3/
süti beállítások módosítása