Magyar Opera

21 Developer, harmadik frissítés (21.0.1432.5)

Megérkezett az eheti frissítés. Látványos újdonságokat nem hoz, viszont a nyomásnak eleget téve, a fejlesztők kiemeltek néhány igen érdekes fejlesztés alatt álló funciót. Mivel ezek még kísérleti fázisban vannak, a flags-ben kell őket engedélyezni.

  • #delay-onload: Korábbi munkamenet megnyitásakor a háttérben lévő füleken nem futnak le az onLoad eseményhez rendelt szkriptek. A mérések szerint ez a funkció hozza a legnagyobb erőforrás megtakarítást.
  • #extended-lazy-session-loading: Korábbi munkamenet megnyitásakor a háttérben lévő fülek közül előre megadott számú (ez jelenleg 2, de még nem végleges) fog betöltődni. Amint az egyik fül betöltött, egy másikat kezd el tölteni a böngésző. (Ez a funkció csak akkor működik, ha a #lazy-session-loading engedélyezve van.) Összességében a teljes munkamenet visszaállítása több időbe telik, viszont jelentősen gyorsul a program indítás, és csökken a processzor használat.
  • #tab-hibernation: Ha egy háttérben lévő fül 40 másodpercen át inaktív (semmilyen hálózati műveletet nem folytat), akkor a rendszer felfüggeszti a fülhöz tartozó processzt, és kilapozza  a memóriából.
  • #session-tab-serialization: A böngésző bezárásakor a megnyitott lapok tartalmát kiírja a merevlemezre, és a következő indításkor onnan tölti vissza a lapokat, nem a szerverekről. Elsősorban az alacsony sávszélességgel rendelkező felhasználóknak lehet hasznos.
  • #restore-contenteditables-state: A böngésző visszaállítja a contentEditable=true tulajdonsággal rendelkező elemek tartalmát a lap frissítésekor vagy az előzményekből való megnyitáskor. (Ez gyakorlatilag a különböző input mezőket érinti.)

Külön hangsúlyozzuk, hogy ezek a funkciók még kísérleti fázisban vannak, ráadásul még alapértelmezetten tiltva. Az engedélyezésük után a böngészőt újra kell indítani.

A teljes változáslista nem túl hosszú. Kijavították az AdBlockot érintő hibát, viszont ismert hiba, hogy az újonnan felvett gyorshívó elemekhez nem generál előnézeti képet a böngésző.

Letöltés: Windows/Mac

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr915856436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.03.12. 17:17:08

"A böngésző bezárásakor a megnyitott lapok tartalmát kiírja a merevlemezre, és a következő indításkor onnan tölti vissza a lapokat, nem a szerverekről."

-1 fícsör. A régi Opera egyedülálló funkciója volt ez is.

Esetleg azt meg tudja nézni valaki (mivel emiatt nem indítok Windowst), hogy ezzel együtt ha megnyitok egy tabon valamit (legyen az kép, szöveg vagy natív videó) akkor azt a hálózatból vagy a cache-ből fogja-e berántani?

Mert a többi fos böngészőben ez úgy működik, hogy megnyit az ember valamit, kihúzza az UTP kábelt és utána nem tudja menteni, mert szerverről próbálja berántani Ctrl+S-re, nem pedig a cache-ből, mint rendesen.

A Firefox ezt megfejelte még azzal, hogy ha megnyitok valami "force download"-os szart, akkor view-cache: protokoll alól rántja be. Ami addig nagyon jó, amíg össze nem omlik a böngésző, vagy be nem zárja az ember.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.03.26. 18:52:21

Van új dev frissítés. Csupa bugfix, semmi újdonság.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.03.28. 07:17:47

@Med1on:
Sanszos, hogy jövőhéten vagy max utána megy a nextbe.

Ez az aura integráció igen jót tett neki. Nálam legalábbis nagyságrendeket javult a programindítás sebessége. De azért 1-2 apróságot igazán belerakhattak volna még a teljes URL mellett.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.03.28. 15:10:45

@Nekomajin: Hónap elején készült el az Opera 20 stabil, mostanra akár az Opera 22 dev is színre léphetett volna.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.03.28. 16:56:11

@Med1on:
Valószínűleg az Aurával csúsztak, és ezt nem tudták volna félkészen kiadni, mert nem lehet csak úgy kikapcsolni. Viszont valamelyik fejlesztő pont ma írta, hogy most már végre van idejük rendesen a HiDPI-vel foglalkozni, szóval szerintem az Aurát sikerült integrálni, és remélem, hogy lesz most már idejük másra is.

Főleg, hogy nyakunkon az egy éves évforduló, és már előre látom azt a gyűlöletcunamit, amit kapni fognak.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.03.28. 18:39:45

@Nekomajin: Olvasták a hozzászólásom és belehúztak. :)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.03.28. 18:46:40

@Med1on:
Hát ez váratlan volt így péntek este. :D
Remélem, jövőhéten lesz új dev.
süti beállítások módosítása