Magyar Opera

Címsáv csiszolás (b1325)

Mikor legutóbb szombati snapshotot kaptunk fel voltak pörögve az események. Most az ellenkezője várható. A fejlesztők valami csapatépítő túrán vesznek részt jövő héten, ezért úgy gondolták, kapjunk most pár kritikus bugfixet, minthogy két hetet kelljen rá várni. Lássuk.

Először is egy régóta várt funkció opcionális visszatérését köszönthetjük. A címsorban visszakapcsolhatók a faviconok.

Ezen felül pár apróbb simítás történt az új címmezővel kapcsolatban.

új címmező

Keskenyebb kijelzőkön próbálja kitalálni, hogy az URL mely részére nincs szükség és azt rejti el, nem a végét, mint régebben. A következő példán jól látható a gyakorlatban:

narrower

A korábbiban még ilyen volt:

previous

Ismert hibák:

  • DSK-358417 (Kiegészítők tulajdonságai és a localStorage elveszik frissítéskor) - kivéve, ha a b1317-re frissítettünk, akkor nem - a szerk.

Változások listája:

  • Opcionális faviconok a címsáv legördülőbe
  • Okos URL rövidítés a címsáv legördülőben
  • DSK-357276 (Fagyás vagy összeomlás, mikor könyvjelzőt adtunk hozzá/távolítottunk el a csillaggal)
  • DSK-283933 (URL-ek automatikus kiegészítése, még ha törölve is lettek az előzményekből)
  • DSK-356977 (Összeomlás, mikor bezártuk a kiegészítő felugró dialógust)
  • DSK-357275 (Összeomlás, ha a címsáv legördülőből töröltünk)
  • DSK-340349 (Különböző problémák, mikor füleket húztunk ki a fülsávról)
  • DSK-348681 (Mac swipe gesture nem töltötte ki a jelszó információkat Lion alatt)
  • DSK-298032 (Keresés a lapon az utoljára használt inline keresés típust alkalmazta (beragadt link módba))
  • DSK-352091 (Fájl dialógus nehézkes GTK-ban)
  • DSK-357896 (Nem volt a Gtk eszközkészlet támogatott FreeBSD 9 alatt)
  • DSK-331906 (Nem támogatott PDF és SVG nyomtatási opciók eltávolítva a GTK nyomtatási dialógusból)
  • DSK-203385 (Kezdősáv ott maradt, miután a címsávot eltávolítottuk)
  • DSK-356402 (Nem lehetett paneleket nyitni betöltött munkamenetből)
  • DSK-340772 (Control–klikk a kereső sáv legördülőjéből két fület nyitott a háttérben)
  • DSK-351792 (Szöveg nem illeszkedett a "Select skin" gombra)
  • DSK-349035 (Hiányzó hover effekt néhány protokol gombján)
  • DSK-350159 (Javított viselkedés az Opera Link első használatakor a partneroldalak gyorshívóelemeivel kapcsolatban)
  • DSK-355199 (Kiegészítő frissítések manuális (???) ellenőrzése nem talál frissítést)
  • DSK-355197 (A kiegészítőknek potenciálisan frissülniük kéne ugyanarra a verzióra)
  • DSK-357357 (Összeomlás kilépéskor: "R6026 Microsoft C error.")

Letöltés (Opera 12.00 b1325)

Opera Mobile 12

Az Opera Mobile 11.5 bemutatkozása óta - a szokásos frissítéseken kívül - nem sok minden történt az Opera mobilos zászlóshajójával. Mégis némileg váratlanul ért, hogy a Mobile World Congress rendezvényen az Opera bemutatta a 12-es verziót. Ezzel - bár nyilván eredetileg nem így tervezték - az a fura helyzet állt elő, hogy a Mobile előbb elérte ezt a verziószámot, mint az asztali változat. A kérdés, hogy méltó-e erre a sorszámra.

Felhasználói felület

Majdnem pontosan egy éve, hogy az asztali változatban bemutatkozott a "Gyorshívó 2.0" első előzetese. Ebben a korábbi fix számú kép helyett tetszóleges mennyiségű bejegyzésünk lehet, az elemek elrendezése pedig automatikusan igazodik a mérethez. Véleményem szerint ez egy örvendetes lépés volt, azonban az újítás csak a PC-s verzióra terjedt ki, a mobilosra nem, így a Linkkel szinkronizálva egyeztetési problémák léptek fel, hiszen a Mobile és a Mini csak az első 9 elemet támogatta.

Ennek a visszásságnak vetett most véget a Mobile 12, ami már szintén támogatja a dinamikusan növekedő méretet. A dolog még nem tökéletes, mert a változási közlemény szerint egy szinkronizációt követően lehetnek problémák az elemek sorrendjével. Ennek okát mondjuk nem teljesen értem, szerintem elég egyértelmű a konfigurációs fájl felépítése.

Ezen túl azonban tényleg nagyítóval kell keresnünk a további UI változásokat, őszintén szólva én egyet sem találtam. Bár a régi-új felépítés szerintem megfelelő, a változások pedig inkább a háttérben zajlottak, nézzünk be tehát a motorháztető alá.

Az új Presto motor

Aki súrún használja az Opera Next csatornát, azt sok újdonság nem éri a frissített motort illetően, és éppen ez benne a szép. Ugyanis az UI alá már a 2.10.254-es verzió került, ami csak egy hajszállal marad el a jelenlegi asztali verziótól. Természetesen ez a támogatott szabványok jelentős bővülését eredményezte.

Kezdetnek ott van mindjárt a Ragnarök, azaz az Opera HTML5 feldolgozója, ami fájóan hiányzott a 11.5-ből, de most végre megérkezett. A további újítások mellett bekerült a mobil eszközöknél hangsúlyos szerepet kapó Device Orientation szabvány is, de hiba lenne megfeledkezni a WebGL támogatásról (csak Android) és az eszköz kamerájának kezeléséről, ami már szintén megoldható a böngészőből.

Mindezeket összeadva nem csoda, hogy az új jövevény a hírhedt HTML5 teszten 364 pontot kap a 11 bönuszpont mellett (ne felejtsük el bekapcsolni a WebSocket támogatást!), ami kiemelkedően jónak számít. Jelenleg egyetlen böngésző nyújt ennél többet, és az pedig az asztali(!) Chrome. A többi mobilos böngésző tisztes távolságból követi az Opera új üdvöskéjét.

Ezen felül a böngésző támogatja a jövő kis hatótávolságú, biztonségos vezetéknélkül kommunikációs szabványát, az NFC-t (Near Field Communication) a Google Beamen keresztül. De említhetnénk még a továbbfejlesztett XMLHTTPRequest támogatást a javított szövegtördelést, a jobb minőségű gyorshívó képeket, vagy a Flash támogatását a 4.0.3-as Androidon.

Személyes tapasztalatom szerint sajnos az új böngésző nem mentes a már-már szokásosnak nevezhető Opera-gyermekbetegségektől - néha hektikusan viselkedik, és helyenként vannak még problémák az Opera Linkkel és a nagyítással (Symbian verzió) is. Ettől függetlenül az Opera Mobile 12 komoly előrelépésként értékelhető, és minden Symbian és Android felhasználónak javaslom a kipróbálását.

Sőt, mi több, nem csak az ARM alapú androidos készülékek tulajdonosai telepíthetik fel az új változatot, hanem az már a MIPS és az x86-os architektúrákra is elérhető, igaz, csak Labs kiadás formájában. A többiek a szokásos hivatalos oldalon keressék.

Egy kis királyság a 11.62 vonalnak (b1324)

Én is épp tegnap gondoltam erre a már lassan 2 hónapja meglévő bugra DSK-340710, hogy valamit kezdeni kéne vele. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy 12.00-ba még nem került bele, és ha az eddigi fejlesztési trendet nézzük, valószínűleg nem is követi egyhamar. Mindegy, a 11.62 használók örülhetnek, ők is kaptak egy félkarú óriást, csak annak a másik karja (CSS precízió, XHR2, fejlett címmező, SSL gyorsítás, HWA) hiányzik.

Következzen a rövid változáslista a korábbi 11.62 óta.

Változások listája:

  • CORE-40077 (getAttribute on namespaced attribute in XHR response fails on metoffice.gov.uk)
  • CORE-44763 (Acid3 összeomlás Snap Links kiegészítő esetén)
  • DSK-335820 (Opera figyelmeztetés nélkül lecserélte a létező mentett fájlt - összeomlás javítás)
  • DSK-340104 (Opera vágólap inkompatibilis ezekkel: synergy / vnc / rdesktop / VMware / VirtualBOX - (ez legalább) 12.00-ben már javítva, most 11.62-ben is)
  • DSK-340710 (Új tab gomb eltakarta az Extender menüt jobbra/balra rendezett fülek esetén)
  • DSK-351582 (Összeomlás, mikor könyvjelző törlés után gépeltünk a címsorba)
  • DSK-357896 (Nem volt a Gtk eszközkészlet támogatott FreeBSD 9 alatt)

Letöltés (Opera 11.62 b1324)

Core frissítés jobb CSS egység precízióval (b1317)

A mai előzetes egy új, fix pontos értékeket (hosszúság, font méret, stb.) egységesítő megoldást mutat be. A régóta húzódó, kerekítési problémák is megoldódtak. Valamint 69 egyéb Core javítás, melyek a Core javításoktól már megszokott módon (mivel a szakkifejezések miatt úgyse lenne értelme fordítgatni) a hivatalos oldalon eredeti nyelven olvashatók.

Ismert hibák:

  • Kiegészítők tulajdonságai és a localStorage elveszik frissítéskor*
  • Nagyon gyors oldalbetöltés
  • Megjegyzés: Egész pontosan nem veszik el, a wuid-*** mappák mélyén továbbra is ott marad (maximum felülírásra kerül idővel), csak a böngésző nem olvassa be. Szóval érdemes előtte backupolni.

Letöltés (Opera 12.00 b1317)

süti beállítások módosítása