Magyar Opera

Tippek és trükkök: barangolás az Opera gyorsítótárában

Sok webhely lehetővé teszi hang- vagy videofájl lejátszását, de a letöltését már nem. Ezek a fájlok általában megtalálhatóak az Opera gyorsítótárában és onnan viszonylag egyszerűen elérhetők.

Thiraipaadal Player.png
Az első módszer, hogy begépeljük a címsorba az opera:cache parancsot, majd a leendő találatok szűkítése végett beállítunk egy minimum méretet, illetőleg a keresendő fájltípust is meghatározzuk. Ha ezekkel végeztünk, akkor már csak annyi a teendőnk, hogy kiválasztjuk azt a domain címet, ahol keresni fogunk. A fájlt a "hivatkozott tartalom mentése másként" parancs segítéségével tudjuk elmenteni, amit természetesen most is a jobb gombos helyi menüben találunk.

OperaCacheView 1.4.jpg
A második eljárás talán még az előbbitől is egyszerűbb. Töltsük le az úgynevezett OperaCacheView alkalmazást, mely - nem túl meglepő módon - a gyorsítótárban lévő fájlok elérésében fog segíteni. A jobb használhatóság érdekében a fájlokat méret, típus és akár URL cím alapján is rendezhetjük. A program különösen akkor lehet hasznos, ha nagy mennyiségű fájlt kell megtalálnunk. Hordozható Opera esetében előfordulhat, hogy az OperaCacheView használata előtt be kell tallóznunk a gyorsítótár elérési útvonalát.

Végezetül pedig álljon itt a forrás, ahol további érdekességekre tehettek szert!

Még egy kört futunk...

Nehezen áll össze az Opera 12.10 vonal, közben csak telnek-múlnak a hetek.

Ma megjelent az Opera 12.12 első fejlesztői előzetese. Ez a verzió ismét arra vállalkozik, amire elődje, vagyis megpróbálja minimalizálni a fellelhető hibákat és új szintre emelni a stabilitást. Ezzel valószínűleg le is tudjuk a 2012-es esztendőt, bár az előző kiadás alig két hét alatt elkészült, ám egyrészről nem sokra jutott, másrészről végérvényesen közeleg az ünnepi szezon.

Csak remélni tudjuk, hogy belső használatra szánt előzetesek formájában gőzerővel fejlődik az Opera 12.50, ugyanis 13 hét múlva betölti kétéves születésnapját az Opera 11.50 b24661 névre keresztelt technikai előzetes. Aki esetleg már elfelejtette volna, ez volt az első publikus kiadás, mely WebGL támogatással és hardvereres gyorsítással is rendelkezett. Azóta globális szinten a Windows XP egyeduralma megtört, a StatCounter szerint az Egyesült Királyságban már csak minden hatodik számítógépen található meg ez az operációs rendszer. Ezen a platformon csak az Opera kínál hardveres gyorsítást, így a konkurens megoldásokhoz képest itt némi előny mutatkozna, viszont félő, hogy mire élesítik a megoldást, addigra egyszerűen jelentéktelen tényezővé válik a Windows XP. A felek kivonulnak arról a hadszíntérről, ahol a norvégok nehéztüzérséget vonultattak fel, az új terepen pedig a riválisok mostanra többéves rutinra tettek szert. Nagy kár a kihagyott ziccerért, talán ezzel némiképp előre lehetett volna mozdítani az évek óta stagnáló 1-2%-os részesedést.

Változások listája:

  • Stabilitási javítások
  • CORE-49276 Összeomlás az Octane benchmark alatt
  • CORE-49269 Memóriaszivárgás az „SVG surface cache” kapcsán
  • CORE-49293 Hiányzó onFullscreenChange és onFullscreenError tulajdonságok a dokumentumoknál és az elementeknél
  • CORE-49270 Fagyás, ha nyomtattunk az Opera beépített levelezőjéből

Windows és Linux/FreeBSD

  • DSK-377820 Quitting while in fullscreen mode will break the UI on next start-up

Letöltés (Opera 12.12 b1662):

süti beállítások módosítása