Magyar Opera

24 Developer, második frissítés (24.0.1543.0)

A mai kiadás két korábban megjelent funkció polírozásáról szól.

  • Az előnézeti képek (tab peek) több javítást is kaptak. Változtattak az időzítésen is, ezért a normál fülváltáskor már nem villan fel az előnézet, mire lenyomjuk az egér gombját. (Az egyik fejlesztő megerősítette, hogy mire a stabil verzióba kerül a funkció, addigra lesz kikapcsolási lehetőség.)
  • Újra működik a HiDPI mód. Az azt támogató kijelzőkön automatikusan életbe lép a beállítás.

A flags-ben megjelent egy kapcsoló, amivel engedélyezni lehet egy alternatív kezdőlapot. Én egyelőre nem tapasztaltam semmi változást a beállításokban, de ez a funkció még úgyis fejlesztés alatt áll. Kiderült, hogy ez a funkció egyelőre csak fejlesztés miatt van. De legalább az következik belőle, hogy új ötleteken is dolgoznak a gyorshívó mellett/helyett.

A további javításokat elolvashatjátok a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

SZERK: Ez még egy csütörtöki bejegyzés, csak a nagy sietségben nem állítottam át élesre. Bocsi. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr876422651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Póda Sándor 2014.06.30. 22:08:55

Látom alakul az új Opera aminek nagyon örulok. A 4 verziótól használom, de most még az 24 es verzióra nem mertem átlépni mert a könyvjelzőim mind fel vannak szinkronizálva, és amint látom még nem támogatja az uj a szinkronizálást. Nem tudtok valamit rúla mikortól fog működni?(Látom hogy már a beállításoknál van egy lehetőség bekapcsolni, de kiprúbáltam és még sajnos nem megy jól...)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.01. 00:34:00

@Póda Sándor:
Valószínűleg előbb lesz könyvjelzőkezelő, mint szinkronizálás. Talán már a következő verzióban. A könyvjelzők átmentése utána már egy minimális barkácsolással megoldható lesz. (Pontosabban most is megoldható, csak nem sok értelme van, ha nem akarsz addont használni.)

- Cseresznye - 2014.07.01. 22:13:23

A "talán már a következő verzióban" gyakorlatilag a 15-ös óta elhangzik minden frissítés esetében.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.01. 22:17:28

@- Cseresznye -:
Én már hónapok óta nem írtam semmit a könyvjelzőkezelőről, most viszont már ténylegesen fejlesztés alatt áll. A changelogban is van már 1-2 erre utaló bejegyzés. Ráadásul az Aura meg a csendes frissítés után elég rendesen felpörgött a fejlesztési tempó. Tehát most tényleg valós esély van arra, hogy a következő verzióban már lesz könyvjelzőkezelő.

Fushi Mishi 2014.07.02. 16:27:44

Notes-ról van esetleg valami híred?

A könyvjelzők, meg jegyzetek miatt még mindig a 12-t használom.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.02. 16:59:57

@Fushi Mishi:
A jegyzetekről szerintem végleg le lehet mondani, legalábbis natív formában. Most már a desktop blogon se emlegetik a kommentelők. TALÁN a könyvjelzőkezelő bevezetésével lesz valami hasonló megoldás, de ebben ne bízzon senki.

Darkcomet 2014.07.02. 17:15:22

Még mindig Ubuntu és 64 bit a linuxos választék? Mert akkor bekaphatják.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.02. 20:57:48

@Darkcomet:
Ezt ne kezdjük már el! Le lett írva, hogy egy platformra könnyebb fejleszteni, mint kismillióra. Meg az is le lett írva, hogy ettől függetlenül más disztribúciókkal és ablakkezelőkkel is működhet. Ki kell próbálni.

macsama 2014.07.02. 22:05:00

@Darkcomet:
Én SolydXK-n használom KDE-vel.
Meglepően jól működik, és a 12-ből a jelszavakat és a könyvjelzőt is ét tudja venni. Annyi, hogy a könyvjelzőket a gyors hívóba veszi át (ha akarod).

Darkcomet 2014.07.03. 11:55:01

@Nekomajin: Aha... Ezek szerint teljesen visszafelé fejlődnek az Operás fiúk, mert azért annak idején képesek voltak több disztribúció alá is kiadni a cuccokat, 32 és 64 biten is. Meg legalább volt egy portable verzió, ami szinte minden terjesztés alatt futott.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.03. 12:16:05

@Darkcomet:
Most is ki lesz adva több disztribúció alá is, amint ezen az egyen normálisan fog működni. Szerintem elég világosan leírtam korábban is.

Teddy Beer 2014.07.04. 12:06:32

@Nekomajin: De, kezdjük el! www.youtube.com/watch?v=FO7CYOCnztU

"st is ki lesz adva több disztribúció alá is,"

Ennyi idő alatt ennyi? Látszik hogy nincs core team, csak néhány billpüffögtető gyakornok, meg egy "meg nem értett zseni" a cég élén. A blink meg szr!

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.04. 13:10:55

@Teddy Beer:
Ha nem hagyod abba a trollkodást, kapsz te is egy hónap bant.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.07.07. 00:14:56

@Nekomajin: Az, hogy valaki hangot ad a negatív véleményének, esetleg nem csomagolja polkorrekt kifejezések közé, nem trollkodás.

Az meg, hogy valaki rendszeresen teszi ezt, azt jelenti, hogy törzsolvasó. Ergo: ha nem mazochista, akkor érdeklődik az Opera iránt, mert szerette a régit, csak az újat szarnak tartja.

Trollkodás az, amikor valaki kifejezetten flamekeltő kommenteket ír és az indoklása körbe-körbe érvelés.

Végezetül, annak ellenére, hogy diktatórikus politikai szelek fújnak, egyelőre még SZÓLÁSSZABADSÁG van.

Még azt a kevés törzslátogatót is el akarod üldözni, aki egyáltalán veszi a fáradságot, hogy kifejezze negatív véleményét a termékkel kapcsolatban?

Dzsini 2014.07.07. 05:18:29

A szólásszabadság nem azt jelenti, hogy mindenhol elmondhatsz valamit, hanem hogy mindent elmondhatsz valahol.
xkcd.com/1357/

Ha valahol azt mondja a házigazda / fórumkezelő / moderátor, hogy ott azt nem szabad, azzal nem sérti a szólásszabadságod, egyszerűen közli, hogy a mondanivalódnak keress egy másik helyet. Találsz.

(a linken a képfeliratot is érdemes elolvasni)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.07.07. 09:23:09

@Dzsini: Ez a képregény leginkább az irreleváns témákra vonatkozik. Például ha valaki azt írja, hogy a zsidó háttérhatalom műve az Opera Software hanyatlása és mikor figyelmeztetik/banolják a szólásszabadsággal érvel.

Releváns témáknál NORMÁLIS ESETBEN akkor banolunk vagy fenyegetőzünk bannal, amikor
- a vulgaritás mértéke túllő egy bizonyos szinten (értsd: nem érzelmi kitörés része, hanem öncélú)
- folyamatosan ismételgeti önmagát (nem, nem arra vonatkozik, hogy minden új snapshot alá beírja, hogy "még mindig szar" vagy "mikor javítják már végre?" hanem mikor folyamatosan dobálja a flamebait-et, hátha valaki ráharap). De ez pozitív érveléssel is párosulhat. Emlékezzünk Silver Star hogy bevont vagy 6-8 embert a saját kis trollkodásába azzal, hogy ő volt az egyetlen, aki úgy volt teljes mértékben megelégedve az új Operával, hogy ismerte a régit és erősen teátrálisan kardoskodott az álláspontja mellett.

Az igaz, hogy a házigazda / fórumkezelő / moderátor dönti el, hogy mit szabad és mit nem. Ahogy az is, hogy a Magyar Opera blogon, létezése óta nem volt túlzásba vitt moderáció, sem Karbonade, sem cousin333, Lali vagy az én részemről.

És mivel a váltás óta a forgalom a kb. felére esett vissza és a törzskommentelők is eltűntek, nem kéne még fokozni azzal, hogy a negatív vagy nem szimpatikus kommentek íróit bannal fenyegetjük.

Cawington 2014.07.07. 13:42:44

@penge™:

"Kérem a hozzászólást érthetően fogalmazzák meg a hozzászólók, és ne írjanak hülyeségeket..., TISZTELETTEL"

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.07. 14:27:08

@penge™:
Csak hogy tisztán lássunk, ~1 éves "házigazdaságom" alatt egy kommentet töröltem (hangnem miatt), és egy usert bannoltam egy hónapra. Nem én tehetek róla, hogy azóta se jött vissza. Ha ez neked túlzásba vitt moderáció, akkor így jártam.

> folyamatosan ismételgeti önmagát (nem, nem arra vonatkozik, hogy minden új snapshot alá beírja, hogy "még mindig szar" vagy "mikor javítják már végre?"

De, arra vonatkozik.

Egy évig sírtatok, hogy miért nincs Linuxos build, volt itt olyan is, aki egy az egyben kijelentette, hogy soha nem is lesz már (*khm*). Aztán mikor végre kijön, és ködösítés nélkül, egyértelműen le van írva most ezen meg azon működik, később ez változni fog, akkor mi az első komment? Ez szar, meg mi tart ilyen sokáig.
Le merem fogadni, hogy ki se próbálták, hogy a saját disztrójuk alatt megy-e, rögtön jött a fika komment.

Én se áradozok folyamatosan arról, hogy milyen jó ez az új Opera, mert egyszer leírtam, hogy szerintem van benne potenciál, és nem tartok senkit hülyének, hogy ezt folyton ismételnem kéne. Ugyanez elvárható lenne azoktól is, akiknek ellentétes a véleménye. Kifejezetten idegesítő az, amikor valaki még csak nem is tájékozódik rendesen, mielőtt hülyeségeket meg összeesküvés elméleteket írogatna.

Azt viszont nem értem, hogy ha valaki már egy éve is kategorikusan kijelentette, hogy ez szar, akkor egy év után mit keres még egy rajongói blogon. Nem azért, mert ki lenne utálva innen, de ennyire nincs életetek, hogy még egy év múlva is egy rohadt büngészőn tudtok pörögni? Ha konstruktívan hozzá tudtok szólni, akkor tegyétek! Ha nem, akkor meg lépjetek túl!
Elhiszem, hogy sokakat rosszul érintett, hogy kukázták a Prestót, és nincs alternatíva, de ez nem fog változni attól, hogy hisztiztek.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.07.07. 23:01:02

@Nekomajin: Ez nem rajongói blog, hanem az egyetlen félhivatalos, magyar nyelvű blog, ami az Opera böngészőről szól.

Életünk meg pont, hogy lenne és felettébb korlátoz benne az, hogy nincs egyetlen normális, használható böngésző sem a piacon, ami miatt az eddig internetezésre fordított 1 időegység legalább 3-4 időegységre növekedett. Úgy is, hogy beleszámítjuk az alkalmankénti maszkolásos, UserJS-es meg "Open with"-es mókát).

Ez természetesen szubjektív, de nálam személy szerint kb. ez az arány. Nem elég ez a rohadt válság meg az infláció meg a mókuskerék, még a LEGELEMIBB szoftvert, amely kapu az internetre, azaz a böngészőt is kihúzzák az ember alól...

Oké, hogy fikázza az ember pl. a BKV-t is, de ha egyszer csak hirtelenjében kap a segge alá egy szekeret két lóval meg egy ostorral, akkor rohadtul bepöccen tőle. És teljesen jogosan. Főleg mikor rájön, hogy a ló élelem hiányában megdöglik (RAM hiány analógia).

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.07.08. 16:32:37

Opera Developer 24: Changes to tab preview and HTML5 H.264 video support

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.08. 16:49:51

@Med1on:
Ennél jobbat is tudok! :) Lásd a bejegyzést!

Darkcomet 2014.07.11. 15:24:39

@Nekomajin: Oks. Akkor adj egy direkt ftp linket légyszíves, mert én csak a 12-es verzióig jutok. Aztán egy 64 bites cuccal majd jól szétbarmolom a 32 bites Debianomat. Remek lesz. De most komolyan kérnék egy linket, és a tesztrendszeremen megpróbálom futtatni.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.11. 17:22:23

@Darkcomet:
ftp://ftp.opera.com/pub/opera-developer/24.0.1555.0/linux/

Nem tudom, hogy ezt fel tudod-e mókolni 32 bites rendszerre.

Egyébként az egyik fejlesztő több forrást is linkelt, köztük Torvaldsot is, amik azt írják, hogy 1 GB RAM fölött a 64 bites rendszer jelentős sebességnövekedést hoz. Szóval esetleg egy OS frissítést is megpróbálhatsz.
süti beállítások módosítása