Magyar Opera

Opera 14 béta Androidra megérkezett!

Tipp: Ha neked is bántja a szemedet ez a csúnyán formázott szöveg, elolvashatod itt is. Természetesen a kommenteket ez alá írd, mert az az oldal még nem aktív.

screenshot

Igen, valóban. A verziószám: 14. Úgy gondoljuk, hogy az Opera Presto-ról WebKit-re történő váltása amit néhány hete jelentettünk be, akkora lépés, hogy úgy döntöttünk, kihagyjuk a teljes 13-as számot és egyenesen 14-gyel kezdünk! De a motoron túl más egyéb változásokról is beszélhetünk: valószínűleg a kis képből is észrevettétek, hogy az UI-n nagy változások mentek végbe mindez natív kódban, hogy jobban illeszkedjen a legújabb Android designba és megfeleljen az ottani iránymutatásoknak. Töltsd le a bétát a Google Play-ről vagy az m.opera.com-ról és tegyél vele egy próbát!

Android 2.3 és újabbak

Jelenleg az Android 2.3-től felfelé támogatja a rendszereket a böngésző. Ez fontos, mivel a az Android felhasználók 45%-a még Gingerbread-et használ — most ők is megkaphatják a legújabb fícsöröket és a legjobb teljesítményt!

Jelenleg még nincs Opera 14 összeállítás tabletekre: még dolgozunk különféle UI optimizációkon és csak később lesz publikus build.

Egy teljesen új motor

Ez az első béta kiadás az AppleWebKit/537.22-en és a Chrome/25.0.1364.123-en alapul — a gyors fejlesztési ciklust követjük ezentúl, tehát nagyon valószínű, hogy a végleges Opera 14 termék még újabb mérföldköveken fog alapulni.

Az Operában lévő motor nagyon szorosan szinkronban van a Chrome Beta-jában lévő motorral (amely jelenleg AppleWebKit/537.22 és Chrome/25.0.1364.122), néhány hozzáadott extra szabvány-közeli csiszolással.

Az Opera 14 for Android alapból támogatja a következő dolgokat:

  • input type=color
  • Microdata
  • WebGL 3D context
  • CSS3 @supports

Az Opera 14 for Android nem támogatja a következőket:

  • Custom search providers
  • hozzáférés a chrome://flags-hez

Mindezeken túl új User Agent-et is kapott, a régi szűrési módszereket elkerülendő: ugyanaz a formátum, mint a Chrome UA string-je a végén ezzel a résszel: "OPR/14.0.1025.52315". Természetesen ezt egyáltalán nem kell nézned webfejlesztőként, helyette alkalmazd a feature detection-t, tehát felejtsd is el, hogy említettük.

Új UI és fícsörök

Az első dolog, amit észrevehetsz az új Discover funkció, amely abban segít, hogy érdekes online tartalmakat találj. Ha balra haladsz, a Speed Dial jelenik meg, ami mostantól a könyvjelzőidet is tartalmazza. Kombinálhatod a könyvjelzőidet egy mélységig a drag and drop használatával egymás tetejére dobálva őket. ÉS ha még balra mész, a böngészési előzmények tárulnak eléd. Ez a 3 nézet jó hely, hogy mélyebbre ásd magad a böngészésben, vagy lekérdezhetsz webhelyeket a kombinált címmező+keresősávból.

A vörös O gomb jobb oldalt felülre került, akárcsak a többi Android alkalmazás esetében, és a haladó opciókat lehet vele előhozni, mint Megosztás, Keresés oldalon belül, Letöltések, Beállítások, stb.

Azonban az egyik speciális kiemelt funkció itt az Off-Road mode: ugyanaz, mint az Opera Turbo. Mikor bekapcsolod az Opera Mini szerverein át folyik az adatáramlás, ezzel felgyorsítva a lassabb mobilneteket, valamint csökkentve az adatforgalmat. Úgy gondoltuk: Yo dawg, we heard you like browsing, so we put a browser in your browser! Haver, úgy hallottuk, szeretsz böngészni, szóval teszünk egy böngészőt a böngésződbe!. Tehát nem kell többé böngészőt váltanod, hogy megkapd az Opera Mini funkcionalitását: megkapod ezen a böngészőn belül is.

Természetesen további részletekről is lehetne beszélni — a plusz gomb, privát fülek, browser.js — de meghagyjuk neked, hogy felfedezd ezeket. Jó böngészést és tesztelést!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr845117721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.03.05. 11:43:19

Verziószám: fekete pont
User Agent: piros pont (már a Presto-t is Mozilla 5.0 compatible-re kellett volna tenni).
Gyors motorcsere: piros pont
input type=color, Microdata, WebGL 3D context, CSS3 @supports: piros pont

Nem támogatott Custom search providers: piros pont (nem is kell ilyen hülyeségeket olyan fejlett böngészőknek támogatni, mint az Opera, ahol van saját, normális kereső POST lekéréssel, mindennel és még csak nem is szerveroldali implementációtól függ). Dupla piros pont, mert azt is bizonyítja, hogy nem raknak bele minden szart csak azért, mert a Chrome-ban benne van, de amúgy hülyeség, vagy csak Chrome-buta böngészők szorulnak rá.

"hozzáférés a chrome://flags-hez" -> Remélem azért az opera:config (és a többi opera:, ami a mobilban volt) megmaradt. Erről majd a kommentekben tájékoztatást kérek.

"új Discover funkció": fekete pont. Kell a fenének ilyen csilivili izé. Mintha túl hülye lenne az ember tartalmakat találni önállóan, obstruktív gombok nélkül.

Speed Dial+könyvjelző integráció: Erről csak akkor tudok véleményt mondani, ha valaki tájékoztat: Ugye a nickname és a details megmaradt és nem degradálták le Chrome-buta URL+Név kombóra, ugye?

"kombinált címmező+keresősáv" -> Ha ez az amire gondolok, akkor piros pont. Egyike azon ritka Chrome funkcióknak, amik valóban jók.

"privát fülek, browser.js" -> Jól hangzik. Szintén piros pont.

fatal 2013.03.05. 12:19:09

@penge™: opera:config nincs, de nálam a chrome://flags se megy.

fatal 2013.03.05. 12:21:00

És amitől még féltem, szétbarmolták a tördelést. Ugyanolyan, mint chromeban, azaz, ha asztali oldalon belenagyítok, nem tördel újra :(

Ez így kuka, marad a prestos.

ren39 2013.03.05. 12:31:22

Ahogy fentebb írták se opera:config, se tördelés, se rendes könyvjelzők, se rendes előre-vissza gomb, helyette van egy feleslegesen elöl lévő előzmények, nomeg a felesleges Discover. Ezen kívül szerintem nagyon hülye tabkezelés.
Ha rámész a letöltésekre akkor fogja és a jelenlegi taben (amin böngészel) betölti a letöltéseket.
Úgy tűnik csináltak egy piros O betűs Chromot- vagyis minden html alapú. Speeddial-Előzmények-Letöltések
Ez ilyen formában szinte teljesen használhatatlan.

fatal 2013.03.05. 12:33:00

@ren39: Én attól félek, hogy így marad. Se reklámszűrés, se normális tördelés, se semmi. A régi mobilet meg ugye nem fogják tovább fejleszteni.

Mivel fogok így mobilon böngészni? :(

Egyetlen előnye, hogy gyorsan indul, de ennyi erővel használhatnám a beépített böngetőt is, az is gyorsan indul.

ren39 2013.03.05. 12:35:09

Gyorshívókat se lehet szerkeszteni. +idióta iOS-es ikont kapott hurrá

ren39 2013.03.05. 12:36:42

@fatal persze hogy gyosan indeul, mert nagyrészt javaban van írva szemben a mobile-lal ami nagyrészt c++-ban

blash 2013.03.05. 12:36:48

@ren39: fasza, hogy a előre-vissza funkciót sikerült krómosítani. Kezdek félni az asztali változattól, meg persze a minitől is.

fatal 2013.03.05. 12:40:52

@blash: Mini szerintem nem lesz. Mobileban bekapcsolod a Rallyt és ott a Mini
.
@ren39: Nem lehet szerkeszteni a gyorshívókat? Nem is néztem, töröltem már, a tördelés miatt. Ez így egy vicc sajnos :( Ezekután félek, hogy mi lesz az asztali változattal.

Mesmoryser 2013.03.05. 13:01:20

Első tapasztalatok:
- Tördelés nagyon hiányzik
- Nincs Link, csak egy gomb, ami a my.operára visz
- Pont olyan tetű lassú, mint az összes többi Androidos böngésző. Scrollozáskor kifehéredik, és kockánként rakja össze, nagyítás után csiga lassan élesedik ki, és utána másodpercekig nem reagál semmire.
Nagyon remélem, hogy tudnak ezeken jelentősen javítani a megjelenés előtt, mert ez így ló***r.

ren39 2013.03.05. 13:04:52

Itt van nehány képernyökép:
db.tt/1VlpkwcJ (most épp németre van állítva a telefonom nyelve)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.03.05. 13:30:13

@fatal: "Ezekután félek, hogy mi lesz az asztali változattal."

Számomra egyértelmű volt, hogy "túl szép, hogy igaz legyen" azt várni, hogy majd megkapjuk a jelenleg megszokott Operába a WebKit motort és a V8-at, ezáltal a kompatibilitást. Azzal egyrészt az Opera közel-tökéletes böngészővé lépett volna elő (olyasmit pedig nem produkál a piacgazdaság), másrészt még csak programozásban sem kell jártasnak lennie az embernek, hogy kisakkozza: egy ilyen váltás nem úgy megy, hogy "kiszerelem a Suzuki motort és beteszem helyére a BMW motort", hanem törvényszerűen jönnek az inkompatibilitások, amiket fel kell oldani, amire 3 módszer létezik
1. Szánjunk rá extra munkaórákat, hogy ugyanolyan(!) legyen, mint a régiben, természetesen ehhez még n+ egyéb dolgot is át kell írni a kódban, mivel ide-oda hivatkozások meg tökömtudja mik vannak.
2. Tervezzük meg a legegyszerűbb módon, hogy lehetne hasonlót elérni, akár lebutított formában, ami a leggyorsabb a körülményekhez képest.
3. Hagyjuk a fenébe, kukázzuk és "varrjuk össze a sebet".

Nyilvánvalóan az első pont már csak azért sem játszik, mert olyannyira marginális az a userlétszám, aki igényli (még az önmagában marginális piaci részesedésen belül is), hogy nem éri meg munkaórákat beleölni.

A második pont meg egyszerűbb úgy, ha nem is magát a funkciót próbálják buta formában pótolni, hanem beemelnek szemkiszúrós marhaságokat, mint Discover és társai.

@ren39: Azért az mindenesetre meglepő, hogy opera:// protokol alatt létezik az about oldal. Talán még a config nincs teljesen veszve. Vagy egy opera:flags.

Reklámszűrés nincs? Akkor az urlfilter.ini-nek (ami ha jól tudom az egyetlen .ini volt a mobilosban) is lőttek? Meg tudod nézni valami advanced fájlkezelőben, hogy milyen fájlokból áll? Eleve nem ismerem az Androidot, de Symbian-on van olyan, mint
E:\system\Apps\OperaMobile\input.ini

E:\system\data\OperaMobile\ alatt (ahol a browser.js is van) cookies4.dat, opera.ini, override.ini

Ezekkel mi a helyzet?

A lassúság már csak azért is félelmetes, mert elvileg fix hardveres beágyazott rendszereken kéne a legjobban teljesítenie. Ha azokon elbukik, akkor PC-n tényleg 16 giga RAM, meg Core i7 meg SSD kell hozzá.

ps: Amúgy ne bassz má', hogy van olyan rendszer, ahol a Java gyorsabb, mint a C++? :D Még Symbian alatt is meggyűlt vele a bajom (gyakorlatilag a rendszer újratelepítések 90%-a Java alkalmazások miatt volt)

ren39 2013.03.05. 14:10:49

operaui://startpage - Gyorshívó
operaui://downloads - Letöltések

browser.js van
cookies (SQLite) fájl van csak

csináltam egy fájl listát, felraktam a screenshotok mellé

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2013.03.05. 14:48:32

Akkor batyhatom froyo alatt. :( Hátha a mini kijön rá.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.03.05. 14:59:31

@ren39: Az operaui:// protokol tetszik.

Viszont prefs_override.json... Hol is van blog.hu-n sírós szmájli? Ezt tényleg rendesen kibelezték. Ennyire még az Elektra->Presto váltás sem viselte meg a 6.x->7.x idején.

Jöhetne már az az asztali, mert ezt már nem bírom. Látni akarom a halott böngészőt. Sokkoló látvány lesz, de kibírom. A kétely viszont megöl...

ren39 2013.03.05. 16:26:18

raktam fel még néhány képet

ZeGa 2013.03.05. 16:29:45

Tudom, hogy mi a bánat tárgya, de engem nem az zavar igazán, hogy kifilézték a mobilet, hanem az, hogy WinPho-ra nem nagyon akarják kiadni, mert bár nem rossz annyira az explorer, de én egy filézett Operának is jobban örülnék.

blash 2013.03.05. 18:04:20

@ren39: még van wand, igaz nem wand.dat.

MosoMasa 2013.03.05. 19:04:52

nálam a fontok hiányoznak.
aszondja kevés a belső memória. basszus, majdnem tök üres a telefon, minen kint van flash kártyán.
azon is van hely.

telepítő 9-ről átment 35 megára? fajin.

arqblasio · www.arqblasio.com 2013.03.05. 22:28:14

Hát felemás érzések. Bár azonnal leváltottam a Chrome-ot, de nem az igazi...

A visszafunkció VAN, csak trükkösen, a vissza gomb (androidos kezelőgomb) működik visszagombként. Ez mondjuk elsőre nagyon furcsa, de komolyan meggondolva sokkal jobb; csak meg kellene szokni. Ha vissza akarok menni, mi a francnak turkáljak a menüben vagy bárhol, ha van egy dedikált gomb is hozzá?

A tördelés hiányzik, bár idáig gondom nem volt, 4.3-as kijelzőn a normál szöveg már olvasható, de a fontokkal tud furcsa dolgokat művelni. Remélem a tördelés még visszakerül és ez inkább csak demo és gyors reagálás a piacnak.

Az OFF-ROAD mód egyes oldalakon totál másképp jelenít meg oldalakat, mint ahogy annak meg kellene jelennie és egyébként meg is jelenik normál módban. Lehet, hogy ez azért van, mert a szerverek még mindig Presto-val renderelnek és az csinál valami furcsaságot?

Ezen kívül nekem minden rendben, nem omlik, nem akad, a funkciók jól működnek, összeszedettek (maximum a fülválasztót lehetne kicsit átdolgozni, a kis x-ekre bökés annyira nem kényelmes). HTC One S, Android 4.1.1 alatt.

arqblasio · www.arqblasio.com 2013.03.05. 23:17:33

Viszont egy nagyon jó feature az oldal tetejére/aljára repülés egy gombnyomásra! Sok esetben nagyon hasznos lehet, már párszor használtam.

fberci 2013.03.05. 23:23:08

Ha jól látom ez is külön processzeket használ az egyes taboknak. Azt hiszem, búcsút mondhatok az egyszerre megnyitott tabjaimnak...

A Save for offline egyébként mit csinál? Mert nagyszerűen elmenti az oldalt, de nem tudom hogyan lehetne előhívni.

ren39 2013.03.05. 23:24:45

@arqblasio: Az már a rendes Opera Mobilban is megvolt

más vélemény 2013.03.05. 23:58:45

@penge™: "Amúgy ne bassz má', hogy van olyan rendszer, ahol a Java gyorsabb, mint a C++? "

Mivel ilyen nincs is. Eleve ott a köztes réteg, ami plusz melót jelent, és még akkor a röptében fordítás, meg kódelemzés meg sem lett említve. A java -t pont nem azért szeretik mert gyors lenne...

Viszont olyat találhatsz a neten hogy valaki üres loop -al, meg pár float -al bebizonyítja neked hogy hejj de gyors a java. Csak hogy ez semmit nem jelent a valós helyzethez képest, amikor el kell indítani azt a nyamvadt jvm -et, és az elkezd dolgozni a kódoddal...

más vélemény 2013.03.06. 00:07:08

Ezt így elnézve nem sok reményt fűzök az asztali változathoz.
Az opera lehet hogy ezzel a lépéssel lejtmenetbe kerül majd, mert semmi olyan nem marad majd benne, amiért eddig sokan használták. Átcímkézett chrome -al tele a padlás.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.03.07. 14:32:31

Amúgy milyen durva már, hogy adaptív módban lévő VGA smooth scroll esetén felvált maximum(!) frekvenciára. Ami már csak azért is érdekes, mert nem HD videók asztali vagy Flash-es lejátszásakor is csak közepes teljesítménnyel pörög. De legalább egyúttal arra is rájöttem, hogy néha miért indul kicsit nehézkesen.

Tényleg ennyire erőforrásigényes a smooth scroll (mitől?), vagy szokás szerint valami bugról van szó?

Krissz5435 2013.03.08. 14:27:11

Azért jól esne már egy webkites snapshot deskopra is. :D

Mesant 2013.03.09. 11:14:11

@Krissz5435: Jól bizony! de lassan itt az ideje...

ZeGa 2013.03.12. 15:05:27

Eltelt több, mint egy hónap a desktop team utolsó bejegyzése óta. Lassan már tényleg lehetne valamit virítani, mert mire kijön egy új snapshot addigra az emberek már el is felejtik, hogy az webkites. :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.03.12. 16:55:23

@ZeGa: Szeretném azt hinni, hogy a kommentözön hatással volt valamelyest a fejlesztésre és most ezerrel próbálják implementálni legalább a korábbi fícsörök nagy részét, de valójában az lehet a helyzet, hogy ugyanaz lesz nagyjából tudásilag, mint az Androidos butaböngészőjük + esetleg M2 + oldalsáv és ezekkel szüttyögnek már több, mint egy hónapja.

De mivel Március 15. náluk nem ünnep, jöhet akár most pénteken is. Az viszont már biztos, hogy Labs lesz, de a Next ágat is jó időre jegelik, mert itt most nem bugokról meg crashekről van szó, hanem komoly adatvesztésről. Gyakorlatilag a beállításoktól kezdve minden megy majd a levesbe. Maximum a final idejére csinálnak valami konvertáló cuccot, ami az upgrade során átkonvertálja a megmaradt beállításokat INI-ből JSON-ra, de ennyi.

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2013.03.13. 09:42:24

Állítólag keményen dolgoznak :) Legalábbis Haavard ezt írta Twitterre:

twitter.com/opvard/status/311460360802664448

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2013.03.13. 09:47:04

Bocsánat a dupla posztért, de az előzőt nem tudom szerkeszteni.

Haavard Twitterén egy két dolgot azért elárúl. Miszerint az Opera 14 beta androidra az nem az Opera ICE for android ... Hogy mit akar ez jelenteni azt nem tudom. A Rally mód sem egyenlő a Turbo-val

arqblasio · www.arqblasio.com 2013.03.13. 10:41:53

@summoner: az ICE egy teljesen új UI, ezért is volt nekem elsőre furcsa ez a béta; de gondoltam, nem sikerült implementálni azt a fejlettebb gesztusvezérlést, így maradtak a hagyományos vonalon.

Viszont akkor most azt nem értem, mi a bánatért futtatnak (újra) LEGALÁBB két mobilos programot (normál és ICE, emelett akkor talán majd mini?)... Vagy az ICE csak valami cégen belüli garázsprojekt? Szóval nekem ez a túlzott széttördelés furcsa...

Az asztaliról meg örömteli hír, hogy keményen dolgoznak, de kíváncsian várnánk legalább egy listát arról, hogy mi marad és mi szűnik meg... Pár dolgot már elárultak, de jó lenne tudni többet, még akár a Labs kiadás előtt.

ZeGa 2013.03.13. 11:05:35

@arqblasio: @summoner: Nekem az a véleményem, hogy az ICE tabletekre lesz elérhető míg mobilokon marad a normál.

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2013.03.13. 16:38:30

Nagyon remélem, hogy az a sok beállítási lehetőség megmarad majd továbbra is. Értsd: Oper:config . Azt is nagyon remélem, hogy a context menu is megmarad olyan egyszerűnek és felhasználóbarátnak, mint amilyen volt, mert nekem vannak saját elemeim a jobb klikk menüben. A gyorshívóba is csináltam magamnak extension-t, ami elég népszerű lett magyar körökben. A levelező számomra kicsit bonyolult így inkább maradok a webes felületen, az meg biztos hogy működni fog. Az IRC kliens-t ritkán használom, de remélem, ha használni akarnám az IRC-t akkor továbbra is két kattintás marad válaszolni az ismerősöknek az Operában. A utorrent kliens meg többi nem érdekel. Ezek a dolgok tették számomra az Operát a kedvenc böngészőmmé.

Eddig reménykedtem, hogy sikerül úgy beletenni a Chromium webkites micsodát a böngészőbe, hogy magát a böngészőt nem sok dologban fogja megváltoztatni, de már látom, hogy a Presto és a Webkit egymástól teljesen különbözőek és valószínűnek tartom hogy sok dolgot fogok visszasírni.

Elnézve az Opera Desktop Team blogot és azt az 1900!! hozzászólást, amely mindegyike csak könyörög a team-nek hogy közöljenek már valamit, hát mit ne mondjak sajnálom az opera felhasználókat. Sajnos eléggé k.ssban vannak a fejlesztők. Remélem nem azért mert szégyellik megmutatni mit gyaláztak össze 3 hónap alatt...

Operáéknak el kellene már azon gondolkozniuk, hogy az a 300M felhasználó tényleg ezt érdemli-e. Vagy csak majmoljuk a Chrome-t továbbra is.

Ismerkedem a Maxthon-al. Bár eléggé nyűgvenyelős az a böngésző a számomra. Olyan erőltetettnek érzem. Úgy látom mindenhonnan összeloptak egy kicsit és több-kevesebb hozzáértéssel összebarkácsoltak egy böngészőt. Akár még jó is lehet idővel, de most még számomra kicsit használhatatlan.

Arra viszont kíváncsi leszek, hogy ha a Presto nyívánossá válik (lehet, hogy már az is nem tudom), akkor mit kezdenek vele majd a felhasználók. Gondolom egy darabig nagy újdonság lesz és egy páran javítanak majd benne hibákat. Mindenesetre nagyon várom a fejleményeket a Presto-ról.

ZeGa 2013.03.13. 17:21:59

@summoner: Szerintem az opera:configra annyi esély van, mint hogy a felhasználok felkarolják a prestot, 0 azaz nulla.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.03.13. 19:05:17

@summoner: Ha meg is marad, az már biztos, hogy JSON alapú lesz és az INI-k megszűnnek létezni.

A legszarabb az egészben, hogy bármennyire el is basszák az Operát, még mindig rá leszünk kényszerítve, mert immáron a kompatibilitás tálcán jön, a többi meg... Az igazából a többi böngészőben is benne lesz. Szóval az eddigi Opera felhasználók bár forronganak és duzzognak, de még egy normálisan megvalósított mozdulatparancs miatt is az Operát fogják előnyben részesíteni. Mivel a mezőny eleve szar és előreláthatólag sokáig az is marad.

Mint mikor van egy F1 verseny, ahol részt vesz egy F1-es autó, ami kétségkívül a legjobb, (de szokni kell és kicsit kényelmetlen, ráadásul a kátyúkat se bírja), egy Suzuki, egy Traktor, egy bicikli és egy baromi gyors gyalogos.

A F1-et addig baszkurálják, amíg végül bírni fogja a kátyúkat Hummer kerekekkel, de innentől már csak árnyéka régi önmagának. Ezzel szemben az egykori Suzuki-ból Trabant lett, a bicikli továbbra is bicikli maradt, csak immáron gyémántokkal van kirakva, a baromi gyors gyalogos pedig kapott egy Nike cipőt és egy övtáskát. (böngészőneveket a párhuzamok miatt direkt nem írok :D).

Hiába bosszankodsz, továbbra is jobb lesz a hummeresített F1-es kocsi, csak már messze nem annyira, mint egykor. Viszont cserébe még a földúton is mehetsz vele.

Maxthon: Na látod. Pont emiatt gondolom úgy (mivel egyetlen Webkites böngésző sem létezik, ami attól magasabbra tette volna tudás terén a lécet és az is csak gagyi kínai hatást kelt), hogy a WebKit nem csak egy motor, hanem (ahogy az Apple fanboi-ok fogalmaznak) egy életérzés. És ez a (számomra kurvára negatív és visszataszító) "életérzés" visszatükröződik minden egyes WebKittel szerelt programon. Nem tudtam, hogy anno miért utáltam annyira a Nokia beépített böngészőjét és csak évekkel később értesültem róla, hogy WebKit alapú volt az is.

Nagyon nehéz szavakba önteni, de egyszerűen leül elé az ember/kezébe veszi és valahogy érzi, hogy valami hiányzik, valami nagyon el van kúrva. Ráadásul a Nokiás böngésző is olyan "lightweight" volt, hogy csak na. 7610-zel nem is lehetett használni wapoldalon kívül semmi másra, mert "Memória elfogyott"-at dobált. Még a NetFrontnak se volt olyan igénye.

Teddy Beer 2013.03.13. 19:58:26

' az
Operát, még mindig rá leszünk
kényszerítve, mert immáron a
kompatibilitás tálcán jön, a többi
meg... '
a docs csonttá fagyott a krómban nem is olyan rég egy ápdét után. ennyit a kompatibiliről. az operettre meg senki nincs rászorurlva, föleg ahogy sztív kőtáblái lépnek elő 1. sz. net eszközként. ott csak a mini az ütőkártya. a webkitnek meg semmi köze az apple fílinghez.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.03.13. 23:22:01

"I can't share any specifics on #OperaKit for desktop unfortunately, but we *are* working hard on it." (tegnap)

Szóval még néhány hét hátravan... :(

Teddy Beer 2013.03.14. 00:11:32

Havaard twittere, mint az opera hangja. nem csoda hogy az 1-2 százalék között kacsáznak.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.03.14. 01:03:02

Ha nem lenne elég sokkoló hír eddig is, itt a következő: googlereader.blogspot.hu/2013/03/powering-down-google-reader.html

Szóval imádkozzunk, hogy az RSS olvasó megmaradjon, mert ha az Operából is eltűnik, akkor fogom magam és "kiszállok az internetből" Vágási Feri módra.

De a Facebook-Google-Apple triász droidseregébe nem fogok beállni, mert ez a három rohadék pusztítja az internetet és dönti romba a világot (az Opera is ezek miatt kényszerült a mostani döntésre).

Tényleg egyre jobban kezdem megérteni a terroristákat... 1-1 neutronbomba Montain View-ra, Cupertino-ra és Palo Alto-ra. Ennyi hülye, apatikus ember mellett máshogy nem lehet rendet tenni... A józan ész becsődölt. :(((

Cawington 2013.03.14. 09:28:18

@penge™:

Nemértem miért vagy ilyen pesszimista "demokratikus módon kell érvelni és minden halad tovább a maga kis medrében" nemszabad ilyeneket irni, mint az utolsó bekezdésben mert rádszáll a CIA(n) egyik BlackLight programja. Jó ez a FireFox.

Krissz5435 2013.03.14. 10:34:44

Komolyan mondom jobban érdekel, hogy milyen lesz az új Opera, mint hogy ki lett az új pápa. És lassan már annak is örülnék, ha kiadnának egy 5 percenként omló verziót, csak azért hogy lássuk, hogy mégis milyen lesz az alap.

Teddy Beer 2013.03.14. 11:46:12

Na végre! Ki került a prealfamidnightlybuild. bit.ly/17fwHg
Enjoy.

beef 2013.03.14. 13:02:29

@Mesmoryser: Csak viccelődik, bár lehet komolyan gondolta :)

Krissz5435 2013.03.14. 15:11:33

@Teddy Beer:

Hallod, nagyon kabbe. :D Én már tűkön ülve várok valami fasznyi verziót, erre belinkeled ezt...hát kabbe. :D

Egyébként a kreált prealphamidnightlybuild jó volt. :D

Cawington 2013.03.14. 15:38:16

@beef:

Haavard az még mostanában semleges álláspontot képviseli... ;D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.03.14. 18:16:45

@Cawington: Az elég baj, mivel ő mindig nagy Opera fanboy (vagy csak ultra-lojális) volt, még a leghülyébb fejlesztésükben is a jót látta.

Szemben normális, kritikus gondolkodásmóddal rendelkező (mára már ex)fejlesztőkkel, mint például xErath, aki néha megmondta a tutit: twitter.com/xErath/statuses/5437725607989248

Meg volt, amikor Rijk is kifejtette egyet nem értését: twitter.com/Rits/statuses/103248367852851202

Cawington 2013.03.15. 11:51:02

@penge™:

(Az ilyenek viszik előre az ügyünket, az ilyenek hajtják végre a nagy tetteket és az ilyeneket rúgják ki előnek a "lojalitásuk" miatt.)

Cawington 2013.03.15. 11:57:56

@penge™:

A technikai oldalról szándékosan nem írtam véleményt mert, valahol mindenkinek igaza van.

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2013.03.15. 12:25:22

A reklám/tartalom szűrő is megy vajon a levesbe? URLFilter.INI??

Neee! Az remélem megmarad, nem akarok, ahhoz is 2 külön Extension-t felrakni :(

Cawington 2013.03.15. 13:35:49

@summoner:

Mint olyan, hogy Dévényi Tibi bácsi műsora MEGSZÜNT. ;)

Bluemotion 2013.03.15. 20:29:44

Megy valakinek a www.transifex.com oldal, nálam napok óta, 400 Bad Request
Request Header Or Cookie Too Large hibát dob.

Mesmoryser 2013.03.15. 21:51:43

@Bluemotion: Nekem bejön, és látszólag minden működik. Bejelentkezni nyilván nem próbáltam. Szerintem próbáld törölni az oldalhoz tartozó Sütiket.

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2013.03.16. 09:05:16

@Cawington: Éljen éljen éljen ...
Kapitány úr jelentem, most már olyan mélyen vagyunk, hogy a béka seggét már távcsővel sem látni ... :( :(

Cawington 2013.03.16. 10:44:47

@summoner:

NEM-NEM!

"Nyakig vagyunk a lében komám, de nem ez a baj, hanem az ha sokat mozogsz."

Cawington 2013.03.16. 10:46:18

@Bluemotion:

Nálam is műlödik jól az oldal.

ZeGa 2013.03.16. 11:41:01

Basszus lehet velem vitatkozni, de én már alig várom, hogy jöjjön, mert legalább a youtube-os videóknál bekapcsolhatom a webm-et, mert ez a szar flash orrba-szájba lefagy és már a tököm kivan vele. Tudom, hogy eddig is bekapcsolhattam volna, de az meg nem volt az igazi. Hátha a webkitel már nem lesz olyan rossz.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.03.16. 12:43:08

@ZeGa: A WebKittel annyi változik, hogy működik a seekbar-on az előnézet és nem ugrál folyamatosan vissza, meg valamivel simább a lejátszás DE!
- Ugyanúgy CPU-ból dolgozik, tehát 80%-os terheltség sem ritka HD videóknál.
- A háttérfülön, vagy tálcára lerakott böngészőablakból lejátszott videók (zenehallgatás céljából) nem veszik vissza a videófeldolgozást, tehát nem csökken le 2-3%-ra a CPU igényük.
- A reklámos/monetize-s videók ugyanúgy kényszerítetten Flash-t használnak (vagy H.264-et, de ez csak Chrome-ban adott, Chromiumban nem).

Szóval a görgetés meg úgy az oldalon való navigáció jobb lesz, de a WebM szar, úgy ahogy van. A Flash viszont mostanság elég korrekt. Úgy látszik kellett egy kis konkurencia neki, hogy használhatóra csiszolják.

Memóriaszivárgás nem tudom van-e még OOPP miatt lényegtelen, mert úgyis bezáródik, de 4-500 fölé így sem megy órák alatt sem. Már nem üti ki a VGA drivert ha teljes képernyős HD-nél beletekerek a videóba. És végül (bár ezt még én sem igazán emésztettem meg) mióta Linuxot használok, az UNofficial hardveres gyorsítással ugyanannyit eszik, mint a VDPAU-s videók, vagyis szinte semmit. 2-3%. OSD-vel/felirattal is csak 5-6% körül. Meg ha már itt tartunk, a GPU-t sem pörgetheti halálra, mert egyelőre itt még nem nagyon érte el a 40°C-t, míg Windows alatt DXVA-val a magasabb (10-15%) CPU mellé durván meghajtotta a GPU-t is.

franatixx 2013.03.17. 18:58:28

@penge™:
>Ugyanúgy CPU-ból dolgozik, tehát 80%-os terheltség sem ritka HD videóknál.

[OFF]Na többek közt ezért nem örültem anno a WebM erőltetésének, teljesen nyilvánvaló volt hogy az ipar bele fog szarni magasról egy a H264-nél gyengébb google-ös háziszabványba (mert tudtommal nem lett "rendesen" szabványosítva), aminél a jogi kérdések nem is 100%-ig biztosan tisztázottak. Hardveres gyorsítás nélkül meg ugye felejtős a dolog.

Anno a szardobálást sem értettem a H264 ellen, gyakorlatilag minden platform rendelkezik beépített lejátszás megoldással, vagy könnyen letölthető rá, amit a böngésző ingyen és bérmentve használhat. Ha Mozilláék anno nem bohóckodtak volna az értelmetlen szélmalomharcukkal (amit gyakorlatilag már ők is feladtak) akkor most 2013-ban lehet nem ott tartanánk még mindig, hogy a HTML5-ös video tag közel használhatatlan a formátumháború miatt.[/OFF]

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.03.17. 20:24:46

@franatixx: Nem, hanem ott tartanánk, hogy az MPEG-LA nemhogy visszavesz a csipából, mint most: itcafe.hu/hir/google_mpeg_la_vp8_kodek_licenc.html

Hanem született volna belőle egy második mp3 vagy MS Office formátum (a hasonlattal a kikerülhetetlenségre és a "kényszer-fizess érte"-re célzok).

Annyi különbséggel, hogy ebben az esetben a fizetős lett volna a jobb. Természetesen nem a tehetség miatt, hanem mert minden levédettek és ráültek a licenszekre.

Te végfelhasználóként csak annyit látsz, hogy valamivel drágább a termék, de mivel a profit multiplikálódik, ezért a licenszköltséget a tervezett vásárlók számával osztják el, ezért nem szakadsz bele. De attól még ott van és egy jogdíjakon fészkelő férgekből álló gittegyletet támogatsz vele, akik néha a művészeknek is dobnak valami alamizsnát nagy PR események közepette.

Nem véletlenül tették ingyenessé 2015-ig. Azt várták, hogy majd jól elterjed, nélkülözhetetlen lesz és benyújtják a számlát.

Bár ha meg azt nézem, hogy a Google is birodalmat épít, akkor +1 ellenfél nem ártott volna neki.

A HTML5 video/audio célja pedig pont az volt, hogy natívan játsszon le dolgokat, nem az, hogy támaszkodjunk egy újabb bináris beépülőre, ami jobb mint a Flash (VLC, MPlayer, stb) és aki CSAK azért használhatja ingyen a h.264 DEcoder-t, mert nyílt forráskódú.

Mesmoryser 2013.03.17. 20:54:35

@penge™: Van egy eléggé régi laptopom
(Linux-szal még épp használható), amin a egy-egy flashes youtube videó betöltése igazi kihívás. Mióta bekapcsoltam a html5 módot, a WebM videókat szinte azonnal és minden gond nélkül lejátssza, akár HD-ben is.

Meglepve olvasom, hogy Linuxra váltottál, szabad kérdezni, miért és melyik disztróra?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.03.17. 23:10:31

@Mesmoryser: Gondolom a régi laptop magában foglalja, hogy a GPU sem képes hardveres H.264 gyorsításra, tehát ott eleve kiesett a Flash ezen előnye.

A másik, hogy Linux alatt instabil a hardveres dekódolás, ezért alapból nincs bekapcsolva. Habár beletekeréskor gyakran omlik, de érdemes bekapcsolni. Egyrészt orvosolja azt az Nvidia kártyákat érintő "Avatar bugot :D" vdpau patchelése nélkül és anélkül, hogy teljesen letiltsd a HW gyorsítást a Flash global settings-ben (ezzel gyakorlatilag 100%-os CPU usage-t generálva).

------------
sudo mkdir /etc/adobe
echo -e "EnableLinuxHWVideoDecode=1" | sudo tee /etc/adobe/mms.cfg > /dev/null
------------

Utána már használható lesz a Flash (csak omlik, de azt is kizárólag beletekeréskor és azt se mindig, de mivel OOPP adott, ezért a böngészőt nem viszi magával.

A WebM-et most kipróbáltam megint, 50-60%-os CPU használat sima 360/480-as videónál, a kis előnézeti kép a seekbar-on ugrál össze-vissza, ráadásul még közepes tearing is tapasztalható.

Azért váltottam Linuxra, mert a Win7 az utolsó használható Windows. A Win8 egy hulladék. Persze ez csak az utolsó csepp volt, igazából már évek óta tervezgetem, hogy váltok, csak mindig túl sok kompromisszumot kellett volna kötnöm.

Azóta meg a Linux is sokat fejlődött. Bár a megszokott szoftvereim egy része továbbra is hiányzik, de próbálok optimistán hozzáállni és azt nézni, hogy kapok cserébe normális memóriakezelést, nem lapozza ki a futó programjaimat mikor gondol egyet, képes olyanra is, hogy csökken valaminek a memóriaigénye, nem csak hízik-hízik, amíg újra nem indítom.

Amúgy Kubuntut használok, mert egyrészt ez a legtámogatottabb, legjobban dokumentált, így kezdeni szerintem a legjobb. És KDE (igaz, ezzel együtt már kevésbé támogatott és dokumentált...), mert ez jön be a leginkább. A Gnome sose állt kézre, Unity-t nem próbáltam (de amit hallottam/láttam/olvastam róla az alapján ilyen touchscreen-optimalizált OSX-klónnak tűnik).

Mesmoryser 2013.03.18. 00:30:51

@penge™: Nem álltam neki pontos méréseket csinálni, de az asztali gépemen (a laptop most nincs itt) egy HD tesztvideó:
WebM: 50% körüli CPU használat, RAM alig változik
flash: 45% körüli CPU használat, WebM-hez képest kb kétszer több RAM (korábban is futó pluginwrapper proces mellett)
Valószínűleg a kis laptop fél giga ramját jobban megfekteti egy zabálós flash, mint egy kicsit többet dolgozó processzor.

Én is hasonló okokból váltottam még pár éve Ubuntura. Azóta kipróbáltam pár felületet, de maradtam a Unity-nél. A KDE Plasma sosem volt szimpatikus és még a memóriát is zabálja, XFCE kicsit fapados, de legalább jól testre szabható és gyors (laptopon ez van), LXDE hiába nagyon kicsi és gyors, de idegesítően fapados (a fájlkezelője borzalmas), Unity-t meg szokni kell, de nekem már jobban kézre áll, mint eddig bármi.
Maga a Linux is nagyon bevált, sok mindenben kényelmesebb, mint a Windows. Nagyon leegyszerűsíti az életet például a Szoftverközpont, a Dash, a normális frissítő rendszer, és igazi élmény, hogy soha semmihez nem kell cracket meg serialt vadászni, mert két kattintás és működik (legálisan!). Hátrány, hogy ha valami nincs meg .deb csomagban, macerás fordítgatni. Ami még továbbra is nagyon hiányzik, az egy fullos képnézegető (régen FastStone-t használtam).

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.03.18. 03:27:28

@Mesmoryser: Végül is, RAM-ot kapásból megeszik vagy 80-120 körül a plugin wrapper. 512-n ez nem túl jó.

"A KDE Plasma sosem volt szimpatikus és még a memóriát is zabálja"

Miután kiiktattam az Akonadit és társait, eszik kemény 380-400 megát alapjáraton. A futó programokkal (beleértve a böngészőt) is csak 1.0-1.2 gigát és a swap is csak 8-10%-on van. Windows alatt naponta 2x újra kellett indítani a böngészőt, mert ha 600 mega fölé ment, akkor már jöttek a "mellékhatások". (Persze előfordult, hogy 1 giga fölött is megevett, de akkor azt hozta magával, hogy 5 percig még az egér is akadozott, utána meg a következő újraindításig negyedére csökkent a rendszer teljesítménye, mert mindent kilapozott, még a shell-t is. Nyomtam egy jobbklikket, homokóra 10(!) másodpercig, majd megjelent a jobbklikk menü). És a legrosszabb, hogy utána mintha "megtanulta" volna, hogy ezeket ki kell lapozni, ha nincs már elég RAM, böngésztem, majd 3-4 óra böngészés után valamiért átváltottam egy másik futó alkalmazásra, vinyókerregés, 2-3 másodpercig válaszképtelen GUI, majd minden első(!) kattintásra érezhető válaszidő-késés. Utána persze visszatért az eredeti sebesség, de ezek nagyon rontották a felhasználói élményt.

Itt az első héten csináltam egy fasza memóriatúlcsordulást LibreOffice-ban, gyakorlatilag mindent kirakott a swap-be, majd vissza a memóriába és utána ugyanolyan gyors maradt a rendszer, mint előtte.

A másik érdekesség, hogy eszembe jutott az, amikor az átlátszó skinek szerkesztgetése idején felvetődött, hogy az MDI ablakokat miért nem lehet stílusozni és állítólag a dwm nem fér hozzá a belső ablakokhoz. Hát itt minden ablakra érvényesek a beállított effektek. Még a kis non-modal dialógusokra, mint könyvjelző mentése vagy F2 is hatással vannak az effektek.

Képnézegető Windows-ra se nagyon volt normális a korai ACDSee verziók óta. Vagy több, mint 1 másodperc alatt nyitott meg egy képet és/vagy lassú is volt, vagy buta, konfigurálhatatlan volt, teljesen illogikus billentyűparancsokkal. De XnView-t használtam Windows alatt és Linux alatt is XnViewMP-t. Az egyetlen szépséghibája, hogy nem tud megnyitni olyan fájlokat, aminek szóköz van a nevében vagy valahol az elérési útvonalában. De a Gwenview-től ezerszer jobb még így is.

A csomagkezelő jó, csak nagyon lassan frissülnek benne a szoftververziók.

Nekem amúgy személy szerint egy Potplayer/KMPlayer tudású lejátszó hiányzik a legjobban. És ezen a téren nem látok évek óta fejlődést.

Amúgy (hogy kicsit ON is legyek) itt egy screenshot az Androidos Opera memóriahasználatáról: s20.postimage.org/4b5oc2km5/mem.png

Mesmoryser 2013.03.18. 17:52:13

@penge™: @penge™: Swap ügyben, ha még nem ismernéd, érdemes rákeresni a vm.swappiness-re. Az Ubuntu alapértéke nem túl szerencsés, érdemes 10 körülire állítani.
Ja és XFCE induláskor nálam 180 megát foglal, nem 400-at ;)

Én is a régi ACDSee-t szerettem, de eljárt felette az idő (exif, forgatás, stb), az új verziók meg mindent tudnak a képnézésen kívül. A FastStone szerintem kiváló alternatíva, kicsi, gyors, jól konfigolható és minden igényt kielégít. Csak hát nincs Linuxra. Wine-nal fut, de nem tökéletes. Funkcionalitásban még talán tényleg az XnViewMP van hozzá legközelebb, de szerintem nagyon kényelmetlen, akárhogy állítom, egyszerűen idegesítő a használata. (A szóközös problémára egyébként én már találtam megoldást, ha érdekel, előkeresem.) Szóval amit lehetett, már kipróbáltam, de mindennapi használatra még mindig a beépített Shotwell a legproblémamentesebb. Ha nagyon rászánom magam, hogy képekkel dolgozzak, elindítom az XnViewMP-t, de ez egyre ritkább.

Ennél ON-abbat most nem tudnék írni, azon kívül, hogy várom a Webkites asztalit és reménykedek, hogy a mobilos béta hamarosan használhatóbb lesz :S

@Teddy Beer: Segítség, troll veszély :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.03.19. 06:37:04

@Mesmoryser: Ismertem már, de még nem állítottam át (mostanáig).

Azért a KDE egy picivel komolyabb a minimalista XFCE-nél. ALapjáraton fut 120-130 processz, mondjuk ezekből olyan 60-70-nek van egyáltalán RAM használata (a kworker-eknek, watchdog-nak, flush-8-nak, ext4-dio-unwrit és hasonlóknak egyáltalán nincs is).

Gondolom lehetne még csiszolni rajta, de nem nagyon találtam megbízható tweaker dokumentációt (mint Windows-hoz a www.blackviper.com/), csak ilyen-olyan blogger saját megoldásait a saját preferenciája alapján, de nagyon nem akartam durvulni, mivel Linux téren még kezdő vagyok, szóval csak olyanokat iktattam ki, amiket biztosan tudom, hogy nem kellenek (vagy olyan ritkán, hogy felesleges futnia) mint bluetooth, Wacom Tablet, Free Space Notifier, cups, brltty, avahi-daemon, network-manager (ez utóbbit mert a ppoeconf legalább normálisan csatlakozik boot után, a KDE-féle network manager meg bugos és hol csatlakozott, hol kérte a jelszót (egyébként a PPPoE Windows alatt is elég szar módon van kezelve, mintha valami ritka dolog lenne és az usákoknál nem is lenne olyan. A Win8 is már telepítés alatt netre akart menni, de csak akkor tudott volna, ha már alapból egy bekonfigurált router adta volna alá a kraftot).

De legtöbbet az Akonadi és függőségei (Nepomuk, stb.) ették. De ahogy elnézem durván be van drótozva a rendszerbe, az IE Windowson hozzá képest kutyafasza. :D Bár a lényeg, hogy letiltható és semmi olyat nem használok, ami elindítaná.

Az XnViewMP-s megoldás egyébként érdekelne.

Mesmoryser 2013.03.19. 12:19:44

@penge™: Nem emlékszem hol találtam, de talán ez a fájl lett meghackelve:
$ cat /opt/XnView/xnview.sh
#!/bin/sh
dirname="$(dirname "$(readlink -e "$0")")"
export LD_LIBRARY_PATH="$dirname"/lib
export QT_PLUGIN_PATH="$dirname"/lib
"$dirname"/XnView "$@"

vagy ez:
$ cat /usr/share/applications/XnView.desktop
[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Terminal=0
Exec=/opt/XnView/xnview.sh
Icon=/opt/XnView/xnview.png
Type=Application
Categories=Graphics;
StartupNotify=true
Name=XnView Multi Platform
GenericName=XnViewMP

(Elnézést azoktól, akik érthető módon az Opera miatt jöttek ide, mindjárt abbahagyjuk :)

Mesmoryser 2013.03.19. 23:02:23

@fater63: Mér, azért jó tudni, hogy még nem szűnt meg a cég :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.03.20. 11:54:13

@Mesmoryser: Köszi! Az volt a baj, hogy nem az /opt/XnView/xnview.sh-ra hivatkozott az Exec, hanem simán "xnview"-ra.

vlevi 2013.05.21. 16:55:21

" Ez így kuka, marad a prestos. "
Most látom, hogy a playen kijött a végleges opera is a webkit motorjával.
Szerencsére a telefonom 4.2.2 droidjával egyelőre inkompatibilis, a táblagépemen viszont marhagyorsan le kellett tiltanom a frissítését.
Ugyanis annakidején próbáltam, és nem sokáig használtam. Mert a táblagépem egy eléggé gyengusz szerkezet, és egyedül az Operával lehetett rajta normálisan böngészni.
Kár érte :(
süti beállítások módosítása