Magyar Opera

Kiegészítő ajánló: CleanPages és Readability

Az olvashatóság javításában két remekbe szabott kiterjesztés lesz a segítségünkre, név szerint a CleanPages és a Readability.

Gyakran előfordul, hogy a számítógép előtt töltött huzamosabb idő után a betűk összefolynak, az olvasás egyre nehezebbé válik. Ilyenkor természetesen a legjobb egy kis szünetet tartani, de előfordulhat, hogy erre nincs lehetőségünk.

A CleanPages segítségével egy kattintással átalakíthatjuk az éppen látogatott weboldalt, ahol így eltűnnek a reklámok, a betűméret, a betűtípus és a színek pedig olyan formát öltenek, mint amilyet mi szeretnénk. Az egyéb lehetőségeknél kikapcsolhatjuk a képeket, a videókat, a haladó beállításoknál pedig útmutatást láthatunk ahhoz, hogy egérmozdulattal aktiváljuk az átalakítást - ajánlott itt is szétnézni, mert további érdekességeket is olvashatunk. Telepítés után érdemes testre szabni a különböző paramétereket, hiszen később ezen beállítások fognak érvénybe lépni.

5a89dea2-349e-41a1-83c8-1429f718ee78_details_big.jpg

A hasonló feladatokra hivatott Readability valamivel összetettebb, hiszen több közösségi szolgáltatás található benne. Ettől függetlenül egyszerűen használható kiterjesztésről van szó, az adott weblap átalakítása itt is ugyanazon módszerrel történik. Igazi finomság, hogy billentyűkombináció alkalmazására is van lehetőségünk. Az előbb említett funkció mellett hasznát vehetjük még az úgynevezett Read Later opciónak is, amivel későbbi áttanulmányozás céljából elmenthetjük a kiszemelt anyagot.

Sajnos a CleanPages és a Readability is kudarcot vallhat egy-egy bonyolultabb weblapnál, ám egy jól megírt oldalnál (elvileg) nem lehetnek problémák. Előbbi kiterjesztés kiforrottabb, nagyobb népszerűségnek örvend, utóbbi viszont számos speciális funkciót kínál - ilyen például a megosztás a Twitteren és a Facebookon vagy a küldés a Kindle e-book olvasóra.

reader css kicsi.jpgKattintásra megnő, s PNG formátumba vált. [+]

+1

Az olvashatóság az úgynevezett text shadow használatával is javítható. Ehhez készítettem (egész pontosan némiképp megvariáltam) egy interneten fellelhető stíluslapot, amit ide kattintva lehet letölteni. A művelet után át kell helyeznünk a fájlt a felhasználói CSS mappába - az Opera névjegye megmutatja az elérési utat -, majd a böngésző újraindítása után a Stílusok között (a Lap menüponton belül) megtaláljuk a Reader nevezetű fájlt. A várható változást a fenti kép demonstrálja. Az alsó fele CSS nélkül, míg a felső rész már a text shadow alkalmazásával jelenik meg.

Itt az új Opera Mini BlackBerry és Java készülékekre

Az Opera Mini 7.1 segítségével még könnyebbé válik a letöltés.

Az új letöltés menedzser a következő funkciókat, szolgáltatásokat, újdonságokat kínálja:

  • Gyorsabb letöltés
  • A letöltés folytatása és szüneteltetése
  • A fájlokat bárhova elmenthetjük
  • Több fájl egy időben történő letöltése
  • Folyamatjelző

3operamini71-download.jpg

Az új verziót az Opera mobilos oldaláról lehet letölteni.

Az Opera az Instagramon

A vállalat minden hónapban érdekes képeket oszt meg környezetéről, észrevételeiről, dolgozóiról. 

A novemberi gyűjtemény legviccesebb anyaga a varsói irodában készült, mely alant látható.

insta-warsaw.jpg 
Varsóban nincsenek híján a kreativitásnak.

insta-taiwan.jpg 
Így fest az Opera taiwani központja.

26acf8a2a6811e2b0c912313b089111_7.jpg 
A dicső 80-as évek.

insta-japan.jpg
A japán recepción egyértelműen a vörös a domináns szín.  

23fb718e281611e2952122000a1fbf2e_7.jpg 
A norvég főhadiszállásra keményen lecsapott a tél.

További képeket láthatunk ide kattintva.

Tölthető az Opera 12.11

A második kiadásra jelölt változat átszakította a célszalagot.

Az Opera Desktop Team köszönetet mondott a tesztelőknek, majd hangsúlyozta, hogy az új verzió fontos stabilitási és biztonsági hibajavításokat kapott. Mivel a lehető leghamarabb szerették volna publikussá tenni az Opera 12.11-et, ezért sajnos számos problémát nem sikerült megoldani. A frissítés mindent összevetve most is erősen ajánlott, hiszen megint egy picivel jobb lett a norvégok böngészője.

Nagy kérdés, hogy most még egy finomhangolt kiadásra számíthatunk (Opera 12.12), vagy végre nagyobb figyelmet kap az Opera 12.50.

süti beállítások módosítása