Magyar Opera

Opera 21 Developer (21.0.1419.0)

Sokáig tartott, de végre megérkezett. Újdonságok:

  • Teljes URL mutatása. (Haladó beállítás)
  • Windows Aura támogatás
  • Teljes billentyűkombináció támogatás Mac-en is a webes alakalmazásokhoz, mint például a Google Docs vagy a GitHub. (Elvileg ez volt az utolsó akadály a teljes billentyűkombó testreszabás előtt. Meglátjuk, mit hoz a jövő.)

A teljes változáslista talán az eddigi leghosszabb. Rengeteg olyan javítást tartalmaz, ami a felhasználói felület reagálását teszi gyorsabbá. Ezen túl javításokat kapott a fülek hibernálása is.

Letöltés: Windows/Mac

SZERK:

Az Aura integrálásnak hála ~33-ról ~27 megabyte-ra csökkent a Windowsos telepítő mérete.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr965825592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.02.21. 14:50:56

Ha ez tréfa akar lenni, akkor elég gyenge az Opera humorérzéke...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.02.21. 15:22:48

@Med1on:
Látnod kellett volna, mekkorát koppant a fejem, mikor elolvastam a Desktop blogon a postot.

Nem tudom, mennyire olvasod a Desktop blogot meg ott a kommenteket, de az utóbbi időben több olyan hozzászólás volt a fejlesztőktől, hogy bár kívülről nagyon pikk-pakknak néz ki a program, valójában egy csomó mindent nem tud még, ami ahhoz kellene, hogy komolyabb funkciókat tudjanak fejleszteni. Részben ezért vannak kilométeres changelogok, möközben alig van látható új funkció. Most volt ugye ez a bug, ami miatt egy hetet csúszott ez a kiadás. Nem mondták meg, de komolyabb összegben mernék rá fogadni, hogy az Aura integrálással volt összefüggésben.
Van egy srác a Mac-es tesztelő csapatban, aki nagyon korrekt válaszokat szokott írni. Én mostanában már csak az ő kommentjeire hagyatkozok.

De hogy egy kis optimizmus is legyen, nem volt még olyan verzió, aminek a legelső Dev kiadásába belekerült volna az összes újítás.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.02.21. 15:52:29

@Nekomajin: Olvastam én is a bejegyzést, keresem a Highlights szekciót, de semmi. Known issues oké, Downloads oké, de hol van a Highlights? Dev. verziónál (főleg ennyi idő után) olyan nem lehet, hogy nincs miről írni! Sajnos mégis.

Csak érdekességképpen: pontosan 270 napja jelent meg az Opera 15 Next verzió.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.02.23. 00:14:08

@Med1on: "pontosan 270 napja jelent meg az Opera 15 Next verzió. "

És ne mondja nekem senki, hogy közel 1 év alatt ne lehetett volna kihozni egy Opera 13-at vagy Opera 14-et Presto alapokon, amiben minden marad a régiben csak a motort ganézzák ki.

Főleg azok után, amit Nekomajin is írt, hogy "kívülről nagyon pikk-pakknak néz ki a program, valójában egy csomó mindent nem tud még, ami ahhoz kellene, hogy komolyabb funkciókat tudjanak fejleszteni."

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.02.23. 11:23:19

@penge™:
Továbbra sem tudjuk, hogy mennyire volt rossz a helyzet a Prestóval. Egyedül von Tetzchner szava áll a Presto mellett, de lássuk be, hogy ő eléggé elfogult. Én nagyon sajnálom, hogy távozott a cégtől, főleg ahogy távozott, de pusztán az ő szavaira alapozni szerintem nem szabad.

De ha az elmúlt egy évben kiadtak volna egy 13-mas verziót, amiben csak a motort rakják helyre, akkor meg azon rinyázna mindenki, hogy már egy éve nincs új feature. Azért azt ne felejtsük már el, hogy a 12-tes verzió alapvetően kukás volt. A pluginek külön processzben futtatása nem működött. A hardveres gyorsítás félig-meddig működött. És akkor a több éves bugokról még nem is beszéltünk.

Szóval fogalmunk sincs róla, hogy valójában mennyire volt rossz a helyzet.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.02.23. 13:20:19

@Nekomajin: Meg Hallvors, Yngve meg a többi lelépett fejlesztő. De még Rijk-nek is volt kimoderált kommentje amiben kicsit nyersebben fogalmazott. Pedig róla aztán tényleg nem lehet mondani, hogy ne állt volna ki bizonyos fokú kőbaltásítás mellett mikor még az Operánál dolgozott.

"Szóval fogalmunk sincs róla, hogy valójában mennyire volt rossz a helyzet."

Ahogy arról sem, hogy jelenleg mennyire rossz a helyzet. Illetve mik a TÉNYLEGES távlati terveik (a marketingbullshit mögött)

northernlight 2014.02.23. 16:37:31

@Nekomajin: Továbbra sem tudjuk, hogy mennyire rossz a helyzet a Chromeforkal! Az elmúlt 1 évben, 10 évet léptek vissza(nálam)!

Dqdb 2014-01-29
„Állítólag már közel van az a fantasztikus, egyedülálló fejlesztés, amivel képes lesz az új Opera a teljes URL-t megjeleníteni a címsorban. De még csak állítólag, a komoly munkához idő kell, augusztus óta ígérik még mindig a következő verzióra.”

Ez ugye fél év!

Szóval ezek az Operás fiúk,az elmúlt egy évben azt bizonyították, halvány elképzelésük sincs merre vannak arccal előre ! Azt sem tudják mibe keveredtek :)
Viszont több mint egy éve,van egy Skyfire for $155 million rakéta igazgató is. Nájsz!!!

Számomra,Volt egyszer egy Opera Browser!
10 évig használtam, köszönök mindent!

northernlight 2014.02.23. 16:56:33

@penge™: "Illetve mik a TÉNYLEGES távlati terveik" Ha lenne ilyen, már egész biztosan kiszivárgott volna :)))
A céget eladják valamelyik amerikainak, ez egybevág a skyfire megvételével elsősorban a mobil piacra, a myOpera kivégzésével. A presto-t is ezért jegelik szerintem.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.02.23. 17:07:59

@northernlight:
Ha már felhoztad a Skyfire-t, azt tudtad, hogy az offroad mode 2-ben videó tömörítés is lesz? Éppen most volt egy ilyen bejegyzés a changelogban.

Kétségtelen, hogy most sem tudjuk, hogy mi van a háttérben, de azzal vádolni őket, hogy nincsen koncepciójuk, marhaság. Az más kérdés, hogy az a koncepció megegyezik-e a tiéddel, vagy éppen az enyémmel.

@penge™:
Tudtommal egyik se a forráskódról nyilatkozott, hanem a fejlesztési irányról. De javíts ki, mert ezen a téren neked van több ismereted. Viszont az, hogy szerintük nem jó ötlet volt Chromiumra váltani, nem jelenti feltétlenül azt, hogy a Presto egyszerűen menthető lett volna. A karosszékből könnyű háborogni, hogy miért nem pofozták ki a Prestót.

northernlight 2014.02.23. 18:05:11

@Nekomajin: Nem tudtam,de őszintén örülök neki mint tech. fejlesztés, egész biztos vagyok benne hogy jelentős mértékben emelni fogja az értékét az"eladásra kínált"cégnek!Ezért is vették meg.

Darkcomet 2014.02.24. 06:34:33

Off

Megjelent az Opera Max androidra, egyelőre csak béta állapotba, hogy ami annyit jelent, hogy, hogy várakozni kell a bejutásra. Már csak 6000 valahányan vannak előttem. :-D

Off

awking 2014.02.24. 09:54:09

Bocsi, ha kicsit off, de van arról valami hivatalos infó, hogy a régi Operát meddig támogatják még? Mikor kapcsolják le a Link szervereket?

Gondolom a nagyon-nagy többség még nem váltott erre az új csodára, őket hogy tervezik belekényszeríteni a frissítésbe?

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2014.02.24. 10:17:27

Csak nekem nem küldi el az androidos Opera v19 a matricát Facebookon? Vagy kell vele csinálni valamit? Minden más böngésző elküldi nekem, de az Opera nem.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.02.24. 11:01:16

@awking:
Se hivatalos, se nem hivatalos infó nincs a régi Opera és a Link szerverek támogatási idejéről. Mivel még említés szintjén sem merült fel, szerintem egy fél év, vagy egy egész év is simán benne van. Bár a böngészőt végül is bármeddig használhatod. Inkább a Link lesz a döntő.

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2014.03.01. 10:25:50

@Nekomajin: Szerintem ameddig nem jön ki a linuxos verzióból is egy stabil változat, addig a 12.x változat tuti nem lesz kigyomlálva, mivel linuxon egyelőre 12.16-nál újabb verzió nincs :S

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.03.01. 12:00:06

@Fefy:
Igazából semmilyen jel utal arra, hogy belátható időn belül kukáznák a régit. Ahogy mondani szokták, enni nem kér, ha meg előjönne valami durva sebezhetőség, akkor azt úgyis ki kéne javítani az egyéb licenszelt Prestós termékekben, tehát nem csak az asztali böngészőt kéne foltozni.

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2014.03.01. 19:57:59

@Nekomajin: ez is igaz. Mindenestre egy darabig tuti, hogy működni fog még a régi verzió is. Legalább addig biztosan, ameddig nem lesz megfelelő helyettesítése minden platformon. Utána meg már úgyis mindegy. Amint lesz normális szinkronizáció, lehet, hogy én is átszoktatom magam winen az új verziókhoz, habár kb havonta egyszer látok wint, szóval ennyi időre még egy lynx bonyolultságú böngésző is elég :D. Linuxon meg marad a 12.x vonal még egy darabig.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.03.06. 16:40:00

@Cawington:
A changelogban van 1-2 érdekes apróság (pl.: állapotjelző sáv), szóval talán még lesz valami értelmes fejlesztés ebben a verzióban.

Cawington 2014.03.06. 21:05:09

Várom, hogy Techner mit alkot a háttérben...,
süti beállítások módosítása