Magyar Opera

Tippek és trükkök: böngészőprofilok

Az alábbi cikk reEnd2 tollából született meg, aki a DirtyWindows informatikai portálon tevékenykedik.

A böngésző az egyik leggyakrabban használt programunk, de egy nagyon hasznos dolgot sokan nem ismernek, mégpedig a több profil futtatásának lehetőségét. A legtöbb böngészőben lehetőségünk van egymástól teljesen független profilokat létrehozni és külön futtatni őket. Mit is jelent ez? Alapértelmezett esetben a böngésző telepítésekor (vagy első indításakor) létrejön egy felhasználói profil, itt tárolódnak a személyes beállításaink, a könyvjelzők, kiegészítők, előzmények, sütik, jelszavak stb. Lehet, hogy olyan problémába ütközünk, amikor nem szívesen szemetelnénk tele – vagy bármi egyéb okból nem szeretnénk, hogy használva legyen a jól kis belakott böngészőnk, ilyenkor alternatíva lehet a privát böngészés vagy ha másik profilt futtatunk. Az egyes profilban tárolt adatok, beállítások, könyvjelzők stb. nem keverednek a többi profilban tárolt adatokkal, teljesen függetlenek egymástól.

Több okból is hasznos lehet külön profilokat létrehozni a böngészőknek. Ha többen használnak egy számítógépet és nem akarunk mindenkinek külön felhasználói fiókot létrehozni az operációs rendszeren belül, akkor adott a lehetőség, hogy mindenkinek a böngészőn belül csinálunk egy-egy profilt. Béta, alfa állapotban lévő böngészők tesztelésekor is nagyon jól jön a több profil futtatásának lehetősége, mivel az ilyen állapotban lévő böngészők instabilak, bugosak és akár visszafordíthatatlan kárt is okozhatnak a saját személyes böngésző profilunkban, de még számtalan más esetben is jól jöhet, ha több profilunk van.

Az Operából is telepíthetünk és használhatunk egyszerre több kiadást, ugyanúgy, mint a Firefoxnál, csak külön-külön mappába kell telepíteni az egyes verziókat. Fontos megjegyezni, hogy a profilkezelés eltér a többi böngészőtől, itt minden egyes telepített kiadásnak külön profilmappája van, ill. az első felhasználó beállításai nem egy mappán belül tárolódnak. A névjegyen belül (Opera menü -> Súgó -> Opera névjegye) látható, hogy hol találhatóak a felhasználó adatai.

Opera profil létrehozásánál rögtön kezdhetünk a parancsikonnal. A parancsikonnak a következő utat adjuk meg:

"C:\Program Files\Opera\opera.exe" -pd "%APPDATA%/Opera/profilmappa"

A „profilmappa" helyére olyan nevet írunk be, amit szeretnénk a profilmappának adni, vagy ha már létezőt akarunk használni, akkor a már létező profilmappa nevét írjuk be. Ezek után a parancsikont kihelyezhetjük az asztalra, a Start menübe vagy ahova csak szeretnénk. 

Ha sikeresen végrehajtottuk a műveletet, akkor a névjegyen belül látható, hogy itt már az újonnan létrehozott profil adatai egy mappán belül találhatóak.

66110040.png

Jó hír a könnyebb utat keresőknek, hogy az Operához létezik egy segédprogram, az Opera Profile Creator. A program elindítása után be kell tallózni az alkalmazást, megadni a profilmappát, illetve azt, hogy hova helyezzen ki parancsikont.

Aki kíváncsi rá, hogy a Mozilla Firefox és a Google Chrome miként képes több profilt kezelni, az a DirtyWindows ide kapcsolódó bejegyzésében megtalálja a választ.

Végezetül pedig köszönjük reEnd2 hozzájárulását ahhoz, hogy eme cikk megjelenjen oldalunkon!

Fontos stabilitási javítások

Az új Opera 12.11 előzetes (b1655) számos összeomlást okozó hibát orvosol.

Talán furcsának hat, de sokak számára most az lenne a legjobb, ha az Opera 12.11 még egy (jó) ideig a fejlesztők gondos kezeiben maradna, ugyanis a különféle bugok és stabilitási gondok egyre több felhasználó kedvét vihetik el a böngésző használatától.

Változások listája:

  • CORE-48361 Összeomlás az SPDY-t alkalmazó HTTPS oldalaknál (proxy kapcsolat esetén)
  • CORE-29013 Crash with contenteditable content inside SVG
  • CORE-49103 Összeomlás az SVG newspaper demónál
  • CORE-49171 Összeomlás, ha módosítottuk az átlátszóságot
  • CORE-49179 Összeomlás, ha az előzményekben nézelődtünk bizonyos oldalaknál
  • DSK-376327 Összeomlás a törölt levél feldolgozásakor, miután beállítottuk a profilt az M2-ben
  • DSK-376529 Összeomlás, ha elvetettük a bedobott fájlt Vistán 
  • DSK-376470 [Mac] Dupla törlés az Opera bezárásakor

Egyéb bugok

  • CORE-49156 Nem nyitható meg a zárójeles IPv6-cím
  • DSK-376531 [Mac] Az Opera Dragonfly nem nyílt meg billentyűparanccsal (Ctrl + Shift + I) bizonyos billentyűzet kiosztásnál
  • DSK-376627 [Mac] A fülek előnézeti képének animációja nem volt tökéletes
  • DSK-374277 A háttérben lévő fülek szélessége megváltozott a teljes képernyős módban
  • CORE-49211 onkeypress attribute blocks keyboard input if JS is disabled
  • DSK-342005 Perform a check if the skin was loaded properly
  • DSK-376357 Add Opera Linux 2013 public key to deb packages
  • DSK-367673 Text of input button with top or bottom padding and fixed height cut off
  • DSK-373174 Flash block need to refresh to make flash object disappear
  • DSK-376573 [Mac] Avoid the Unknown Protocol Dialog for trusted Apple-specifc protocols

Letöltés (Opera 12.11 b1655):

Tippek és trükkök: böngésző pluginok "integrálása" az Operában

Mint ismeretes, a Google már korábban "beépítette" a Chrome-ba a Flash-t.

A böngésző továbbá rendelkezik egy PDF-olvasóval is, mely alapértelmezés szerint be van kapcsolva. Amikor ráklikkelünk egy PDF fájl linkjére az interneten, akkor az közvetlenül a böngészőablakban nyílik meg. Megtetszett a két ötlet, így megpróbáltam ezeket "átmenteni" az Operába.

A dolog úgy áll, hogy a Flash integrálása másodperceket vett igénybe, ellenben a PDF-olvasó már nagyobb falatnak bizonyult, de természetesen a kitartó keresés meghozta gyümölcsét.

A Flash

Keressük fel ezt a weboldalt, majd töltsük le az alkalmazást. A letöltött program létre fogja hozni a CommonFiles mappát. Ebből a mappából helyezzük át az NPSWF32.dll vagy az NPSWF64.dll nevű állományt - a 32 bites Operánál az elsőt, míg a 64 bitesnél értelemszerűen a másodikat érdemes választani - az Opera Bővítmények mappájába. Utóbbi helyét a címsorba begépelt opera:about parancs fogja elárulni. Az újraindítás után próbáljuk ki a plugin működését.

A PDF olvasó 

Egy ingyenes és nagyon gyors PDF olvasó programot kerestem, mely rendelkezik beépülő modullal. A Sumatra PDF pontosan megfelel ezeknek a kritériumoknak. Töltsük le a PDF-olvasó legfrissebb, telepítős kiadását. Nyissuk meg a fájlt (például) a 7-ZIP tömörítővel, majd másoljuk ki a SumatraPDF.exe, az npPdfViewer.dll és a libmupdf.dll nevű fájlokat. A cél természetesen megint a Bővítmények mappája. Ezzel lényegében végeztünk is, de még néhány észrevételt megosztanék. Ha zavar a sumatrapdfcache mappa, mely az első PDF-állomány megnyitása után jön létre, akkor a következő műveletet ajánlom. Indítsd el a SumatraPDF.exe alkalmazást és a beállítások menüpont alatt a "Korábban megnyitott file-ok listájának tárolása" opció elől vedd ki a pipát.

Zárás

Ha az Opera hordozható változatát telepítjük számítógépünkre, illetőleg elvégezzük a fenti műveleteket, akkor összerakhatunk egy olyan portable böngészőt, ami rendelkezik beépített PDF olvasóval és Flash pluginnal - itt látható egy kép a várható állapotról. Az így elkészült böngészőnket könnyedén magunkkal vihetjük, és olyan helyeken is alkalmazhatjuk, ahol nem állnak rendelkezésre a szóban forgó beépülők, azonban nincs jogosultságunk azok installálására.

Egyszerűsített verzió

Gondoltam azon olvasókra is, akiknek megtetszett a dolog, ám valamelyik ponton végérvényesen elvesztették a fonalat, esetleg egy még könnyebben megvalósítható módszert szeretnének. Számukra jó hír, hogy a fent megnevezett fájlok ide kattintva egyben letölthetőek.

Máris unalmas az Opera 12.10?

Az Opera Desktop Team próbálta humorosra venni a figurát, de az igazság az, hogy a legújabb verzióra tényleg ráfér pár javítás.

Az Opera 12.11 első előzetesének megjelenése előrevetíti, hogy a fejlesztők egy hibajavító kiadást terveznek elkészíteni.

Változások listája:

  • DSK-325349 "A következő fül aktiválása" opció bizonyos körülmények között nem működött
  • REVERTED: CORE-37471 Nagyítással kapcsolatos problémák (Ctrl + scroll)
  • CORE-49150  Összeomlás a JavaScript szemétgyűjtőben (garbage collector) OS X alatt
  • DSK-345125 A nagyítás visszaállítása után jelentkező anomáliák orvoslása
  • DSK-376627 A vizuális fül előnézeti képének animációja nem volt tökéletes OS X környezetben
  • DSK-344692 Drag and drop installation of extension goes through SD installation with "Add Speed Dial" dialog open 
  • DSK-376214 Crash on session files without zoom list
    DSK-376216 [*nix] Must detach session manager connection before closing 

 Letöltés (Opera 12.11 b1653):

Opera 12.10 RC4 - frissítve!

Remélhetőleg a negyedik előzetes - egészen pontosan kiadásra jelölt verzió - már célba ér.

A fejlesztők állítása szerint már valóban nagyon közel van a stabil változat. Erre utal az is, hogy a ma megjelent kiadás összesen három hibajavítást kapott. Ebből talán a legfontosabb a nyitólap indokolatlan megjelenését érintő fejlesztés (DSK-376646), ugyanis erre már oldalunkon is többen panaszkodtak.

Mostanra kiderült, hogy a negyedik kiadásra jelölt verzió lett a végleges Opera 12.10. Az új változat várhatóan holnap jelenik meg hivatalosan, de a lenti linkeken már most elérhető. A változások áttekintése még az első RC verziónál megtörtént.

Letöltés (Opera 12.10 RC4 b1652):

Opera Next:

süti beállítások módosítása