Magyar Opera

Opera 22 Developer (22.0.1457.0)

Nem kis meglepetésre, ma megérkezett a 22-tes verzió első fejlesztői kiadása. Lássuk az újdonságokat:

  • Csendes frissítés (A következő frissítéskor lép életbe.)
  • Kódolás menü (Már az előző verzióban is volt, nem?)
  • Új alapértelmezett témák
  • Chromium 35

Egyelőre ezek tesztelhetők, a teljes változáslista viszont olyan bejegyzéseket tartalmaz, ami alapján még ebben a verzióban várható Mac-re is az online telepítő, valamint a más böngészőkből történő importálás. Ezeken kívül a HiDPI mód fejlesztése is várható a fejlesztői hozzászólások alapján.

Letöltés: Windows/Mac

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr315887649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Predator2 2014.03.31. 17:14:09

Nem csoda. Siralmas amit művelnek.

ata4100 2014.03.31. 18:42:01

Ez eszméletlenül vérszegény kezd mostmár így lenni. Ennyi idővel az átálás után ugyanott járunk mint amikor elkezdték fejleszteni.. Kérem. Akkor mondják azt, hogy mostmár csak forkolják a chromeot nem lesz itt semmi és akkor had költözzek át máshova, mert így csak folyton reménykedem, de nem jön és nem jön semmi.

ata4100 2014.03.31. 18:49:16

@ata4100: Értem én, hogy nem ebben van a pénz, hanem a mobil piacon, de az asztali verzió lehetne a beugró, a prestige, a reklám. Mert lehet, hogy a szakmában neve van, de az átlag ember nem fog Operát használni, azt se tudja mi az. Ha már chrome alapon van minden akkor legyen oldalsáv, akár facebookkal egybekötve, legalábbis opció rá, tabok oldalt, meg ezeregy funkciót átlehetne venni már az eddig kifejlesztett Operából is vagy haladjanak a trenddel és találjanak ki újat. De ezt hívják lassú halálnak amit művelnek.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.31. 20:08:45

Innováció nélkül nem sok esélye van.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.03.31. 20:19:00

@ata4100:
Igazából önmagában a mobil piacban sincs több pénz, mint az asztaliban, hiszen a mobil böngészők is ingyenesek. Az Opera jelenleg több, önmagában kisebb forrásból szerez pénzt.
Leginkább az látszik, hogy az afrikai és ázsiai felhasználókra mentek rá nagyon, ahol a sávszélesség a limitáló tényező. Ezért öltek rengeteg fejlesztést a turbóba, és ezért találták ki az online telepítőket is. Ez viszont mobilos és asztali piacon egyaránt így van.

A lassúsággal egyébként teljesen egyetértek, azt viszont nem hiszem, hogy ezentúl nem akarnak feature-öket fejleszteni. Szerintem a jelenlegi tempót két dolog befolyásolja. Az egyik az, hogy a régi Opera legtöbb funkciója gyakorlatilag a GUI része volt, nem közvetlenül a Prestóé. Namost, ha nekik nem volt jó a Chromium GUI rétege, hanem sajátot írtak, akkor annak nyilván az az oka, hogy szeretnének rá funkciókat építeni. Ahhoz viszont tényleg az kell, hogy legyen egy erős alap. Amikor kiadták a 15-ös verziót, akkor az Aura még erősen béta volt. Lehet, hogy már hónapok óta az Aurára játszanak, de meg kellett várni, hogy az elkészüljön.
A másik dolog az, hogy korábban több olyan dolgot oldottak meg natívan a motorral, amire ma már léteznek webes technológiák. Lehet kritizálni az irányt, főleg az erőforrás igény miatt, de jelenleg mindenki ezt az utat követi. Itt viszont megint csak az van, hogy az Operánál talán csak a W3C fejleszt lassabban, tehát ugyanott vannak, mint az Aurával.

Ami engem a legjobban zavar az az, hogy rengeteg olyan apróság lenne, amit a GUI fejlettségi állapotától függetlenül meg lehetne csinálni, mégsem csinálják. Gyakorlatilag ez a teljes URL mutatás kategória. Kevés erőforrást igényelnek, és minden verzióba bele lehetne tenni kettőt-hármat. Rögtön másképp nézne ki a dolog.

És még egy mondat kifejezetten erről a kiadásról. Az első Dev buildek alapján nem szabad ítélni. Lehet pörögni a lecserélt alapértelmezett témákon, de az előző Next óta 2,5 munkanap telt el, a következő Next meg kb. április végén jön. Több olyan sokak által várt funkció is volt már, ami nem az aktuális verzió legelső Dev kiadásában jelent meg.

csablak (törölt) 2014.03.31. 20:59:34

Sajnos itt Linuxos világban meg még rosszabb a helyzet. A 12.16 már több lappal is nehezen birkózik meg.
Kezdek áttérni a rókára. Meg is próbáltam nagyjából úgy beállítani a kiegészítőkkel hogy úgy működjön mint az Opera de így meg lassan indul el.
15 kiegészítő fut a háttérben.

Ígéretesnek tűnik a Qupzilla, mely talán a legjobban hasonít az Operára, de mivel szinte ismeretlen, így alíg akad normális kiegészítő hozzá csak úgy mint a Midorihoz.

Bélakirály 2014.04.01. 00:58:54

@csablak: ez természtesen csak linuxon van így. Az opera12 alapvetően egy wines böngésző (ott viszont messze-messze a leggyorsabb -főleg ~100 körüli füllel).

Cobalt 2014.04.01. 09:23:49

Ugytunik, hogy tovabbra is folytatjak a Chrome verziok portolasat.
Az Aurora talan elfogadhato magyarazat arra, hogy miert voltak ilyen tetuk eddig, visszont ez esetben igazan kommunikalhattak volna.

Jelenleg Opera 12.16 + Chrome komboval nyomom es eddig tokeltesen jol mevagyok, bar a jelszo es konyvjelzo szinkronizalas valamenyire maceras.

vladimir964 2014.04.09. 22:51:47

Nem vagyok számítástechnikai szakember, pustán mezei felhasználóként: imádom az Operát, még az egyik legelsőnél kezdtem el használni, némi Chrome kitérő után visszatértem, sajnos majdnem sírva fakadtam, amikor ugyanazt a primitív, lepusztult, minimalista vonulatot látom rajta, amit a google a chromemal elkezdett.
Pedig épp az volt a régi varázsa, hogy normálisan, kézzel rengeteg mindent be lehetett mindent állítani, ahogy az nekem tretszett, alul meg kijelezte az aktuális sebessgéet, az elemek számát, letöltés előmenetelét. Erre kiherélik az egészet és jellegtelen, szart csinálnak belőle.

Teddy Beer 2014.04.10. 11:13:06

@vladimir964: Ráadásul a blink is egy bughalmaz lett. Vak vezet világtalant. Ha lesz spin-offja a hülyék paradicsomának, akkor az opera és a google is kaphatna egy-egy jelenetet benne.

András Rózsavölgyi 2014.05.19. 07:03:55

Visszatértem a 12-es szériához ,inkább beirom a bejelentkezést s a jelszavakat , mint hogy órákig várjak a betöltésre.Meg tudja nekem mondani valaki - miért kell a cromot utánozni és egy szuperül működő meghajtót lecserélni egy olyanra ami a 19-verziója után már használhatatlan!

András Rózsavölgyi 2014.05.19. 16:42:48

A 12. verzióknál hiába menti el a jelszavakat, ugy kell begépelni. De a Presto motor mindenért kárpótol .Még a keresőben sem használom a googlét nem hogy a böngészőjüket .

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.05.19. 18:41:28

@András Rózsavölgyi:
Akkor nálad valami hiba van, mert tökéletesen működik a jelszókezelő.
süti beállítások módosítása