Magyar Opera

Egy kis felújítás

Biztosan észrevettétek, hogy az oldalsávból eltűnt néhány dolog a legutóbbi látogatásotok óta. Ennek az az oka, hogy egy kisebb felújítás kezdődött el a blogon, ami kizárólag az oldalsávot és a menüt érinti. A következő napokban tartalmi változásokat fogtok tapasztalni, és némi átcsoportosítást, tehát a jelenlegi állapot még közel sem végleges.

Ezt a bejegyzést azért írtam, hogy ti is véleményt tudjatok mondani. Minden véleményt meghallgatunk, de a következő szempontokra mindenképpen oda kellene figyelni:

  • A böngésző megújult, ezért a régi, Opera-specifikus tartalmakra (menük, widgetek, stb.) többé nincs szükség. Semmi sem kerül törlésre! A blog minden egyes bejegyzése elérhető lesz a keresőn és egy külön menüponton vagy aloldalon keresztül. De a hangsúlyt ezentúl az új Operához kapcsolódó tartalmakra kell helyezni.
  • A menü, és az oldalsáv egyszerre látható része véges méretű. Minden nem fér el. Az oldalsáv tetején van egy 500-600 pixel magasságú rész, ami oldalbetöltés után szem előtt van. Ezt a területet kell a legokosabban kihasználni.
  • Új CSS sablont nem fogok írni, ezért azzal kell gazdálkodnunk, ami jelenleg van. Egyrészt remek munka, másrészt nincs időm a teljes blog újradizájnolására.

Ami biztosan lesz valamilyen formában:

  • Letöltési linkek (böngésző, kiegészítők)
  • Hivatalos oldalak elérhetőségei (fejlesztői blogok, hiba bejelentő, stb.)
  • Archívum

A fenti szempontok figyelembe vétele mellett várunk minden ötletet.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr15756758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beef 2014.01.14. 09:31:35

Én a szlogen lecserélésével kezdeném:
"A kőbaltától a svájci bicskáig" helyett aktualizálni kellene:
"A kőbaltától a kőbaltáig"-ra.

Egyébként örülök, hogy nem lesz tabletre "optimalizált" reszponzív design. Legalább az átláthatóság megmarad. :)

Teddy Beer 2014.01.14. 09:46:54

Már izzítom is a nes-t.

csakugycsakugy 2014.01.14. 11:54:42

Vagy a "Svájci bicskától a kőbaltáig". :D

Remélem a 40-es verzió környékére már használható lesz az új Opera! Addig maradok a 12-es verziónál. Viszont, ha már elavultnak fog számítani (deviantart-nak már most az :S), akkor nem tudom, hogyan tovább... :(

:: Ötletek ::

1) A régi tartalom átkerülhetne egy gyűjtő oldalra. A mostani menü felépítése kerülne egy egyszerűbb formába (felsorolás és azokon belül al-felsorolások) egy oldalra. Erre pedig egy "Archívum" vagy hasonló almenü hivatkozna.

2) Nem tudom mennyire aktuális még, de a "Fórum" menüpont nagyon kitüntetett helyen van, szerintem ez beleférne egy menü almenüjeként.

3) Menük szerintem:
.... - Hírek
.... - Letöltések
....... - Opera böngésző
....... - Opera Mobile/Mini
....... - {stb.}
.... - Közösség/Blog
....... - {menüpontok...}
....... - Archívum
.... - {más menü pont, ha kell...}
.... - Segítség
.... - Elérhetőségek
....... - {fejlesztői blogok}
....... - {hiba bejelentő}
....... - Fórumok
....... - {stb.}

4) Oldalsáv teteje szerintem:
- Mindenképpen a legújabb Opera letöltési linkjei, felette egy 50-60px magasságú kis "banner" ami nagyon Operás. :D
- Alatta a fontosabb oldalak a blogon belül: Hírek, Segítség, stb... (ehhez nincs több ötletem)

5) Lehet, hogy hülyeség, de lehetne egy oldal, amin egy táblázatba össze lennének gyűjtve a fontosabb funkciók és itt nem csak a régi verzióra gondolok. Minden olyan funkció, amit szívesen látnánk az új Operába. A következő két oszlop pedig a régi és az új Opera, ahol pipákkal és x-ekkel lennének jelölve, hogy elérhető-e a funkció. Az oszlopokat elég lenne 5-ös vagy 10-es verzióként bővíteni (máig nem tetszik ez a gyors verzió ugrásos marhaság, de ez legyen a legkevesebb... XD) vagy később, ha már sok van, akkor a régebbi "új Operák" oszlopait kivenni.
Így lenne egy összehasonlítás, hogy mi volt az új verzióba és mi van már/még az újban.

:: Egyéb ::
Remélem tudtam segíteni valamit. (Amúgy régebb óta olvasom már a blogot, de csak most regisztráltam...)

Üdv, én. :D

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2014.01.15. 09:42:16

Rég jártam errefelé, és örülök, hogy még mindig él az oldal.

Úgy látom, hogy a "Szerzők" dobozt mindenképpen aktualizálni kellene :)

Valamint régen próbáltunk átköltözni saját domain-re, de idő és erőforrás hiányában ez elmaradt. Ha esetleg ez még érdekel benneteket, akkor fel lehet éleszteni a témát, végül is egész jó állapotban lenne az oldal, ha valaki kezelné: magyaropera.hu

Ha ez érdekel, akkor sürgősen beszélni kell Lalival, mert a domain regisztráció hamarosan lejár, és ha nincs érdeklődő, nem fogja megújítani.

Sok sikert a továbbiakban, ha esetleg tudok valamit segíteni, szóljatok nyugodtan.

Cole1 2014.01.15. 17:10:46

A domain szerintem nem olyan nagy költség éves szinten, inkább a tárhely az.

Szerintem a saját domaines oldalt kellene előtérbe helyezni.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.15. 17:46:54

Én semmiképpen sem szeretnék olyanbe invesztálni, amit bizonytalan ideig csinálok, illetve amíg csinálom, addig is változó intenzitással. Szívesen írok ide, de az elmúlt pár hónap pont olyan időszak volt, amikor sok mindenre volt időm.

Rengeteg hátránya van ennek a blog.hu-nak, de már bevált, bejáratott. Tudom, hogy a másik oldalban is sok munka van, ezért sajnálom, de úgy gondolom, hogy itt is sokat beletettek a szerzők az évek során.
Én tehát inkább maradnék itt.

@Karbonade:
Ha már benéztél, annyit kérdeznék, hogy a Facebook meg Twitter oldalt használod még? Mert ha igen, akkor vissza kéne tenni a linkjét, de ha nem, akkor viszont feleslegesen foglalja a helyet.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2014.01.15. 18:44:25

@Nekomajin: Nem használom őket, viszont szívesen felveszlek adminnak a Facebook oldalon, ha szeretnéd.

A gmail-es címet használjátok még?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.16. 06:08:18

@Karbonade:
Azt megköszönném. A főbb híreket lehetne oda is postolni.

A gmailes címre én benéztem valamelyik nap. Szerintem hasznos lehet, bár annak nem sok értelme van, hogy olyan dolgokat kérdeznek meg, amiket a) itt is meg lehetne, b) kismilliószor meg lettek válaszolva. De úgyis szeretnék új oldalt nyitni a segítségnyújtáshoz, az eddigit meg eltenni archívba, és majd összedobok valami tutorialt, hogy mikor érdemes emailt írni, és mikor nem.

Cole1 2014.01.16. 15:33:36

Ha nem a másik oldal lesz megtartva, akkor szerintem a domaint célszerű megtartani és ráirányítani a blog-ra.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.16. 17:02:40

@Cole1:
Szerintem teljesen felesleges akkor a domainért fizetni. Rendesen indexelve van az oldal, simán megtalálja bármelyik kereső. A rendszeres látogatók meg úgyse gépelik be a címet minden alkalommal.

resius 2014.01.16. 22:22:31

Én annyit tudok ígérni, ha valami design-beli változtatás kell, és van valami konkrétabb ötlet, vagy irányvonal, akkor tudok rászánni időt.

Fushi Mishi 2014.01.20. 06:34:01

Jó lenne ha meg tudnátok oldani, hogy a design vegye figyelembe a legelterjedtebb 16:9-es képernyőarányt. Én nem vagyok híve, de sajnos már nem árulnak 4:3-as eszközöket.

Nemcsak ti, de szinte semmilyen üzleti oldal nem vaszi ezt figyelembe, ezért az oldal szélein rengeteg hely van, a tetejét elfoglalja a logó meg a menü, ezért rengeteget kell görgetni lefelé.

Meg lehetne tölteni élettel a széleket is, hogy a tartalomnak több függőleges hely jusson.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.01.20. 07:51:58

@Fushi Mishi: Hihetetlen, hogy még senkinek nem jutott eszébe, hogy népszerűbb lehetne a tabok oldalra helyezése és az oldalsáv bevezetése/felturbózása Opera 12-höz hasonlóan.

Kíváncsi vagyok mikor találja majd fel valamelyik divatcég a spanyol viaszt újra... Gondolom mindenki úgy van vele, hogy ha már eddig nem vezették be, akkor nem kell annyira félni a konkurenciától, szépen megvárják, amíg kikopik az Opera a köztudatból és utána majd saját ötletként prezentálhatják.

Bár feltételezem, belevisznek majd egy kis "commercial" vonulatot. Statikus like gombok, releváns hirdetések és hasonlók. :D Elvégre már a HTML5 szabványban/Chrome kiegészítőkben is csináltak adview element-et. :D

Fushi Mishi 2014.01.20. 10:34:46

@penge™: nekem a taskbar-om (aka tálca) is a képernyő szélén van :).

Egyébként szokás fikázni a Win8-at, de design szempontjából szerintem forradalmi. Pl. a news reader tökéletesen osztja el a tartalmat egy képernyőn, átvehetné mindenki a metro design-t.

A MS-nak legalább volt vér a p-jaban (meg pénze :), hogy ne az OSX-et koppintsa, mint a Google.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.20. 12:25:08

@Fushi Mishi:
A görgetés részével én is egyetértek, viszont én például nem szeretem, ha egy oldal kitölti a teljes képernyőt széltében, mert akkor a tartalom túl széles, és kényelmetlen olvasni. Ez persze egyéni preferencia, szóval felőlem akár szélesebb is lehetne, de akkor valami értelmes dologgal kéne kitölteni a helyet, nem csak úgy átméretezni.

Például ha Resius elvállalja, és átírja a sablont úgy, hogy a másik oldalsáv is látható legyen, akkor akár lehetne két oldalsáv is, változatlan tartalom szélesség mellett. Végül is a dizájnon nem kellene semmit változtatni hozzá. Egyedül a fejléc háttérképével kellene valamit kezdeni, mert az szerintem pixelre van szabva.

És/vagy B verzió: Lecsökkentjük a fejléc magasságát mondjuk a mostani menü magasságára. Így elférne egy vékonyabb lógo meg a szlogen, viszont jelentősebb hely szabadulna fel.

Cawington 2014.01.20. 16:10:12

Főcímnek pedig kilehetne tenni, hogy: OPERA DEVELOPER

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.20. 17:06:59

A menü frissítésének első köre megtörtént. A következő körben megcsinálom az archívumot, egy leírást a bütyköléshez és a letöltések oldal.

resius 2014.01.20. 19:41:25

@Nekomajin: Válthatnánk majd pár szót, légyszi dobj egy mailt a resius@ gmail vagy operamail címemre.

ZeGa 2014.01.23. 11:41:25

@Nekomajin: Én sem vagyok annak a híve, hogy az oldal teljes szélességben jelenjen meg, mert egyrészt nem szép, másrészt kényelmetlen. Már csak azért is, mert vannak 27" és még annál nagyobb monitorok ahol aztán a nyakadat is tekergetheted mikor olvasol, holott ha csak görgetsz akkor kb szemmagasságba is tudod görgetni a tartalmat.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.23. 13:20:21

@ZeGa:
Pontosan így gondolom én is. A görgetés se túl jó, de a kettő közül az a kisebbik rossz. Viszont Egy oldalsáv éppen még elférne úgy, hogy a másik két hasáb változatlan szélességű marad. Majd meglátjuk, hogy Resius mit tud kihozni belőle.

Cawington 2014.01.24. 12:01:24

Azon a Favikonon csiszolni kéne egy kicsit.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.24. 13:46:20

@Cawington:
Segítőkész grafikusok jelentkezését várjuk. :)

Egyébként először a hivatalos logót akartam használni, de ez jobban passzol a blog logójához. Mindenesetre ha lesz jobb, akkor cseréljük.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.27. 23:49:03

Egyelőre csak az adminok látják, ezért tőlük kérdezem, hogy kell nekünk ez a számláló a jobb felső sarokban?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.28. 01:43:16

@Med1on:
Ki is kapcsoltam. Nagyszerű bloghu-s megoldás, hogy ugyanúgy ott van, csak nem mutatja a számot. Remélem, elsöpri őket a népharag.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.28. 17:41:50

Bővült a GYIK, megszületett az archívum (még nincs kész), és a szerzők doboz is kapott egy kis update-et.
süti beállítások módosítása