Magyar Opera

Küszöbön az idei első Opera kiadás

A hetet az Opera 12.13 második kiadásra jelölt változata nyitotta.

Az első Release Candidate státuszú verzió múlt hét pénteken látott napvilágot. A hétvége folyamán számos felhasználói visszajelzés érkezett különféle problémákról, úgyhogy készült egy újabb összeállítás. Hatalmas változásokat nem kaptunk, most ennek a pár finomításnak kell örülnünk.

Még mielőtt rátérnénk az új Opera által hozott újdonságokra, azelőtt pár szóban arról, hogy mi folyik mostanában a norvégok háza táján. A mobil részleg gőzerővel dolgozik az úgynevezett Opera Ice nevezetű böngészőn, mely iOS és Android operációs rendszert futtató táblagépeken, okostelefonokon kap helyet. Bár az Opera Mini a legtöbb weboldalon igen jól használható, azonban a technológiai korlátokból adódóan mégsem tekinthető teljes értékű megoldásnak. Az Opera Ice ebből a szempontból jobb helyzetben lesz, hiszen az Apple Safari és a Google Chrome által is használt WebKit motort alkalmazza. Már önmagában ez is jelentős lépésnek tekinthető, viszont a fejlesztők még tovább mentek. Túlzás nélkül állíthatjuk, forradalmi böngésző készül!

Az Opera Ice erősen a minimalista vonalat képviseli. Az irányítás, a vezérlés kézmozdulattokkal történik, az új kezelőfelületen egyszerűen nem kaptak helyet az eleddig szokásosnak mondható gombok. Sajnos a bemutató az Opera Software szerzői jogi követelései miatt hivatalosan már nem elérhető, de a YouTubeon némi kutatkodás mellett fellelhető.

Lars Boilesen elmondta, megfelelő fogadtatás mellett a Windows Phone tulajok is megkapják az új böngészőt, ám nem ez az elsődleges platform. Az Opera Ice demonstrációján arra is fény derült, hogy az alkalmazás februárban (a szerk. megjegyzése: talán pont az idei Mobile World Congress barcelonai kiállításon) rajtol el, míg márciusban elkészül egy új asztali változat is. Utóbbival kapcsolatban megbízható információk sajnos nem láttak napvilágot - nyilván itt is felmerül az új név, illetve a WebKit motor bevetése -, mindenesetre a váltás megmagyarázná a Desktop Team téli álmát…

Változások listája:

  • DSK-381105 Belső kommunikációs hiba a Facebook közösségi oldalon
  • CORE-49385 Visszaállnak az alapértelmezett beállítások, ha megsérülnek a kiterjesztések adatai.
  • DSK-381218 [OS X] Az új automatikus frissítő mechanizmus összeomlást okozhatott induláskor.
  • DSK-378182 [további javítások] Nem töltődnek be oldalak, ha az Opera internetkapcsolat nélkül indult el.

Letöltés (Opera 12.13 b1733)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr425048895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ata4100 2013.01.28. 16:05:26

Picit sajnálnám a Presto-t, mert éveket öltek bele, de annyira nem siratom még se. Webkit-tel legalább végre működne minden oldal. Várom nagyon. Hajrá fiúk!

Dzsini 2013.01.28. 17:28:57

Másnak működik Next alatt az "új automata frissítés amivel senki nem marad le egy új buildről"?
Nálam még mindig a 1721-es van, és állítása szerint a legfrissebb.

ZeGa 2013.01.28. 17:56:45

Pedig Windows Phonera is összedobhatnának már valamit, mert az elég siralmas, hogy csak az explorer van életképes alternatíva nélkül.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.01.28. 18:25:34

Miért van olyan érzésem, hogy mi, power userek megint nem járunk olyan jól, mint beleéljük magunkat? Mi van, ha csinálnak Opera Ice néven egy lebutított, Win8 Metro UI kompatibilis Desktop változatot Webkittel és ennek kárára késett az eredeti 12.50, ami így nem is hoz majd forradalmi változást?

Különben is utálom újabban ezt a nagy platform-diverzitást. Ahelyett, hogy mindenki hordana aktatáskában laptopot, mellette meg max egy okostelefont, valami fasza rendszerrel. Mikor lesz már végre egy OS mindenek felett? :D (Bár tekintve az emberek átlag IQ szintjét a végén valami lebutított izé nyerne).

@Dzsini: Jó szokása szerint továbbra sem frissít... De még a Linuxos tárolóban (deb.opera.com/opera-beta/pool/non-free/o/opera-next/ ) is 1725 a legújabb. Ráadásul 28-án, a mai napon tették azt is bele, szóval kapják be, hogy még egy fájlt sem tudnak idejében átmásolni. Pedig Linux alatt még algoritmus meg házon belüli kódbuherálás se kell, csak egy rohadt FTP alapú másolás. Akkor ki a hanyag és a lusta? Tényleg elmennek a picsába, valószínűleg Tetzchner is ettől sokallt be.

Dzsini 2013.01.28. 19:04:36

@penge™: Annyiban megnyugtató, hogy nem a régóta frissítgetett Nextem a hibás, mostanában nem lenne kedvem egy üres telepítést újrakalapálni.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.01.28. 19:29:49

@penge™: " Mi van, ha csinálnak Opera Ice néven egy lebutított, Win8 Metro UI kompatibilis Desktop változatot Webkittel és ennek kárára késett az eredeti 12.50, ami így nem is hoz majd forradalmi változást?" - pontosan ez jutott nekem is eszembe.

Márciusig viszont kinéz még egy Opera 12.14.

franatixx 2013.01.28. 20:28:52

Ez az Opera Ice valami mocskosul jól néz ki, ha ez ebben formában jön ki és működik is rendesen akkor tényleg le a kalappal.

Két dologtól féltem őket:
- a csudijó csili-vili felület majd szépen akadni fog meg lezabálja a tápot pillanatok alatt (pl. a keresésnél az oldalak előzetes megjelenítése bőven kihagyható lenne szvsz).
- nem tudják tartani az iramot a google-el és erős lemaradásban lesznek majd a webkittel illetve fagyni-bugzani fog orrba-szájba

Én amúgy egy NORMÁLIS metrós böngészőnek kifejezetten örülnék, ha nem olyan segg buta és gagyi felületű mint az IE.

@penge™:
>Mikor lesz már végre egy OS mindenek felett? :D

Elvileg ez akarna lenni a Win 8, az most mellékes minőségben milyenre sikerült (:P), de a cél ez volt.

Az EREDETI 2013.01.28. 20:56:58

Nagyon faja lesz. Lassan pedig kénytelen leszek firefoxra pártolni linux alatt, mert folyamatosan összeomlik a 12.12, (a hibajelentés után is...) a youtube szineket félrekezeli és egyéb apróságok.

Az EREDETI 2013.01.28. 20:59:03

Ja és hogy képtelen a totalcar belsőség blogját rendesen megjeleníteni, meg minden ami flash videó és nem youtube az kész szenvedés

Mesmoryser 2013.01.28. 21:47:03

@Az EREDETI: Nekem Linuxon régóta semmi bajom a flash-sel, legalábbis nem fagy többet, mint Windowson. Egyszer csinált olyat két gépen is, hogy flash láttán szinte mindig összeomlott, de akkor hosszas próbálkozás után az lett a megoldást, hogy az opera csomag kapott apt-get remove és installt, és rendbe jött, még a profil is megmaradt. Lehet, hogy nálad is ilyen egyszerű lenne a megoldás.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.01.28. 22:47:57

@Dzsini: Én is töröltem operaprefs.ini-ből a frissítésre vonatkozó részeket, annyi változás volt, hogy megkaptam a kezdő indításkori oldalt a takarítást követő indításkor, de nem frissült utána se. Aztán néztem meg, hogy a Linux tárolóban sem frissült és gondolom valami hasonló helyről szedi Windows alatt is, nem a snapshot.opera.com/windows/latest címről. De az opera:config-ban található autoupdate.opera.com/ címet lecserélve se csinál semmit. A címet betöltve pedig Bad Request-et dob.

@franatixx: A Windows 8? Az eddigi legjobb teljesítményük a Win7 volt, a Win8-at a WinME-hez tudnám hasonlítani. Vagyis nem, inkább a Win98-hoz. A WinME az a Vista volt a maga inkompatibilitásával (a jó ötletek mellett).

Alapból hogy engedhetnek meg maguknak olyat piacvezető OS gyártóként, hogy Marwell Yukon kártyával megdöglik a PPPoE kapcsolat 10 másodperc után? Nem egy dzsunka noname gyártó, Gigabyte lapokon van integrálva, gondolom eladtak belőle jópárat. Ráadásul bugos is, sokszor befagy az IE10, task managerrel kell kilőni, egyszer-kétszer azt is eljátszotta, hogy a kilövés után (nem, nem volt már futó iexplorer.exe) nem indult el, csak homokóra, majd bevágott egy 8 megát zabáló iexplorer.exe-t a Task Managerbe, a "Switch to Window" pedig szürke volt.

Komolyan mondom, ilyen bugokat csak régebbi Kubuntu alatt tapasztaltam, amikor az ugráló K betűt követően nem történt semmi. Vagy az örök kedvencem:
lh3.googleusercontent.com/-iq-UsuhlVJ0/SXEAvR6wjLI/AAAAAAAAAEc/78KyXlPxPwQ/s512/linux%252520wonders.jpg

De a Win7 betonstabil volt, aztán kiadnak egy ilyen izét, ahol ráadásul a legfőbb dolog (Start menü) lett elcseszve. Nyomok rutinból egy Windows gombot és bejön az a csúnya, 16 színű izé, majd ha bármit találok is, az is a lebutított Metro UI-s felületen nyílik meg. Hát köszi...

Pedig hozott pár hasznos dolgot is, csak kár, hogy a fele nem érint. UEFI támogatás is jó, de nem érint, maximum megnyújtja a boot időt (még szerencse, hogy nem bootolok sokszor), mert az egérrel történő Windows 8 kiválasztás után újraindul az egész gép, EnergyStar logó, memóriacheck, diskcheck, AHCI check, majd csak ezután indul a Windows 8 (innentől már tényleg gyorsan, bár lehet, hogy egy új telepítésű Win7 se lenne nagyon lemaradva).

A fejlesztések meg... tetszik, csak az a baj, hogy még mindig nem elég, hogy felváltsa a megszokott szoftvereimet. Az új TaskManager sem egy Process Explorer/Process Hacker, ahogy az új rendszerdiagnosztika is messze van az AIDA64-től. Nem is értem, hogy miért nem tud hőfokokat és fordulatszámot mérni natívan a Windows. Az alaplapi BIOS már a 80-as években képes volt rá. :D

@Az EREDETI: Milyen színeket kezel félre YouTube-on?

@Mesmoryser: De Linuxra asszem 11.2-es Flash a legújabb és már csak biztonsági javításokat kap. Gondolom ott már nem nagy kihívás, hogy ne csináljanak új réseket, mivel új funkciókat nem adnak hozzá (hogy ez milyen negatív hatással jár a Linux közösségre csak te tudhatod) Windows-ra meg kb. heti rendszerességgel megjelenik egy újabb. Itt azért problémásabb lehet 1-1 példány. Pár hónapja például az volt a mániája, hogy fullHD-ben nézett teljes képernyős videóknál (masszív beletekeréskor jött elő leggyakrabban), be zöld/piros kockásodott a kép, majd pár másodperc után újraindult az Nvidia driver. Onnan gondolom, hogy nem driverhiba volt, mert 2 driverfrissítés sem oldotta meg, viszont jópár Flash frissítés óta eljutott arra a szintre, hogy ilyenkor már csak kifehéredik az ablak és Task Managerből ki kell lőni a plugin_wrapper-t. Persze (ez meg már gondolom Opera bug/hiányosság) mivel nem magától crashelt el a plugin_wrapper, hanem manuálisan lőttem ki, ilyenkor többnyire nem inicializálja újra, tehát ha újra videót akarok nézni, akkor újra kell indítanom az Operát, de legalább nem omlik össze, nem veszik el semmi.

Mesmoryser 2013.01.29. 12:39:05

@penge™: Igen, nem lesz újabb. Végül is olyan szempontból tényleg jó, hogy végre egy stabil verzió, amit nem csesznek el hetente, de nem tudom, hogy cserébe milyen újdonságokról maradunk le. Eddig sehol nem tűnt fel a friss flash hiánya. A jövőben meg remélem, hogy egyre kevesebbszer lesz dolgom flashes oldalakkal :)

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.01.30. 13:36:11

@Cawington: "Crashes when autoupdate tells that I have the last version and I click button "OK". if you delete a folder widgets then works normally."

És valóban. Megint sikerült nagyot alkotni...

expa 2013.01.30. 13:56:06

A 12.13-as végleges van fent és ez már végre gyorsnak tűnik mac alatt is!

Cawington 2013.01.30. 14:06:54

@Med1on:

Szándékosan nem irtam véleményt.

Az EREDETI 2013.01.30. 20:52:37

@penge™: az emberi bőrszín kék vagy piros például, ha valaminek kéknek kell lennie az rózsaszín és csak az operával. volt ilyen gond az nvidia driverrel de akkor firefox/minden böngésző alatt is csinálta

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.01.31. 00:29:21

@Az EREDETI: Ilyenről még nem hallottam. Nem lehet, hogy valami über-kiegészítő (ExtendTube például) valami shadert alkalmaz? Más nem lehet, mivel a Flash plugin működésébe az Operának nem sok beleszólása van.
süti beállítások módosítása