Magyar Opera

Dragonfly: várható újítások

Elsősorban a fejlesztőket célozza, és nyilván közületek is sokakat érdekel az Opera webfejlesztő-hibamentesítő alkalmazása a Dragonfly. A többiekkel összevetve elég későn kezdték el fejleszteni, és azután is sokat kellett várni az első kiadásra.

Ezután némileg felgyorsult a tempó, és rövid időn belül érkezett az 1.1 is. Ráadásul a stabil változatok mellett itt is bevezették az előzeteseket (cutting-edge és experimental csatornák) azok számára, akik az elsők közt szerették volna élesben is kipróbálni a legújabb fejlesztéseket. Ezt ráadásul könnyen megtehették, hiszen a Dragonfly egy ritkának mondható megoldás eredményeként egy hibrid webes alkalmazás, ami a böngészőben fut, de a netről frissül (szinte) minden induláskor.

Az előzetesek szépen érkeztek is egy darabig, de mostanában mintha megállt volna az élet a fejlesztők háza táján (most éppen az 5711-es összeállításnál járunk). Azonban ez csak a látszat, a háttérben ugyanis komoly munka folyik. Hogy a várakozást megkönnyítsék, egy rövid videóban most közzétették, mire számíthatunk a következő verzióban.

A megjelenés ideje még nem ismert, részint azért, mert - mint arra már korábban is volt példa - az új funkcionalitások erősen építenek az Opera böngésző magjára a Core-ra. Így amíg az nem frissül, az új eszközök sem működnek. Mellesleg ez azt jelenti, hogy további új elemek épülnek majd bele a Presto motorba, vélhetően még a 12-es megjelenése előtt.

De vissza a Dragonfly-ra: a főbb újítások a videó alapján a következők:

  • Kód-csinosítás (pretty printing)

    Ez többek közt lehetővé teszi, hogy a szoftverekkel tömörített, ezáltal kompakt, de ember számára szinte olvashatatlan kódok rendezettebb formát kapjanak. Hibamentesíteni még így sem lesz egyszerű (a változónevek előzetes rövidítése miatt), de már legalább nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak.
  • JavaScript funkciók visszatérési értékei

    Úgy tűnik, a fókusz most a JavaScript hibamentesítésén van. Mindenesetre a fejlesztők egy új eszközt kapnak a kezükbe, ami a végrehajtás sorrendjében megmutatja az összes addig lefuttatott függvény visszatérési értékét. Eddig ehhez számos töréspont előzetes elhelyezésére volt szükség, most mindezt egy lépésben megtehetjük majd. Aki esetleg nem értené zavaros írásomat, nézze meg a videóbeli példát, és szerintem mindjárt világos lesz, mit akartam mondani.
  • Egyszerűbb távoli hibamentesítés:

    Szerintem az Opera Dragonfly egyik legérdekesebb koncepcióbeli előnye, hogy képes távoli eszközökön futó honlapok vagy minialkalmazások hibamentesítésére is. Például a mobiltelefonunkon, vagy akár a TV-n megjelenített honlapokon. A funkció használata eddig is egyszerű volt, de ezt lehet még fokozni. Az UPnP használatával az új verzióban lehetővé vált, hogy a hibamentesítendő oldalt futtató gépbe ne kelljen beírni a Dragonflyt futtató gép IP címét (ami csak némi kutakodással érhető el), hanem - hasonlóan a Unite által alkalmazott módszerhez - automatikusan kilistázza a hálózaton elérhető, távoli kapcsolat kiépítésén fáradozó Opera Dragonfly folyamatokat.

És akkor most jöjjön a nevezetes (angol nyelvű) videó:

Mint már írtam ez egy gyors áttekintés arról, hogy mi várható a közeljövőben, és mint tudjuk, nem csak ezek a funkciók lehetnek érdekesek. Sajnos megjelenés időpontja még a kísérleti csatornában is bizonytalan, hiszen működéséhez a Presto megfelelő fejlesztése is szükséges, amit vélhetően valamely későbbi Next verzió tartalmaz majd.

Ugyanakkor jó látni, hogy az Opera nem hanyagolja el eme fejlesztését (sem), ami másfelől elemi érdeke, elvégre ők szeretnének erőteljesen terjeszkedni a mobiltelefonokon és más szórakoztatóipari eszközökön. És ti mit hiányoltok még a Dragonflyból? Használjátok egyáltalán?

Címsáv továbbfejlesztések (b1360)

Vagy valami nagy dolog készül a háttérben, vagy csak megint lelassultak. Olyan újításokat is kaptunk, amikre évek óta vártunk páran, de jó lett volna, ha a zavaró Known Issues-ból is javításra kerül 1-2 dolog. Mindegy, ennek is örülünk, lássuk a változások listáját, de előtte egy kis képes magyarázat, mi változott.

Habár a címsávból történő keresés Operában jelent meg először, a keresőkifejezés mögé írott kulcsszó (például "g") nélkül mindig is ebben volt az egyik legelmaradottabb (a Safarit leszámítva, amiben nincs is). A lassú fejlődése az Opera 9.10-nél kezdődött, amikor már kettő, vagy több különálló szó gépelése esetén nem volt szükség a "g"-re. Komolyabb változást ezután a 10.60 hozott a Google Suggestion-nel, majd a 12.00 korábbi előzetesei, amikor a relevancián csiszoltak egy kicsit. Jelenleg is ennek a folytatása zajlik.

Például ott van a Facebook. Meglátodatod a https://www.facebook.com/barackobama oldalt, majd később szeretnél visszatérni rá. Begépeled a "barack" szót és meglepődve tapasztalod, hogy nem kapsz találatot. Ettől az előzetestől kezdve most már kapni fogsz találatot HTTPS oldalak esetében is.

Több, mint egy szótöredék az URL-ből ugyancsak problémás volt korábban, mivel ez csak a teljes oldal tartalmában keresett, nem az URL-ben. Azaz ilyenkor sem az URL sem a lap címe nem vett részt a keresendő kifejezésekben. Ez a rész is tovább lett fejlesztve, hogy segítsen a találatok szűkítésében.

Látogasd meg ezt az oldalt http://www.tomshardware.com/reviews/z77-express-virtu-mvp-benchmark,3174.html és gépeld be a "virtu" vagy "virtu mvp" kifejezést a címsávba a következőképpen:

Ezen felül az elemek rendezése is további csiszoláson esett át, hogy még a korábbinál is relevánsabb találatokat kapjunk legfelülre.

A már ugyancsak régóta várt javítás/fejlesztés is megtörtént, mostantól fogva "g" nélkül használhatjuk a Google-t különböző műveletekre, mint például valutaváltás. Egyszerűen csak írjuk be a "5.60 NOK in USD"-t és Enter. Domainnek tűnő, pontot tartalmazó kifejezésre is kereshetünk a következőképpen: "foo.bar baz" vagy "Info.plist" mostantól nem "Invalid URL" hibát dob, hanem rákeres. És ezzel még nincs vége a címsort érintő fejlesztéseknek.

Végezetül, a "Show more" gomb sem jelenik már meg, ha csak eggyel több sort jelenítene meg, egyszerűen annyival hosszabb lesz a felajánlott találatok listája.

Megjegyzés: A Google Suggestion továbbra is kikapcsolható a már megszokott opera:config-os módon.

Ismert hibák:

    • DSK-358448 Runtime error 6025 pure virtual function call indításkor
    • DSK-359770 Out of Process Plugins tabokkal kapcsolatos fagyást okoz (leginkább indításkor)
    • HTML5 Drag and Drop fejlesztése folyamatban. Ami a korábbiban nem működött az most se fog. (illetve a pontos kattintáshoz mesterlövész egér vagy több éves gamer múlt kell - a szerk.)
    • HTML5test.com-on fagyhat és egyéb problémák léphetnek fel Mac alatt
    • OTW-8246 A 64 bites változatot nem támogatja a Google+ (browser sniffing)
    • DSK-361109 Címsáv legördülő nem jelenik meg mikor több szót tartalmazó laptartalomra keresünk (?)

    Változások listája:

    • Továbbfejlesztett címsáv legördülő ajánló heurisztika
    • Keresési ajánlatok beállított száma és elhelyezése a címmező legördülőjében
    • Néhány config, amellyel testreszabhatjuk az URL keresési viselkedést
    • CORE-45071 (Címmező legördülő nem ajánlotta fel a no-store, no-cache beállítással rendelkező https oldalakat)
    • DSK-357357 (Kilépéskori összeomlás javítva): "Ennek kéne javítania a 'Pure Virtual' problémákat néhány felhasználónál, de további javítások is szükségesek lesznek majd"
    • DSK-359671 (Nem működött a címsávkeresés, ha az első szó domainre vagy protokolra hasonlított)
    • DSK-354079 (Turbo pecsét villogott, mikor a címsorba gépeltünk)
    • DSK-357056 (Nem jeleníti meg a keresőmotor kulcsszavát a címsávban, mikor a keresési ajánlásokat választottunk ki)

    Letöltés (Opera 12.00 b1360)

süti beállítások módosítása