Magyar Opera

Első '13-as snapshot (b1721)

Az Opera fejlesztői másfél hónap után kitettek magukért. Ekkora teljesítményt nem produkált még IT szférában lévő cég, mi több, az egész emberiség kábé az ipari forradalom óta. Na de lássuk a medvét. A két legnagyobb horderejű változás nem más, mint... (most mindenki jól kapaszkodjon a karosszékbe) mostantól új algoritmust kapott a frissítési mechanizmus, elvileg mostantól nem lesznek problémák az automatikus frissítéssel és nem fog blokkolni egyetlen usert sem, netezzen akár az USA-tól Timbuktu-n át kishazánkig bárhonnan. Komoly optimizációk történtek még a web storage-ban és a local storage-ban, jelentős sebességjavulást ígérnek olyan sok LS adatot tároló oldalakon, mint a Twitter, valamint a sok kiegészítővel rendelkezők számára. Azonban mielőtt bárki vadul rohanna ki egy dugóhúzóért pezsgőt bontani, érdemes elolvasni a Desktop Team kommentjeit és kipróbálni az előzetest és ezek alapján dönteni, változott-e bármi érdemleges az adott user számára vagy sem. Most pedig következzen a részletes változáslista.

Változások listája:

  • Stabilitásjavítások
  • DSK-378667 Új automatikus-frissítés ellenőrző algoritmus.
  • DSK-379653 A képek megjelenítése "kikapcsolva"-ra váltott kilépés után, ha az adott oldal kilépés alatt még töltődött
  • DSK-378182 Nem töltődtek be oldalak, ha nem volt aktív internetkapcsolat indításkor.
  • CORE-49385 Kiegészítők beállításai (local storage, extension storage) hibásak lettek kilépés után
  • CORE-41477 Űrlap gombok (címek/eszköztippek) kezelése
  • CORE-49356 A böngésző néha nem válaszolt néhány Google oldalon (Mail, Plus)
  • DSK-378871 Védelem a kereső eltérítés (hijacking) ellen
  • CORE-49355 Kódolási problémák protokol linkek másolásakor
  • CORE-49361 designMode letiltotta a contenteditable-t és összeomlást okozott
  • CORE-49378 datalist legördülő megjelent ha readonly bevitel került fókuszba script által

Letöltés (Opera 12.13 b1721)

Az Opera Next (ami nem piros logós, hanem ezüst) letölthető a "Legújabb fejlesztői előzetes" alatti linklistán keresztül az oldalsávról.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr705024109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RaidX 2013.01.17. 20:24:36

"Opera-12.13-1721.x64.exe" és rá akar települni a régire! Ez mégsem előzetes?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.01.17. 21:01:48

@RaidX: Alsó sort luxus elolvasni? :)

Oldalról tölthető le a mindenkori Next, azaz "Opera-Next-12.13-1721.x64.exe"

MosoMasa 2013.01.17. 21:16:06

Ez a frissítés tényleg ekkora nagy szám?
ahelíyet hogy a video lejátszást ráznák már helyre pl.

MosoMasa 2013.01.17. 21:54:13

Nem tudom ki pcfórumozik közületek, de pl. ott érdekes jelenség van már egy ideje: Ha a válasz gombra nyomok, akkor két lehetőség van - ha hsz 1 v. 2 v.3 sort tartalmaz, akkor nem jelenik meg a válaszablakban a görgetősáv. ha ettől több sor, akkor rendben működik.
Fatyesz, mi?

MosoMasa 2013.01.17. 21:55:17

Na meg hát az index.hu.
Az ok, hogy az úgy ahogy van egy nagy rakás szr, de attól még működhetne, mert a többiek elbírják.

Mesmoryser 2013.01.17. 22:07:01

Kedves Penge
1. nem másfél, hanem napra pontosan egy hónap
2. szerintem számodra is nyilvánvaló, hogy nem ezeken dolgoztak ennyi ideig, ez csak egy lightos kis frissítés lesz, a fő ág snapshotja pedig remélhetőleg pár napon belül megérkezik. Az igazi újdonságokkal.

De mivel ezekkel te is tisztában vagy, had érdeklődjem meg, hogy mi a tetves francért kell itt kelteni a szar hangulatot ilyen bevezetőkkel? Ha tényleg ennyire futja, akkor menjél fórumtrollkodni mittudoménhova, a normális postokat meg majd megírja itt más. Vagy olvassuk a desktopteam blogon.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.01.17. 23:52:24

@Mesmoryser: valahol egyetértek Pengével.. utoljára valahol a 10-es opera környékén kaptam fel a fejem az újdonságokra, hogy woww.. azóta poshadt víz.
erre lehet ujjongani meg tapsikolni csak nem érdemes, mert az utóbbi időben igencsak el lett hagyva az asztali fejlesztés.
szomorú hogy az elmúlt egy-két évben csak a funkciók miatt nem dobtam a böngészőt, mert böngészni azt viszont nem lehet benne rendesen.
kb semennyire nem érdekel a hardveres gyorsítás, meg az ilyen parasztvakítások, csak böngészni szeretnék. de nemhogy újdonságok nincsenek, hanem párhuzamosan több böngészőt kell tartanom, mert több oldalt az operával nem tudok rendesen látogatni...
az meg h az oldal hibája uncsi.. amikor a safari a chrome a ff meg az ie lekezeli bökkenő nélkül akkor nagy ívben teszek rá hogy csak egy pontosvessző maradt ki a kódból és ezen hasal el az opera.
ha nem lenne pár funkcionális berögződésem már rég nem használnám. és ezen az ilyen neszesemmifogdmegjól snapshotok sem segítenek..

Mesmoryser 2013.01.18. 00:11:18

@ap: Ha az első 12.5 előzetesben nem lesz semmi ütős újdonság, vagy legalább egy position:fixed javítás, teljesen megértem ezt az elkeseredett és piszkálódó hangnemet. De ez csak egy hibajavító kiadás, egy 12.1x ! Mégis, mi a francot vártok?

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.01.18. 00:45:41

@Mesmoryser: mondjuk az h ne legyen egy position:fixed hiba több mint fél éven keresztül bug egy böngészőben.
vagy ez akkora nagy elvárás 2012/3-ban? nagyon nem hinném. főleg úgy hogy ez nem egy eldugott kis css feature mint az input button-ok text-shadow-ja hanem egy olyan opció amit nagyon sok és népszerű honlap használ..

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.01.18. 00:56:39

@ap:
Többnyire nem a kódból kimaradt pontosvesszővel van a hiba, hanem azzal, hogy ha valami nem webkit vagy gecko, akkor az külön kódot kap. Olyankor is, amikor semmi sem indokolja. Lásd maszkolás, és tökéletesen működik az oldal. Ezzel az opera nem tud mit kezdeni. Ha azt a kódot adja neki a szerver, akkor csak azt tudja feldolgozni. Már csak azért sem a pontosvesszőkkel van a baj, mert ha szintaktikai hiba van a szkriptben, akkor az a többi böngészőben sem működik.

Pengének meg igaza van, másfél hónap + karácsony után mutathattak volna valamit, viszont azt észre kéne venni, hogy ez egy portál, méghozzá hivatalos, ő pedig az egyik szerkesztője. Ennek megfelelően kéne fogalmaznia, legalább a cikkekben. Elégedetlenkedni lehet személyes blogban vagy a fórumokon.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.01.18. 01:02:09

@ap:
Kár, hogy a bugok javításának nehézsége és a feature-ök népszerűsége között nincs összefüggés. Gondolod, hogy a fejlesztők direkt ott ülnek az asztal körül, és visítva röhögnek, hogy bibibi, akkor se javítjuk ki? Nyilvánvalóan egy súlyos bugról van szó, ami zavaró, főleg, hogy régóta jelen van, de ettől egyik oldal se lesz használhatatlan. Vagy már odáig jutott az emberiség, hogy életbevágó kérdés, ha nem pixelről pixelre gördül az oldal, hanem akár három sort is ugrik egyszerre?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.01.18. 01:42:12

@MosoMasa: Évekkel ezelőtt használtam, de aztán meguntam, hogy a Tudástárban nincs RSS (ahogy látom a mai napig nincs), meg úgy az egész oldal úgy megrekedt a 90-es években, csak a design-on csiszoltak. De megnéztem és nem igazán értem a problémád, nálam még mindig egy 675x715-ös MDI popup ugrik fel hozzászólásnál, görgetősáv nem kell, mert kifér a képernyőre az egész.

@Mesmoryser: Már vártam. Ha valaki nem ömleng, hogy jujjdejó!!!!444, akkor már rögtön trollkodik? Nem trollkodok, egyszerűen csak kicsit savazom őket, rájuk fér. Ha kihoznak egy értékelhető snapshotot, akkor majd értékelem. Ha jól emlékszem pár hónapja még a divatfikázókat is én oltottam le, hogy azért apróbb dolgokban voltak pozitív változások (opera:cpu, OOPP, natív x64 buildek, HTML5-ös implementációk vagy akár olyanok, amiket szinte rajtam kívül alig vettek észre/foglalkoztak vele, mint oldalspecifikus ODP, átméretezhető szövegdobozok, látható kiemelés a forráskódnézetben, "User JavaScript on HTTPS" aktivációs dialógus kiiktatása). De ez olyan volt, mint hullának a seggberúgás. És ezt még tetézte, hogy ünnepek előtt semmi, újév után semmi, aztán majdnem 3 hétre rá kihoznak egy újabb bugfix buildet, amiben ráadásul semmi komolyabb bugfix (position: fixed, NSL és társai) nincs?

@Nekomajin: Egy jelképes JPG-t kapott a blog. Konkrét alkalmazásban és kapcsolatban Karbonade áll, aki hivatalos fordító. Ez egy hobbiblog, nemhogy fizetést, de még norvég csokit sem kapunk, ráadásul nem írtunk alá semmit és nem esküdtünk fel semmilyen céges szabályzatra. A "fansite" pedig nem azt jelenti, hogy tövig benyalunk és a híg fost is megcukrozzuk, hanem korrekt módon leírjuk azt is ha valami nem tetszik. Inkább a felhasználói oldalt képviseljünk, mintsem a céget.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.01.18. 01:54:09

@penge™:
A postodnak a korrekt része a changeloggal kezdődik.
A korrektség azt jelenti, hogy a szélsőségesen szubjektív véleményt, magyarul a fikázást nem írod bele a postba, de legalábbis nem arról szól az egész mondandód.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.01.18. 07:41:15

@Nekomajin: csak arra utaltam h sokszor egyszerű szintaktikai hibán elhasal, nem szó szerint A pontosvessző a lényeg.

igazad van, ez egy többé kevésbé hivatalos fórum. de ez nem azt jelenti h feltétlen csukott szemmel és csak pozitív hangon kötelező írni és kommentelni bármit is, aki meg nem így teszi azt törlik mint ugye ez szokás a norvégoknál.. ha valamiről nem lehet jót írni akkor nem lehet. örülj neki h szólásszabadság van :)

Megmutatnád nekem hogy hol írtam összefüggést a featurek és a bugok között? Még abban is különböznek hogy előbbik nincsenek, utóbbiak vannak..
Tudod a piac és a felhasználók nem úgy működnek h ez súlyos bug de akkor benne hagyjuk majd valamikor javítjuk úgyis csak a görgetés akad az meg nehogymár gond legyen valakinek. Egyébként nem is ez a lényeg.. a fórumok többségében a szövegszerkesztő használhatatlan, nem kezeli le rendesen, szétesik az írt szöveg. A wp-k admin felülete úgyszintén. flas-es oldalak nagy része úgyszintén, bár ez verziófüggő mert van amelyikben mennek vannak amelyekben nem. egyes sok js-t használó oldalak egy idő után simán kifagynak és nem működnek. Érdekes módon akár ff-re, akár chrome-ra váltok át, simán megy az összes fenti.. Olyan kis apróságokról meg akkor nem is beszélek mint a netbank/hitelesítési problémák az elmúlt év végéről.. Hogy lehet így böngészőt kiadni és hetekig a piacon hagyni??
Ne legyen már elvárva hogy tapsikoljunk a gány munkáért.. elhiszem hogy kezd újra divatba jönni az 50-es évek az élet sok területén, de pont hogy nagy ívben teszek rá. Majd akkor éltetek valamit ha van miért. Az opera asztali verzióit hónapok, de megkockáztatom évek óta nem lehet. Se innováció se szinten tartás, csak kullogás az események után késve és hibásan..

MosoMasa 2013.01.18. 08:37:21

@penge™: Igen, úgy tűnik, hogy az adblock miatt van az a probléma.
Hát hogy az oldal milyen ... olyan. Nekem nincs vele gondom egyébkén ... átlátható többnyire és ez a lényeg.

knorbert 2013.01.18. 08:50:16

a bejegyzéshez:
Igenis bicskanyitogató Penge(TM) stílusa. Természetesen nem kell ömlengeni mindenre amit kiad az Opera, de le lehet ezt írni normális stílusban is. A mostani poszt elmegy Penge Pengeváltás személyes blogján például, de ez a blog Magyarország mégiscsak egyetlen "félhivatalos" Opera blogja.

a snapshot újdonságaihoz:
Kicsit csalódást keltő a changelog, bár pl. a "stabilitásjavítások" alatt hogy mennyi minden változott azt nem lehet tudni. Ugyanakkor tényleg elszomorító, hogy sok weboldal esetén (elég régóta használok Operát /is/, azóta csak egyre több oldallal van gondja) tényleg át kell másik böngészőre váltani, de még akár akkor is ha ki szeretnék nyomtatni egy oldalt, mert bár a nyomtatási kép rendben van, nyomtatáskor a sorok, karakterek összecsúsznak, olvashatatlan az egész (valamelyik buildnél volt is ilyen hozzászólás a DesktopTeam-en, azóta sem javult meg) (tiszta telepítés esetén is, több gépen, többfajta nyomtatóval is előjön a probléma).

Teddy Beer 2013.01.18. 09:33:48

Nem mindenki bírja az iróniát.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.01.18. 09:50:06

@Teddy Beer: Nem mindenki bírja (értelmezni) az iróniát.

Cawington 2013.01.18. 11:04:00

@Teddy Beer: @ap:

Azért mert valaki egy kissé szarkasztikus attol még igaza van.

Cawington 2013.01.18. 11:14:33

Ha leegyszerűsítem a lényeget a norvégok Kőműves Kelement vették fel Techner helyére.

Mesmoryser 2013.01.18. 11:30:29

Úgy látom a norvégok tényleg óriási hibát követtek el azzal, hogy előbb adták ki a bugfix build előzetesét a várva várt 12.50-nél.

Nekem semmi bajom az iróniával, ha van alapja. Jelen esetben viszont az történt, hogy Penge várt valamit és még(!) nem azt kapta, ezért gyerekes fikázásba kezdett. Még egyszer hangsúlyozom, én is csalódott lennék, ha a 12.50-ben nem lenne semmi ütős, de nem értem, miért kell leírni az egész céget és lehülyézni a dolgozóit csak mert az igazi újdonságok előtt bemutattak egy hibajavító kiadást is.

MosoMasa 2013.01.18. 11:47:16

@knorbert: Én már mondtam ezt: az opera csodálatos, nagyon kényelmes, csak az internet ne lenne, mert azzal nem birkózik.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.01.18. 12:02:13

@Mesmoryser:
Erről van szó.

Korábban is írtam már, hogy ezzel a stílussal az a baj, hogy ha egy új látogató idetéved, mert esetleg érdeklődik az opera iránt, vagy problémája van vele, és szeretné megoldani, akkor rögtön a fikázásba botlik bele, és lehet, hogy rögtön törli is az egészet a francba. Nem az iróniával van a baj, hanem azzal, hogy annak nem ott van a helye, ahová most Penge írta. Valóban nem kap érte fizetést, de nem is kötelezi rá senki, hogy csinálja. Indítson egy operafikablogot, vagy fórumozzon, vagy ha már nagyon nem bírja, akkor írja le egy kommentbe, de szerkesztőként elvárható lenne tőle, hogy objektív postokat írjon.

Az meg külön vicces, hogy ha valaki a korrekt meg objektív szavakat a benyalás szinonímájaként értelmezi.

@ap:
Ugye tisztában vagy a netbankos probléma hátterével?
Pont az operában jelentkezett, pont azért, mert a korábbinál biztonságosabb megoldásra váltottak, pont azért, hogy a te számítógépedet védjék, de ha egy kicsi szolgáltató rosszul implementálja a szabványt, akkor már rögtön az operát kell szidni, ki mást.

Teddy Beer 2013.01.18. 12:50:20

@Nekomajin: "lehet, hogy rögtön törli is az egészet a francba"

Jelen állás szerint ez menni fog sav nélkül is. 11.64-el összehasonlítva az összes böngésző (12.13 verziót is ideértve) "olyan, mint jó sör mellett a bűzös trágyalé".

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.01.18. 12:54:41

@Nekomajin: és ugye azzal tisztában vagy h nem csak a netbankoknál van/volt https hiba hanem pl a facebooknál is?
nem úgy kell védeni a seggem, hogy elzárnak az internet elől.
persze, a legbiztosabb védelem az ha kihúzom az utp kábelt a gépből.. végül is az is csak az én védelmem miatt van..

más vélemény 2013.01.18. 14:19:44

Egy kis segítséget szeretnék kérni... Egy pár verzió óta érdekes jelenséget produkál az opera egyes oldalakon, pl a prohardver -en, vagy egyéb hasonló forum -okon.
Scrollozásnál gyakran egybecsúsznak az oldal elemei, valahogy így...

[url=http://kepfeltoltes.hu/view/130118/operabug_www.kepfeltoltes.hu_.png][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/130118/operabug_www.kepfeltoltes.hu_.png[/img][/url]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]

A hardveres gyorsítás lett volna az egyik tippem a problémára, de annak be, illetve kikapcsolt állapota nem befolyásolja ezt a megjelenítési hibát.
Rettentően bosszant a dolog.

Köszönöm.

más vélemény 2013.01.18. 15:01:59

@Med1on: Szóval akkor nem tudok tenni vele semmit...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.01.18. 15:52:58

@Nekomajin: "ha egy új látogató idetéved, mert esetleg érdeklődik az opera iránt, vagy problémája van vele, és szeretné megoldani, akkor rögtön a fikázásba botlik bele, és lehet, hogy rögtön törli is az egészet a francba."

Ha az iróniával nem tud megbirkózni, hogy tudna a maszkolással, oldaljavító UserJS-ek használatával, akadozó görgetéssel, tanúsítványok manuális telepítésével, illetve nem lenne nagyobb valószínűsége, hogy ha egy post miatt leszedi, akkor egy segítő "Csinálj egy friss USB install-t és nézd meg, hogy abban jelen van-e a probléma" komment után nem ugyanezt tenné?

A post meg pont attól lesz objektív és hiteles, hogy nem tükörfordítás az egész (rosszabb esetben csak a kizárólagos changelog tükörfordítása), ebből látszik, hogy a blog másik végén is Opera felhasználók vannak. Részben ettől lettek népszerűek a blogok. Egy hírportálon a szerkesztőknek kötve van a kezük.

Érdekes módon mikor valami jobb előzetes jön, ahol a Desktop Team-es postban triviális dolgokat ajnároznak több bekezdésen át néha külön sorokat szántam olyasmiknek, amiknek ők csak egy DSK bejegyzést.

@más vélemény: Esetleg még lehet, hogy ez a hiba nálad is: prohardver.hu/tema/opera_bongeszo_2/hsz_18429-18429.html

Cawington 2013.01.18. 16:05:51

@Teddy Beer:

Az Öreg medve ismét igazat szólt!

Cawington 2013.01.18. 16:14:54

Most az a baj, hogy a hülye okoskodik vagy az okos hülyéskedik?

Én az elöbbit leszarom.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.01.18. 18:20:11

@Teddy Beer:
Ha annyira szar, akkor miért nem használsz mást? Kést fognak a torkodhoz, hogy neked muszáj operát használni, meg az összes snapshothoz beírni a fikázást?
Vagy ha még mindig az opera a legjobb alternatíva, akkor miért kell fikázni? Hiszen az azt jelenti, hogy még ebben az állapotban is jobb, mint a többi.
Ettől jól érzed magad, hogy akármilyen fejlesztést csinálnak, kicsit, nagyot, bugfixet, új feature-t, bármit, rögtön belekötsz, hogy egy rakás szar? Trollkodni könnyű, böngészőt fejleszteni meg nem. Teljesen nyilvánvaló, hogy egy profitorientált cég direkt telirakja a termékét bugokkal, csak azért, hogy veled kitoljon.

Valamelyikőtök belegondolt már, hogy a 10-11-es verzió környékén a web szinte állóvíz volt ahhoz képest, ami most van? Nézzétek már meg, hogy a 12-tes verzióban hány alapvető technológiát implementáltak! Ja, hogy trident meg webkit alatt minden működik? Éppen csak a microsoft meg a google fejleszti őket. Meg lehet nézni, hogy a firefox is honnan kezdett el visszakapaszkodni az elmúlt hónapokban. Felfokozódott a fejlesztési tempó. Korábban évente volt kb egy jelentősebb technológiai újítás, az utóbbi két évben viszont jött a html5 parser, az ecmascript 5.1, a webgl, a hardware-es gyorsítás. Nem kell hozzá programozónak lenni, elég csak kicsit gondolkozni, hogy belássátok, hogy ez sokkal több erőforrást igényel, mint korábban. Több új technológia, több bug. Ez van, el kell fogadni. Vagy ha nem, akkor szabadon lehet váltani másik böngészőre.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.01.18. 18:20:53

@Cawington:
Most az a baj, hogy nincs jobb dolgod a trollkodásnál. :)

Cawington 2013.01.18. 18:30:43

@Nekomajin:

Hát erröl hablatyolok itt harmadmagammal és nem nevetünk.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.01.18. 22:19:45

@Nekomajin: "Vagy ha még mindig az opera a legjobb alternatíva, akkor miért kell fikázni? Hiszen az azt jelenti, hogy még ebben az állapotban is jobb, mint a többi."

Pont azért, mert a többitől jobb, ergo: erre vagyunk kényszerítve és zavar, ha szétcseszik a hülyeségükkel.

A BMW is jobb, mint a Suzuki, még ha agyon van karcolva és kalapáccsal itt-ott behorpasztva, de azért te is felemeled a hangod, ha azt látod, hogy az egykor "kifogástalan" BMW-t a gyártó cég emberei a kalapáccsal ütik-vágják. (nem tudok jobb példát).

A HTML5 jó részét valóban a Google, Apple és Microsoft fejleszti és terjeszti be a W3C elé, de ahhoz nincs közük, hogy másfél hónapja semmi fejlesztés, csak egy x.x1-es bugfix verzió.

A nagy bugfix közepette pedig olyan bugokat vétenek, mint most legutóbb, hogy a könyvjelző oldalsávon egy könyvjelzőn jobbklikk -> Tulajdonságok és az egykor modeless ablak újra modális lett. De csak ott. Könyvjelző sávról és mappával ugyanezt eljátszva továbbra is modeless.

Ha bugfixelnek, akkor meg bugfixeljenek és hozzanak ki legalább hetente 1 új verziót. Attól meg, hogy valaki profitorientált még lehet hülye és inkompetens a cégvezetéshez.

Mr. Moody (törölt) 2013.01.19. 00:08:53

"Mobile" vonalon viszont úgy tűnik fullgázzal megy előre az Opera:

www.engadget.com/2013/01/18/opera-ice-webkit-browser-android-ios/

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.01.19. 01:12:08

@Mr. Moody: www.pocket-lint.com/news/49375/opera-ice-new-webkit-browser

"Boilesen said there would also be a desktop Opera browser launched in March."

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.01.19. 03:05:22

@penge™:
Ki beszélt arról, hogy ki terjeszti be a fejlesztéseket a w3c-nek? Én azt írtam, hogy a trident és a webkit fejlesztői a legnagyobb IT cégek közé tartoznak. Jó lenne, ha olvasnál is, mielőtt válaszolsz.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.01.19. 03:45:06

@Med1on: Tehát ez a nagy dobás? Kukázzák a Presto-t? Egyik szemem sír (azért voltak benne jó fícsörök, bár egy részüket már tönkre tették, de azért hiányozni fog, remélem azért az MDI benne marad), a másik pedig nevet (végre egy csapással vetnek véget az oldalkompatibilitási problémáknak, NSL-nek és position:fixed-nek?)

(mielőtt bárki itt is beszólna értő olvasásra hivatkozva: igen, láttam, hogy az Androidos verzió fog Webkit-et használni, de ezt a ziccert kétlem, hogy kihagynák, bár náluk sose lehet tudni...). Az Adobe Creative Suite is jó ideje átállt már Webkit-re, szóval ez van. Csak hogy ne érjen senkit hideg zuhanyként. Gondolom a kiegészítők és a userJS-ek olyan szinten meghalnak, mint anno a FF3.6->FF4 váltáskor.

@Nekomajin: Bocsi, a "Nézzétek már meg, hogy a 12-tes verzióban hány alapvető technológiát implementáltak! Ja, hogy trident meg webkit alatt minden működik?" dupla mondatból következtettem, hogy van összefüggés a kettő között.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.01.19. 06:56:19

@penge™:
Bocs, nem akartalak leoltani.

Szerintem se lenne hülyeség átállni webkitre, mivel a három meghatározó gigász közül kettő azt használja. Kis túlzással készen kapnának egy teljes layout engine-t a nagyoktól, és megint rá lehetne állni a feature fejlesztésekre, mint régen. Ha még a v8-at is mellécsapnák, akkor igazi jóság lenne. A fejlemények ismeretében lehet, hogy a webkit prefix implementálása is ebbe az irányba mutat.
Maga a GUI, az MDI, meg az egész logika, ami mögötte van, nem szükségszerű, hogy változzon, hiszen az nem része a layout engine-nek.

zephon 2013.01.19. 10:33:13

Hm, érdekes hírek. Kíváncsian várom, hogy mik lesznek itt.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.01.19. 13:59:03

@penge™: Attól tartok jön egy újabb másfél hónap, mire asztalon valamit látni fogunk. De messze van még a március...

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2013.01.19. 14:00:12

Az Opera hamarosan megjelenteti Webkit böngészőjét iOS-re meg Androidra... Erről valami?

Dögöljön meg a presto?

knorbert 2013.01.19. 15:59:11

@Nameless®: részemről dögölhet, ha ez kell a kompatibilitáshoz. Tudnék szeretni egy olyan opera browsert, ami motorja webkit lenne, de a külső és a többi hozzáadott érték (pl. levelező része, jelszókezelése, stb.) megmaradna.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2013.01.19. 16:08:59

@knorbert: simán jó lenne már évekkel ezelőtt váltani kellett volna.

más vélemény 2013.01.19. 21:13:37

@penge™: Szóval akkor nálad nem jelentkezik hasonló gond? Mert hogy én konkrétan több különböző hardveren is tapasztaltam a hibát.
Nyiss meg egy prohardveres forumot, majd nagyíts bele valamennyire. Ezután kezdj görgetni le, és föl. Egy rövid időn belül össze fognak ugrani a képelemek. Megjavítani nem lehet, de ha lejjebb görgetek, majd vissza, akkor ha szerencsém van pont nem az a rész fog összecsúszni amit éppen olvasni akarok, hanem valamelyik másik...

más vélemény 2013.01.19. 21:17:28

@knorbert: Igazából az operától pont azért nehéz elszakadni, mert ha az ember nem szeret legózni, és az uétraminimál dizájn sem jön be neki, valamint beleszokik abba a rengeteg kényelmes funkcióba amit az opera nyújt, akkor már nem nagyon talál magának megfelelő böngészőt az opera kivételével...
Az összes hiba ellenére sem tudok váltani, pedig már eszembe jutott sokszor. De a chrome egy fos, a róka meg bosszantóan keveset ad alap helyzetből, és mire kilegózok egy operát belőle, addigra felkerül egy csomó kétes minőségű ócskaság is, ami meg tönkreteszi az egészet.
Szóval marad az opera, csak javítsák már ki azokat a bosszantó hibákat....

knorbert 2013.01.19. 21:22:50

@más vélemény: erre lenne megoldás, ha szívátültetést hajtanának végre, de az Opera által hozzáadott értékek megmaradnának. Mint azt a Maxthon is teszi Tridenttel (IE motor).

knorbert 2013.01.19. 21:57:20

Egyébként érdemes megnézni (kipróbálni) a Maxthon legújabb verzióját (4.03.100), (letisztult felület, beépített reklámszűrő, képlopó, fájlszimatoló (a weboldal bármely részét, fájlját le lehet tölteni, letöltésnél egyből felhőve is lehet tenni a fájlt, stb.) és még sok minden más is. www.maxthon.com/

mindezt csak azért írtam, mert szerintem ilyen irányba kellene az Operának is elmozdulnia.

fatal 2013.01.19. 22:03:04

@knorbert: Egy ilyen böngészőt (webkit + opera feautureök) én is tudnék értékelni desktopon.

más vélemény 2013.01.19. 23:00:26

@knorbert: Az explorer függés nem igazán jó dolog. Én különböző rendszerekkel dolgozom, és soha semmilyen microsoft függő technológiát nem választok, mivel azzal megkötöm a kezem.... ezért nem jó ez a maxthon sem.

knorbert 2013.01.19. 23:26:18

@más vélemény: ezért mondom, hogy legyen Opera + WebKit.
De azért IE10 elég jó már, bár a trident a webkitet nem éri be. De még így is tetszik a megvalósítás a Maxthon részéről: plus.google.com/u/0/117936601848869921307/posts/gk3YSjfSK8C

Dzsini 2013.01.20. 05:45:31

@knorbert: A Maxthon régóta Webkitet használ első motorként (ha nagyon kell át lehet kapcsolni Tridentre, de nem kell).

knorbert 2013.01.20. 08:11:20

@Dzsini: ezt nem tudtam. De IE10 motorral sem lenne bajom, mert már az is szépen muzsikál, csak a felülete buta mint a tök.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.01.20. 12:42:19

@knorbert: A Maxthon is csak annyival több, mint a Chrome Plus, Orca és társai, hogy beleraknak pár népszerűbb fícsört, így már a kezdeti 50 helyett csak 40 fog hiányozni. Csak itt jön a fordulópont. A maradék 40-et ugyanúgy nehezen tudod pótolni, vagy még nehezebben a támogatottság hiányából fakadóan, ráadásul kapsz érte cserébe egy az éppen aktuális Webkit verzió után folyamatosan 1-2 főverzióval kullogót.

Ráadásul bizonyos előnyök (pl. H.264-es videólejátszás) is elmaradnak ebben az esetben, mert a Maxthon ugyanúgy nem játssza le. Vagy mondhatnám még Firefox esetében a Tree Style Tab-ot meg ilyesmit, ami picit billenti a mérleget azáltal, hogy bár lehet, hogy bizonyos fícsöröket nem tudsz pótolni Operából, de legalább vannak, amikben még jobbá teheted.

Mondjuk ez mind értelmét veszti, hogy a billentyűparancsokat sem lehet úgy konfigolgatni, mint itt, az eszköztárak sem olyan flexibilisek (pl. oldalra rendezhető tabok), az oldalsáv is inkább az IE-típusú (Bookmarks<>History)-ra hajaznak, mint az Opera fejlett paneljeire. A cloud meg valahogy sosem hozott lázba.

Ezért mondtam, hogy egyéni preferencia. Van, akinek az Operából is csak néhány triviálisabb fícsör kell, mint mozdulatparancsok, oldalsáv meg ilyesmi.

Még mindig úgy vagyok, hogy a Firefox lenne a legmegfelelőbb, ha nem lenne ilyen gané módon tetűlassú az UI és az indulási sebesség. Bizonyos tekintetben a JDownloaderre emlékeztet. Az is nagyon okos cucc, kár, hogy 50 másodperc alatt indul el. :D

más vélemény 2013.01.20. 15:57:43

@penge™: Én is leginkább a rókét tartom alternatívának, ha netán egyszer muszáj lenne váltani. Az még egész korrekt darab. De az az igazság, hogy egyik sem annyira kézreálló, mint az opera. Ha nem így lenne, akkor a jelenlegi verzió hibái miatt már váltottam volna. Valami óriási bakit kell hogy elkövessenek ha el akarnak üldözni, ezek a mostaniak nem eléggé idegesítőek ahhoz. :)
Remélem kijavítják azt a párat ami gondot okoz, és akkor minden mehet tovább úgy, ahogyan eddig is.

fater63 2013.01.20. 16:13:23

@más vélemény: Ez így igaz. Nálam a legfontosabb érvek egyike a beépített levelező, illetve nagyon kevés kiterjesztéssel lakható be az Opera. A Firefox dupla annyi kiegészítőt igényel és vannak egyéb hibái. Pl: privát böngészés.

nobul 2013.01.20. 18:41:55

Lenne egy nem a témába vágó kérdésem.

A gyorshívó előnézeti képeit hogy lehet módosítani, mert nagyon zavaró, hogy valamely honlapnál a favicont rakja be, míg van hogy a teljes honlap kicsinyített mását.

Dzsini 2013.01.20. 18:57:14

@nobul: addons.opera.com/hu/extensions/details/forcespeeddiallogos
Ezzel a kiterjesztéssel mindenhova megadhatod a neked tetsző képet.

sChess 2013.01.21. 12:00:55

@penge™: "Még mindig úgy vagyok, hogy a Firefox lenne a legmegfelelőbb, ha nem lenne ilyen gané módon tetűlassú az UI és az indulási sebesség."

Akkor próbáld ki a waterfoxot, állítólag most az a nyerő. Én egyenlőre maradók az operánál.

vbencze 2013.01.21. 15:29:38

beszeljukmac.com/index.php/weblog/comments/uj_ios_bongeszovel_jelentkezik_az_opera/

az utolsó mondat kiváltképp érdekes: A hírek szerint az Opera Software márciusban egy számítógépekre készülő új böngésző bemutatását is tervezi.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2013.01.21. 16:22:30

Én kipróbáltam a maxthont a napokban kb 3 percig volt a gépemen. Értelmetlen az Operával összehasonlítani azt, ami az Opera funkcióit adja el évek óta saját találmányként. És ízig vérig érződik rajta a Kínai FOS. A szememben mindaddig vicc marad ameddig nem képesek natív Windows felületet alkotni mint a Chrome,Firefox, és részben Opera. Programokban is utálom a kamu ribbon kinézetet vb-ben összeszarva. Kb olyan szinten van a maxhton is. Androidon meg jó lenne, de olyan alap dolgokat nem tud, hogy eszköztár elrejtése, vagy notifikációs sáv megtartása teljes képernyőn stb. Plusz ott is rommá bugzik a felület kifolyik tőle a szemem. Maradok inkább Opera felhasználó minden szarságával, minthogy én azt a szart használjam. Meg még be is jelentkezzek hozzá hogy rájuk bízzam a privát adataimat? Na az végképp ne várja senki :D Ingyen sem kell.

Cawington 2013.01.21. 16:54:43

@Nameless®:

Mingyá jő Nekomajin oszt leTROLLkodik. Vigyázzá magadra.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2013.01.21. 16:56:25

@Cawington: Jöhet. :D De attól még tartom amit mondtam, évek óta tartom.

Cawington 2013.01.21. 16:57:05

@vbencze:

Így elsőre elég stabilnak és gyorsnak tünik ha az asztali is hasonló vagy esetleg jobb lessz áldásom a WebKit-re.

MosoMasa 2013.01.21. 18:41:28

@vbencze: Mer megvette a facebook, csak lapítanak mint szar a fűben

Cawington 2013.01.22. 12:26:50

Földobtam a WebKit vs. Presto témát tegnapelőtt a Desktop Team-on elég sokáig lebeg a levegőben.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.01.22. 22:14:04

12.12-nél (és előtte is már) mi ezt a belső kommunikációs hiba a facebooknál? néha előjön és akkor napokig nem működik az oldal, mint ahogy most sem 3 teljes napja... ez most mi??
már egy nyamvadt facebookhoz is 2. böngészőt kell nyitnom?

Dzsini 2013.01.23. 06:39:35

Egyéb híreinkben: úgy néz ki a napokban végleg bezárták a régi Opera skin oldalt, az elmentett cím már átirányít az Addons / Themes -re.

MosoMasa 2013.01.23. 09:00:30

@ap: Hát ez elég bosszantó, meg hogy egy nyamvadt videót nem tud lejátszani röcögés nélkül.
Chrome-hoz nem tud valaki működő all-in-one sidebar-t?

beef 2013.01.23. 10:35:14

@Dzsini: Ami nem lenne baj, ha le lehetne szűrni a felesleges háttérképek közül a valódi skineket.

MosoMasa 2013.01.23. 19:28:39

A word doksikat a word.office.live.com -on nyitva fordítva szkrolloz! :D

Ebali 2013.01.24. 20:25:40

bocs, h itt teszem fel a kérdést, de nekem még mindig indokolatlanul ugrik néha a böngésző a kezdőlapra...erről van vmi hír, h javították, vagy egyáltalán tudnak a bug-ról?(12.12-t használok)

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.01.26. 19:56:30

@fater63: Egy előzetes után RC, na ilyet se láttam még. :D

Teddy Beer 2013.01.27. 00:08:32

Az asztal csapat oldalán emlegetett fordítási hiány a magyar verzióra is vonatkozik.
süti beállítások módosítása