Magyar Opera

Akár a friss levegő (1147.56)

Az automatikus frissítés beélesítve, ahogy ígérték. Akár a friss levegő, mondja Daniel (remélem ezzel nem a konfigurálhatatlanságára célzott). A következő, említésre méltó változások történtek:

Változások listája:

  • gyorsabb betöltődés a gyorshívóban
  • érzékenyebb mozdulatparancsok
  • Biztonságos mentés kilépéskor (Gyorshívó, Gyűjtőlap)
  • proxy-barát automatikus frissítés

Ha problémád volt a korábbi profilod importálásával, próbáld meg az opera://about oldalról ebben a verzióban újra importálni.

Habár ezt a postból kihagyták, csak egy kommentet érdemelt meg, a Linuxosoknak felesleges várniuk, maximum a következő főverzió (16) lesz elérhető számukra. Ugyanis "kick-ass" minőséget kívánnak szolgáltatni a többségnek, így arra összpontosítják a fókuszt. De azért a Linux is fontos piac számukra, mégpedig annyira, hogy Daniel még egy aranyos pingvines szmájit is tett a kommentje végére.

A könyvjelzők implementálásával pedig küzdenek, mint disznó a jégen, de addig is meleg szívvel ajánlják továbbra is a Delicious-t és további third-party kiegészítőket az igényesek sznobok számára.

Ezen felül egy soha vissza nem térő lehetőséget is megosztanék az egyedi bannerrel rendelkező weboldal tulajdonosokkal. Az Opera partnerei exkluzív gyorshívólogóra jogosultak, ami Daniel szerint szexibb, mint a screenshot. A szexuális irányultságával semmi bajom, elvégre a Google hívogató o betűi legalább nem esnek teherbe. Szóval ne késlekedj, légy az Opera partnere még ma! A végén még fejlesztenek és oda a piaci előny.

Reklámblokkolás kiegészítők formájában régóta elérhető, de az Opera üzleti stratégiája bla, bla, bla, ők pedig halálra fagynak a hideg, kietlen és sivár Norvégiában, szóval ha van szíved és lelked, akkor nem használod.

Letöltés (Opera 15.1147.56)

Teljes változáslista: Részletes változáslista (angolul)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr615357864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brrrrrrrrrrrrr 2013.06.12. 23:07:34

Jó hír. Az eddig is remek böngészőt tovább optimalizálják.Nagyon jó az új írány.Erre kell minden fejlesztőt átirányítani éa régit hagyni szépen nyugodtan méltoággal kihalini.

Cobalt 2013.06.12. 23:50:03

Ha mar 3rd party dolgokat ajanlgatnak valodi bookmarkok helyett akkor ott szvsz eleg nagy ketsegek merulnek fol, hogy valaha is vissza hozzak oket.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.13. 00:02:01

@Cobalt: Ebben az egyben nem kételkedem. Ha ebben nem is, de a 16-os verzióra valószínűleg visszakönyörgik. Az egész játék arra megy ki, hogy egy klasszikust idézzek "majd megunják és hazamennek".

Minél jobban húzzák az emberek agyát ilyen extra-triviális faszságokkal
1. Annál jobban elterelődik a figyelem a többi dologról.
2. Annál hamarabb belefáradnak az egészbe.

A könnyebben manipulálhatók pedig annál inkább a "fáradságos küzdelem sikerélményeként" fogják számon tartani, hogy végre implementálták, amiért hónapokig könyörögtek.

Tanultak az Apple stratégiájából, ahol valóságos áldásként élték meg a fanok, hogy (amúgy prémium kategóriás, túlárazott) a telefonjuk következő generációjában már volt 3G, meg hogy a 4-es után kijavították az eltűnő térerőt, mert rájöttek, hogy bármennyire is fasza a marketingjük, de a "fogd másképp" azért már a fanok ingerküszöbét is súrolta.

Az egészben ott a bökkenő, hogy az Operások többsége nem a konzumidióták közül került ki, szóval immunisak az efféle marketingtrükkökre.

Cobalt 2013.06.13. 00:34:17

@penge™: "majd megunják és hazamennek"

Ez a strategia sajnos elege evidens a reszukrol plane a masik cikk ismereteben. Kerdes, hogy a jelenlegi 12.15os verzio meddig marad hasznalhato.
Amint lesz egy hetvegem nekialok Fx-et vagy Chromot faragni, hatha lehet valamelyikbol elviselhetot gyartani. Csak ne taplalnek az Fx iranyaba akkora irracionalis es megmagyarazhatatlan utalatot.

Remelhetoleg a felhaszanloi tabor csokenese belatasra fogja birni oket. Meg jo, hogy az osoket nem allitottam at, mert most agyverzest kapnek mire atkepeznem oket.

Brrrrrrrrrrrrr 2013.06.13. 00:42:34

@Cobalt: "Remelhetoleg a felhaszanloi tabor csokenese"
Nagyon optimista vagy az a pár ezer kocka akit elveszítenek semmit nem fog befolyásolni pláne,hogy már most látható,hogynagyon sokaknak bejön az irány .Beszélnek róla terjed .

Cobalt 2013.06.13. 00:55:43

@kabirjedi: Szerinted az a "nehany" kocka hany masik embert evangelizalt at? Megsugom, hogy eleg sokat es olyan trivialis featuroket es viselkdeseket irtottak ki amiket ezeket az evangelizelt tomegeket nem fogjak uldozni.
Az ujdonsag varazsa nagyon hamar el fog mulni, plane ugy hogy a jelenlegi formajaban ez meg a Chrome haszanlhatosagat sem fogja elerni belathato idon belul. De ha szeretnel almodozni felolem.
Ami meg rosszabb, hogy a Stack es csoportosithato Speed Dial meg tetszik is es jo irany, de a rendes bookmark es session kezelest nem fogja tudni kivaltani.
Eleg sokat dolgoztam nagy valalatnak, hogy felismerjem, az ongyilkosag kiserletet ha latom.
A vices, hogy a jelenlegi projectemen is egy hasonlot keszulnek elkovetni, mint amit az Opera tett.

Cobalt 2013.06.13. 01:12:04

@Cobalt: "nem fogjak uldozni" -> nem fognak udvozolni

zoli62 2013.06.13. 01:43:43

Autoupdate nálam hordozható verzión nem működik.

chiquita 2013.06.13. 01:48:28

@penge™: "majd megunják és hazamennek"
Van egy kis probléma, nincs hova hazamenni...

"Operások többsége nem a konzumidióták..."
Eddig valóban így volt, de szaporodnak, mint eső után a gomba, a hozzászólásokból is jól látszik...
Ez egy új, a Blinkre épülő böngésző, a nevén kívül nem sok köze van az Operához, ha mondjuk Operett lenne a neve, a kutyát sem érdekelné.
Mellesleg az Operett elnevezés találóbb is lenne, legalábbis a képességeit illetően...

"Mi az Operettet is halál komolyan játsszuk!"

chiquita 2013.06.13. 01:56:47

@Cobalt: Én átállítottam őket, ráadásul már jó régen, bele sem gondoltam, csak a felvetésed kapcsán jutott eszembe, hogy ez is probléma lesz...
Tényleg az lenne tán a legjobb, ha kiadhatnák a kódot és továbbvinné egy lelkes csapat.

Dzsini 2013.06.13. 05:28:04

@zoli62: működik az, csak nem egyszerre ugrik rá az összes kliens - egy napon belül frissülni fog.

Brrrrrrrrrrrrr 2013.06.13. 06:31:58

@Cobalt: Te és még néhgány vallási fanatikus álmodozik.Elég ránézni a Dektop team oldalára .Alig maradt pár szerencsétlen aki siránkozik.És már ők sem tudnak túl hagossan vonítani mert egyrészt nincs értelme másrészt mindent elmondtak már az első napon. Ellenben a hazai túldramatizált királynőkkel (akik ugyanazokat a köröket futják újjra és újjra ahelyett,hogy használnák a régit vagy ahogyan megigérték váltanának.Hiszen elmondták ez már nem az ő böngészőjük.Akkor mi van??Miért kinozzátok magatokat??)Itt és a Dt-oldalon is túlsúlyba kerültek a bug jelentések funkciók ötletek felvetéseiről szóló hszek.Ez így van jól.A régi opera halott.(Kimondottan örülök neki ahogy a nagytöbbség is.)Szépen épűl szépűl a NEXT .Szóval neked is ajánlom használd az imádott 12-es verziót amíg lehet.Én már töröltem is.Félelmetes volt megnynitni és tapasztalni a lomhaságot,hibás oldalmegjelenítéseket,nem támogatottságot sok oldalnál.(tudom nálad szupergyors hibátlan nálam van user error)Voltak funkciói amit szerettem szeretek most is de örömmel áldoztam be őket.(és lehet,hogy nem is véglegesen hizen sok dolog ra van utalás ami visszakerülhet é már került is).

Cobalt 2013.06.13. 08:14:24

@chiquita: Valoban ugy latszik, hogy nincs hova haza menni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.13. 09:33:54

@chiquita: Még az Operetthez is fel kéne nőnie. Egyelőre csak Bikicsunáj.

@Cobalt: Válaszolj már kérlek arra, hogy ha ennyire örömmel áldoztad be a funkciókat, akkor miért nem váltottál már évekkel ezelőtt Chrome-ra, vagy valamelyik n+1. forkra? Tényleg érdekelne.

Egyébként attól, hogy nem futjuk le újra és újra ugyanazokat a köröket, mert van jobb dolgunk még nem jelenti azt, hogy ez jó az Operának. Az nem jó az Operának, hogy hónapok és évek múlva is 0.9-1%-on fog állni a 12-es, az akkorra már Opera 18-19-20 pedig összesítve is maximum 0.2%-ot izzad ki magának.

Dixon 2013.06.13. 09:56:37

Nem tudjátok ehhez az Opera Next-hez hova kellene a NPSWF32.dll fájlt másolni, hogy felismerje pluginként?
Mert nem nincs admin jogom céges gépen és csak így tudom megoldani benne a Flasht.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.13. 10:05:32

@Dixon: Sehova, mivel ez már PPAPI-t használ NPAPI helyett. Elvileg egy Chrome-ból kimásolod a szükséges fájlt (amiben beépítve van az aktuálisan legfrissebb Flash), átpakolod az Opera megfelelő könyvtárába és működnie kell.

Dixon 2013.06.13. 10:31:55

@penge™: Köszi! Próbálgattam ezt a pepperFlasht, de sehonnan sem akarja látni ez a nyavajás, úgy érzem ezt kiírtották belőle és nem tudja használni.

atkamanocska 2013.06.13. 10:59:30

@penge™: nem tudom mások nevébe nyilatkozni, de az egérmozdulatok volt a fő ami miatt nem bírtam megszokni a chrome-t, ugye kieg nem működik saját oldalain, speed dialon sem, az utolsó tab zárásnál az egész böngésző exit, ezek apróságok, de örültbe kergettek. MDI ablakkezelő meg egy kettő tényleg kéne, meg más kényelmi funkciók is, de eltudok böngészni nélkülük is ha már muszáj. cserébe megy a facebook... =) az új google maps, és ezek mellett él a remény, hogy adott időn belül újra funkció gazdag opera lesz... vagy nem, de chrome nál számomra már most is többet tud.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.13. 11:41:33

@Dixon: Akkor valószínűleg bug, mert ennek okán létezik portable Chrome/Chromium is, hogy a Pepper beépülőjét kell átmásolni. Név szerint nem tudom megmondani neked, hol találod, nálam Linux alatt a PepperFlash könyvtárban található és ez a neve: libpepflashplayer.so

Van mellette egy manifest.json, az szerintem kell hozzá.

@atkamanocska: A mozdulatparancs végül is érthető (bár ezt elég kevesen használják, ebből nem igazán fog megélni az Opera. Főleg könyvjelzők nélkül).

Ezt az "utolsó lap bezárása" dolgot soha nem értettem. Rengeteg embert hallottam emiatt panaszkodni nem csak az Operás, de IE-ről vagy Firefoxról Chrome-ra váltottak között is. Nekem meg ha fel kéne sorolnom, mit szeretek az Operában, szerintem egy 100-as listára nem kerülne fel, annyira jelentéktelen pl. számomra. Ellentétben olyan apróságokkal, amik hirtelen eszembe sem jutnak, csak használat közben derülnek ki, hogy mennyire hiányoznak. Ebből is látszik, mennyire különbözőek vagyunk. :)

ps: Amúgy nem tudom bug volt-e vagy sem, de úgy emlékszem, mikor Windows 7 alatt kipróbáltam a 15-ös Operát és bezártam az utolsó lapot (az nem tudom x-re kattintottam, mozdulatparancsot használtam vagy középső egérgombot), akkor a lap bezáródott, viszont lett helyette Speed Dial. Szóval a böngésző nem záródott be.

Az MDI szerintem biztos nem kerül vissza, kérdés, hogy a TDI-t hogyan turbózzák fel.

Az személy szerint nem érdekel, hogy néhány javascript:-es ablak külön helyet foglal a tálcán, ezeket úgyis elolvasom, majd bezárom, meg különben se nyitok belőle sokat. Az már jobban, hogy a PH-n a több oldalas cikkeket néha szeretem nyomtatási nézetben, egyben olvasni. Ez szintén külön ablakban nyílna meg TDI alatt, MDI alatt meg mozdulatparanccsal maximalizálom az ablakot, akár még címsort is csinálok neki, ha azt akarok (amiből ki is tudok másolni címeket, ezt nem tudom átvették-e, mert a régi Chrome verziókban sokáig lehetőség sem volt rá). Ráadásul olyan szinten akadályozva vagyok, hogy még a jobbklikk->Open (ami felülbírálja a target="blank"-ot is) is hiányzik. Max drag and droppal a tálcasor üres helyére húzom.

ZeGa 2013.06.13. 12:08:48

Az vajon miért van, hogy néha a görgetés olyan mintha érintőképernyőn görgetnék, olyan lágyan finoman görget, hogy öröm nézni még az előző szériákban sem volt ilyen szép soha, néha (ez van többször) meg olyan mint máskor, tehát akad, nem szép.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.13. 12:17:01

@ZeGa: Én két dolgot figyeltem meg a régiben ezzel kapcsolatban. Az egyik a hírhedt position: fixed, legyen az DIV vagy éppen háttér (background-attachment).

A másik pedig kevésbé szembeötlő: Amikor a kurzor linkek (legyen az linkelt kép vagy szöveges link) fölé ér, akkor mikroakadások vannak (azaz a régiben az újban nem tudom), tehát ha sok a link, akkor ez érezhető hatással van a görgetési minőségre. Az egyik legjobb testcase a port.hu, ahol semmi lassító tényező nincs, ha oldalra viszed az nyilat, akkor álom a görgetés, ha a csatornalinkek fölött van a kurzor, akkor akad, mint a veszedelem.

Cobalt 2013.06.13. 12:37:59

@penge™: "Válaszolj már kérlek arra, hogy ha ennyire örömmel áldoztad be a funkciókat, akkor miért nem váltottál már évekkel ezelőtt Chrome-ra, vagy valamelyik n+1. forkra? Tényleg érdekelne."

Bocsi, de szvsz ezt kabirjed-nek akartad irni es nem nekem.

Cobalt 2013.06.13. 12:47:34

@kabirjedi: Koszonom szepen, meg vallasi fanatikusnak soha sem nezeveztek, de vegre megertem, hogy az legyek. Also hangon jegyeznem meg soha sem teritettem Opera haszanaltra. Ha valaki kiprobalta es tetszet neki az eleterzes akkor segitettem neki testre szabni. Visszont a fanatikusan Fx hivo birka hordak utjabol mindig is felre alltam, mert nem volt ertelme, szanalmat azert ereztem iranyukban.

Elhiszem, hogy szeretned azt hinni, hogy a DTB-n csokkeno komentek, teged igazolnak. Valojaban ott csak a gyasz kulonbozo fazisait lathatod, az uj feature requestek az ugynzevezet alkudozasi lepcso fokot reprezentaljak.

Ahogy lattom nagyon gyorsan elfeljtetted az Opera Mobil esetet. Az Opera felhaszanlok nem hulyek, a legtobb mar belatta, hogy ezekkel nem lehet addig targyalni mig a piactol nem kapnak megint egy akkor a pofont, mint mobil fronton.

A masik szerinted a felhasznalok mekkora hanyada nezi a kerdes blogot? Elearulom, hogy egy nagyon csekely; A legtobb majd az auto update utan fogja felkapni a fejet.

Egy masik kerdes, te minek kinzod magad azzal, hogy ved ezt a hatalmas feature meszarlast es a hallgatast arrol, hogy miket sznadekoznak vissszahozni belathato idon belul?

Nalam valoban szinte problema mentes volt, meg a szandekosan nem Operara irt ceges belso oldalak eseten. Neha ki kellett takaritani a profilt, de ez a problema mar az Fx felhaszanlokat is utolerte.

Legy boldog az Opera 15-tel, ha neked egy funkciokban Chrome alatti bongeszo jelenti az Opera eleterzest, akkor csak oszinte reszvetemet tudom kifelyezni.

Valtani meg nem szandekozok, mivel a 12.15 meg egy ideig a viable kategoraba sorolhato, illetve bizom abba, hogy piac lesz annyira bolcs, mint mobil eseten. Ha nem, hat megyek begetni az Fx taborba, vagy ha Chrome-ban lesz sidebar akkor lehet hogy oda.

Kettonk kozott szolva szvsz te nagyobb es elvakultabb valasi fanatikus vagy mint penge. Tovabbi jo keresztes haborut kivanok neked a semmi ellen.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.13. 14:02:31

@Cobalt:
Én több embernek is ajánlottam Operát. Van, aki még a mai napig is azt használja, viszont a sok feature-ből kb semmit sem használ ki. Még az olyan látványos dolgokat sem, mint például a gyorshívó. És az én ismeretségi körömben ők vannak röbben. Szóval az a párezer kocka tényleg nem fog semmit mozdítani a piaci részesedésen.
Oké, hogy ez nem reprezentatív eredmény, de szerintem hülyeség azt gondolni, hogy az Operát csak a kockák használták. Ráadásul a kockák közül is sokan pozitívan állnak az új verzióhoz.
Az biztos, hogy nem fog rövid időn belül meghatározó piaci tényezővé előlépni az Opera, de ha csak 1-2%-ot tudnak gyarapodni, az már jelentős és látványos ugrás lesz. Már pedig erre most minden esély megvan, hiszen ha nem kell többet szívni a kompatibilitással, és még egy kicsit többet is tud, mint a Chrome, akkor miért ne állnának át az emberek.

Cobalt 2013.06.13. 14:13:59

@Nekomajin: Nekem is van jopar Operat haszanlo nem kocka ismerosom. Az igazat megvalva nincsnek oda az uj verzioert. (Mellesleg soha sem allitottam, hogy az Operat csak a kockak hasznaljak.)
A featuroket nezve pedig egyenlore nem eri el a Chrome szintjet.
It az a kerdes, hogy azert a 1-2% ert tenylegesen milyen arat kell fizetni az elpartolo userek alapjan. Nem kell power usernek lenni ahhoz, hogy egy kisebb feature hianyatol agybajt kapj. Rendszerint a feature irtas az atlag felhaszanlokat sulytja inkabb, mivel ok azok akik megszoktak egy megoldast es nem kepesek/akarnak valtani. De ne legyen igazam, lehet hogy ez fogja elhozni a varva vart attorest desktop fronton.

Az Opera Mobil esten kenytelenek voltak kiadni az Opera Mobil Classic-t, ami szvsz eleg into jelnek kellett volna hogy legyen, de ok tudjak.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.13. 14:42:06

@Cobalt: "Rendszerint a feature irtas az atlag felhaszanlokat sulytja inkabb, mivel ok azok akik megszoktak egy megoldast es nem kepesek/akarnak valtani."

Ez is egy elég súlyos tényező. Egy power usernek még mindig megvan a lehetősége, hogy config fájlokat basztasson, de egy átlaguser még olyanokon is kiakad, hogy pl. IE9-től default a címsor mellett vannak a fülek (ami pár kattintással még GUI-ról is orvosolható), vagy az Office szalagos eszköztárától vagy amikor a Firefox a címsor alatti füleket a címsor fölé rakta. Még olyan apróságok is megzavarhatják, ha a könyvjelzőket átnevezik kedvencekre.

A különbség az lesz, hogy az átlaguser (aki nem használta ki az Opera funkcióinak 90%-át) innentől simán átvált Chrome-ra vagy IE-re, mert kézenfekvőbb lesz neki, ha már úgyis meg kell szokni az újat (ha még frissít is, egy olyanja lesz az Operának, hogy nem jeleníti meg a kommentdobozokat a blog.hu-n vagy összeomlik már vált is és ott is marad, amíg az, amire váltott is el nem kezd problémássá válni. Az ilyenek olyan könnyedén cserélgetik a böngészőjüket (és a legtöbb szoftverüket), mint más az alsógatyáját.

A power userek pedig nem tudnak hova menekülni, ezért használják az Opera 12-t, amíg lehet, ha meg már teljesen ellehetetlenül a használata az idővel szétszélednek. Ahogy a diagram is mutatja, legtöbben a Firefoxot látják (minden hibája ellenére) a lehetséges alternatívának, vagy a SeaMonkey-t, vagy a Maxthont vagy valamilyen forkot.

Persze olyanok is lesznek, akik Chrome-ot (vagy ha félnek a követéstől, akkor Chromiumot vagy valami más forkot) fognak használni.

Szóval ezzel a lépéssel jelentősen meg fogja tizedelni az Opera a piaci részesedését.

Igazából ők is tudják nagyon jól, hogy három dolog kell a totális sikerhez, amiből bármelyik kettővel egész jó arányokat lehet elérni:

1. Durva marketingkampány
2. Felhasználóbarátság (ide sorolom a kompatibilitást, támogatottságot és az UI tervezettséget)
3. Minőség (ide pedig a funkciókat, stabilitást, kis erőforrásigényt és mindent, amiben a jobbat tudnak nyújtani a konkurenseknél).

Ebből régen adott volt az utolsó pont. Utána megpróbáltak új lábat növeszteni a 2. pont területén, aminek hozzáértés és inkompetencia (és igen, lehetséges, hogy a Presto bedrótozottsága is szerepet játszott) hiányában az lett az eredménye, hogy két sánta lábat csináltak egy helyett.

Ugyanis a stabilitás csorbát szenvedett és az erőforrásigény is nőtt, továbbá néhány funkció is ment a süllyesztőbe.

A második pontot viszont akkor sem tudták magukévá tenni teljes egészében, mert bár mi, Opera felhasználók egyszerűnek éreztük a használatát, mert MEGSZOKTUK, de a többitől annyira különbözött, hogy ezt nem lehetett elintézni olyanokkal, mint:
- 9.5-től az új billentyűparancsok.
- Badge és a hülye query lecsípés.
- Domain highlight
- zoom csúszka
- fluid fül és gyorshívóanimációk
- Extension API.
- Új telepítő
- Kiherélt gyári menük
- Shift megerősítéses sajátgomb áthelyezés.
- Default kikapcsolt duplaklikkes környezeti menü, egygombos billentyűparancsok, elsőre kérdező mozdulatparancs engedélyezés és default kikapcsolt eszköztárak.

Ez kevés volt az átlaguserek megnyeréséhez.

Jelenleg viszont ezzel a radikális lépéssel levágták mindkét korábbi lábukat és növesztettek egy ígéretes 2-es pontnak maradéktalanul megfelelőt (bár még csökevény kicsit), viszont ez nem menti meg őket attól, hogy vagy durva marketinggel tolják (amihez nem hiszem, hogy túl sok pénzük lenne még a megszorítások és elbocsátások után sem), vagy visszaépítik a fícsöröket.

A baj csak az, hogy nagyon úgy tűnik, a tendencia az, hogy a 2-es lábat megszilárdítsák és az 1-es és 3-as csökevény lábak kitesznek egy teljes egészet, nem pedig az, hogy a 3-as lábat is megszilárdítsák és ezzel egy kibaszott jó böngészőt hozzanak össze.

Továbbá a Chromium API korlátai miatt komoly kételyeim vannak afelől, hogy a 3-as pont maradéktalan megszilárdítása nem ütközne-e technikai akadályokba.

Elvégre lehet itt házas meg alapozásos hasonlatokkal élni, de nyilván már az alapozás eldönti, hogy milyen irányba mennek. Mert nem mindegy, hogy egy 1 szintes (maximum padlásos és pincés) vályogházat húznak fel, vagy egy Burj Dubaj-t. Mert előbbi célnak a Chrome alap bizonyítottan és vitathatatlanul megfelel. De utóbbira még eddig nem volt példa az informatika történelme során. Ami nem zárja ki a lehetőséget, csak az esélyeket khm... drasztikusan lecsökkenti.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.13. 15:04:02

@penge™:
Azt azért ne felejtsük el, hogy az Opera fejleszti is a Chromiumot, nem csak használja. Az, hogy most nem tud valamit a Chromium, nem jelenti azt, hogy a jövőben sem fogja. Olyan motor meg nincs, amiben egyáltalán ne lehetne megoldani egy problémát. Maximum egy kicsit nehezebb, vagy más megközelítést kell alkalmazni.
Az meg szerintem teljesen logikus, hogy nem esnek neki azonnal a motornak, hanem először megismerik, és implementálják azt, amit tudnak. Aztán ha már van egy működő alapjuk, akkor a szükséges változtatásokat hozzá lehet adni. Hogy csak a kiegészítő API-nál maradjunk, az Operáé is elég buta volt az elején.
Pont ezért kéne várni még pár hónapot, vagy legalább egy fél évet, mielőtt végítéletet mondunk.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.13. 15:31:36

@Nekomajin: Mondtam én végítéletet bármiről is? Csak az eddigi tapasztalataim és ismereteim birtokában próbáltam meg FELTÉTELEZÉSEKET vázolni a várható jövőről.

Te ugyanilyen feltételezéseket mondtál, mikor leírtad, hogy szerinted egy jó alap, amire majd felépítik fokozatosan a régi fícsörök megfelelőit.

A kettőnk feltételezései ellentétesek. Erre mondtam párszor, hogy majd az idő eldönti. Úgy gondolod, hogy én mazochista vagyok és nem örülnék annak, ha a te pozitív feltételezéseid valósulnának meg? Dehogynem. Ahogy szerintem mindenki, aki jelenleg ekézi az Operát. Egyszerűen csak esélyesebbnek tartom a saját (negatív) megérzéseimet.

Brrrrrrrrrrrrr 2013.06.13. 16:02:08

@Cobalt: Szép kisregényt írtál.A lényegen nem változtat a régi operának vége a NEXT pedig már alpból is jólhasználható de így,hogy foglalkoznak is vel kiválónak tartom.Ha te nem akkor ez van drámázhatsz te és pár srác még megis érteném 1 ha lenne értelme 2 ha nem ugyanazt írrnátok folyamatosan.ennyi.Nem akarok ébn vitatkozni.Örömmel hazsnálom a Nextet és ennyi.Ettől még az opera 12 halott fogadjátok el.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.13. 16:15:59

@penge™:
Azt nem kifejezetten neked írtam, csak kapcsolódott a mondandómhoz, de végül is téged is érint, mert a Chromium jelenlegi tudása alapján következtetsz egy csomó mindenre. Pedig ha belegondolsz, hogy az Operában is hány olyan feature volt, ami a megjelenésekor még borzasztóan egyszerű volt...

Cobalt 2013.06.13. 16:23:50

@kabirjedi: Mar elnezest de ki dramazott it? Maximum te, hogy miert agalunk ez ellen a drasztikus kasztralasnak.
Visszont te meg lehetoleg azt probald meg az felfogni, hogy ebben a formaban az Opera is halott, mivel jelenleg nem tobb mint egy atcimkezett es kasztralt Chrome. Az eredeti Operat Operava tevo feeling ugyahogy van kiveszett a jelenlegi Next verziobol.
Azt, meg hogy a 12 menyire halott azt a jovo eldonti, ugyan ugy mint ahogy a mobil piacon is tortent.

A te szemszogedbol nezve a Lynx is egy egesz haszanlhato bongeszo, mivel megjeleniti a weboldalakat radasul gyorsan, sot meg beepitett reklam szuroje is van. Ezzel az erovel barmikor atmehetel volna barmelyik konkurenciara.

chiquita 2013.06.13. 20:41:06

@penge™: "Továbbá a Chromium API korlátai miatt komoly kételyeim vannak afelől, hogy a 3-as pont maradéktalan megszilárdítása nem ütközne-e technikai akadályokba."
Én sajnos attól félek itt van a kutya elásva...

Brrrrrrrrrrrrr 2013.06.13. 21:22:52

@Cobalt:pontosan te és az a pár hazai kocka drámázik akitől elvették a játékát.
Az opera halott? Muhahahahah .Érdekes én most is opera Next használatával írom a kommentem.És amihez 5 perce érkezettt egy frissítés és még jobbá tették mint volt.
Nemhogy halott hanem most kezdett igazán élni.
"Azt, meg hogy a 12 menyire halott azt a jovo eldonti" Azt már nem dönti el a jövő.Mert abban igazad van ,hogy a mobilt nagyon elcseszték(android alatt legalább is más platformról nem olvastam nincs tapasztalatom,)de az asztali pc verzió nagyon rendben van.Szóval felesleges túlelemezned a dolgokat ha nem tetszik nem hasztnálod.Felőlem aztán csinálhatod továbbra is a gyerekes fikkantásod.Csak magad minősíted vele mert ugylátom nagyon sokak jól érzik magukat a NEXT-el.Az a pár ezer fanatikus kocka világeszerte akik a böngészőjüket eddig is karácsonyfává haxolták majd szépen lekopik(szerencsére)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.13. 22:08:08

@kabirjedi: Akkor most szólok, hogy még egy "muhaha" és kapsz pár nap pihit, hogy örömködjél kicsit az új verzióval.

Véleményed lehet, de a stíluson finomíts. Ez nem a Napiszar.

Brrrrrrrrrrrrr 2013.06.13. 23:20:12

@penge™: Ne haragudj nem érzed kicsit visszásnak a fenyegetőzésed?
Aki nem isteníti a halott prestot és a és elégedett a nextel azt így intézed el?
Nem kellene ennyire brutálisan személyeskedned...
Egyébként meg akkor ezentúl nem lehet hangulatot kifejezni?
Ezek is tíltva lesznek: :) (: a muhaha = :) mi bajod van komolyan?.Ember mindenki tök értelmesen elvan örűl,hogy van opera fejlődik stb.És akkor te meg rajtad kívűl még 3 arc terrorizálja azokat akiknek megfelel az opera új irányvonala?Nézz már magadba kérlek és ner csinálj vallási kérdést belőle.Sokkal többen örülünk neki mint akik a nem.Elméletileg hivatalos opera fan blog vagytok.Írjak a cégnek,hogy erőszakosan fenyegetitek az olyan embereket akik kulturáltan kiállnak a változás mellett?"Véleményed lehet, de a stíluson finomíts. Ez nem a Napiszar."-Ez ugyancsak vonatkozik rád is ne haragudj.Te trollkodsz folyamatosan te vagy aki nem bír napirendre térni a változások felett egyedűl te vagy aki azt mondta,hogy vált firefoxra mégsem tette meg magyaraán hazudott és még neked áll feljebb?Minden elismerésem a szakmai tudásod felé.(Bár már ez is csillapodik mert néha olyan dolgokat védesz ami védhetetlen hiba)Kérlek te is vegyél vissza az arcodból.És menj át firefoxra hogyan MEGIGÉRTED 2 hete és boldogítsd azokat a topikokat ahol a rókáról van szó.Hiszen beismerted ez már nem a te operád...Mennyivel korrekteb cousin333.Ő is kritikus de nem elvakúlt.Te ahogyan sokan megmondták már teljesen objektivításod vesztetted.Jó lenne ha inkább bocsánatot kérnél és nem diktatórikus rendszerek cenzurájával akarnál élni ahelyett,hogy meggyőznél engem aki 2003 óta(7) használok operát és mindig kitartottam mellette.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.13. 23:51:18

@kabirjedi: Olvasd vissza a kommentjeidet. Te személyeskedtél és trollkodtál, ezért szóltam. Csak neked. Pedig ha nem vetted volna észre, Nekomajin is üdvözli a változást, de ő kulturált hangnemben, nem pedig ilyen óvodás "Bibibííí, elvették a vallási fanatikus kockák játékszerét, az Opera halott, muhaha. A szarfosbugos 12-es megy a süllyesztőbe, éljen-éljen!"

A stílussal volt a probléma, nem a véleményeddel. Attól, hogy te örülsz az új Operának, még nem kéne olyan lekezelően beszélned azokról, akik nem, mintha a seggedből húztad volna ki őket.

A túlzásokban pedig te sem szenvedsz hiányt. 3 ember? Nézz már rá a Desktop Team-re. Még a legbugosabb Prestok idején is az első kommentek "thanks", "keep up work" meg hasonlók voltak, most meg 'majd minden új post első 3 kommentjében ott van legalább egy "bring back..." kezdetű.

A kommentek 70-80%-a még ha bugreport-féleség van is is benne a többi részében tele van fejlesztési javaslatokkal, hogy ezt meg azt tegyék bele. Jelenleg épp arról megy a vita az egyik post alatt már vagy 50 hozzászólásban, hogy az Opera által nemrég felvásárolt Alcatel-Lucent bejelentette, hogy mindenben együttműködik az NSA-val, most pedig már azon is paráznak, hogy nehogy az Opera is egy népfigyelő böngésző legyen, ami jelenti az USA kormányának a felhasználók böngészési szokásait (ha nem hallottál volna róla, nemrégiben volt egy FBI megfigyelési botrány, amit Edward Snowden szivárogtatott ki, keress rá).

Végül is, ezek alapján nyilván elégedett a felhasználók többsége...

Annyit azért halkan megjegyeznék, hogy még a Chirpie (korábban: Purdi, prd1, prd2, prd3) nevű fizetett trolljuk is csak annyit mondott, hogy a 1300 user által kitöltött kérdőív és a sokezer Desktop Team-es komment LEHET, hogy nem reprezentálja az Opera teljes felhasználóbázisát. (Ezt úgyis majd akkor tudjuk meg, amikor kiadják a véglegest és elindul az automatikus frissítés, hogy mi lesz a visszhangja, addig mindenki csak találgathat).

Ja, és megkérnélek, keresd ki azt a kommentemet, ahol olyat állítottam volna (kijelentő módban), hogy váltok Firefoxra és itt megígérem neked, írásban, hogy személyesen banolom magam és elmegyek orvoshoz fiatalkori szenilitással.

Cobalt 2013.06.14. 08:19:29

@kabirjedi: Nem csak a hazai kockak "dramaznak", hanem ugy altalaban azok a felhaszanlok akik a tobbi bongesztol elmenekultek. Ha nem vagy kepes felfogni, hogy ez jelenleg egy sima csonkolt es atcimkezett Chrome. Akkor rendkivuli mertekben sajnalom a kornyezetedet akiknek el kell, hogy viseljenek.

"Felőlem aztán csinálhatod továbbra is a gyerekes fikkantásod. Csak magad minősíted vele..."
"Az opera halott? Muhahahahah"

Koszonom szepen, hogy a ram vonatkzo allitasaidat magadra nezve is igazolod, meghozza egy komenten belul.

"Szóval felesleges túlelemezned a dolgokat ha nem tetszik nem hasztnálod."

Elemezte tul a fene. Megprobaltam elmgyarazni, hogy ez a jelenlegi iranyvonal szerintem miert nem jo. Mivel ugytunik, hogy write only tipusu felhaszanlo vagy ezert ez reszemrol hiba volt. A jovoben megprobalak levegonek nezni.

"Az a pár ezer fanatikus kocka világeszerte akik a böngészőjüket eddig is karácsonyfává haxolták majd szépen lekopik(szerencsére)"
Nem csak ok "haxoltak" tele hanem az atlagos felhasznalok is, a FireFox anno azzel nyerte meg a piacot, mert tobb felhaszanlo altali bovitesi lehetosege volt mint barmi masnak. Igaz, hogy az Opera out of box tobb mindent tudott es a fululetete is jobban testre szabhatobb volt. Visszont meg ahhoz jott az Open Source altal generalt hype es vitt mindent a power user kategoriaban. Majd a power user nekialt az ismeretsegi koreben is azt telepiteni.

Kivancsi vagyok, hogy az uj verzio, hogyan fogja megoldani ezt a problemat.

Carun 2013.06.14. 12:42:47

Tény, hogy ez a Next verzió nagyon gyors, de azért elszomorít a dolog, hogy nem azért váltottam Chrome-ról Operára, hogy aztán egy másik Chrome-ot kapjak... Végülis az évek során megszoktam a testreszabhatatlan funkciókat, így nem hinném, hogy erről visszatérnék a Google böngészőjére, mert bár elég fapados szegény Next, de attól még Opera, s reménykedem benne, hogy ezt-azt visszaraknak bele. Például a könyvjelzők kezdenek egyre jobban hiányozni, a notes-ről nem is beszélve... Nem nagyok az igényeim, de én csak egy átlagos felhasználó vagyok :)

Az M2 viszont most elég jól működik a Gmail-el. Eddig, ha csatolt fájl volt a küldött levélben, egyszerűen nem küldte el, most viszont pár másodpercig pihen a Postázandó mappában, majd útjára is indul. Nem értem, hogy ezt a 12.15-ben miért nem tudták javítani, lehet nem is izgatta őket :D

fatal 2013.06.14. 13:40:17

@Cobalt: Úgy, hogy megint FF-re váltanak a userek, ahogy én is tettem. Az Opera meg kenje a hajára ezt a szart, amit most böngésző néven próbálnak majd letolni a régi userek torkán.

Ha visszaimplementálják a funkciók nagy részét, akkor majd visszaváltok.

Gyanítom, hogy nem én leszek az egyetlen.

Ha szürke/piros O betűs Chromeot akartam volna, akkor felraktam volna a Chromeot és lecseréltem volna az ikonját. Kb. ez történt, plusz még meg is gyomlálták (könyjvelzők), rátettek egy gyorshívót (van addon) és egérmozdulatokat (szintén van addon).

A discover meg a stash nem sokat ér.

@Carun: Nálam semmi gond nem volt a régi Operában a csatolmányok küldésével, gmail alatt.

Chuck Boung Ace Eck 2013.06.14. 15:27:43

@fatal: Korai még az FF-re váltás, remélem mire a 12 már vállalhatatlan lesz, addigra a 15 használhatóvá válik (ha nem akkor valóban ff, be is "laktam" egyet próbaképpen... lomha -talán ez is megváltozik mire a 12 elavul).

Az O15-ös speed dial azért valamivel jobb mint a krómos addon, illetve a simított görgetés meg eléggé jobb mint amit azon össze lehet hozni:p

fatal 2013.06.14. 20:10:11

@Chuck Boung Ace Eck: Lehet, hogy korai volt, de mivel voltak apróbb gondjaim a 12-vel is (ami most megszűnt), ezért váltottam, mivel abból jobbat már nem csinálnak, a webkitest pedig inkább nem is kommentálom már.

Cobalt 2013.06.14. 23:10:28

@fatal: "A discover meg a stash nem sokat ér."

A Stash ertelmet latom, de a rendes bookmarkokat valoban nem helyetesiti.

fatal 2013.06.14. 23:11:30

@Cobalt: Arra céloztam, hogy a bookmarkok helyett nem jó. Persze ahelyett a speed dialt szánták, ami szintén nem jó :D

A discovert meg hülyeségnek tartottam már mobilon is.

Carun 2013.06.15. 13:21:59

@fatal: Nekem elég ritkán küldte el a levelet, ha bármiféle csatolmányt hozzáadtam. Mióta külön programként fut (aminek mellesleg nem örülök), azóta ez a probléma megszűnt nálam :)

sanyix 2013.06.15. 13:30:14

Ez elég zavaró. Opera 15 50 kbyte/sec átlagos lemez írás, ugynennyi olvasás, ha hozzá sem nyúlok, percekig. És ezek apró random hozzáférések, szóval zörögtetik a hdd-t szépen.

Opera 12-nél ugyan ez a tevékenység NULLA hozzáférést generál.

Mi az istenért kell ennek a tetű chrome motornak(mert ez nem ám opera sajátosság, sokan panaszkodnak erről a chromium alapú böngészőknél) másodpercenként menteni a megnyitott lapok listáját, akkor is ha nem változott semmi, és miért kell ugyanilyen gyakran a cachet írni olvasni?

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.06.15. 19:03:49

@sanyix: Az ilyesmi felvetést itt simán kiröhögik, úgyhogy ne számíts túl sok komoly válaszra.

Prefetch 2013.06.16. 10:27:02

@sanyix: Engem is nagyon zavart, úgyhogy fogtam magam és DirectoryMonitor progival ráfigyeltem, majd pedig lecseréltem a session.dbak, session.db-journal fájlokat azonos nevű mappákra :D. Így nem működik a session mentés, de ez nem olyan nagy baj, mert a Nextet még csak másodlagos böngészőnek használom.

Prefetch 2013.06.16. 10:35:39

Nézegettem, hogy a Next SQLite formában tárolja a dolgait, párat meg is nyitottam az SQLite Database Browser progival, de volt, ahol nem jártam sikerrel, pedig a fájl fejléce sqlite adatbázisra utal. Ennek mi lehet az oka?

A stash.db stash_fts_content táblájában van egy "cp3page content" mező elég sok szöveges tartalommal. Ez mi lehet?

RaidX 2013.06.16. 19:01:27

Már egy párszor megszívatott! Valahogy a cokik letiltásra kerülnek és nem megy olyankor a bank meg gmail stb. Mi a fene tiltja le? Néha használom az adblock kiegészítőt. Az csinálná? Nem sikerült még rájönnöm de bosszantó.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.16. 21:43:10

@Med1on: Hangos kisebbség. Na igen. Csak azt felejtik el, hogy enélkül a hangos kisebbség nélkül személyi számítógép se lenne, mert nem mutatták volna meg Gizikének meg Átlag Józsinak, hogyan működik, meg hova kattintson.

Ha továbbmegyek, megkockáztatom, nélkülük még mindig barlangokban élnénk...

“Never doubt that a small group of thoughtful, committed, citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has.”

Persze a Goebbels-i politika is jól működik napjainkban is. Mond sokszor sok irányból, hogy "Te csak egy hangos kisebbség vagy", még akkor is, ha ez nem igaz és a végén magad is elhiszed.

Ugyanis az "internal statistic" baromi nagy hazugság. Minden századik(!) telepítéskor tette fel a kérdést, hogy opt-in alapon akarod-e. De még ha a felhasználók századrészével is számolunk, akkor is fals eredmények jönnek ki.

És nem ez az egyetlen probléma. Sok dolgot mérni sem tudnak és amit tudnának sem mértek. Nézzünk bele pl. a usage_statistics.xml fájlba, ha van ilyenünk.

Cobalt 2013.06.16. 22:34:23

@penge™: Hat igen az on evangelizacio csodai. Kicsit emlekeztet a helyzet az egyik bank par evel ezelotti hitel reklamjara. Ennek a dontesnek a kovetkezmenyeit egyszer majd meg kell fizetniuk.
Azert valoszinuleg ok is erzik, hogy valami nem koser mivel irtak, hogy nem lesz auto update 12rol 15re. Ha ez igy van akkor azzal eleg szepen el tudjak kerulni az azonnali kovetkezmenyeket. Vagyis tanultak a mobil esetbol csak nem azt amit kellett volna. De majd meglatjuk, hogy mi lesz ebbol.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.06.17. 01:12:00

@penge™: Ez az oldalkompatibilitás dolog (is), amire sokszor, sok helyen hivatkoznak, hogy szinte már ellehetetlenítette a Presto alapú Opera böngészőt, ez is szerintem fel van fújva. Azt aláírom, hogy nem volt tökéletes, de nem hiszem, hogy teljes mértékben ez okozta az Opera népszerűtlenségét.

A másik dolog meg a funkciók sokasága. Amikor haveromat elkezdtem "áttéríteni" az Opera irányába, akkor egyik hibának ő is azt hozta fel, hogy nagyon bonyolultnak tűnik a cucc, rengeteg benne a különböző beállítás. Elég röviden válaszoltam erre. Nem kell benne mindent feltúrni, széttúrni, egyszerűen csak használd! Hol van az előírva, hogy nem lehet használni úgy, hogy a beállítások 80-90 százaléka alapon marad? Szóval szép lassan elkezdte tolni az Operát (ez valamikor a 10.60 körül volt), elsőnek csak pár dolgot változtatott meg, aztán a 12-es verzió fele már usercss-eket tolt be alá, skin.ini-t szabott át, többféle bezárást tolt egérmozdulattal, stb.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.17. 03:00:08

@Med1on:
Felhasználói oldalról szerintem se volt annyira durva a kompatibilitási probléma, (bár néha tényleg voltak csúnya dolgok, mégha az Opera hibáján kívül is,) de ha igaz az, hogy heti szinten kellett hegeszteni a motort, (és miért ne lenne igaz, nem látom, hogy miért kamuzna,) akkor az nagyon durva. Ha már arról volt szó a másik postban, hogy milyen a munkamorál jelenleg az Operánál, az baromira demoralizáló lehet, ha megírsz egy programot, de már tudod, hogy rendszeresen javítani kell, mert nem lesz jó. Szóval itt inkább a fejlesztőknek lehetett elege az egészből.

A komment másik részével teljesen egyetértek.

zoli62 2013.06.17. 14:29:06

@Dzsini: [0613/165140:ERROR:autoupdate_manager.cc(464)] [AU] "Check error" error occured while checking for the main update

Darkcomet 2013.06.18. 16:46:52

Ez frankó. Ha én, mint linuxos felhasználó le vagyok szarva a 15-ös verzióba, és esetleg a 16-osba majd foglalkoznak velem/velünk, akkor a részemről meg az Opera van végleg leszarva.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.18. 16:50:26

@Darkcomet:
Az egész Opera Software egy perces néma zokogással fog rólad megemlékezni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.18. 17:01:05

@Darkcomet: "Opera: The best Internet experience on any device." - Tényleg kurvára bekaphatnák.

Egyébként se Maxthon, se Sleipnir, se CoolNovo nincs Linuxra... Szóval nem igazán van konkurenciájuk ezen a platformon. Ez is kitűnően példázza az új üzletpolitikájukat. Avagy "minél kisebb a választék, annál inkább megengedhetik az efféle húzásokat".

Brrrrrrrrrrrrr 2013.06.18. 18:22:28

Kijött eg frissítés még sebesseb még stabilabb még operább.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.06.18. 19:55:58

@penge™: A 15-ös Operát szerintem te élesben semmin se akarod használni, később meg elvileg lesz Linuxos kiadás - akkorra talán már több dolog visszakerül bele, legalábbis a mostani állapothoz mérten.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.18. 20:17:35

@Med1on: Dehogynem. A dev channeles Chrome helyett másodlagos böngészőnek tökéletes, mivel picivel azért kevesebb memóriát zabál, gyorsabban indul, meg van -single-process kapcsoló és mouse gestures is (bár ez utóbbit már KDE-ben is megoldottam, de remélhetőleg a Flip Gestures és a hivatkozásokon kiadott új lapon/új lapon háttérben parancsok is visszakerülnek, ezáltal fejlettebb lesz, mint a KDE-s default).

WebGL-es Google Maps-hez meg YouTube-hoz és más Flash-es oldalakhoz (PPAPI miatt, ami nem omlik 5 percenként Linux alatt, ha bekapcsolom a HWA-t Flash-ben (ha meg nem kapcsolom be, akkor 80-90%-os CPU terhelés, amit így a 40 fokos panelben inkább hanyagolnék attól függetlenül is, hogy egész jó a gép hűtése), ezekre célnak megfelel már most is.

Afelől meg komoly kétségeim vannak, hogy valaha is lesz-e belőle újra böngésző.

Brrrrrrrrrrrrr 2013.06.18. 21:07:32

@penge™:"Afelől meg komoly kétségeim vannak, hogy valaha is lesz-e belőle újra böngésző"

Ja én pont fordítva látom a presto ág volt minden már csak nem bőngésző.
A helyes kijelentésed valahogy így hangzott volna:"Afelől meg komoly kétségeim vannak, hogy valaha is lesz-e belőle újra számomra nékülözhetetlen finkciók tömkelege ami miatt ugyan nagyon sok mindenre jó de maga alényeg a z alap böngészési élmény nem veszi fel a versenyt a konkurenciával.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.18. 21:09:54

Most komolyan azon megy a sírás, hogy egy-két hónappal tovább kell várni a Linuxos verzióra?

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.06.18. 21:15:05

@penge™: Másodlagos böngészőnek már a jelenlegi formájában is jobb mint a Firefox? Ennyire megbarátkoztál vele? :D

Chuck Boung Ace Eck 2013.06.18. 21:21:23

@Med1on: Másodlagosnak lehet (O12 mellé), de elsődlegesnek (O12 helyett) egyelőre mindenképpen inkább FF:)

Dzsini 2013.06.18. 21:31:52

@Med1on: valamivel fel kell itt pörgetni a dolgokat, egész hétvégén alig voltak féloldalas kommentek :)
na majd most...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.18. 22:49:32

@kabirjedi:
És újra van POST a saját keresőknél.
Bár nekem az előző verziókkal nem működött, most meg nincs hozzá parancs a helyi menüben.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.18. 23:31:56

@kabirjedi: Csak a te kedvedért: Afelől meg komoly kétségeim vannak, hogy valaha is lesz-e belőle újra számomra nélkülözhetetlen funkciók tömkelege, ami miatt ugyan nagyon sok mindenre jó de mivel a zseniális renderelő motorja túl idealista elképzelés, amely nem illik bele rothadó világunkba, emiatt az éppen aktuális mainstream divatoldalakon az alap böngészési élmény nem veszi fel a versenyt a konkurenciával.

@Nekomajin: Elvekről van itt szó leginkább. Avagy ez is jól példázza, hogy mennyire tömegtermék akar lenni, ahol inkább kihozzák feszített tempóval a buta böngészőt (aminek a 15-ös verziójában talán még könyvjelzők sem lesznek) a két nagyobb platformra, minthogy az eredeti szlogenjükhöz hűen egyszerre hoznák ki kicsit később mindhárom platformra.

Vannak érthető lépések, minthogy a Solaris és az OS/2 támogatást dobták, de bakker. A Linuxot? Pont amikor a Windows 8 elkúrása, az Ubuntu+Valve társulás meg az FBI-os kémkedési balhé miatt baromi nagy löketet kaphat, ami miatt tovább növekszik az egyébként kicsi részesedésük desktopon?

@Med1on: Firefoxot sosem használtam másodlagos böngészőként, mert lassan indul és a gecko motor is hagy némi kívánnivalót maga után (bár ez is érdekes, hogy mióta a Chrome befutott, azóta vannak apróbb problémák a Firefox-ban is, addig ott faszán ment a Gmail, Docs meg minden más is). Meg ugyebár Linuxon az is felejtős, mivel a Flash támogatása borzalmas. Az Operáé legalább Windows alatt jó volt (kivéve YouTube), de a Firefoxban Windows alatt is bugos. Viszont Linux alatt az Adobe köcsögsége miatt szar mindenféle NPAPI-t használó böngészőben a Flash. Szóval ide kell a PPAPI, azt legalább ganézzák időnként, az NPAPI-t már dobták úgy másfél éve, azóta csak biztonsági frissítések jönnek rá.

De egyébként ha már szóba került a Firefox, bátran ajánlom mindazoknak, akik szerint az Opera 12.15 volt bugos. Teszteljétek, aztán megtanuljátok milyen az, ha valami tényleg bugos. Persze alapjáraton nem jönnek ki, csak ha elkezded komolyan állítgatni az about:config-ot, userChrome.css-t, userContent.css-t és hasonló buherálgatásoknál, + jópár kevésbé ismert kiegészítő és a hatás garantált.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.19. 00:31:01

@penge™:
Egy hónappal ezelőtt az volt a baj, hogy látszólag nem történt semmit. Tényleg jó lenne, ha eldöntenéd, te is meg a többi fanyalgó is, hogy akkor most legyen rajta sapka, vagy ne.

Azt meg jól tudjuk, hogy a Linux éve mindig pont idén jön el. Jelenleg a Linux desktop OS részesedése kisebb, mint az Opera desktop browser részesedése. Gyakorlatilag elhanyagolható tényező. Ráadásul a sok open source huszár nagy része is inkább Geckót használ. Szóval csak nem kéne felnégyelni az Operát, amiért a Linux alacsonyabb prioritást kapott. Mert nem azt mondták, hogy ezentúl nem támogatják, hanem azt, hogy várni kell még egy kicsit. Hadd tudják már nálad jobban, hogy hogyan tudják optimálisan beosztani a saját erőforrásaikat.
Az elvekkel meg kitörölheted a segged, ha a világot a pénz mozgatja.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.19. 00:55:33

@Nekomajin: Fogtak egy Chromiumot (ami alapból készen kapva elérhető Linuxra), kiherélték, majd tettek bele pár abszolút frontendet érintő változtatást, mint gyorshívó, stash, discover meg mouse gestures. Ezen kívül átírták a letöltéskezelőt és került bele Non-modal alert (ami még Firefoxban is van már, de Chromeban nincs, elvégre úgy az igazi a multiprocessz, hogy egy JS Alert loop megbénítja a böngészőt :D) A többi készen jött a Chromium által.

Ne mondja már nekem senki, hogy fél év alatt ennyire futotta. A fent említett dolgok a non modal dialógusokat leszámítva abszolút platformfüggetlenek. A gyorshívó egy HTML+JS+CSS lap, a Stash szintén meg a Discover is.

A telepítő még, amit átírtak, de Linuxon eddig is egy .deb és egy .rpm csomagot kaptál, szóval ez ott nem játszik.

Akkor mi is lett volna olyan kurva nehéz abban, hogy Linuxra is előálljanak valamivel?

A világ pedig beteg, az ilyen profitorientált cégvezetők meg még betegebbek. Akármilyen hihetetlen, Linus Torvalds és Richard M. Stallman is eszik, iszik és lakóhelyre is szükségük van. Mégsem hallottam egyikről sem, hogy aluljárókban koldulna, de még azt sem, hogy ne tudna tankolni az autójába vagy elmenni nyaralni, ha arról van szó.

Az Opera Software 15 éve jól működött, a cousin333 által rendszeresen postolt pénzügyi eredmények is lassú (fenntartható) emelkedésben voltak, de ez egyeseknek kevés volt. Ők exponenciális növekedést akartak bármi áron, ezért szúrta a szemüket Tetzchner.

Ne nekem higgy, hanem a saját szemednek. Meg lehet nézni a negyedéves jelentéseket, semmi probléma nem volt velük.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.19. 01:20:56

@penge™:
Megint az alapján ítélkezel, amit éppen látsz. Honnan tudod, hogy milyen félkész dolgokat nem mutattak be eddig? De egyáltalán honnan tudod, hogy mit meddig tart implementálni? Simán lehet, hogy nem tudtak még rendes, környezetbe illeszkedő GUI-t írni. De az is lehet, hogy szinte minden kész van, csak valami Linux specifikus dolog hátráltatja őket, és a kiadás előtt azt meg kell csinálniuk. Megint olyan dolog miatt ekézed őket, amiről fogalmad sincs, mert nem látsz bele a napi szintű működésbe.
De ha kiadták volna Linuxra is, és azt mondják, hogy ez vagy az nem olyan még, mint amilyet akarunk, akkor azért menne a hiszit, hogy minek adják ki félkészen. Teljesen mindegy már neked, hogy mi történik, csak valamiért lehessen őket szidni.

A világ meg szerintem is beteg, de attól nem fog megjavulni, hogy újra és újra leírod az elveidet. Az Opera Software is vagy alkalmazkodik, vagy megy a levesbe.
Manapság nagyon necces egy lábon állni. Az Opera csak böngészőt gyárt. Akármi közbejön, vége a történetnek. De ha felhalmoznak némi pénzt, akkor könnyebben tudnak reagálni a negatív hatásokra.

Az a szép, hogy se a programozáshoz nem értesz, se a gazdasághoz, se a vállalat irányításhoz, csak lököd itt az elméleteidet minden alap nélkül, és meg vagy győződve róla, hogy igazad van.

Chuck Boung Ace Eck 2013.06.19. 01:44:16

@Nekomajin: Véleménye tán csak lehet, vagy szerinted csupa programozónak, vállalatvezetőnek, gazdasági szakembernek kellene itt beszélgetnie?

//azért ha pénzben kellene fogadnod az Opera jövőjére, valld be, hogy te is a hanyatlásra tennél:P

Cobalt 2013.06.19. 07:30:35

@Nekomajin: Mivel chromiumra epul az egesz, aminek van rendes Linux tamogatasa. Igy erthetetlen, hogy miert nincs Linux tamogatas.

Elmondasuk szerint irtak egy absztakcios reteget az UI-ra. Arrol visszont nem akarom elhinni, hogy oprendeszer specifikus dolgokat hasznal. Ugyanis ha igy van akkor szepen serul a kompatbilitas a becsomagolt mainline Chromiummal. Ez eseben viszont nincsenek sokkal jobb helyzetben, mint a regi mottral voltak. Legalabbis hosszu tavon mindekep megszivjak, mivel minden Chromium updatnel utan kell huzniuk a sajat abstrakcios reteguket. Visszont idovel az igy kialakult kulonbsegek rendkivul megszoktak noni. Amint ez bekovetkezik akkor ugyanott lesznek mint ahol a Google volt, mielott forkolta volna a WebKitet es leterhozta a Blinket, vagy mint ok voltak a motor valtas elott.

A kerdes, hogy miert volt valojaban szukseg az UI abstrakciora? A Google nem engedte, hogy bepakoljanak uj hookokat a mainlineba vagy a management ugy dontott, hogy az uj featurokhoz a hookokat nem rakjak be a kozosbe (ne lehesen konyen lenyulni az uj innovaciokat). Szvsz az utobbi vagy esetleg mind2o.
Egy UI abstrakcios retegnek nem nagyon van mas ertelme, mint a kerdeses hookok tavol tartasa az eredeti verziotol vagy gyors feature implementacio. Az utobbira meg sajnos nem lattunk peldat.

Az igazat megvalva amikor az Opera azt mondta, hogy WebKit akkor donyogtem, hogy hat jo, legalabb nem Gecko. Amikor par hettel kesobb a Google azt mondta, hogy visszlat WebKit hello Blink, majd az Opera jelezte, hogy ok is Blink. Akkor rendkivul megorultem, mivel arra szamitottam, hogy a 2 ceg a haterben megallapodott es a Google kidelegalta a bongeszo fejlesztes jelentos reszet az Operanak. Visszont a jelenlegi fejlemenyek alapjan kezdek erosen ketelkedni ebben az elmeletben.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.19. 08:12:04

@Chuck Boung Ace Eck:
Pengének nem véleménye van, hanem elvei meg ideáljai, csak nem veszi észre, hogy a világ nem úgy működik, ahogy ő hiszi.
"Elvekről van szó leginkább." Hát rohadtul nem elvekről, hanem súlyos pénzekről van szó.

//Én az eddigi információk alapján egyre bizakodóbb vagyok. De eddig se gondoltam azt, hogy nem lesz egy kis hullámvölgy, hanem majd egyből megkapjuk a tutit.

@Cobalt:
Nem biztos, hogy a GUI-hoz van köze. Azt csak egy lehetőségként írtam, mivel ugyanúgy nem tudom, hogy mi az oka, mint ti. Az is lehet, hogy simán működne minden, csak a teszteléshez szükséges erőforrásokat inkább másra fordítják.
Ha Linuxot használnék, én se örülnék neki, hogy még várni kell, de azért azt lássuk már be, hogy a Linux nem hogy nem a világ közepe, de pont a legeslegszéle. És teljesen felesleges szlogenekre hivatkozva hisztizni, mikor megmondták, hogy lesz, csak később.

Egyébként a Chrome-nál is eltelt vagy másfél év, mire kijött az első stabil OSX meg Linux verzió. Ehhez képest az Operánál a jelenlegi információk alapján pár hónapról beszélünk.

Cawington 2013.06.19. 10:57:27

Nagy általánosságban egy blogot azért hoznak létre, hogy elveket, ideálokat véleményezzenek a résztvevők különböző nézetek alapján.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.19. 12:58:04

@Cawington:
Mutasd már meg a nagy blog kézikönyvet, ahová ez le van írva!

De legyen, beszéljünk elvekről meg ideálokról. Teljesen egyetértek Pengével (komolyan), beteg a világ, nem így kéne csinálni, tök jó lenne egy valódi multiplatform, svájci bicska Opera.
Kérdés, hogy ezek után megéri-e széllel szemben pisilni? Nem éri meg. Láthattuk az elmúlt években. Szinte mindig volt valami, ami nem vagy nem úgy működött az Operában, ahogy kellett volna. És lehet, hogy én meg Penge meg az Opera felhasználók egy része képes volt ezért kompromisszumot kötni, mert fontosabb volt neki egyik vagy másik feature, de a nagy többség erre nem volt hajlandó. És mivel ők vannak többen, hozzájuk kell igazodni. Senki se fog a mi két szép szemünkért fenntartani egy olyan böngészőt, amit nem lehet normális tempóban fejleszteni, mert folyton valami régi dolgot kell benne hegeszteni, ami éppen hibás.
Ja hogy a Google csúnya és gonosz, mert van pofája a saját szolgáltatásait a saját böngészőjére szabni? Ez így van. De attól még ezt el kell fogadni, mert egy olyan apró tényező, mint az Opera, nem fog tudni ezen változtatni. A usernek a szolgáltatás kell, nem a böngésző. Ha a szolgáltatás A böngészőben nem jól működik, akkor a user átvált B böngészőre. Mert a böngésző csak egy eszköz, semmi más.

Az Opera éveken keresztül az elveinek élt. Open web meg crossplaform meg a többi. Ez tök jó volt, én is többek között emiatt használtam Operát a kezdetektől fogva. De mégis hány évig kellett volna még szenvedniük, hogy egyértelmű legyen mindenkinek, hogy nem jól csinálták? Egyszerűen nincs elég erőforrásuk meg befolyásuk ahhoz, hogy a saját elképzeléseiket direktben véghez vigyék.
Most viszont itt a lehetőség arra, hogy szépen lassan, apránként ténylegesen bele tudjanak szólni a web fejlődésébe. Közvetlenül a piacvezető motort használják és fejlesztik, és ha sikerült a piaci részesedésüket is növelni egy kicsit, akkor rögtön komolyabb szereplővé válnak.
Az, hogy emiatt először egy kicsit vissza kell lépni, szinte már természetes velejárója a folyamatnak. És ezért írtuk már le többen is, hogy várni kéne pár hónapot, egy fél évet minimum, hogy rendes képet kapjunk, mert az első verzió alapján, (ami ráadásul még mindig csak béta!) nem lehet érdemi következtetést levonni. Főleg úgy, hogy valójában fogalmunk sincs, hogy mi miért történik, mert nem látunk bele a stratégiába. Penge se, hiába hiszi magát jövőbelátónak.

Úgyhogy ennyit az elvekről. Lehet róluk vitatkozni, de a GMail meg a Facebook nem elvekkel működik, hanem böngészővel.

Chuck Boung Ace Eck 2013.06.19. 13:19:04

@penge™: A --with-feature:stash=0 valóban működik, ellenben a --with-feature:discover=0 sajnos nem

Brrrrrrrrrrrrr 2013.06.19. 17:15:38

@Nekomajin: Nagyon jó összefoglaló 100%-ban egyetértek vele.Főleg a türelemre intő része ami nagyon fontos lenne.értem én meleg van meg minden de komolyan nyugalomra intenék miondenkit én is majd 1 év távlatából itélkezzünk.tehát srácok irány a kovács és a puzzola szelep beszereltetése hihihi.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.21. 15:44:23

@Nekomajin: "Az, hogy emiatt először egy kicsit vissza kell lépni, szinte már természetes velejárója a folyamatnak. És ezért írtuk már le többen is, hogy várni kéne pár hónapot, egy fél évet minimum, hogy rendes képet kapjunk, mert az első verzió alapján, (ami ráadásul még mindig csak béta!) nem lehet érdemi következtetést levonni."

itcafe.hu/tema/opera_bongeszo_2/hsz_19597-19597.html

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.21. 20:15:18

@penge™:
Szerintem érdemes lenne két csoportba sorolni a feature-öket aszerint, hogy szem előtt van, vagy nem. Arra gondolok, hogy egy csomó olyan funkció volt az Operában, ami nem nyomult a képedbe, és ezekből volt több. Például az egygombos parancsok, vagy a fit-to-width meg a többi. Nekem ezek nem tartoznak bele a "filling the UI with featuress in an attempt to please everybody, but make it to confusing for a new user" kategóriába. Ha ezt ők is így gondolják, és ezeket szépen lassan implementálják, akkor rendben van.
Ha mondjuk nem lesz oldalsáv, vagy saját gombok, vagy ide-oda pakolható fülek, de cserébe kibővítik úgy az extension API-t, hogy ezeket valamilyen módon meg lehessen oldani, akkor részemről rendben van a dolog. (Engem például ez a lebegő állapotsáv idegesít baromira. Kb annyira hiányzik a statikus állapotsáv, mint neked az oldalsáv.)
Az a szöveg, amit linkeltél, ennek nem mond ellent. Viszont ha komolyan gondolják, akkor tényleg rá kell állni az extension API fejlesztésére.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.21. 22:30:50

@Nekomajin: Dehogynem. Az átlagusernek egyszerűség kell, lásd: Apple-filozófia.

Innentől pedig miért is kéne plusz munkát végezniük, megfelelően elrejtett, ám mégis jól használható és elővarázsolható funkciók implementálásával?

Az Extension API fejlődésében még én is bíztam, mikor megjelent a Chrome, aztán minden újabb verzióval egyre távolodott a pislákoló fény az alagút végén.

Továbbá (gondolom én laikusként) a Firefox sem véletlenül lomha. Plusz absztrakciós réteg nem tesz jót. Pláne akkor, ha túl sok mindent lehet vele csinálni. A Chrome-os kiegészítők mindig HTML+CSS+JS alapúak voltak, ezáltal relatíve gyorsabbak az okosabb, Firefoxos változatuknál (ott is ezért vezették be a JetPack-et, ami ugyanezen az elven működik és már azokat a kiegészítőket, amik nem indokolják a bővített extension API-t, erre írták és írják át és nem kell újraindítani sem a böngészőt).

Az meg főleg tetézi a bajt, mikor ezekben a plusz absztrakciós rétegekben olyan emberek fejlesztenek, akik a következő csoportokba sorolhatók:

- Hirtelen fellelkesülésből alkotnak valami nagyon faszát, aztán akár az érdeklődés hiánya miatt, akár bármi más miatt elhagyják a projektet és nem frissül. Esetleg jön 1-2 módosított változat, de aztán az sem viszi tovább a projektet.
- Jót akarnak ők, de gányolnak, ami miatt az alapötlet jó, de a kiegészítő borzalmas.
- Állandó Featured kategóriában lévő kiegészítőket fejlesztenek, amiket mindannyian ismerünk és esetenként ebből is élnek (lásd: Adblock), viszont emiatt "kereskedelmi" minősége lesz a dolognak, vagyis amíg túl nagy szart nem követnek el, addig monopol helyzetükből adódóan megengedhetik az enyhe minőségromlást.

Azért nagyon nem mindegy, hogy jól fizetett, főállású fejlesztők a teljes forráskód ismeretében integrálnak dolgokat, vagy külső API-t biztosítanak, ami már eleve egy baromi nagy korlát, de ezen felül még a "bárki fejleszthet" jellege és az ingyenesség miatt kétes minőségű dolgok születnek.

Nem mindegy, hogy a gyártósorról legördül egy fullextrás autó, vagy kapsz egy alap autót és utólag teheted bele "csináld magad" módszerrel a bőrülésektől a spoilereken át a sportkormányt, illetve magadnak kell lángvágóval kivágnod a napfénytetőnek is a helyét.

Plusz az erőforrásigény. Ha az a koncepció, hogy 100+ kiegészítőt pakolj fel, akkor 16GB RAM (de inkább 32) az induló hardver Core i7-tel és SSD-vel.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.22. 00:29:29

@penge™:
De már megint abból indulsz ki, ami eddig volt. A Google-nek nem állt érdekében bizonyos API fejlesztéseket elvégezni, mert egyszerűen nem kellett az ő koncepciójukhoz. De ha az Operának kell, akkor senki se tarja őket vissza, hogy írjanak egy GUI API-t, vagy nevezzék akárhogy. És ha akarják, akkor ezzel egy mozdulattal meg tudják oldani az oldalsáv, az eszköztárak, a fülek áthelyezése és a saját gombok problémáját is. Meg esetleg még a skinezhetőséget is.
Szóval abból nem érdemes kiindulni, hogy eddig mit tudott a Chromium, mert eddig azt tudta, amire a Google-nek szüksége volt. Most, hogy van egy újabb szereplő, simán tehetnek hozzá olyan plusz dolgokat, amiket a Google továbbra se fog használni, viszont nem a saját erőforrásait használja fel hozzá, ezért nem fogja zavarni, hogy ott van.

Az, hogy milyen lesz a kiegészítők minősége, tényleg jó kérdés, de én ettől nem tartok igazán. Ha egy funkcióra szélesebb körben szükség van, akkor úgyis készül rá többféle verzió, és ezek közül úgyis a legjobb fog elterjedni. Az meg, hogy egy idő után elhanyagolják a fejlesztéseket... Hány ilyen funkció volt beépítve is az Operában?

Az erőforrásigényes mondatod meg költői túlzásnak nagyon jó, viszont egyben marhaság is. Ha a jelenlegi állapotról kéne visszaépíteni a régi funkcionalitást, akkor se használnál 100+ addont, de azért abban szerintem biztosak lehetünk, hogy több funkció natívan is vissza fog még kerülni. De még ha 100+ addon kéne, akkor se kéne erőmű a házba. Nekem is van ghostery-s meg adblockos rókám, mégis kényelmesen elvan 4 giga RAM-mal (kettőnél többet még sose használt, de azt is csak exrém terhelés alatt) meg egy kétmagos Athlonnal. Nem mondom, hogy úgy hasít, mint az Opera, de még bőven a használható kategóriában van.
Az Operás addonok egy része is megoldható webes alapon, és akkor még mindig ott van az az előny, hogy a szűz Opera sokkal gyorsabb, mint a szűz róka. Szóval az ilyen túlzásokat inkább hanyagoljuk már, mert valaki még véletlenül elhiszi.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.22. 01:15:21

@Nekomajin: Core fejlesztők nélkül nemigen tesznek hozzá ilyen mélységben semmit.

Egyébként meg olvasgattam a MozillaZine-on (azzal kapcsolatban, hogy Firefoxban miért nincs PPAPI) és érdekes dolgokra bukkantam. Persze lehet, hogy az összes ottani fórumozó is _programozásra merőleges troll_, de nagyjából az volt a lényeg, hogy a Google úgy építi fel az általa fejlesztett dolgokat, hogy minden kirakósként illeszkedjen a birodalomba, ezzel ellehetetlenítve ellentétes koncepciójú projekteknek az implementációt.

Ez egyúttal válasz arra is, hogy miért volt olyan rohadt nehéz hirtelen az Opera számára a "szabványok" implementálása, mikor nem is olyan régen még élen járt ezen a területen.

"Az meg, hogy egy idő után elhanyagolják a fejlesztéseket... Hány ilyen funkció volt beépítve is az Operában?"

Épp emiatt aggódom. Ezeknél a funkcióknál nem beszélhetünk szélesebb körről.

"Ha a jelenlegi állapotról kéne visszaépíteni a régi funkcionalitást, akkor se használnál 100+ addont"

Maximum azért, mert a legtöbb dologra nincs is addon. Pl. forráskódnézetben on-the-fly szerkesztés. Meg a Carun által másik post alatt linkelt Notes klón is khm... kissé kezdetleges.

M2+RSS-t mennyi kiegészítővel tudnám pótolni teljes funkcionalitásában?

"Nem mondom, hogy úgy hasít, mint az Opera"

Ezért kéne az SSD.

"Az Operás addonok egy része is megoldható webes alapon"

Akarja a hóhér webes alapon. Faszért kell kényszerítve kitépni az emberek kezéből az adatai feletti önrendelkezés jogát? Nem feltétlenül (csak) privacy szempontból. A Link-et is akkor tiltottam le, mikor megjelentek az első bugok és nem éreztem valahogy hiányát.

Ettől függetlenül még a szinkronizációban látok fantáziát. De a Web maradjon meg webnek, a desktop meg desktopnak. Az előnyöket lehet kombinálni, de ne akarják a kettőt összemosni. A web hasznos információszerzéshez és kommunikációhoz, a de a desktop potenciáljához képest (még így, fájdalmasan kisajtolt állapotában is, hogy karácsonyfát építettek a korábban betonbiztos alapokra HTML5 néven (nem beszélve a jövőbeli csapások, mint a JavaScript lecserélése Dart-ra, a HTTP SPDY-re és hasonlók), még így is végtelenül buta és egyszerű. Lévén, nem is erre lett tervezve. Vannak GPU terhelő tuti effektek meg grafikák, de alapjaiban nem változott. Ezt pedig nem javítani vagy fejleszteni akarják, hanem elfedni. Lehet design-os "Oops, an error occurred" üzenetekkel (nulla diagnosztikai információval) meg mosolygós ablakokkal ELFEDNI a dolgokat, de attól még az alapok ott vannak. (ahogy a kék halál is kék halál marad, megnyugtató, trabantkék háttérrel, technikai adatok és memóriacímek és hibakódok nélkül).

Amíg valaki a pillangókést alternatívaként ajánlgatja, kihangsúlyozva az előnyeit a svájci bicskával szemben, addig nem zavar. De amikor azt veszem észre, hogy kezdi átalakítani a körülöttem lévő világot pillangókés-kompatibilisre és folyamatosan meg akar győzni, hogy a dugóhúzó és a sörnyitó is felesleges, mert ő olyan söröket és borokat kínál, aminek pillangókéssel is le lehet pattintani a tetejét, ráadásul már egyre terjed kezdek ideges lenni. Ha pedig még mindig nem nyugszik és a végén kiveszi a kezemből a svájci bicskát azáltal, hogy az egyetlen svájci bicska gyártót is bekebelezi, aki újabban már csak piros színű pillangókéseket gyárt, akkor annak csúnya vége lesz.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.22. 11:26:47

@penge™:
"Ez egyúttal válasz arra is, hogy miért volt olyan rohadt nehéz hirtelen az Opera számára a "szabványok" implementálása, mikor nem is olyan régen még élen járt ezen a területen."
Szerintem igazán nagy bajuk csak a webGL-lel volt, a többit időben megcsinálták. Inkább csak arról volt szó, hogy az, hogy ezeket időben megcsinálják, mástól vonta el az erőforrásokat. Ettől függetlenül lehet, hogy a Google igyekszik magára szabni a dolgokat, de olyan nincs, hogy egy algoritmust máshogy nem lehet implementálni. Nem csak a Google-nél ülnek okos emberek, ha valamit le kell másolni, akkor megoldják.

"M2+RSS-t mennyi kiegészítővel tudnám pótolni teljes funkcionalitásában?"
Semennyivel, de ez teljesen más kategória. Az RSS nekem is hiányzik, de egy komplett levelezőklienst addonként megírni baromi nagy munka. Azt senki se fogja ingyen összehegeszteni otthon.

"Ezért kéne az SSD."
Dehogy kell SSD. Így is kényelmesen el lehet vele lenni, csak hozzá kell szokni, hogy nem reagál azonnal a GUI. Lehet, hogy ez zavaró, de attól nagyon messze van, hogy használhatatlan legyen.

"Akarja a hóhér webes alapon. Faszért kell kényszerítve kitépni az emberek kezéből az adatai feletti önrendelkezés jogát? Nem feltétlenül (csak) privacy szempontból. A Link-et is akkor tiltottam le, mikor megjelentek az első bugok és nem éreztem valahogy hiányát."
Ha nem volt elég egyértelmű, akkor a HTML×CSS×JS kombóra gondoltam.
Az viszont érdekes, hogy a Linkről le tudtál mondani. Valószínűleg másról is le tudnál, csak ugye sokkal könnyebb hisztizni.

"Amíg valaki a pillangókést alternatívaként ajánlgatja, kihangsúlyozva az előnyeit a svájci bicskával szemben, addig nem zavar."
És ha megengedi, hogy a pillangókésedre felszereljél egy dugóhúzót, akkor mi van? Mert hogy már megint ott tartunk, hogy el se tudod képzelni, hogy az Opera majd valamit szerel még azon a pillangókésen, hogy valamivel többet tudjon.

"Core fejlesztők nélkül nemigen tesznek hozzá ilyen mélységben semmit."
Mert a core fejlesztő az olyan élőlény, hogy csak a core fejlesztéséhez ért, és ebből következőleg a nem core fejlesztő az nem ért a core fejlesztéséhez. Ez csak egy munkakör volt. Nem jelenti azt, hogy nem dolgozott az Operánál rajtuk kívül olyan, aki szintén meg tudta volna csinálni, és azt sem jelenti, hogy a jövőben nem vesznek fel majd ilyen embereket.

Cobalt 2013.06.22. 11:28:57

@Nekomajin: Nekem ezek nem tartoznak bele a "filling the UI with featuress in an attempt to please everybody, but make it to confusing for a new user" kategóriába. Ha ezt ők is így gondolják, és ezeket szépen lassan implementálják, akkor rendben van.

Ami az idezet reszben szerepel azt racionalizalasnak lehetne szakszoval hivni, amiben azt indokoljak meg, hogy minden ki van hajitva es majd extensionkkel, ugy rakod ossze ahogy neked kell, mar ha egyaltal letezni fog ra extension.
Megfelelo elet tapasztalatal (90es evek elotti idok) vagy kello menyisegu nagy valalait munka tapasztalattal rendszerint felismerheto.
Azon a teveszmen alapul, hogy az Fx es a Chrome is milyen nepszeru ezzel az extensionos megoldassal. Persze az Apple es Microsoft bongeszoket kihagyjak a szamitasbol. Igy nem veszik eszre, hogy a verseny tarsak sikere valojaban a Hype (open source, irhatsz extensiont) vagy Oprendszer integracio. Mikozben ok elege felidegesitettek az elmebeteg idiota uber geekeket (kezdetben az eredeti Fx felhasznalok, akik vegre hajtottak az elso koros evangelizaciot).
Meghozza azzal mert egy ideig fizetosek voltak, aztan reklam csikosak, vegul ingyenesek, de zartak. Illetve valamiert sokkal gyengebbek komunikacioban, mint az osszes tobbi.

Mivel az oprendszer integracio kizarva, igy csak a Hype faktorban bizhatnak amihez megfelelo marketing megoldasok kellenek. Visszont a tobbi bongeszo extensionje egyenlore csak nem trivialisan telepitheto. A power userek kepen vagasa sem fogja elosegiteni az extensionk sokasodasat.

Az Operanak az Fx sikerebol tanulva neki kellett volna drasztikusan feltapolni az extension kepoeseget belertve az extra featurok rendes APIval valo elatasat. Amikor a Chrome elkezdett sikerekt elerni, akkor el kellett volna kezdeni rendesen tobb processzor magaositani. Nem, itt nem az 1 process per fulre gondolok, annal sokkal jobb megoldasok lettek volna. Ha nem tevedek nagyott a Prestos Opera belsejeben volt egy hatalams nagy event loop, ami megprobalt minden reszegysegnek es tabnak egyenlo ido szeleteket biztositani; ennek az eredmenye az lett, hogy minden fuggott mindentol. A tobb processzors korszak elotti kor tipikus tervezesi rakfeneje.

Na azt kellett volna ertelemsen szetvagni, ha nem is mindet, de egy jelentos reszet kivni kulon processebe vagy levalasztani a fo event looprol. Ha ezek megletek volna jelentosen kisebb feature veszteseggel meg lehetett volna uszni a Blink/Chromium migraciot.

Visszaterve az eredeti gondoltra, minimalis featurokkel es extensionkkel nagyjabol maradnak ott ahol most is vannak, csak a hardcore rajongoi tabor durva lemorzsolodasaval. Az egyedi es exclusive featurok megint jonnek eloterbe. Ezt ok is erzik a Stash es Discover behozassaval (mellesleg nekm tetszenek), de a bookmarkok bealdozasa aran nem biztos, hogy eleg lesz. Plane, hogy azt amit alapnak hasznalnak rendelkezik a kerdes kepeseggel.

Cobalt 2013.06.22. 11:39:28

@Nekomajin: "De már megint abból indulsz ki, ami eddig volt. A Google-nek nem állt érdekében bizonyos API fejlesztéseket elvégezni, mert egyszerűen nem kellett az ő koncepciójukhoz. De ha az Operának kell, akkor senki se tarja őket vissza, hogy írjanak egy GUI API-t, vagy nevezzék akárhogy. És ha akarják, akkor ezzel egy mozdulattal meg tudják oldani az oldalsáv, az eszköztárak, a fülek áthelyezése és a saját gombok problémáját is. Meg esetleg még a skinezhetőséget is.
Szóval abból nem érdemes kiindulni, hogy eddig mit tudott a Chromium, mert eddig azt tudta, amire a Google-nek szüksége volt. Most, hogy van egy újabb szereplő, simán tehetnek hozzá olyan plusz dolgokat, amiket a Google továbbra se fog használni, viszont nem a saját erőforrásait használja fel hozzá, ezért nem fogja zavarni, hogy ott van."

Ezzel csak az a gond, hogy 2 modon lehet megtenni. Vagy berakjak a fo vonalba vagy irnak egy abstrakcios reteget.
Az elso Google hozajarulast igenyel amit nem biztos, hogy megadnak.
Az abstrakcios retegek problemaja, hogy idovel el szoktak tavolodni az eredeti kodbazistol. Ha ez megtortenik akkor kb hasonlo helyzetben lesznek mint a valtas elott.

Szvsz mindegyik durvan limitalo, kar hogy kb 2-3 eve tul vannak azon a ponton, ahol a Presto alapu megoldas megjavithato lett volna fel evenyi vagy kevesebb eroforas raforditassal.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.22. 12:16:26

@Nekomajin: "egy komplett levelezőklienst addonként megírni baromi nagy munka. Azt senki se fogja ingyen összehegeszteni otthon."

Ezért kellett volna úgy megcsinálni, hogy van egy Opera+M2 változat és van egy M2 nélküli Opera. Mindenki örül. Az M2 úgyis integrálva volt jó és hatékony. Különálló mailkliensek között mindenki megtalálja a saját igényének megfelelőt.

"csak hozzá kell szokni, hogy nem reagál azonnal a GUI."

No comment...

"Az viszont érdekes, hogy a Linkről le tudtál mondani. Valószínűleg másról is le tudnál, csak ugye sokkal könnyebb hisztizni."

A Linkről miért ne tudtam volna? Az 1000 éves Symbianos mobilomra nem akartam soha semmit szinkronizálni (főleg mivel mobilnet sincs, csak WiFi, ha találok valahol), más gépen meg egyéb okokból sem szinkronizálnék, akkor már inkább OperaUSB. A Link sosem volt számomra egy nélkülözhetetlen fícsör. Én általában inkább azokat a dolgokat értékelem, amikről sokaknak tudomása sincs, a népszerűbb(!) fícsörök közül pedig egyedül a Mouse Gestures ami nélkül abszolút nem tudnék élni. Pl. a gyorshívó is azáltal vált hasznossá számomra, hogy van periodikus újratöltés, mert eleve nem a gyakran használt oldalaim vannak kint, hanem azok, ahonnan hirtelen, gyors információra van szükségem (akár egy "új" jelzés formájában) és a kis képekért se vagyok oda, maximum akkor, ha eleve szar az oldal design-ja, emiatt nem látszik a gyorshívóképen a kívánt tartalom.

Őszintén szólva a Stash-ben is ez fogott meg, nem a jelenlegi implementáció, hanem megláttam benne a potenciált.

Sok oldalt látogatok és random módon. Nem is tudnék igazából rangsort állítani, mert néhánynál pont az RSS a nyerő, hogy nem egy előre definiált oldalra megyek, hanem közvetlenül oda ugrok, ahova akarok, a többinél meg a periodikus újratöltés miatt van, hogy csak havonta 1x nézek fel ténylegesen, máskor viszont pörgősebb, emiatt gyakrabban.

@Cobalt: "egy komplett levelezőklienst addonként megírni baromi nagy munka. Azt senki se fogja ingyen összehegeszteni otthon."

Ennek az volt az előnye, hogy mikor ráböktem egy könyvjelzőmappára, benne mondjuk 20-30 könyvjelzővel, akkor nem fosta össze magát a böngésző és fagyasztotta meg az egész UI-t, mint a többiben. Kicsit akadozott a scroll, amíg be nem töltött a tabok nagy része. Szóval ezen a téren az Opera csúcsminőségű volt. Kihozta, amit a single process-ből ki lehetett. Több processzormagot egyetlen böngésző sem használ még most sem. A Chrome sem. Csak ott ez a hátrány lecsökken amiatt, hogy két külön processzt már át tud szervezni az OS (igen, az OS) más-más processzormagokra. Ha 4 tabot töltesz újra, akkor az OS-nek köszönhetően ezt szétdobja 1-1 processzormagra 4 magos CPU esetében. De ettől még maga a HTML feldolgozás egy magon zajlik, ezért egy WhatWG oldal vagy egy hosszabb fájllista (ironikus módon a sokszázezer elemet tartalmazó Chromium trunk buildek) betöltésekor egyetlen tabbal a multiprocessz is döglődik. Mert csak 1 magot tud használni az akárhányból. Text parsingnál meg nincs GPU rásegítés sem.

"Na azt kellett volna ertelemsen szetvagni, ha nem is mindet, de egy jelentos reszet kivni kulon processebe vagy levalasztani a fo event looprol."

A beépülők ki lettek szervezve külön processzbe.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.22. 14:14:44

@Cobalt:
Ha a Chromium open source, akkor miért igényelné a Google hozzájárulását?

Az, hogy racionalizálnak, valahol érthető. Szerintem viszonylag kevesen fognak a kardjukba dőlni, ha nem lesz benne torrent vagy IRC kliens. (Bár azt nem tudjuk, hogy esetleg a letöltéskezelőt nem okosítják-e ki majd valamikor torrentre is, de ha olyan buta lesz, mint a régiben, akkor inkább ne is fogjanak hozzá.) Azt én sem értem, hogy a levelezőt miért hagyták ki. Az egy jó érv, hogy idő kell az átírásához, de akkor mondhatták volna, hogy most nincs, később majd lesz.
Aztán van az a kategória, amibe én a megnyitás - új fülön - háttérben triót, a tartalomblokkolót, a különböző CSS nézeteket, nyomtatási képet, on demand plugint meg ilyesmiket sorolok. Ezek mind olyanok, amik a standard böngészési funkciókat használják, csak más paraméterlistával. Nem látom értelmét annak, hogy ezeket kihagyják, mert nem túl nagy munka megírni őket. (Oké, a tartalomblokkoló abból a szempontból érthető, hogy üti őket a reklámpiac, szóval ha az nem lesz benne, akkor majd lesz adblock.)
Van nálam egy GUI kategória, amibe kb azok tartoznak bele, amiket korábban felsoroltam. Ezek vannak szem előtt, és ezekkel lehet leginkább megkavarni az egyszerű usert. Ha valami nem úgy néz ki, ahogy megszokta, vagy "véletlenül" átállítódik. Ezt meg tudom érteni, mert sajnos ez tényleg probléma, de én tudnék úgy élni, hogy a GUI piszkálásához valami brutál billentyűkombót kelljen nyomva tartani, hogy bolondbiztos legyen. Értem egyébként amit írtál, de ha komolyan gondolják az addonosdit, akkor muszáj lesz valahogy a GUI-hoz is hozzáférést biztosítaniuk, mert az nagy limitáló tényező. Szóval oké, racionalizáljanak, csak akkor biztosítsanak olyan eszközöket, amivel ezeket pótolni lehet. (Nekem egyébként ez a legfájóbb pont, mert oldalsávot ugyan nem használok, de saját gombokat igen, a lebegő állapotsávtól meg falnak tudok menni.)
Azt, hogy nincs könyvjelző, szerintem ők se gondolták komolyan, de ha igen, akkor remélem, hogy a népharag jobb belátásra készteti majd őket. Azt se bánom, ha a stash-t okosítják ki, csak valahogy oldják meg.

Amúgy a szerkesztőkhöz szólva, nem akartok egy olyan kiemelt cikket/aloldalt csinálni, ahol folyamatosan nyilván van tartva, hogy milyen funkciók érhetők már el az új verziókban és milyen változásokkal? Tudom, hogy van az a wikis oldal, de jó lenne magyarul, meg szükség esetén némi magyarázattal.
Ebbe szívesen besegítenék, ha úgy gondoljátok, hogy mehet. Csak mert folyton arról beszélünk, hogy mi hiányzik, meg mi nem lesz, közben az meg elveszik, hogy azért van fejlődés is.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.22. 14:54:33

@Nekomajin: "Ha a Chromium open source, akkor miért igényelné a Google hozzájárulását?"

Mert ha a projekt fejlesztőinek többségével (aki a Google) nem ért egyet a kisebbség (aki az Opera), akkor vagy belenyugszik, vagy forkolja. Utóbbira nincs erőforrásuk, ezért is döntöttek emellett és dobták a Presto-t. Nem lenne logikus, hogy azért dobták a Prestot, hogy a Blink forkolásával egy újabb Prestot csináljanak saját karbantartással.

Nyomtatási kép van (de a régi Opera híres volt arról, hogy szar a nyomtatása, én nem tudom, mivel nincs nyomtatóm).
On Demand Plugin szintén van, csak itt Click-to-Play-nek hívják (ez a Chrome-ban volt előbb, utána vette át az Opera).

"Oké, a tartalomblokkoló abból a szempontból érthető, hogy üti őket a reklámpiac"

Tanulságos cikk: itcafe.hu/hir/suti_cookie_heurisztikus.html

Nem a reklámpiaccal van a baj. Ha az EU-ban jogszabályokat rugdosnak keresztül, az extra profitot eredményez (ne kérdezd, hogyan), ellentétben ha ők beépítik a tartalomblokkolót, az extra programozói óra, ráadásul a WebKit/Blink elvileg buta is ilyen szempontból. Tehát csak azt megkerülve tudnák implementálni, onnantól már csak egy lépés lenne akár a saját proxybeállítás implementálása is és visszakanyarodnánk oda, hogy powerful böngészőt csinálnának plusz absztrakciós réteggel a Blink köré írva.

"Ezek vannak szem előtt, és ezekkel lehet leginkább megkavarni az egyszerű usert."

Valóban. Ez sokkal illogikusabb: i.imgur.com/O3zAsYt.png

Mint ez: i.imgur.com/cZ33FuY.png

Főleg ha még hozzávesszük, hogy utóbbiban az első pontnál kéne az a Background, mivel gyárilag a háttérben nyílik meg új lapon, nem pedig előtérben.

A nyilvántartással kapcsolatban: De gondoltam rá, viszont a wikispaces-en nem találtam olyat, mint a Wikipédián, ahol el lehetne készíteni egyes szócikkeknek a lefordított változatát.

Cobalt 2013.06.22. 16:32:59

@penge™: Sajnos OOP csak a 3rd Party pluginekre volt engedelyezve, ott is csak 64 bit eseten. Azaz a Flash OOP volt, de a HTML5 video nem. Az IPC es szinkron IO miat meg nagyobb hekkekre volt szukseguk ahhoz hogy hasznalhato maradjon. Az teny, hogy a korlatokat figyelembe veve egesz jol sikerult.

Kb itt lehetett az a pont, hogy ra kellet jonniuk, hogy tovabb mar nem tudjak takolni es kellene egy ujra tervezes. Teremeszetesen kivalasztottak a teljes ujra iras opciot egy nepszeru open source megvalositasra alapozva.

Cobalt 2013.06.22. 16:43:03

@Nekomajin: "Ha a Chromium open source, akkor miért igényelné a Google hozzájárulását?"

Ez esetben olvasd el a processzt.
dev.chromium.org/developers/contributing-code

"Az, hogy racionalizálnak, valahol érthető"
Sajnos a magyarban hasznalatosabb gyakoribb jelentest velted felfedezni az altalam hasznalt szoban.

Tenylegesen erre a jelentesre gondoltam. http://hu.wikipedia.org/wiki/Elhárító_mechanizmus#Racionaliz.C3.A1ci.C3.B3

"Azt, hogy nincs könyvjelző, szerintem ők se gondolták komolyan, de ha igen, akkor remélem, hogy a népharag jobb belátásra készteti majd őket. Azt se bánom, ha a stash-t okosítják ki, csak valahogy oldják meg."

Varni arra a bizonyos nepharagra ugy hogy csendben vagyunk teljesen folosleges, mert nem fog bekovetkezni. Az elmult evek Desktop Team Blogos tapasztalatai alapjan meg a hangos jajkialtasokat sem nagyon szoktak figyelmebe venni.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.22. 17:17:05

@penge™:
Az idézett mondatot az eszköztárakra, oldalsávra, gombokra írtam, nem a helyi menüre.

Nem kéne szerintem a wikivel bajlódni. Simán csinálni kell egy postot itt a blogon, azt folyamatosan frissíteni, a linkjét meg kirakni valami látható helyre. Most is vannak a menüben kiemelt oldalak.
Amilyen rohamtempóban haladnak a fejlesztéssel, nem nagy munka hetente kiegészíteni. De ha nektek jó, akkor úgy is csinálhatjuk, hogy összedobok egy egyszerű weblapot, és csak kirakjátok a linkjét.

@Cobalt:
Azért az durva lenne, ha a Google annyira semmibe venné a Operát, hogy csak úgy kukázza az összes javaslatukat. Meg remélem, a csere előtt volt annyi eszük, hogy váltottak pár mailt, hogy mégis miket akarnak, mikre van lehetőség.

A másikban igazad van, tényleg nem gondoltam az utólagos megmagyarázásra.

Az meg, hogy csendben vagyunk... Egy csomóan elárasztották a desktop team blogot a kommentekkel, csak éppen a kulturált hangvételt felejtették el. Szóval úgy is meg lehet mondani, hogy valami szar, vagy valami hiányzik, hogy közben nem verjük a seggünket a földhöz, nem használjuk kötőszónak a fuckot, és még a caps lockot is kikapcsolva hagyjuk. Őszintén szólva az ilyen kommenteket én ki kivágnám a fenébe, ha én üzemeltetném az oldalt.

Cobalt 2013.06.22. 23:34:06

@Nekomajin: "Azért az durva lenne, ha a Google annyira semmibe venné a Operát, hogy csak úgy kukázza az összes javaslatukat. Meg remélem, a csere előtt volt annyi eszük, hogy váltottak pár mailt, hogy mégis miket akarnak, mikre van lehetőség."

Nagyon remelem, hogy volt ennyi eszuk bar az is igaz, hogy menyire voltak jo targyalasi pozicioban. Volt egy fentarthatatlansag es tovabb fejelszthetetlenseg fele tarto kodbazis es vegelathatatlan szabvany fejlesztes. Nem zarom ki, hogy eladtak a lekuket vagy legalabbis egy jelentos reszet ezt valoszinuleg jo ideig nem fogjuk megtudni.
Bar a Blinkre bejelentese az Opera Chromiumra valtas bejelentese utan tortent es ez eleg sok bizadalomra adott okot. Ami egyenlore halvanyodast mutat.

"Az meg, hogy csendben vagyunk... Egy csomóan elárasztották a desktop team blogot a kommentekkel, csak éppen a kulturált hangvételt felejtették el."

Szinte az osszes forumon megjelntek azok is akik visszont halgatasra buzditanak. Mert hogy ez nem vegleges meg, adjunk nekik idot es addigis maradjunk csondben. Illetve, hogy mi csak kulsoljunk, mert mi csak kisebseg vagyunk es a tobsegnek ugyis tetszeni fog...

A Next csatorna mindig is a korai visszajelzesekrol szolt es szeretnem azt hinni, hogy valamenyire 2 iranyu. Ez mellet a csonkolas mellet szvsz nem lehet szo nelkul elmeni.

"Szóval úgy is meg lehet mondani, hogy valami szar, vagy valami hiányzik, hogy közben nem verjük a seggünket a földhöz, nem használjuk kötőszónak a fuckot, és még a caps lockot is kikapcsolva hagyjuk. Őszintén szólva az ilyen kommenteket én ki kivágnám a fenébe, ha én üzemeltetném az oldalt."

A nem kulturalt velemeny nyilvanitast en is elitelem, mind2 reszrol. Azokerol is akik reklamanak a csonkolas ellen es azokerol is akik vedeni probaljak a kerdes dontest.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.22. 23:52:36

@Cobalt:
Nem hiszem, hogy komoly stratégia és előzetes felmérések nélkül belementek ebbe, mert ha igen, akkor tényleg hülyék. De mégis csak a saját pénzükkel játszanak, szóval elég kicsi az esélye, hogy megalapozatlanul vágtak neki az átszervezésnek.
Ugyanakkor azt sem hiszem, hogy a Google annyira szorosan fogná a gyeplőt. Az Opera baromi messze van még attól, hogy komoly konkurenciát jelentsen. Főleg úgy, hogy ha n9vekszik is a részesedése, akkor se csak tőlük vesz el felhasználókat. Addig meg miért ne engednék, hogy pofozgassák egy kicsit a projektet. Ráadásul biztos, hogy az Opera know-how-ja a böngészőfejlesztésről még a Google-nek is jól jön.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.23. 01:39:19

@Cobalt: "bar az is igaz, hogy menyire voltak jo targyalasi pozicioban."

Kábé annyira, mint részeg hajléktalan a közeledő, dudáló fénnyel az alagút végén.

@Nekomajin: "De mégis csak a saját pénzükkel játszanak, szóval elég kicsi az esélye, hogy megalapozatlanul vágtak neki az átszervezésnek."

Erre meg én mondom neked, hogy a pénzügyi adatokba még annyira sem látunk bele, mint amennyi hozzávetőleges fogalma lehet az embernek a fejlesztésről. Úgy kozmetikázzák, ahogy ők akarják. Simán el tudom képzelni, hogy az egész hirdetési biznisz és felvásárlási láz arra ment ki, hogy ha az egész böngészőbiznisz borul is, a cég átalakul valami teljesen más profilra.

Az viszont biztos, hogy az átlaguserek még annyira sem lesznek türelmesek és ha könyvjelzők nélkül hozzák ki a végleges 15-öt, akkor borítékolható a bukás. A statcounteren egyébként már átvette az Opera helyét május óta az Iron és Fehéroroszországban is már a Chrome vezet (ami az utolsó olyan ország volt, ahol az Opera vezetett még).

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.23. 02:37:04

@Nekomajin: Kész van: magyaropera.hu/wp-admin/admin.php?page=gf_edit_forms&id=3

Nézd át. Ha szerinted is jó, be lehet dobni egy külön bejegyzésbe és el lehet kezdeni a kitöltését.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.23. 03:10:33

@penge™:
Szerintem ez így tök jó. Még esetleg valami olyasmit lehetne, hogy valahogy kategorizáljuk a funkciókat, hogy jobban átlátható legyen. Ezt át kéne gondolni, hogy hogy legyen, de szerintem lehetne:
GUI (gombok, panelek, eszköztárak, skinezés, tab stack/pin, stb.)
oldalkezelés (userJS/CSS, input átméretezés, fit-to-width, stb.)
lapkezelés (MDI, zoom, privát fül/ablak, session, kuka, ugrás a címre, stb.)
kliensek (levelező, RSS, IRC, torrent, letöltés)
könyvjelzőzés (könyvjelzők, gyorshívó, könyvjelzősáv, stash)
webfejlesztő (forráskód nézegető, dragonfly, remote debug, stb)
kiegészítők (itt lehetne, hogy milyen API-kat tud már, és miket nem)
beállítások (config, oldalspecifikus beállítások, on demand, stb)
operás szolgáltatások (turbo, link)
Ezen még finomítani kéne, meg hiányos is, mert éjjel háromkor már nem nagyon fog az agyam. De ha úgy marad, szerintem akkor is jó, csak ez annyiból lenne jobb, hogy könnyebb lenne benne specifikusan keresni, meg nem zúdulna olyan sok infó egyszerre a user arcába.

AtHoS 2013.06.23. 23:47:04

@penge™:
Milyen témát moddoltatok a WP-hez vagy ez saját készítésű? Eléggé megfogott a kialakítása. Szívesen használnék ilyesmi kialakításút
süti beállítások módosítása