Magyar Opera

Opera Mini 8

A jó hír az, hogy jelentős frissítést kapott a népszerű mobilos kliens. A rossz hír az, hogy ez jelenleg csak a natív BlackBerry-s és a Java-s kiadásokat érinti. Androidra és iOS-re továbbra is a 7.5-ös illetve a 7.0-s verzió érhető el. Windows Phone-ra pedig jelenleg nem készül natív kiadás.

Lássuk, hogy mi változott:

  • Alapos átalakításon esett át a felület. (Képek a Mobile Team blogján.)
  • A privát böngészés funkció hasonló módon működik, mint az asztali kiadás esetében. A kliens nem ment személyes adatokat a telefonra.
  • Az éjszakai mód funkció segítségével szabályozni lehet a kijelző fényerejét. Néhány készülék ugyanis nem tudja ezt magától megoldani.
  • Javítottak a fülek kezelhetőségén azokon a készülékeken, amik fizikai gombokkal rendelkeznek.

Bár az Opera egyedülálló tömörítési technológiája már az asztali és mobil kiadásokban is elérhető, ezen a téren a Mini nyújtja a legkiemelkedőbb értéket. Akár 90%-os csökkenés is elérhető az adatforgalomban, köszönhetően annak, hogy a weblapok feldolgozását az Opera szerverei végzik. A telefonra telepített kliens már egy speciálisan átalakított weblapot kap, ami nem csak kisebb méretű, de a feldolgozása is kevesebb erőforrás igényel, így a gyenge hardverrel ellátott készülékeken is gyors böngészési élményt nyújt.

Letöltés: BlackBerry/Java

21 Developer, harmadik frissítés (21.0.1432.5)

Megérkezett az eheti frissítés. Látványos újdonságokat nem hoz, viszont a nyomásnak eleget téve, a fejlesztők kiemeltek néhány igen érdekes fejlesztés alatt álló funciót. Mivel ezek még kísérleti fázisban vannak, a flags-ben kell őket engedélyezni.

  • #delay-onload: Korábbi munkamenet megnyitásakor a háttérben lévő füleken nem futnak le az onLoad eseményhez rendelt szkriptek. A mérések szerint ez a funkció hozza a legnagyobb erőforrás megtakarítást.
  • #extended-lazy-session-loading: Korábbi munkamenet megnyitásakor a háttérben lévő fülek közül előre megadott számú (ez jelenleg 2, de még nem végleges) fog betöltődni. Amint az egyik fül betöltött, egy másikat kezd el tölteni a böngésző. (Ez a funkció csak akkor működik, ha a #lazy-session-loading engedélyezve van.) Összességében a teljes munkamenet visszaállítása több időbe telik, viszont jelentősen gyorsul a program indítás, és csökken a processzor használat.
  • #tab-hibernation: Ha egy háttérben lévő fül 40 másodpercen át inaktív (semmilyen hálózati műveletet nem folytat), akkor a rendszer felfüggeszti a fülhöz tartozó processzt, és kilapozza  a memóriából.
  • #session-tab-serialization: A böngésző bezárásakor a megnyitott lapok tartalmát kiírja a merevlemezre, és a következő indításkor onnan tölti vissza a lapokat, nem a szerverekről. Elsősorban az alacsony sávszélességgel rendelkező felhasználóknak lehet hasznos.
  • #restore-contenteditables-state: A böngésző visszaállítja a contentEditable=true tulajdonsággal rendelkező elemek tartalmát a lap frissítésekor vagy az előzményekből való megnyitáskor. (Ez gyakorlatilag a különböző input mezőket érinti.)

Külön hangsúlyozzuk, hogy ezek a funkciók még kísérleti fázisban vannak, ráadásul még alapértelmezetten tiltva. Az engedélyezésük után a böngészőt újra kell indítani.

A teljes változáslista nem túl hosszú. Kijavították az AdBlockot érintő hibát, viszont ismert hiba, hogy az újonnan felvett gyorshívó elemekhez nem generál előnézeti képet a böngésző.

Letöltés: Windows/Mac

süti beállítások módosítása