Magyar Opera

Elkészült az Opera 12.13, de máris jöhet a 12.14?

Tipp:Ha folyamatosan összeomlik az Operád, szerkeszd az operaprefs.ini-t (ha nem tudod, hol található az opera:about oldalon megnézheted) bezárt Opera mellett. Keresd meg benne a [User Prefs] szekciót és illeszd be alá a Level Of Update Automation=0 sort, vagy ha már létezik, akkor az értéke legyen 0 (forrás)

A kiadási megjegyzések az ilyenkor szokásos frázisokkal indít: az új verzió feltelepítése a biztonsági és stabilitási javítások miatt ajánlott.

A fejlesztők kiemelték a belső kommunikációs hiba megoldását a Facebook közösségi oldalon, a képek betöltésének kellemetlen anomáliáját - a HTML5 history API kapcsán került ez előtérbe, amit például a deviantart.com alkalmaz - , de kijavításra került az a furcsaság is, amikor nem jelentek meg az oldalak, ha az Opera internet kapcsolat nélkül indult el. Az újonc biztonsági szempontból komoly előrelépés, hiszen a bejelentett sebezhetőségek betömködésén felül még hatékonyabb lett a védelem a hijacking jellegű (kereső átirányítás/eltérítés) támadásokkal szemben.

opera 12.13 update.jpgA nem túl acélos képminőségért elnézést kérek.

Külön figyelmet érdemel az új automatikus-frissítés ellenőrző algoritmus, mely sajnálatos módon azon nyomban elhasalt. A fenti képen azt láthatjátok, hogy egy frissen feltelepített böngésző összeomlott, amikor két kiterjesztés után manuálisan kerestem frissítéseket. A hiba azóta megerősítésre került, a javítás hamarosan elkészülhet. 

Opera 12.13 letöltés

Fontos megjegyezni, hogy a második kiadásra jelölt verzió nem egyezik meg a stabil változattal, így azt is érdemes frissíteni.

Küszöbön az idei első Opera kiadás

A hetet az Opera 12.13 második kiadásra jelölt változata nyitotta.

Az első Release Candidate státuszú verzió múlt hét pénteken látott napvilágot. A hétvége folyamán számos felhasználói visszajelzés érkezett különféle problémákról, úgyhogy készült egy újabb összeállítás. Hatalmas változásokat nem kaptunk, most ennek a pár finomításnak kell örülnünk.

Még mielőtt rátérnénk az új Opera által hozott újdonságokra, azelőtt pár szóban arról, hogy mi folyik mostanában a norvégok háza táján. A mobil részleg gőzerővel dolgozik az úgynevezett Opera Ice nevezetű böngészőn, mely iOS és Android operációs rendszert futtató táblagépeken, okostelefonokon kap helyet. Bár az Opera Mini a legtöbb weboldalon igen jól használható, azonban a technológiai korlátokból adódóan mégsem tekinthető teljes értékű megoldásnak. Az Opera Ice ebből a szempontból jobb helyzetben lesz, hiszen az Apple Safari és a Google Chrome által is használt WebKit motort alkalmazza. Már önmagában ez is jelentős lépésnek tekinthető, viszont a fejlesztők még tovább mentek. Túlzás nélkül állíthatjuk, forradalmi böngésző készül!

Az Opera Ice erősen a minimalista vonalat képviseli. Az irányítás, a vezérlés kézmozdulattokkal történik, az új kezelőfelületen egyszerűen nem kaptak helyet az eleddig szokásosnak mondható gombok. Sajnos a bemutató az Opera Software szerzői jogi követelései miatt hivatalosan már nem elérhető, de a YouTubeon némi kutatkodás mellett fellelhető.

Lars Boilesen elmondta, megfelelő fogadtatás mellett a Windows Phone tulajok is megkapják az új böngészőt, ám nem ez az elsődleges platform. Az Opera Ice demonstrációján arra is fény derült, hogy az alkalmazás februárban (a szerk. megjegyzése: talán pont az idei Mobile World Congress barcelonai kiállításon) rajtol el, míg márciusban elkészül egy új asztali változat is. Utóbbival kapcsolatban megbízható információk sajnos nem láttak napvilágot - nyilván itt is felmerül az új név, illetve a WebKit motor bevetése -, mindenesetre a váltás megmagyarázná a Desktop Team téli álmát…

Változások listája:

  • DSK-381105 Belső kommunikációs hiba a Facebook közösségi oldalon
  • CORE-49385 Visszaállnak az alapértelmezett beállítások, ha megsérülnek a kiterjesztések adatai.
  • DSK-381218 [OS X] Az új automatikus frissítő mechanizmus összeomlást okozhatott induláskor.
  • DSK-378182 [további javítások] Nem töltődnek be oldalak, ha az Opera internetkapcsolat nélkül indult el.

Letöltés (Opera 12.13 b1733)

süti beállítások módosítása