Magyar Opera

Kiegészítő ajánló: célkeresztben a haladó felhasználók!

Ahogy már a címben is jeleztem, most olyan kiterjesztések kerülnek a középpontba, melyek elsősorban rutinos Operásoknak íródtak.

Az Opera 11 megjelenésével egyre inkább háttérbe szorultak a különböző felhasználói JavaScriptek - azok jórészt kiválhatóak lettek a böngésző kiegészítők révén -, azonban az UserScripts.org népszerűsége azóta is töretlen. A Violentmonkey névre keresztelt kiegészítő arra hivatott, hogy az előbbi oldalon fellelhető UserJS fájlokat a lehető legegyszerűbben kezelhessük. Az alapötletet valószínűleg az UJS Manager Opera Unite alkalmazás adta, így aki már azt ismeri, az most nagy meglepetésekre ne számítson. 

opera userjs kezelő.jpg

A fenti képen jól láthatóak a Violentmonkey főbb szolgáltatásai (frissítés, szerkesztés, importálás és exportálás), ezenfelül még érdemes kiemelni a Greasemonkey funkciók támogatását.

A másik kiegészítő is gera2ld keze munkáját dicséri, ebből kifolyólag hasonló megjelenéssel bír. A Stylish for Opera az UserStyles.org weboldalon helyet kapó stíluslapok alkalmazásában segédkezik. A funkciók tárháza nagy meghökkentést nem fog okozni, a részletes leírást a hivatalos weblapon tekinthetjük meg.

opera usercss kezelő.jpeg

A jelek szerint gera2ld komolyan veszi a két kiterjesztés fejlesztését, így előbbi már az 1.1.2-es verziónál tart, míg utóbbi az 1.2-g jelöléssel büszkélkedhet. A felhasználók véleményei összességében pozitívnak mondhatóak, ami jól látható az értékelésben is. Bár alapjában véve most tényleg speciális rétegigények kielégítéséről van szó, viszont a kellemesnek mondható használhatóság okán még haladó ismeretek nélkül is érdemes lehet egy próbát tenni, aki pedig egy kiemelkedően jó UserCSS vagy UserJS fájlra bukkant, az bátran ragadjon billentyűzetet!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr304977498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.12.23. 03:31:05

Ez akkor lesz majd jó, ha végre lesz Operában FileSystem API támogatás. Addig a UJS Manager-nek csak halvány árnyéka. Ha jól veszem ki, akkor beimportálja a userJS tartalmát a kiegészítőbe (amit Local Storage-ben tárol), de a JS fájlt fizikailag nem menti sehova, pláne nem ír bele fizikailag.

Azért arra kíváncsi vagyok, ez mennyiben van rossz hatással olyanokra, mint
- scriptek végrehajtási sebessége
- Opera memóriahasználata

Mert a hasonló elvű (LS) reklámblokkolók és UserCSS helyettesítő megoldások esetében szemmel látható a különbség, sajnos negatív irányba. Pedig attól függetlenül, hogy értek hozzá, nekem is egyszerűbb lenne egy kevesebb kattintásból álló műveletsor, de sok kicsi sokra megy.

Még a Ghostery is látványosan visszaveti a sebességet, bár az nagyon hasznos tud lenni. De ha tudnám egyszerűen exportálni a trackerlistát, akkor azt is áthelyezném urlfilter.ini alá.

Ráadásul a Local Storage-nél mindig félek, hogy valami gebasz következtében "korrumpálódik" az adatbázis és lőttek a benne tárolt beállításoknak.

ps: Az, hogy gera2ld mennyire veszi komolyan majd 1-2 hónap múlva eldől. Addig minden "újonc" lelkes. Utána általában két részre szakad. Vagy leszarja és néha nagy nehezen bugfixel, illetve verzióhoz igazít hosszú fáziskéséssel, vagy tarhálás fejében (ami mondjuk a jelenlegi gazdasági helyzetben jogos, de csóró magyar userként meg fárasztó mindig skippelni) továbbra is normálisan supportálja.

Egyszerű kiegészítőknél még elmegy, de mikor valaki csinál egy befejezetlen feature-karácsonyfát (ami 2-3 snapshotonként elvérzik valamin), majd nagy ívben leszarja, az zavaró tud lenni.

Teddy Beer 2012.12.23. 10:17:28

@penge™: "Még a Ghostery is látványosan visszaveti a sebességet"

Látványosan nem látszik. oh wait...

CSS-ek között nincs ínyemre való. Skinezni az oldalakat nem poén, bár Manhattan élő képe jópofa a google-ban. A js-eknél már van egy két finomság de azokat amik nekem bejönnek nem frissítik. Lassítani nem lassít. Az extendtube volt az egyetlen ami lassított, sőt el is barmolta a video betöltést, de azóta töröltem a gstreamer dll-jét (használhatatlan+omlásveszély miatt).

fater63 2012.12.24. 17:02:24

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!
süti beállítások módosítása