Magyar Opera

opera:flags

Az Opera Next 16-os verzióban megjelent egy újabb belső oldal, a Chrome-ból ismerős flags. Az oldal szinte egy az egyben a Chrome-ban található oldal másolata. Akik azt ismerik, azoknak nem sok újdonsággal fog szolgálni ez a cikk. Akik viszont nem látták még, azok bátran olvassanak tovább!

A flag (zászló) szót a számítástechnikában a kétállapotú kapcsolókra használják. Jelezni tudjuk velük egy adott tulajdonság meglétét vagy nem létét, vagy a mi esetünkben egy adott funkció engedélyezését vagy tiltását. Néha találkozhatunk többállapotú kapcsolókkal is az oldalon, de ezek ésszerű okból nem kaptak külön nevet.

Az Operában a "Kísérletek" nevű oldal az opera:flags címen érhető el. Az oldalon rögtön egy radioaktivitást jelző ikon és az alábbi szöveg fogad bennünket:

Óvatosan, ezek a kísérletek haraphatnak!

Figyelem! Az alábbi kísérleti funkciók bármikor változhatnak, elromolhatnak, vagy eltűnhetnek. Egyáltalán semmilyen garanciát nem vállalunk arra nézve, ha bekapcsolod valamelyik kísérletet, és a böngésző felrobban. A viccet félretéve, lehet, hogy a böngésző törli az összes adatodat, vagy veszélyzeteti a biztonságodat. Az itt bekapcsolt funkciók a böngésző minden felhasználója számára be lesznek kapcsolva. Arra kérünk, hogy gondold át, mit csinálsz!

Az Opera Next 16-ban jelenleg 56 kísérlet funkció érhető el. Ezek közül nagyon sok a hardveres gyorsításhoz kapcsolódik, de megtaláljuk köztük a 12.x-es profilok importálásának, a finom görgetésnek vagy a kezdőlap szinkronizálás oldalának kapcsolóit is. Alapvetően minden funkció három állapotba állítható: engedélyezve, tiltva, vagy alapértelmezettre állítva. Az utóbbi esetben a fejlesztők által megadott állapot az érvényes. Ahogy korábban írtam, néhány kapcsolónál lehetnek még ezeken túl más értékek is.

Sajnos a lista nem jelzi azt, hogy melyik kapcsolóhoz nyúltunk hozzá, de ha valamit nagyon elrontottunk, és már nem emlékszünk rá, hogy mit állítottunk át, akkor a fenti figyelmeztető szöveg alatt található gombbal resetelhetünk, vagyis visszaállíthatunk mindent az alapértelmezett értékekre. Ettő függetlenül vegyük komolyan a figyelmeztetést! Élesben csak olyan funkciót állítsunk át, amiről tudjuk, hogy mit csinál! Főleg, hogy jelenleg még nem érhető el magyar fordítás ehhez az oldalhoz. Tesztelgetni persze lehet, de azt lehetőleg egy különálló telepítéssel csináljuk!

Az opera:flags tehát nem egyezik meg a korábbi opera:config oldallal. Elsősorban nem a program beállításainak módosítására szolgál, hanem a motor kísérleti fázisban lévő funkcióinak az engedélyezésére vagy tiltására. Lehetséges, hogy a jövőben ez tovább fejlődik a korábbi config oldal irányába, az is lehet, hogy kapunk egy külön config oldalt is, jelenleg viszont arra jó, hogy lássuk, milyen újítások várhatók a Chromiumban és az Operában.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr535415283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.20. 00:26:08

"Az oldal szinte egy az egyben a Chrome-ban található oldal másolata."

A Restart gomb hiányzik az Operából.

Viszont itt legalább némelyiknél felül ott van zárójelben az alapállapot mellett, hogy (default), amiről lehet tudni, hogy az a default beállítás.

Egyébként nincs erről valami rendszeresen karbantartott dokumentáció? Mert például az "Enable Experimental JavaScript features" és az "Enable Experimental WebKit features" nem túl beszédes önmagában.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.20. 02:59:32

@penge™:
Fogalmam sincs, hogy van-e dokumentáció, de gondolom, a Chromium contirbute listája adhat némi támaszpontot. Szerintem például az "Enable Experimental JavaScript features" mindig az aktuálisan kísérletinek nyilvánított dolgokra vonatkozik. Így mondjuk bizonyos kapcsolók kikerülhetnek, amik konkrét dologra vonatkoznak, az ilyenek meg nem, mert a mögöttük lévő tartalom folyton változik.

Amúgy én nem bánnám, ha szétdobnák ezeket legalább két aloldalra. Az egyiken a böngésző funkcióit lehetne állítgatni, például olyanokat, hogy importálja-e a régi profilt, a másikon meg a kísérleti technológiákat, CSS-t, JS-t lehetne piszkálni. Sokkal átláthatóbb lenne. Meg jó lenne, ha jelezne minden olyan elemnél, amit átállítottam.

MosoMasa 2013.07.22. 07:05:29

A 15-ös stabil profilját ( gyorsindító, gyűjtólap, jelszavak, ... ) hogyan lehet a Nextbe átvinni?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.22. 13:46:13

@MosoMasa:
Ugyanúgy, mint régen. Csak most más neve van a fájloknak.

sanyix 2013.07.23. 12:53:24

most már végre cache beállítások is bekerülhetnének...
süti beállítások módosítása