Magyar Opera

20 Developer, második frissítés (20.0.1376.0)

Az új év első Dev frissítésében két újdonságot kapunk:

  • Kézzel állítható karakterkódolás (O-menü -> Oldal -> Kódolás)
  • Online telepítő kliens (A megszokott telepítők ezentúl is elérhetők, viszont mostantól le lehet tölteni egy külön kis klienst, ami elindítva mindig a legfrissebb stabil, Next vagy fejlesztői kiadást tölti le attól függően, hogy melyik csatornát használjuk. Ezt a klienst elsősorban a fejlődő, alacsony sávszélességgel ellátott országokban élő felhasználóknak ajánlják. A kliens jelenleg csak Windowsra érhető el.)

A teljes változáslista közepesen vaskos lett. Ismert hiba, hogy a bezárt fülek listája, valamint a kiegészítők buborékja mindig üres.

A Macet használóknak újdonság, hogy az Opera ezentúl nem akar hozzáférést a címlistához. Erre eddig az automatikus űrlapkitöltés miatt volt szükség, de adathalászat gyanúja merült fel több felhasználóban, ezért végül ezt a funkciót megszüntették.

Letöltés: Windows, Mac, Kliens(Windows)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr685749089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krissz5435 2014.01.09. 23:38:38

Abban esetleg tud segíteni, hogy mitől lehet az, hogy Teljes méretben (nem full screen) ha rejtve van a tálca, akkor az opera always on top van? Az előző verziónál nem volt ez, és picit idegesítő, mivel pl skype üzeneteket sem látom ha valaki ír. Erre tud valaki esetleg megoldást? Előre is köszi.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.10. 00:12:33

@Krissz5435:
Ezt a hibát te jelezted a Desktop blogon is? Valószínűleg bug, előbb vagy utóbb javítani fogják.

Krissz5435 2014.01.10. 00:14:32

@Nekomajin:
Nem, mert nem tudom, hogy csak nálam jelentkezik-e vagy másnál is.
Egyébként még nem jelentettem hibát, így nem tudom mi a menete.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.10. 01:23:25

@Krissz5435:
Akkor megnyugodhatsz, mert nem nálad van a gond, biztosan bugról van szó. Valaki már írta a Desktop blogon. Ott is lehet jelezni, illetve a bugreporteren keresztül: bugs.opera.com/wizarddesktop/
Mivel ezt a blogon már jelezték, szerintem felesleges bugreportot küldeni.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.10. 13:17:16

Közben kiderült, hogy Chromium bug. Majd javítják.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.11. 16:36:45

Érkezett egy kis információ az új, online telepítővel kapcsolatban.

A telepítő kliens célja tehát az, hogy a szerverről mindig az éppen aktuálisan legújabb összeállítást töltse le. Természetesen három különböző kliens lesz a három csatornának megfelelően. Továbbá, ha valamiért megszakad a letöltés, akkor a kliens automatikusan újrapróbálkozik addig, amíg sikerrel nem jár.
Jelenleg az a helyzet, hogy a klienssel letöltött csomag mérete csak néhány száz kilobyte-tal kisebb, mint ha a hagyományos, offline telepítőt szednénk le. Ez viszont nem sokáig lesz így, mivel egy olyan megoldáson dolgoznak, ami csökkenti a telepítő méretét azáltal, hogy csak azokat a fájlokat frissíti, amik változtak a gépen aktuálisan telepített kiadáshoz képest.

A hagyományos telepítő erre nem képes, így minden alkalommal minden egyes bitet le kell tölteni, az online telepítőnél viszont ez lényeges különbségeket jelenthet az adatforgalomban. Természetesen az onlien telepítőnek is van hátránya, mégpedig az, hogy mindig a legfrissebb összeállítást tölti le, így nem tudunk egy korábbit telepíteni vele.

Hangsúlyoznám, hogy a hagyományos telepítők a jövőben is elérhetők lesznek. Ha máshonnan nem is, de az FTP szerverről biztosan.

(Ennyit arról, hogy nem törődnek az erőforrásigénnyel.)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.01.11. 19:24:15

@Nekomajin: Most tényleg újrafeltalálták az inkrementális frissítést? Egyébként ez az összméretet a modularitás miatt növeli, csak a frissítendő modulok lesznek kisebb méretűek.

Mobileszközökre optimalizálnak. Forgalmidíjas mobilnet, ilyesmi.

Ennek mi köze az erőforrásigényhez? A memóriaigény csökkent? Nem.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.11. 20:25:11

Csak az én kedvemért, írnál még egy ekkora ökörséget? :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.01.11. 22:41:09

@Nekomajin: Mi benne az ökörség? Szerinted hogyan frissül "darabokban" egy szoftver anélkül, hogy ne készítenék fel rá? Majd egy A.I. fogja meghatározni, hogy a binárist a 36532. sortól a 43484. sorig kell lecserélni az újabbra?

A telepítő nagyobb lesz (nem sokkal, az már megtörtént, mikor a 12 megás Presto-s Operát lecserélték a Chromium forkra, ami 30+ mega), viszont igazodik a jelenlegi trendekhez. Ergo: minek húzzon le 30+ megát újra és újra a user (főleg rapid release cycle-ban gyakrabban is mint kéne), mikor egyszer egy paddingot húznak be, máskor meg bekerül két checkbox.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.11. 23:37:16

@penge™:
Tehát ezentúl választhatsz egy olyan opciót, hogy kevesebbet kelljen letöltened, de te megmagyarázod, hogy ez miért rossz, és egyébként is ezt már mások korábban kitalálták.

Majd felhozod a mobileszközöket, amiknek az égvilágon semmi köze nincs a dologhoz, hiszen itt a telepítő méretéről beszélünk.

Végül értetlenkedsz egy sort, hogy a sávszélesség kihasználásának mi köze van az erőforrásokhoz, mintha a sávszélesség maga nem egy erőforrás lenne.

Csak így tovább!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.01.12. 01:17:05

@Nekomajin: Te sem gondolod komolyan, hogy majd párhuzamosan fejlesztenek két különféle telepítőt. Az online lesz az alap, az offline meg egyfajta bundle. Mint ahogy az MS hotfixeket is letöltheted Service Pack-ek formájában.

A mobileszközöké a jövő. Tablet, okostelefon, hordozható eszközök. A Google ezt az irányvonalat képviseli és amíg a cég létezik, addig ez az irányvonal fog épülni ezerrel.

1. Szerinted ha közös a core, akkor majd nem az Android és társai fognak legjobban profitálni belőle? Vagy felhozhatnám a Windows 8+ csempés OS-eket is. Esetleg a Unity-s Ubuntut, ami szintén ebbe az irányba halad.

2. A PC piac döglődik, a notebook piac még tartja magát. És hogyan csiholsz netet a notebookra (ha nem tudsz wifit lopni)? Bingó! Mobilnet. Ami forgalmidíjas. Még a korlátlannak nevezett is.

A sávszélesség erőforrás, de kizárólag akkor, ha ADATFORGALOM ALAPJÁN fizetsz érte. Ez pedig jelenleg a falusi dzsunka "netszolgáltatókat" leszámítva a mobilnetnél valósul meg. Mert ott fizetsz adatforgalom alapján. Meg van 1-2-nél még párszáz gigás havi limit, de ettől most tekintsünk el.

Szóval erőforrásnak erőforrás, de mivel a végfelhasználóhoz korlátlan formában érkezik, ezért neki kizárólag akkor hasznos, ha vagy nagyon lassú netje van (harmadik világ vagy zsákfalvak), vagy MOBILNETJE van.

Így jön ide a mobilnet...

MosoMasa 2014.01.12. 07:27:05

@Nekomajin: Én ezt nem teljesen értem mire jó. spóroljunk azzal a pár kilo, megabájttal, erőforrás spórolás címén, de ennek fejében egy (három) újabb külön alkalmazást futassak? Hát ennek nem sok értelmét látom, főként hogy a kliensek automatikusan frissülnek így is.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.12. 13:47:22

@penge™:
És a zsákfalvakkal ellentétben a harmadik világbeli felhasználók száma százmilliós nagyságrendű.
Csak azt nem értem, hogy hogy tudod annyira utálni az egész új Operát, hogy még abba is belemagyarázod a rosszat, ami egyértelműen egy hasznos és előremutató fejlesztés. Pont te voltál, aki a legjobban verte a seggét a földhöz a 30+ megás telepítő miatt. Tessék, itt a megoldás, örülhetnél neki.

@MosoMasa:
A kommentembe még nem írtam le, mert nem volt biztos, viszont azóta kiderült, hogy a böngészőbe épített frissítési mechanizmus is ugyanezen az elven fog működni.
Az újfajta telepítőnek pedig az a lényege, hogy ha egyszer letöltötted, akkor ugyanúgy tudod hordani magaddal például pendrive-on, ahogy eddig is hordozhattad a telepítőket. A különbség annyi lesz, hogy az online telepítő mindig a legújabb összeállítást fogja letölteni.
Egyébként pár órás információ, Blazej megerősítette, hogy továbbra is lesz hagyományos telepítő is, ezen a téren semmi sem fog változni.

MosoMasa 2014.01.12. 19:18:41

@Nekomajin: Ne haragudj, piszkosul nem értem, miért hordjak én egy telepítőt a pendrivémon, ha magát az operát is rá tudom tenni ... telepítve? O.o

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.12. 20:19:39

@MosoMasa:
Mondjuk mert nem a saját profilodat akarod telepíteni a szomszéd gépére. Vagy mert egy rendszergazda vagy, akinek egyszerre 20-30 gépre kéne böngészőt telepíteni. Vagy mert nem akarod a pendrive-odat tönkrevágni azzal, hogy arról futtatod az Operát.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.01.13. 00:07:17

@Nekomajin: Az mióta megoldás, ha szőnyeg alá söpörjük a problémát?

Ez olyan, mint a streaming. Nem vitatom az előnyeit, de mikor valaki kijelenti, hogy mennyivel kevesebb az adatforgalom, mintha letöltené a 700/1400/2100 megás DVDRip/BDRip-et, akkor attól falnak megyek, mert vagy szarabb minőségben nézi (ilyen alapon leránthatja a 360p-s 150 megás FLV-t is), vagy PONTOSAN ugyanannyit fog forgalmazni a legjobb esetben. Ha valami gixer van, akkor újrabufferel, újratölt az egész és máris több lesz az adatforgalom. Ahogy akkor is, ha újra és újra vissza akar nézni belőle egy részletet.

Az online telepítőkkel is ugyanez a helyzet. Sokan örülnek, hogy párszáz kilobájt, aztán lehúzza a soktíz/sokszáz megát. Ugyanannyi lesz az adatforgalom vége + a méretnövekedés a további absztrakciós rétegek miatt, ami az inkrementális frissítéshez kell.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.13. 01:23:55

@penge™:
Ne magyarázd már meg, hogy ha nem kell a teljes telepítőt leszedni, csak az aktuálisan frissült részeit, akkor nem lesz kisebb a letöltött adat mennyisége.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.01.13. 14:19:20

Jött egy frissítés pár perce. Kb. két tucat hibajavítás van benne, semmi újdonság, úgyhogy erről most nem lesz külön bejegyzés.
blogs.opera.com/desktop/changelog20/#b1380.1

RaidX 2014.01.14. 03:31:02

A Next ág is kapott frissítést: 19.0.1326.26
süti beállítások módosítása