Magyar Opera

Next frissítés: közeleg a végleges Opera 16

Változások listája (XXX):

Letöltés (Opera 16.0.1196.55)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr395470562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2013.08.22. 10:02:11

Ezek szerint akkor várható végre egy linuxos kiadás?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.22. 12:59:00

@Darkcomet:
Nem tudom, miből jutottál erre a következtetésre, de egy darabig még nem lesz Linuxos kiadás. A Desktop Team blogon is sokan kérdezték, de erre a kérdésre konkrétan nem válaszoltak soha. Vagy nagyon nem akar összeállni a dolog, vagy nem tudom, hogy mi van vele. Azt nem hiszem, hogy Linuxra nem akarnak fejleszteni, hatalmas nagy öngól lenne, de könnyen lehet, hogy beleszaladtak valami komolyabb problémába.

littlemat 2013.08.22. 14:17:24

"A linuxos felhasználók nagyon fontosak számunkra." Vagy valami ilyesmi szövegre emlékszem. Csak azt nem tették hozzá, hogy a win, mac mennyivel fontosabb még.

Darkcomet 2013.08.22. 14:17:46

@Nekomajin: Igazából ez csak egy kérdés lett volna, nem tudom, miért így fogalmaztam meg. Minden esetre már nagyon szeretném én is kipróbálni az új Operát Debian alatt.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.22. 15:28:06

@Darkcomet:
Pár napja volt valami hír, hogy Windows Phone-ra is akarnak majd fejleszteni, de egyelőre még nem prioritás. Viszont ez szerintem azt jelenti, hogy szépen lassan terjeszkedni fognak majd több platformra is.
Szerintem a Linuxszal az lehet a gondjuk, hogy a saját UI réteget nehéz rendesen testreszabni az összes Linuxos felületre. És mivel a saját UI egyik fő célja az, hogy teljesen integrálódjon az adott rendszerbe, félkészen nem akarják kiadni. De ez csak a saját elképzelésem.
Tényleg semmilyen visszajelzést nem adnak az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Van, hogy kétszer-háromszor is rá kell kérdezni egy adott dologra, de előbb vagy utóbb válaszolnak rá. Linux témában viszont teljes csend van.

@littlemat:
Ha a piaci részesedést nézed, akkor nem kérdés, hogy miért pont Linuxos kiadás nincs még. Ettől függetlenül én nem tudom elképzelni, hogy Linuxra ne fejlesszenek, mert az akkora öngól lenne, amit a világ összes marketingese se tudna kimagyarázni.

MosoMasa 2013.08.22. 17:19:32

Csak úgy zúgnak befelé a Dev-be a gyorsfrissítések ... három hét alatt mind az egysem! ;)

MosoMasa 2013.08.22. 17:22:27

Ja nem ... egy volt. Hát így már minden más.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.22. 20:54:29

@MosoMasa:
Az elmúlt két hétben két Dev verzió jött ki. Lehet, hogy ha nem írnál hülyeséget, akkor nem csinálnál hülyét magadból...

tgeza 2013.08.22. 22:37:00

Hát, ha nem lesz linuxos, fájdalommal búcsúznom kell! :(

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.22. 23:01:50

@littlemat: Erről nekem a még Tetzchner idejében hangoztatott "a magyar felhasználók nagyon fontosak számunkra" frázis jut eszembe, amiből végül annyi lett, hogy ma már magyar nyelven szól az emberhez az opera.com és a súgó is le van fordítva.

@Nekomajin: Ruari apasági szabadságon volt, mivel ő a Linuxos QA Manager, ezért nélküle nem is nagyon tartottam valószínűnek a kiadást. De ő már kb. 2 hete visszajött és beköszönt a blogon. Szóval az lehet, hogy addig lazsáltak és most kezdtek el pörögni, aminek csak hónapok múlva látjuk majd az eredményét.

@MosoMasa: :D Tettem volna rá komoly összeget, hogy ugyanaz lesz a vége. Az Operásoknak nagyon nem megy ez az automatikus frissítés.

Egyébként meg az is egy elég tervezetlen húzás, hogy azért, hogy külön nevet és ikont kapjon és különböző alapértelmezett könyvtárakba települjön egy buildet többször kéne leforgatniuk. Mert a stabilt 3x mindhárom ághoz, a Next-eket 2x a next és a developer ágakhoz és csak a developerrel "nyertek", mert azt csak egyszer kell, a developer ágba leforgatniuk.

Remélem legalább az FTP-n nem 3-2 példányokban tárolják, hanem szétindexelik. Bár amilyen amatőrök...

MosoMasa 2013.08.22. 23:22:23

@Nekomajin: igen, aug 8. épp két hete volt, és mind a két, általad említett 17.0.1232.0 - számú frissítés beérkezett.
Kezdesz elég paraszt módra viselkedni.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.23. 00:08:40

@MosoMasa:
Ha nem trollkodsz, nem leszek paraszt.

@penge™:
"Egyébként meg az is egy elég tervezetlen húzás, hogy azért, hogy külön nevet és ikont kapjon és különböző alapértelmezett könyvtárakba települjön egy buildet többször kéne leforgatniuk. Mert a stabilt 3x mindhárom ághoz, a Next-eket 2x a next és a developer ágakhoz és csak a developerrel "nyertek", mert azt csak egyszer kell, a developer ágba leforgatniuk."
Tessék?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.23. 02:06:49

@Nekomajin: Hogy csapják szét a külön ágakat, ha nem készítenek nekik külön-külön buildet?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.23. 02:31:21

@penge™:
Most arra gondolsz, hogy mikor például kijön a 16 végleges, akkor azt kiadják Next meg Dev frissítésként is? Mert a 15 stabilnál a Next nem frissült. Sőt, a stabil ág két frissítést is kapott, mire kijött a Next frissült a 16-os verzióra.
Egyébként meg ha mindhárom ágat frissítenék, szerintem akkor sem kéne az egészet újrafordítani két változó miatt. Ezt a telepítő elintézi.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.23. 03:19:50

@Nekomajin: Igen arra gondolok. Elvileg az ikont, nevet és default telepítési útvonalat kell lecserélni. Meg esetleg a default módban ki/be kapcsolt funkciókat. Mert pl. Chrome-ban is van olyan, ami flags-ben "Disabled" és ott írják, hogy a Dev és Canary ágakban alapból be van kapcsolva a flags-es kapcsoló ellenére.

Régi Operából lehetett testreszabott változatot csinálni, meg a title-t is megváltoztatni, de ehhez ott volt a opera:config#UserPrefs|Title

Bár mondjuk a binárist is megpatchelhetik, de az elég durva módszer. Még úgy is, hogy ők ismerik a teljes forráskódot.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.23. 04:08:17

@penge™:
De ez mind lényegtelen, ha a Next ágat nem frissítik a stabil kiadással, a Devet meg a Nexttel. A 15-ös verziónál ez így volt, és a jövőhéten kiderül, hogy a 16-osnál is így lesz-e.
Én nem látom értelmét a frissítésnek, hiszen a Next meg a Dev nem azért van kitalálva, hogy azt használd élesben. Annak semmi értelme sincs, hogy ráfrissítesz a stabillal, mert abban már elvileg nincs olyan hiba, amit tesztelni kell.

MosoMasa 2013.08.23. 11:01:12

@Nekomajin: Értem. Csak szépet és jót!
Önálló vélemény kizárva!
Egyre fszább blog.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.23. 12:40:22

@MosoMasa:
Mutass egyetlen olyan írást, ahol azt mondták, hogy ezentúl napi vagy hasonló gyakorisággal jönnek a frissítések a Dev csatornán! Teljesen értelmetlen lenne. Az sem biztos, hogy minden héten lesz frissítés. A soron következőnek kb. tegnap/ma kéne jönni, de ez nincs kőbe vésve. A gyorsított kiadás nem arról szól, hogy ezentúl minden kódsor után fordítanak egyet, és kiadják.

Észrevehetnéd már, hogy nem az önálló véleménnyel van a bajom, hanem azzal, ha emeletes baromságokat írtok, és mindezt ráadásul arra használjátok fel, hogy fikázzátok az Operát.
A múltkor egy srác a Desktop Team blogon írt egy olyat, hogy mekkora hazug banda, mert azt mondták, hogy az előző Dev frissítésben már lesz könyvjelzőkezelő meg lesz belőle Linuxos verzió. Mindezt kb. 8 éves színvonalon adta elő. Aztán mikor megkérdezték tőle, hogy ezt mégis hol olvasta, akkor persze nem tudott semmilyen forrást adni, de még napokig vergődött, hogy neki van igaza.

Nem lenne egyszerűbb, ha nem írnátok hülyeségeket? Én elhiszem, hogy most örihari van, mert nincs Linuxos verzió meg oldalsáv meg jegyzetek meg még kismillió dolog, de attól még lehetne értelmes ember módjára viselkedni. És direkt használok többes számot, mert nem te vagy az egyedüli, aki időnként elkezd vagdalkozni.

Cawington 2013.08.23. 14:35:24

@Nekomajin:

Egy megállapítás!!!

Az esetek 70%-ban igazad van általában!

De nézz már körül egy kicsit, a kommentek 90%-a a tied és a pengéé...

MosoMasa 2013.08.23. 16:23:39

@Nekomajin: Koma! Hogy jössz te ahhoz, hogy bárki írását, véleményét lebarmozd és élből hülyeségnek tituláld?
Hogy jössz te ahhoz, hogy megszabd bárkinek is, hogy ne "szidja" az operát?

Nem vagy te akkor spiller, hogy megengedhess magadnak ilyeneket.
Ha szidja akkor szidja - nyilván meg van az oka.
Ha meg nem tetszik, ajánlottam már: tegyétek zártkörűvé a blogot, hogy csak a fényudvar olvasgathassa.
De láthatólag az is megkopot már - nem csodálkoznék ha az efféle hozzászólások miatt!
Azonfelül meg igenis igérgették, hogy hude lesz majd tempo, meg sok kis javítás - ehhez képes az ég egy adta világon semmi nem történt, azon felül, hogy a fene sem tudja miféle ilyen-olyan frissításekről beszélnek, érdembeli változás semmi (!) nem történt.
Úgyhogy egyébként meg jó lenne ha visszafognád magad!

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.23. 16:34:32

@Cawington:
Ez már nekem is feltűnt, de hát másnak is szabad kommentelni. Csak egyszerűen nem szeretem, ha az egyébként korrekt bejegyzésekből shitstorm alakul ki pár hozzászólás miatt. És ez most nem azért írom, mert az utóbbi hetekben szinte csak én írok bejegyzést. Ez az az előtti időre is vonatkozik. Elég sokat blogoltam/fórumoztam már, hogy tudjam, hogy mi lesz az eredménye az ész nélküli hisztizésnek meg a félinformációk/kamuk terjesztésének.
Meg úgy egyébként is civilizált emberek vagyunk, és jó lenne, ha ez a viták közben is látszana. Csak az a baj, hogy vannak, akik nem ismerik a határt a kritika meg a trollkodás között.

Az avatárod alapján úgy gondolom, hogy te is szoktad olvasgatni a Desktop Team blogot. Ott is nagyon kijön, hogy milyen hangnemre hogy reagálnak (reagálnak-e egyáltalán) a fejlesztők. Egy csomó építő jellegű kritika, kérés hangzik el, amit megköszönnek, és korrekt választ írnak rá. Más meg csak hőbörög, és azt leoltják a többiek, a fejlesztők meg inkább nem is reagálnak.
Szerintem te is érzed, hogy a "könyvjelzősáv számomra felesleges, és szerintem inkább a könyvjelzőkezelőnek kellett volna nagyobb prioritást adni" az saját vélemény és kritika, a "mi ez a szar, amin el se férnek a könyvjelzőim", az meg trollkodás.

Szóval próbáljunk már meg kulturáltan hozzászólni. Meg egyáltalán elolvasni, vagy legalább átfutni a friss bejegyzéseket. Nincsen belőlük olyan sok, hogy nem lehetne a végére érni. Mert annak nincs értelme, hogy az egyik bejegyzésnél fikázunk valamit, amiről egy másik bejegyzésben konkrét és hiteles információk lettek írva.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.23. 16:40:15

@MosoMasa:
"Azonfelül meg igenis igérgették, hogy hude lesz majd tempo, meg sok kis javítás"
Amíg nem mutatsz konkrét linket, addig csak a szád jár, és saját magad alatt ásod tovább a gödröt.

"Ha meg nem tetszik, ajánlottam már: tegyétek zártkörűvé a blogot, hogy csak a fényudvar olvasgathassa.
De láthatólag az is megkopot már - nem csodálkoznék ha az efféle hozzászólások miatt!"
A blog nem lesz zártkörű, és én moderálni sem fogok senkit. Az ilyen kommentekkel, mint ez is, csak saját magadat minősíted.

Cawington 2013.08.23. 17:41:59

@Nekomajin:

"mi az a határ és hol az a határ és azt ki szabja meg"

Olvass vissza egy-két évnyi kommentet itt a blogon voltak ennél jóval cifrábbak is.

Ha szar a véleménye, de vélemény, és foglalkoztatja a gondolat, hogy...

A véleményem erről a blink átállásról csak annyi, hogy elsiették a dolgot ezt nem így kellett volna csinálni, fel kellett volna építeni egy Dev-17 szintű böngészőt és így nekifutni a további nyilvános fejlesztésnek.
Biztos vagyok benne, hogy nem kapott volna ekkora negatív visszajelzést a norvégok büszkesége a régi fanoktól sem.

MosoMasa 2013.08.23. 18:06:21

@Nekomajin: szerintem ne feszegessük a témát, hogy ki kit minősít!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.23. 18:24:32

@Nekomajin: Használat közben lehet a legjobban tesztelni. De ha csinálnak egy olyan megoldást, hogy a párhuzamosan telepített változatok között helyileg(!) szinkronizálódjanak a profilok félautomatán, akkor oké, részemről ez is.

Addig viszont kénytelen leszek Next-et vagy Dev-et használni, mert abban vannak a legújabb fejlesztések. 1-2 crashtől nem ijedek meg, adatvesztések ellen pedig igyekszem védekezni.

Majd ha eljut egy olyan szintre, amilyenre én is szeretném, lehet, hogy végül a stabil mellett döntök és a fejlesztőit tényleg csak tesztelésre használom majd.

@Cawington: Én inkább Dev-20-ra szavaznék és azt is úgy, hogy Dev fázisban marad egészen 25-30-ig.

De hát kell a népnek a Facebook és társai. Akiknek meg csak(!) ezek kellenek, azok ezek után használhatnak Chrome helyett Operát is. Ez pedig a cégnek jó. Én is használok Chrome-ot pár Google szolgáltatáshoz. Ezen túl használhatok helyette Operát, a Chrome-ot pedig végleg kukázhatom.

Az átlaguserek meg úgysem fognak marketing nélkül Operára sem semmilyen Chromium alapú böngészőre áttérni.

MosoMasa 2013.08.23. 18:29:25

@Nekomajin: Szerintem mindenkinek szíve joga, hogy mit fikáz, és hogy mennyire magolja be az épp aktuális operát.
Hadd ne kelljen már doktori ahhoz, hogy hozzászóljon valaki.
Hiába akkor az arcod, mint egy tégla, attól még a folyamatos oltogatásod nagyobb trollkodás, mint hogy valaki szóváteszi a könyvjelzőt - ráadásul az a helyzet, hogy kurvára nem egyértelmű, ami le van írva a cikketekben.

Mert mi is van oda írva? --> " ... régi Operás könyvjelzőinket mostantól nem csak a Gyorshívóba, hanem a könyvjelzősávra is importálhatjuk."

Namost okoskodhatsz, de ez pontosan azt jelenti, hogy ugyebár IMPORTÁLHATOM oda a régi könyvjelzőimet.
Hát nem tudom mit kezdene azzal pár ezer könyvjelzővel és pár tucat könyvtárral ugye ami a régi operás könyvjelzőimet jelenti!

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.23. 18:30:17

@Cawington:
Tökéletesen egyetértek, szerintem is várni kellett volna vele. Legalábbis a véglegessel, és a 15-öst már simán ki lehetett volna adni a Dev csatornán, heti-kétheti frissítésekkel, hogy lássa a nép a fejlődést. Mert előtte meg azért kapták az oltást állandóan, hogy az égvilágon semmi hír nem volt arról, hogy mit is csinálnak.
Aki csak fikázni akar, az úgyis talál valamit, amibe éppen bele lehet kötni.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.23. 18:46:01

@penge™:
Nálam is csak a Dev van fent. Illetve a Next is, de azt már vagy két hete nem frissítettem. Egyelőre én sem tudom napi szinten használni, viszont az új fejlesztések érdekelnek, meg az addon fejlesztéshez is kell. Nekem egyelőre így megfelel a dolog. Nagyon jól elvagyok a 12.x-szel, és várom, hogy mikor lesz végre számomra is használható az új.

@MosoMasa:
Ugye ismered a magyar nyelvben a feltételes módot meg a jövő időt? Én világosan leírtam, hogy lesz könyvjelző kezelő a későbbi verziókban, mert most még nincs kész. Ezzel semmilyen kapcsolatban nem áll az, hogy aki szeretné a könyvjelzősávot használni, az mostantól importálhat is rá, nem kell manuálisan hozzáadni az elemeket. Olyan szinten nem kötelező importálni, hogy az Opera magától fel sem ajánlja, neked kell megnyitni a bookmark-importert.
Egyébként tényleg a szíved joga hülyének lenni. Nekem alap, hogy ahhoz szólok hozzá, amit rendesen elolvastam, és értelmeztem. Ahhoz meg nem doktori kell, hanem általános iskola alsó tagozat. Ott tanítják az értő olvasást.

MosoMasa 2013.08.23. 19:08:25

@Nekomajin: Hülyézhetsz koma, meg belekezdhetsz valami zavaros nyelvészkedésbe, de de attól még nem az van odaírva.
És ha már a sértegetés az egyetlen érved, akkor nyilván érteni is csak azt érted - egy kőkemény tulok vagy, piszkos nagy arccal.
Kaphattál te itt admin jogot, vagy kiemelt jogot, attól még te csak egy standard suttyó vagy, aki pitiánerségében mindent csak személyes ügynek képes felfogni, és ennek érdekében nem riad vissza a kocsmai stílustól sem.
És ha már annyira kapálóztál a minősítéssel - ez bizony nem azokat minősíti, akiket lebarmolsz.
Csá.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.08.23. 19:19:42

Ez az új Opera annyiban már biztosan rossz, hogy előtte nem voltak itt ilyen állóháborúk, legalábbis ilyen mértékűek biztosan nem.

MosoMasa 2013.08.23. 19:26:58

@Med1on: Ez azt gondolom, nem az opera hibája.

Cawington 2013.08.24. 08:20:13

A desktop team-en valaki belinkelte:

" For LINUX users, just for fun:

files.myopera.com/pasegros/files/caveirapc-op-opera.jpg "

geeraa 2013.08.25. 10:35:34

Jól elvagytok, csak azt nem veszitek figyelembe hogy az opera15+nak már semmi köze nincs az igazi operához. Egy ultrabutított chrome opera cimkével. Semmi egyéb. És ezzel úgylátszik a fejlesztők se tudnak mit kezdeni, ezért nincs hozzá különösebb frissítés, mert vsz a nagytestvérre várnak hogy adjanak ki valamit és abból lesz update...amíg a webet fel nem rúgják fenekestül addig a 12-es ki fog mindenkit szolgálni. Én úgy látom még jópár évig, addig meg vagy megcsinálják ebbe is az összes opera funkciót, vagy ha a motor erre alkalmatlan akkor kivágják és visszatérnek a saját jól bevált forráshoz.
De mi a picsnek nekünk egy chrome klón opera néven? Van krómunk, aki akar azt használ...akár linuxon is.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.25. 12:32:36

@geeraa:
Mégis minek frissítenék a 15-öst, ha jövőhéten valószínűleg kijön a 16-os? Megint előbb írunk, aztán (nem) olvasunk, ugye?

geeraa 2013.08.25. 12:42:57

Ez vsz azért van, mert beszálltak az értelmetlen verziószám versenybe amit a gugli produkált...ráadásul gugli cróm az opera is most már...
Mondjuk engem ez a frissítősdi nem érdekel, akkor frissítek bármit is ha már arra alkalmatlan amire használnám :)

MosoMasa 2013.08.25. 13:59:17

@Nekomajin: Nem tudom mire való ez az arrogancia!?
Kinek képzeled magad?
Nevetséges amit művelsz.

geeraa 2013.08.25. 15:04:07

Igen, ez a kiadási sebesség verseny a minőség rovására megy de nem érdekli a kutyuskát sem. Mert ha egy stabil verziót használsz az már kettővel elavultnak titulálható a legújabbhoz képest. Ahelyett hogy lassan de biztosan faja, tesztelt böngészőt adnának ki mint ami a normál lenne, gyorsan sok kis plusz funkciót és hibajavítást eszközölve pumpálják a verziószámot. Ezáltal a verziószám mint olyan elvesztette az értékét... Az opera_17_az_elso_fejlesztoi_kiadas írás alapján kb a 30-35-ös számra fogják elérni azt a szintet amit a jelenlegi 12es opera tud. Akkor talán visszanézek rá, addigis szárnyal a 12es. :)

Tebi 2013.08.25. 17:09:45

@MosoMasa: Eredetileg nem akartam beleszólni, mert semmi közöm nincs hozzá, de így kívülről szerintem te sokkal lekezelőbb (vagy akár azt is mondhatnám, hogy bunkóbb) módon viszed ezt az "vitát", nem mintha Nekomajin büszke lehetne magára, szörnyű amit leműveltek. Kérlek egyikőtök se magyarázza meg, hogy jogos, tudom, hogy mindketten annak érzitek, és azt se kell még egyszer leírni nekem hogy tényleg nincs közöm hozzá, én is tudom azért kezdtem ezzel, csak gondoltam leírom, hogy ha ritkán is szólok hozzá én szívesen feljártam eddig a blogra és olvasgattam a cikkeket meg a véleményeket, de az utóbbi időben a hozzászólások olvasásától már teljesen elment a kedvem. Ne haragudjatok, nem az volt a célom, és persze akinek nem inge ne vegye magára. Ja és nyugi tudom azt is, hogy nem kötelező elolvasni, meg azt is, hogy ilyen az élet néha már nem olyanok a dolgok, ahogy azt régen megszerette, de mondjuk nekem az Opera új irányvonalával könnyebb volt megbarátkoznom, mint azzal ami itt megy pár bejegyzés óta, nem hittem volna de milyen szép is volt, mikor penge aktuális sirámaival volt tele. Asszem én nem az Operával fogok inkább csak később újrapróbálkozni, hanem ezzel a bloggal.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.25. 17:34:45

@geeraa:
Komolyan érdekelne, hogy honnan jön ez a minőség rovására megy dolog, mert én pont az ellenkezőjét tapasztalom. Tudom, hogy egyedül nem vagyok reprezentatív minta, ezért kérdezem. Te azt tapasztaltad, hogy az utóbbi időben látványosan instabilabb lett akár a róka, akár a Chrome?

Én azt tapasztalom, hogy túldimenzionáljátok ezt a modellváltást. Továbbra is az számít, hogy egységnyi idő alatt mennyi fejlesztés kerül be a böngészőbe. De azzal is számolni kell, hogy nem csak az a fejlesztés, hogy robbantanak egy gyorshívó szintű találmányt, hanem az is, ha implementálnak mondjuk egy tucat új CSS3 elemet. Nyilván a kettő közül a gyorshívó a látványosabb.
Az, hogy egységnyi idő alatt mennyit változik a verziószám, teljesen lényegtelen, pusztán marketing szempont.

Végezzünk el egy gondolatkísérletet! Tegyük fel, hogy az Opera szeptember 1 és december 31 között implementál mondjuk 40 funkciót. A kísérlet szempontjából mindegy, hogy ezek pontosan mik, és az is, hogy újak, vagy a régiek. Tegyük fel azt is, hogy az Opera 16 megjelenik még augusztusban! Ha azt mondja az Opera, hogy kb. havonta kiad egy verziót, akkor december végén kijön az Opera 20. Ez tartalmazni fog 40 új funkciót az Opera 16-hoz képest. Innentől fogva az a kérdés, hogy melyik a jobb: ha december végéig várnod kell erre a 40 új funkcióra, mint régen, vagy ha kb. 10 darabos adagokban megkapod havonta?
Szerintem a válasz egyértelmű.

Akkor is rossz lenne a gyorsított kiadási ütemezés, ha a következő verziót nem 16-osnak hívnák, hanem 15.1-esnek? Mi változna meg?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.25. 17:39:09

@Tebi:
Ami engem illet, abban igazad van, a másikat nem kommentálom. Én részemről lezártam azt a vitát. Nagyon ritkán történik meg, hogy lehülyézek valakit nyilvánosan, mert nyomós ok kell hozzá. Nem szeretek bunkó lenni, de néha megesik.

MosoMasa 2013.08.25. 17:55:39

@Nekomajin: Neked bizony elég ok erre, ha valaki nem doktorál operából, vagy nem elég alázatosan ömleng róla.
Hogy milyen ritkán szólsz be ... hát talán kicsit szelektív az emlékezeted.

geeraa 2013.08.25. 18:49:52

@Nekomajin: Például onnan hogy a jelenlegi 16-17-es opera töredékét se tudja annak, amit a 12-es évek óta. Amik számomra a legfontosabbak: levelező(most futtassak 2 operát egyszerre? nevetséges), könyvjelzők gyűjteménye és rendszerezése, a rendezőbe beírtam pár betűt és már mutatta is mik vannak. A címsor végén a legördítő nyíl, ezt a chrome dobta ki sok évvel ezelőtt pedig nagyon hasznos, így egyrészt látod az előzmények egy részét, másrészt gépelés nélkül ki tudod választani melyik oldalra mégy vissza. Erre mondhatnád hogy ott a gyorshívó de az egy nagy otromba erőzabáló dög, és azt mindenkinek az orra alá dörgöli nagy képekkel hogy én hova járok. Én a listában csak kattintok kettőt és már teszem is a dolgom. Üres oldallal vagy guglival nyílik mindig az opera. Ha már itt járunk egy 1996-os funkciót se voltak képesek belefejleszteni: kezdőlap. Ami még jó dolog az az egérrel való vissza-oda lapozás kattintással(ez részben megvan ugyan...), jobbklikk és tekerőre a megnyitott fülek listája közt választani, jobbklikk menüben a reklám/nem kívánt tartalom tiltása. Ugyanitt lehet hazudni hogy most firefox vagyok most meg explorer, mert operát néhány oldal nem szereti és arra azt mondja hogy nem támogatja a böngészőm ezt a funkciót, váltás után meg mégis, na akkor ki hazudik? :D
A weboldalak automatikus nyújtása az illeszkedés gombbal is hasznos, mert a 800x600-hoz tervezett oldalak 1280-as felbontásban bizony elég kis betűket tartalmaznak és nagyítani kell őket, de nagyításnál a szélső rész kilóghat, ezt húzza helyre ez a funkció. F12 menüben lehet tiltani a felugró ablakokat és a scripteket ideiglenesen, ami néhány oldalhoz nagyon hasznos funkció....
Mi ez ha nem visszafelé fejlődés?
Adjanak ki egy új verziót igenis úgy, hogy jobb legyen mint az előző, teszteljék, tudja amit tudnia kell stb.. Engem úgy tanítottak programozni, hogy úgy adjak ki munkát a kezem közül, hogy az fajentos legyen, és ne az legyen a visszajelzések sora, hogy ez is hibás, az is, és sűrű elnézések közepedte javítom....aztán meg szépen megyek a felejtés homályába és a tudatlan senkik közé mert némá nem vagyok képes megírni egy programot csak 15 verzió után... Az meg csak egy túlhypeolt bullshit hogy a weboldalak gyorsabban fejlődnek és emiatt kell ennyit frissíteni. Minek vannak akkor a szabványok? Dísznek? Ha mindig mindenki valami újat talál ki akkor azt soha nem fogják tudni szabványosítani. Amúgy az opera 12 minden oldalt tudott kezelni ahol eddig jártam, ezeknek a speckó funkcióknak köszönhetően.
Én így gondolom.

Cobalt 2013.08.25. 20:54:35

@Nekomajin: Ezt a gyorsitott kiadast hivjak agilis/lean szoftver fejlesztesi metdologiaban CD-nek, azaz Continuous Deliveryneek. en.wikipedia.org/wiki/Continuous_delivery

Jelemzoen ido boxolt, nagyon kis iteraciokkal/featurokkel dolgozo metodologiarol van szo. Ahol a releast automatizalt quality gatekkel dontik el.

A metodologia legnagyobb hatulutoje, hogy a fejlesztes soran csak a kerdes featurok lefejlesztesehez minimalisan szukseges reszekkel es informaciokkal dolgoznak. Emiat a komponensek interakciojabol szarmzo bugok nem derulnek ki a fejlesztes soran. Tovabba az idoboxok miat az uj featurok jelentosen kisebb komplexitassal birnak, mint a hosszabb ideig lehetett volna fejleszteni. Mivel a CD nagyon gyors releaseket tesz lehetove, ezert teljes mertekben elfogadott ha bizonyos komponensek hibasan kerulnek kiszalitasra, mivel rovid idon belul ki lehet adni hozza egy gyors javitast.
Emiat folyamatosan Alfa/Beta allapotok kozott valtakozo komponensekbol osszerakott termeket kapsz kezhez, mint veg felhasznalo.

Akik ertenek, hozza mivel szoftverfejlesztok vagy hasonlo teruleten dolgozank azok teljes mertekben latjak, hogy ez valoban mit is jelent es ezt szova is teszik, hogy a kevesbe hozzaertoket valamelyest vissza tudjuk rangatni a foldre,

Akik, visszont nem, mint ahogy felthetoleg te is (eddigi megnyilvanulasaid alapjan), azt hiszik, hogy igy tobb featurt (vagy legalabbis ugyan annyit, mint a korabbi verzioban, ez menyisegre es leptekre is igaz) fognak kapni egysegnyi ido alatt, valtozatlan minoseg mellet.

Ezert is probaljuk elmgyarazni neked, hogy nem ugy van ahogy gondolod. Termeszetesen reszemrol tovabbra is hiheted azt, hogy igy tobbet es gyorsabban kapsz azonos minoseg mellet.
Visszont ez tenylegesen nem igy van a fejlesztesi metodologiabol kindulva.

"Akkor is rossz lenne a gyorsított kiadási ütemezés, ha a következő verziót nem 16-osnak hívnák, hanem 15.1-esnek?"

Igaz nem nekem irtad, de ...
Es esetben rendesen elkululnenenk egymastol a fo verziok es a feature branchek es lehetne rendesen minosegi munkat vegezni. Fejlesztoi es teszteloi szempontbol nezve.

"Mi változna meg?"

Sok minden, eloszor is a hozaertok nem ereznek magukat atverve. A kevesbe hozertok pedig nem lennek atverve, a gyorsabban tobbet, de minoseg romlas nelkul kenyszer kepzetel. A masik, hogy a verzio szamoknak jelentesuk van. A 16ot 15.1nek es a 17et 15.2nek hivni azt hivatott kifelyezni, hogy ezek csak inkrementalis javitasok es ne varj bennuk foradalmi modositasokat. Mig a fo verzio ugrasok eseten igen.

Mondok egy peldat, hamarosan a Chrome ossze fogja olvasztani a kereso savot es a google kereso mezot, azt ami a weboldalukon van. Ezt kozel 1 valoszinuseggel az Opera is meg fogjak kapni, emlekeim szerint volt rola mar cikuk, talana a biztonsagi blogukban.
Mivel a fo verzio szam, gyakorlatilag minor verzio ugrast jelez csak, igy a gyanutlan felhasznalo fogja vakarnia fejet mikor a kerdes verzio megerkezik.

Ha kovetnek rendesen az Apache.org altal kvazi standardkent elfogadott verzio nevezesi konvenciot akkor, egy ilyen valtoztatas lehetet volna major ugrassal jelolni.

Igy a szerencsetlen mezei felhaszanlo tudna, hogy itt most olyan valtoztatasok lesznel amik miat nehany dolog nem ugy lesz es ujra kell majd tanulnia par dolgot.

Megjegyeznem, hogy a "regi" release megoldas es szamozas is lehetove tette, hogy az uj kisebb featoroket megkapd szinte azzonal, hogy kesszen vannak. Legalabb a 9.5 ota vannak minor verzio emelt releasek. Az uj es a regi kozott tartalmilag sok kulonbseg nincsen, leszamitva, hogy az legalabb osszintebb volt.

Ismetlem ha te attol leszel boldogabb, hogy gyorsabban kapsz "ertelmetlen" fejlesztseket, az igazi nagyobb lelegzet veteluekhez kepest. Legy vele boldog en nem foglak tovabb gyozkodni rola, de ha egyszer megis rajosz, hogy atvertek, akkor emlekez rank, hogy mi megmondtuk.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.25. 21:20:22

@geeraa:
Sok igazságot írtál, de egyiknek sincs köze a kiadási ütemezéshez. Ha tanultál programozni, akkor te is jól tudod, hogy ez nem úgy megy, hogy copy-paste bemásolják a Presto kódját, és működik minden, mint régen.
Ennyi idő alatt ennyi munkát tudtak elvégezni. Megtehették volna, hogy még később adják ki a 15-öst, szerintem is várni kellett volna még vele, viszont ez a lépés is indokolható. Semmiféle kényszer nincs, hogy frissítsél. A 12-tes verziót még hónapokig simán lehet használni, de lehet, hogy még tovább is. Ezzel párhuzamosan igen is vannak olyan Opera felhasználók, akik a 15-ös funkcionalitásával is beérik. Az egy tévhit, hogy minden Opera felhasználó kocka. Aztán meg az se mindegy, hogy kinek mik a létfontosságú funkciók. Nekem nagyon hiányzik a személyre szabható GUI, részben ezért is nem váltottam még. De biztosan van olyan user is, akinek csak saját keresők, vagy gyorshívó kell. Ő már most is elégedetten használhatja az új Operát. Na most ha valakinek már ez is jó, a többiek meg nincsenek rákényszerítve a frissítésre, akkor ez egy indokolt döntés.

"Ugyanitt lehet hazudni hogy most firefox vagyok most meg explorer, mert operát néhány oldal nem szereti és arra azt mondja hogy nem támogatja a böngészőm ezt a funkciót, váltás után meg mégis, na akkor ki hazudik?"
A maszkolás szerintem is elférne, viszont pont ezért nem Opera, hanem OPR szerepel a user agentben. Így meg lehet különböztetni a Chrome-tól, de a régi, direkt az Operát célzó scriptek így nem fognak találni semmit.

"Az meg csak egy túlhypeolt bullshit hogy a weboldalak gyorsabban fejlődnek és emiatt kell ennyit frissíteni. Minek vannak akkor a szabványok? Dísznek? Ha mindig mindenki valami újat talál ki akkor azt soha nem fogják tudni szabványosítani."
Ezzel viszont nagyon nem értek egyet. Számold össze, hogy az utóbbi 3-4-5 évben hány új csomagot kellett implementálni! Sorra jönnek a CSS modulok meg a JS API-k, amiket folyamatosan implementálni kell.

"Amúgy az opera 12 minden oldalt tudott kezelni ahol eddig jártam, ezeknek a speckó funkcióknak köszönhetően."
Persze, hogy tudott. Maszkolással meg browser.js-sel. Nézd meg, hogy hány sorból áll a 12-tes browser.js meg a 15-ös! Iszonyat erőforrások mentek el arra, hogy mások szarát eltakarítsák.

De a kommentem elejére visszakanyarodva, ennek semmi köze ahhoz, hogy milyen kiadási modellt követnek. Ha a régi stratégiát követnék, a 15-ös verzió akkor se tudna többet, viszont a következőre nem a jövőhétig kéne várni, hanem ki tudja, hogy meddig.
(Csak zárójelben, a 16-os verzióhoz azt is meg kell jegyezni, hogy a nyári szabadságolások idején készült. Ezt többször is említették a fejlesztők is. Ezért kerül bele ennyire kevés újdonság.)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.25. 21:47:50

@Cobalt:
"Termeszetesen reszemrol tovabbra is hiheted azt, hogy igy tobbet es gyorsabban kapsz azonos minoseg mellet."
Én nem emlékszek rá, hogy olyat írtam volna, hogy időegység alatt többet és gyorsabban, de ha igen, akkor most itt tisztázom, hogy nem hiszem ezt. Azt viszont hiszem, hogy én, mint felhasználó jobban járok azzal, ha egy kész feature-t pár héten belül megkapok, mintha hónapokat kell rá várnom. Az nyilvánvaló, hogy ennek a stratégiának is vannak hátrányai, mint ahogy a korábbinak is voltak.

Azt nem értem, hogy miért ne lehetne így komplex feature-öket fejleszteni. Semmi akadálya annak, hogy egy komplex feature kezdetlegesebb formában megjelenjen egy X Dev verzióban, de a stabilba ne kerüljön rögtön, csak majd X+1 vagy X+2 verzióban. Ahogy azt is meg lehet csinálni, hogy nem adják ki a Devben csak akkor, amikor már minden része készen van. Azt két vagy három helyen is leírták, hogy a Dev csatornából akár ki is kerülhetnek funkciók, ha úgy ítélik meg, hogy még nincs eléggé készen.

A verziószámos dologgal sem értek egyet. Azzal az egyel igen, hogy a jelenlegi számozás marhaság. De ez szerintem egy annyira kicsi részletkérdés, hogy foglalkozni sem érdemes vele. 10 felhasználóból 8 azt se tudja, hogy mi az a verziószám, főleg az autoupdate-ek korában. Csupán a maradék kettőt zavarja az új számozás, akik jellemzően kockák, ezért nem fognak ijedtükbn kiugrani az ablakon, ha például eltűnik a keresőmező a Google-ben.

"Ismetlem ha te attol leszel boldogabb, hogy gyorsabban kapsz "ertelmetlen" fejlesztseket, az igazi nagyobb lelegzet veteluekhez kepest."
Én eddig nem tapasztaltam egyik böngészőnél sem, hogy értelmetlen fejlesztéseket kapnék. Értem az idézőjelet, de vegyük példának a fülkezelést. Ez egy viszonylag tág kategória, mert a rögzítés ugyanúgy beletartozik, mint mondjuk az oldalra rendezhetőség. Na most ha nekem ezek közül pont csak a rögzítésre van szükségem, mert eszembe se jut oldalra rendezni, az előnézeti képeket meg reflexből kikapcsolom, akkor miért ne örülnék annak, hogy ezt megkapom a következő verzióban, és nem kell rá addig várnom, amíg minden funkció el nem készül a "fülkezelés" kategóriában? Ha nekem egész véletlenül pont az oldalra rendezés kéne, akkor még várhatnék, de ezen nem változtat az, hogy a rögzítést időközben kiadják.
Az, hogy később előjöhetnek funkciókon átívelő bugok, egy probléma. De ezt oldják meg a fejlesztők, cserébe azért, hogy más területen meg előnyhöz jutottak.

"Emiat folyamatosan Alfa/Beta allapotok kozott valtakozo komponensekbol osszerakott termeket kapsz kezhez, mint veg felhasznalo."
Én nem nagyon hallottam még, hogy a Chrome vagy a Firefox érezhetően instabilabb lett volna, mint a régi Opera, pedig már egy jó ideje a gyorsított ütemezést követik. Persze, becsúszhat egy-egy baki, de pont az Opera bizonyította be, hogy ez a "tradícionális" kiadás mellett is megtörténhet.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.26. 05:06:22

@Nekomajin: A gondolatkísérlet eredménye: A rapid release miatti többszöri kiadás miatt vagy bugosabbak lesznek a közbenső verziók, vagy a december 31 január 31-re csúszik.

Végleges verziókat intenzívebben, komolyabban és szélesebb körben kell kitesztelni, mint alfa és béta verziókat. Bőven elég az egy szeptember-december cikluson belül 1 alkalommal is, nem kell 4 alkalommal.

Nyilvánvaló, hogy a rapid release az illúzió miatt született meg. Nem tudnak már újat mutatni, mivel az innovációk kora lejárt és semmi újdonság nincs a küszöbön, a közeljövőben kvantumszámítógépek sem várhatók még, így kénytelenek mindenféle faszsággal fenntartani a ciklikus folytonosságot.

Amúgy meg az átlaguser magasról leszarja, hogy mikor kap meg egy funkciót, ellenben ha egyszer is elcrashel vagy szarul jelenít meg a böngésző egy oldalt, akkor katasztrófa meg világvége van.

Az egyetlen pozitívum a rapid release-ben (amihez kell az automatikus silent update is), hogy rákényszeríti az átlagusereket a folyamatos verziókövetésre, míg régebben jobban letáboroztak egy adott verzió mellett, legyen az OS (XP) vagy bármilyen szoftver. Most már ritkább az ilyesmi és kizárólag a fanatikus állatok kiváltsága (pl. aki Chrome 22-t használ mert nem tetszett neki a szélesebb padding a context menüben).

De a birkacsorda terelését én nem mondanám pozitívumnak, inkább egyfajta szükséges rossznak. Olyan világ kéne, ahol mindenki tudja, hogy miért kell új verzióra váltani és ha valami nem tetszik nekik, akkor nem a passzív ellenállás lenne a megoldás, hanem az aktív közreműködés, amellyel hatást gyakorolnak a gyártókra.

Egyébként ha 15.1 lenne akkor csak annyi változna meg, hogy nem lenne hype minden verziónál, mert régen sem számoltak be alverziókról a főbb hírportálok.

A verziószám egyébként tyúkszemem, mert szabványosítani kellett volna, nem még jobban elcseszni.

Mondjuk akkor az Operáé is ment volna a levesbe, mert az is elég rendhagyó volt a maga sajátosságaival, hogy nem volt x.3x, x.4x, x.7x, x.8x és x.9x-es verzió.

Az OPR kétélű kard: i.imgur.com/D8cuuKA.png

Szabadságolások meg minden évben voltak, mégis voltak már x éve nyári gyakornokok (most sincs másképp), így a munka sebessége majdnem ugyanaz.

@geeraa: Azért nem visszafejlődés, mert ez egy teljesen új alap. Egy sor nincs benne a régi Opera kódjából. Szóval maximum arról lehet beszélni, hogy van-e elég erő és elhivatottság a közösségben, hogy kikényszerítse, hogy újraépítsék a régi Opera funkcionalitását Chromium alapokon.

Ha ez megtörténik, akkor az Opera verhetetlen lesz. Kérdés, hogy megtörténik-e Egyelőre még Linuxos verzió sincs és még a Maxthon, Lunascape és társai szintjéhez is gyúrniuk kell. Ha eljutnak odáig vajon megáll az innováció, vagy fejlődik tovább, amíg újra el nem éri a 12-es tudását?

Ezek a jövő kérdései.

@Cobalt: "hamarosan a Chrome ossze fogja olvasztani a kereso savot es a google kereso mezot, azt ami a weboldalukon van. Ezt kozel 1 valoszinuseggel az Opera is meg fogjak kapni"

Még a 29-es Canary-ba került bele ez a feature, azóta már a végleges lett 29 és nincs benne. Nagyon remélem, hogy a fícsörtemetőbe került (a kitalálója meg az igaziba >:D), mert ezt már nem tudná befogadni a gyomrom.

Egyáltalán milyen elmebeteg, kretén, állat, gyökér, vadbaromnak fordul meg ilyesmi a fejébe?

Cobalt 2013.08.26. 08:24:29

@penge™:
"Még a 29-es Canary-ba került bele ez a feature, azóta már a végleges lett 29 és nincs benne. "
Ez biztato.

"Egyáltalán milyen elmebeteg, kretén, állat, gyökér, vadbaromnak fordul meg ilyesmi a fejébe?"

Annak amelyik a gmailt alakitgatja at a "letisztultsag" jegyeben. Mar odaig jutottunk, hogy olyan szinten primitiv, hogy az mar a szuleimnek is feltunt.

@Nekomajin:
"Azt viszont hiszem, hogy én, mint felhasználó jobban járok azzal, ha egy kész feature-t pár héten belül megkapok, mintha hónapokat kell rá várnom."
Ha szeretsz fizetetlen alfa/beta tesztelo lenni es nem banod, hogy a stabilitas es egyebb parameterek minosege hullamzik akkor a jelenlegi megoldas teljesen "jo".

A masodik bekezdeshez.

Nos ez a SCRUM/KANBAN es tarsai fejlesztesi metodologiak igerete. Pontosan ez az amivel evangelizaljak a vegfelhaszanlot es a felso es kozep vezetest es a szerencsetlen programozot es tesztelott.
A gyakorlatban sajnalatos modon ez az inkrementalitas az ami ala vag az egesznek. Ez a megoladas sokkal serulekenyebb az architectura rohadas es Technical Debt generalodas szempontjabol.
Sot ami meg rosszabb, hogy az inkremntalitas mait, felig befelyezett megoldasokat kaphatsz. Amiket majd csak honapok/evek mulva feljesztenek tovabb, ha tovabb fejlesztenek egyaltalan.
Vegul az inkrementalitas miat a vegeredmenyben a tobbszoros ido es energia kerul raforditasra ahhoz kepest, mintha elsore rendesen megcsinaltak volna.
A nagyobb lepteku refaktorallasok is kilove, igy az inkrementalis design altal okozott problemak javitasa rendkivul maceras, illetve akar javithatatlan is lehet.

Megfelelo SDLC es nagy menyisegu verzio koveto rendszerbeli branchel, persze megoldhato. Visszont az evekig eltarhat mire rendesen kidolgozasra kerul.

Mielot barki felre ertene, nem vagyok a fenti metodologia ellensege, elvegre az utobbi 4 eveben ezzel a metodologiaval fejlesztek. Visszont amig minden szereplo nincs tisztaban a metodologia kovetkezmenyeivel/mellekhatasaival addig irrealis elvarasok keletkeznek vele szemben vegfelhaszanloi szinten.

"10 felhasználóból 8 azt se tudja, hogy mi az a verziószám, főleg az autoupdate-ek korában."
Otthoni kornyezetben ez meg talan helytalo is lehet, visszont nagyvalalati kornyzetben az IT Governance-rt felelos emberkek nagyon durvan kopaszodnak ettol. A betanitott irodai alkalmazotrol nem is beszelve, aki emait esetleg nem tudja hasznali az inhouse/3rdParty altal fejlesztet rendszert, mert kapott egy sillent updatet, amiben esetleg elbarmoltak valamit.

"Én eddig nem tapasztaltam egyik böngészőnél sem, hogy értelmetlen fejlesztéseket kapnék."
Pont az elozben irtam egy peldat ra, szerencsere a Google meggondolta magat.

"Ha nekem egész véletlenül pont az oldalra rendezés kéne, akkor még várhatnék, de ezen nem változtat az, hogy a rögzítést időközben kiadják."

Ez egy olyan kivansag, amit a jelenlegi modelben teljesitenek, termeszetesen a kovetkezmenyekket a vegfelhaszanlonak kell viselnie.

"Az, hogy később előjöhetnek funkciókon átívelő bugok, egy probléma. De ezt oldják meg a fejlesztők, cserébe azért, hogy más területen meg előnyhöz jutottak."
Hidd el ez megoldasra kerul :).
bug -> feature konverzioval.
Illetve a regi featurok beken hagyasaval (nem tovabb fejlesztesevel).

"Én nem nagyon hallottam még, hogy a Chrome vagy a Firefox érezhetően instabilabb lett volna, mint a régi Opera, pedig már egy jó ideje a gyorsított ütemezést követik."

Nos, a 2 bongeszoben levo feature keszlet alapjan a Chrome kb a faek komplexitasan van a 12es Operahoz kepest, ilyen korulmenyek kozott nem tul nehez, stabilnak lenni (meg nem hallod a kollegaim siralmait). Ez az egyik ok amiert nem pakoltak vissza az RSS/eMail klienst es meg egy rakat egyebet az uj verzioba.
A masik ok, hogy tenylegesen az alap reszekben bug javitason kivul nem kelletkezik ujabb fejelsztes es innovacio. Igy nem nehez jonak lenni.

Az Opera legnagyobb gondja, az volt, hogy elavulta valt az alap architektura. Ezt megprobaltak az utobbi idoben elensulyozni rendkivul fejlett megoldasokkal, amik sajnalatos modon magukkal hordoztak instabilitast.

Nagyon kellet volna egy UI es Backend szeparacio egy egyseges API retteggel. Illetve rendes hardveres szallak a felhaszanloiak helyett. Ha ezeket idoben lemasoljak az Fx-rol es a Chromerol akkor ma is Presto alapokon lehetnenk, de jelentosebb jobb stabilitassal es minoseggel.

Azt visszont el kell ismerni, hogy egy hardveres szalon megirni egy ido es feladat osztasos rendszert, ami a feature mennyiseget figyelembe veve, baromi jol mukodott az nem volt semmi. Bar a nyakamat ra, hogy szara kellett hekkelni az egesz belso reszt hozza. Illetve ezt a megoldast a megszakithatatlan IO muveletek szoktak elgancsolni.

TL;DR;
Ha nem koveted a konkurencia innovaciot akkor veged, ahogy ez meg is tortent.
(A CD/Rapid Releast visszont pont nem kellet volna lemasolni.)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.26. 10:09:58

@Cobalt: "Annak amelyik a gmailt alakitgatja at a "letisztultsag" jegyeben. Mar odaig jutottunk, hogy olyan szinten primitiv, hogy az mar a szuleimnek is feltunt."

Jááááj! Több, mint egy hónapja nem is néztem a Gmail felé, mivel csak a szűrőket meg az átirányításokat basztatom időnként, de ez enyhén lesokkolt. i.imgur.com/ZgMxIDs.png

De legalább tudjuk, hogy az alapötlet itt is az Operáéktól származott: i.imgur.com/I7BEW8z.png

"A nagyobb lepteku refaktorallasok is kilove, igy az inkrementalis design altal okozott problemak javitasa rendkivul maceras, illetve akar javithatatlan is lehet."

Az nem lehet, hogy ennek egyik "áldásos" mellékhatása a 30+ megás telepítőméret? Legalábbis csak tippelem, hogy strukturálisan széjjel van berhelve az egész kód, hogy ne fossa össze magát egy komolyabb változásnál és legyen valami halvány fingjuk az frissen becsatlakozott érkező fejlesztőknek is, hogy mi mit csinál?

"Illetve ezt a megoldast a megszakithatatlan IO muveletek szoktak elgancsolni."

Ezt is sikerült megoldaniuk, lásd: Chrome fejlesztő véleményét az Operáról.

Tényleg az lehetett, hogy nagyon komplex módon írták meg a kódot (valószínűleg ezért is maradt ennyi feature ellenére 10 mega körül), aminek hátránya volt, hogy csak a régi fejlesztők látták át és azoknak se volt egyszerű bizonyos változásokat eszközölni benne.

De ettől még nem lesz feltétlenül rosszabb még ha tarthatatlan is volt. Ahogy a kézzel összerakható tranzisztor is abból a szempontból jobb volt, hogy kézzel össze lehetett rakni, de azért nem cserélnénk le az egyre kevesebb nanométeres csíkszélességet emiatt a "kényelem" miatt. Mert jóval több hátránnyal járna.

Ahogy a Chromium megoldása is jóval több hátránnyal jár, mert brutális a memóriaigénye a nagyságrendekkel jobban optimalizált Operától. De ugyanakkor valószínűleg jóval többek által átlátható a kód.

geeraa 2013.08.26. 17:28:25

De az optimalizáltság nem pont hogy azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb erőforrást igényli? Mert a chrome ahány fül annyi folyamattal ezt nem tudja teljesíteni. Nekem pl mindig legalább 10 fül nyitva van, de néha 15, de volt példa 35-40-re is. Na ez amivel csak az opera birkózik meg, a chrome és klónjai meg szétszednék a gépet atomjaira :D

ZeGa 2013.08.27. 10:36:21

Na most én azt hittem, hogy csak hiba vagy valami tévedés, hogy kidobták a pont-al (.) való keresést, de egy nagy büdös lókukit, a véglegesben sincs benne pedig én azt használtam. Tudom, hogy ott a ctrl+F és az F3, de én már úgy hozzászoktam.

geeraa 2013.08.27. 12:24:50

@ZeGa: pedig az nagyon zavaró volt, semmivel se tart többe ctrlf-et nyomni mint pontot. Engem csak az zavart inkább, hogy nem lehetett a találatokat nézve az oldalra kattintani és nyilakkal lapozni, mert eltüntette a keresést úgy ahogy van. Emiatt én a jobb felső részbe be is tettem egy fix keresőt, ami mindig ott van. Ami még további hülyeség, hogy az oldalt elsötétíti amíg a keresésben vagy....

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.27. 12:58:16

@ZeGa: Biztos, hogy kidobták? Nem lehet, hogy csak be kéne kapcsolnod a beállításokban az Advanced keyboard shortcuts-t (ami egyúttal az egygombosakat is aktiválja)?

ZeGa 2013.08.27. 23:45:52

@geeraa: Nálam most nem sötét ül el, de emlékszem, hogy régen úgy volt csak arra nem milyen régen. Nekem tetszett, hogy sötét volt, mert könnyebb volt észrevenni a keresett kifejezést, szót, de hogy most miért nem sötétül el azt nem tudom, lehet hogy 12-ben volt így utoljára és az újkori operákban már nem sötétül be? :)

@penge™: És igazad van, de én úgy emlékeszem, hogy nekem 15-ben nem volt bekapcsolva és működött ergo ezt a ponttal való keresést áttették haladóba, amit nem értek, hogy miért?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.27. 23:58:10

@ZeGa: Gondolom bug volt. De végül is volt értelme. Velem is előfordult már, hogy véletlenül megnyomtam amikor kijött a fókusz a szövegdobozból és elkezdett a keresődobozba írni. Most egy átlaguser ilyesmitől kiakad és kérdezi hogyan tudja letiltani. És mit mondasz neki? Hogy szerkesszen JSON-t? :D

Nekem ezekkel sosem volt bajom. Belátom, hogy mi vagyunk a kisebbség és a többség igényeit kell default módban szem előtt tartani. A bajom mindig azzal volt, amikor opcionális lehetőséget sem adtak vagy elkezdtek butítani. Amikor kikapcsolták az állapotsávot, nem érdekelt, mert vissza tudtam kapcsolni. Bár hülyeségnek tartottam, de beláttam, hogy az átlaguser úgysem foglalkozik vele így meg nyer +30 pixelt netbookon. Utána a státuszikonok (Link, Unite, Turbo, Zoom) miatt visszakerült. Most meg megint nincs, de a baj, hogy sem státuszikonok nincsenek, sem popup progress bar.

Szóval ez legyen a legnagyobb baj, hogy átkerült advancedbe, ami végül is logikus is, mivel egy gombos billentyűparancs és még csak nem is olyan, amibe véletlenül senki nem ütközik, mint pl. az F12.

ZeGa 2013.08.28. 00:00:24

@penge™: Teljes egyet értek veled csak meglepődtem, mert nyomogattam és nem volt semmi. :)

Cobalt 2013.08.29. 18:19:59

@penge™:
"Jááááj! Több, mint egy hónapja nem is néztem a Gmail felé, mivel csak a szűrőket meg az átirányításokat basztatom időnként, de ez enyhén lesokkolt."

En is csak IMAPot tamogato levelezo szolgaltatasokat vagyok hajlando hasznalni pontosan ezert.

"Az nem lehet, hogy ennek egyik "áldásos" mellékhatása a 30+ megás telepítőméret? "

Alapvetoen ez az uj fejlesztesi modell nagyon durva komponens/feature szintu szetvalasztast igenyel, kod strukturalas szempontjabol. Ez drasztikusan javitja a kulonbozo komponensek minoseget/karbantarthatosagat. Cserebe visszont noveli a kod meretet es rontja a teljesitmenyet.

Ezt lehet elensulyozni, tobb fizikai szal es ez altall tobb processzor mag hasznalataval. A WebKites megoldas meg tovabb ment, a kulon proceszekel. Ez a megoldas mar interprocesz kommunikaciot igenyel, ami meg tovabb rontja a teljesitmenyt es bizonyos szempontbol komplikalja a kodot. Cserebe atom biztos stabilitast kellene, hogy biztositson, illetve jol viselje bizonyos komponenseinek az esetleges osszeomlasat.
Ez termeszetesen a rendszer veges eroforasait is jelentosen terheli (extra folyamatok es szalak nyomon kovetese es persze a folyamatkozi kommunikacio).

Az eddig 1 egyseges alkalmazas helyett. Most mar gyakorlatilag van egy UI kontener, egy web oldal kontener (es ennek tobb szalu valtozata), egy plugin kontener es egy botvemeny kontener. Nem lepne meg ha lenne meg egy kulon JS kontener is. Itt a kontener alatt a kulonbozo processzeket kell erteni (meg ha a feladat kezeloben ugyan ugy is hivjak oket).

Ezert allt elo az a vicces helyzet, hogy a Blink kitorolt 5+ milio kodsort, de 2-3 szorosara not a leforditott alkalmazas merete. Itt meg lehet azon agyalni, hogy tenylegesen mennyire sok a redundans kod benne vagy sem, ujra felhasznalt komponens szempontjabol.

Termesztesen meg ehhez jon hozza Sandboxos megoldas is.

Valojaban az eddigi 1 program helyett, most mar van 5+ program egybe csomagolva.

"Ezt is sikerült megoldaniuk, lásd: Chrome fejlesztő véleményét az Operáról."
Sajnos nem egeszen, de az teny, hogy a korulmenyekhez kepest egesz jol szimulaltak.
A 12es vonal 32 bites valtozataiban visszavontak a OOPP-ot, stabilitasi gondok miat. Illetve ha nagyobb lemez aktivitas van akkor a 12es mikro fagyasokat produkal. 64 bites vonalon a OOPP-ban futtatott tartalmak hajlamosak megakadni es sok eseteben ebbol csak a lap ujratoltes tudja felebreszteni.

Rendszerint mindig vagy a karbantarthatosag vagy a teljesitmeny oltaran kell aldozni. Kozeputak vannak, de szvsz mind2 Opera vonal atesett ilyen szempontbol a lo tulso oldara.

Programozokent azt sajnalom nagyon, hogy a 12es vonal technologiajat nem probaltak/tudtak/engedtek meg feljavitani a WebKit altal illetett innovaciokkal.
Viszont azt is meg kell erteni, hogy uzleti szempontbol a jelelegi megoldasuk "jobb", mint az architekturalis refraktor
Ettol fuggetlenul, mint vegfelhasznalo, az alapveto feature gyilkolaskert a jo k. edes anyukajukat.

Ha nem tevedek akkor a Chrome es most mar az Opera, sot a legtobb nagy vallat is, a "Worse is better" filozofiat kepviseli/koveti. en.wikipedia.org/wiki/Worse_is_better

Azaz minimalis uj fejlesztes/innovacio (nem a Chromeium-ban alapbol benne levok nem szamitanak ujnak ilyen szempontbol, pl bookmark vagy geo lokacio, stb.) es sok hiba javitas es egy rakat bele torodott felhasznalo.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.29. 18:52:46

@Cobalt: A lap újratöltése Chrome-ban is szükséges, ha összefossa magát a Flash. Csak ott a PPAPI miatt ez ritkábban történik meg. Akadni meg leginkább akkor akad, ha kifut valami miatt a CPU időből. De ezen a multiprocessz sem segít, mert ha nem marad több kiosztható mag, vagy ugyanazon a magon van két folyamat, akkor elkerülhetetlen az akadás.

Megérteni meg lehet, de számomra akkor is hányinger és elfogadhatatlan ez az egész. Ez van, amikor senkiházi, hozzá nem értő üzletemberek meg politikusok irányítják a világot. Pedig minden, nem csak az IT ipar, hanem minden sokkal szebb meg jobb meg élhetőbb lenne, ha mindent az adott szakterület legmegfelelőbb szakemberei uralnának.

Az internet is azért volt sokkal jobb régen, ahogy a szoftverek is, mert nem a menedzserek hozták a döntéseket, hanem a programozók fejlesztettek a legjobb tudásuk szerint.

Cobalt 2013.08.29. 23:23:26

@penge™:
"De ezen a multiprocessz sem segít, mert ha nem marad több kiosztható mag, vagy ugyanazon a magon van két folyamat, akkor elkerülhetetlen az akadás."

Na igen sajnos nem csoda szer. Sot az eroforras igenye is sokkal nagyobb, foleg regebbi gepeken.

"Megérteni meg lehet, de számomra akkor is hányinger és elfogadhatatlan ez az egész"

Ez van, mindig a "hulyeknel" van a penz.

"ha mindent az adott szakterület legmegfelelőbb szakemberei uralnának."

Na ez a legnagyobb gond, hogy a tenyleg hozzaertoket megtalalni nem egyszeru. Tul sok a kokler minden szakmaban.
Ezert talatuk ki a managementet, csak azt felejtettuk el, hogy oket is rendesen kellene kivalasztani. :)

miakő 2013.09.03. 13:49:59

Sziasztok.
Én mint egybites felhasználó eléggé
rémülten nézem mit tesznek az Operával.

Nem tudom megítélni , hogy "szakmailag"
mennyivel jobb az új kiadás.
Én csak azt látom, hogy nincs bookmark,
nincs jelszókezelő , nincs email, stb.

Ennek már nem sok köze van az Operához
amit szeretek használni.

Nézegettem az régebbi Operákhoz
hasonlóan jól kezelhető , kisméretű
egyéb browsereket, de alig van ilyen.

Tényleg ez lenne a jövő?

Ha letöltöttem egy oldalt - megnéztem -
és úgy döntök, hogy érdekes és lementem.
Olyan nehéz megoldani, hogy a cache-ből
kivegye és a már egyébként letöltött
dolgokat mentse?

"Komolynak tünő" browserek miért kezdik
el újra letöteni a mentéshez a már a
gépen lévő dolgokat?

Én nem értek hozzá, de pont ilyen
apróságok miatt szerettem az Operát.

Nem tudom, hogy az új verzió tudja-e?
Igazából már nem is érdekel mert ha
vért kell ízzadni, hogy a bookmark átkerüljön, jelszavakat kézzel újra-újra be kell pötyögni.
Az eddigi leveleimmel csinálhatok amit akarok.

Lehet, hogy a gekko -wekit tudomisén
motorja baromi jó és a profik elájulnak
tölle, az átlagfelhasználló csak a
bosszúságok érzékeli.

Kár érted OPERA!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.09.03. 14:42:44

@miakő: "Nem tudom megítélni , hogy "szakmailag"
mennyivel jobb az új kiadás."

Semmivel. Sőt! Szakmailag valószínűleg rosszabb, csak olcsóbb az előállítása, mivel a Google csöcsein lógnak egyfajta parazitaként. Amíg van Google és van Chrome, addig egy nagy multi végzi a motor fejlesztését, nekik csak a köré épült szolgáltatásokat kell karban tartani. De ezáltal beleszólásuk is kevesebb van.

Ha 0-ról kell autót építened, nagyobb munka, mintha készen kapod és neked már csak színre kell fújnod, belepakolnod az üléseket, kárpitot, tükröket, extrákat. De utóbbi esetben kisebb a mozgástered a sebességet, gyorsulást, fogyasztást, stb.-t tekintve. Tuningolhatsz rajta, de olyan sosem lesz, mintha te terveznéd az alapoktól.

""Komolynak tünő" browserek miért kezdik
el újra letöteni a mentéshez a már a
gépen lévő dolgokat?"

Nyilván az ősközösségekben voltak olyan egyedek, akik a bal nagylábujjukkal vakarták meg a jobb fülük tövét. Ezek az egyedek akkor kipusztultak és győzött a józan ész. Most viszont úgy tűnik, hogy az IT iparban a tömeguralom győzött. A tömeg olyan böngészőt használ, ahol letölti újra mentéshez a dolgokat. A tömeg azt sem tudja, hogy mi az a cache. A tömeg egyre inkább visszafejlődik, pár évezreden belül nem növények lesznek, hanem baktériumok, ha így folytatják.

"Lehet, hogy a gekko -wekit tudomisén
motorja baromi jó"

A Gecko sajnos még kevésbé jó, mint a WebKit/Blink. A baj itt a trendekkel és az irányvonallal van inkább. Nagy és hosszadalmas munka lenne újraépíteni Chromium alapokon a régi Opera funkcionalitását, erőforrásigényben is legalább triplája vagy még több lenne, de ez még csak ötletként sem merült fel soha. A trend az, hogy azok a funkciók visszakerülnek, amiért nagyon nyafog a közösség, de eközben szépen építenek le mindent, lásd: itcafe.hu/tema/opera_bongeszo_2/hsz_20411-20411.html

Ha nem kapcsol az ember időben, akkor miközben az egyik kezükkel adnak, a másikkal elvesznek valamit.

A legszomorúbb, hogy előbb-utóbb kénytelen lesz az ember Blinket használni, mert renderelőmotor tekintetében az a legjobb a túlélők közül, miután a Presto kihullott.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.03. 15:42:13

@penge™:
"A tömeg olyan böngészőt használ, ahol letölti újra mentéshez a dolgokat. A tömeg azt sem tudja, hogy mi az a cache."
Ez pont azért visszás, mert a HTML5 végre egész jó cache-kezelő eszközt ad a fejlesztő kezébe az application cache-sel.
süti beállítások módosítása