Magyar Opera

Magyar netre magyar Operát!

Aki már használt Operát akár csak egy rövid ideig, az biztos szembesült már a beépített extra tartalmakkal, gondolok itt elsősorban a gyárilag előtelepített Gyorshívó bejegyzésekre, könyvjelzőkre illetve a keresőmotorokra. Aki jobban szemügyre is vette ezeket az láthatta, sejtheti, hogy ezek bizony gyakran ország-specifikus beállítások.

A telepítő látja, hogy magyar az operációs rendszer nyelvi beállítása, tehát a nemzetközi változat ennek megfelelően válogat. Akit érdekelnek a részletek, az Opera telepítési mappájában lévő locale mappa alatt megtalálja az összes nemzeti sajátosságot. Ráadásul van egy region mappa is, ahol meg régiónként adnak hozzá újabb elemeket.

Azaz csak majdnem, mert egyes kevésbé sokrétű elemek nem szerepelnek itt. Ilyen például a levelezőszolgáltatások listája. Az Opera az általam ismert levelező programok közül elsőként támogatta a leggyakoribb szolgáltatások automatikus beállítását. Például be akarom üzemelni az M2 levelező modult, hogy töltse le a Gmail-es leveleimet: megadom az e-mail címet, a jelszót... és már készen is vagyok. Nem kell portokkal, titkosításokkal vacakolnom, hanem minden működik elsőre.

Ezt a felettébb hasznos funkciót a defaults mappa mailproviders.xml állománya teszi lehetővé, ami az alábbi formátumot alkalmazza (Gmail példa), persze a lentinél szebben formázva, de a lényeg látható:

-<provider> -<domains> <domain>gmail.com</domain> <domain>googlemail.com</domain> <domain>gazeta.pl</domain> <domain>tut.by</domain> </domains> <username use="email"/> <preferred>imap</preferred> -<servers> -<server protocol="imap"> <host>imap.gmail.com</host> <port>993</port> <auth>auto</auth> <secure>yes</secure> </server> -<server protocol="pop"> <host>pop.gmail.com</host> <port>995</port> <auth>auto</auth> <secure>yes</secure> </server> -<server protocol="smtp"> <host>smtp.gmail.com</host> <port>587</port> <auth>auto</auth> <secure>yes</secure> </server> </servers> </provider>

Itt elég nagy az elmaradásunk, mert tudtommal egyetlen magyar szolgáltató sincs benne. Ami némileg érthető, mert az ismertebbek a spam küldéstől való páni félelmükben nem tettek elérhetővé a levelek küldéséhez szükséges smtp szervert, ami jelentősen csorbítja a funkció használhatóságát.

Ezt a cikket egy felhívásnak szánom, hogy a ti ötleteitekkel, és a Magyar Opera hivatalos Opera rajongói oldal státuszát felhasználva több és hasznosabb tartalommal szolgálhassunk Operát mit sem sejtve feltelepítő honfitársainknak.

Tehát kérnék mindenkit, hogy a fent említett - és esetleg nem említett - lokalizációs elemeknél ossza meg velünk ötleteit a hozzászólásokban. Miknek kéne bekerülni? Webcím (könyvjelzőhöz), beállításcsokor (levelezőhöz, keresőhöz), minden érdekel. Amire figyeljünk:

  • A könyvjelzők és gyorshívó bejegyzések hozzáadása pénzes buli lehet - tehát a már megjelentek esetleg fizettek azért, hogy ott legyenek, tehát nem garantálható, hogy mi bele tudunk szólni - de azért próbáljuk meg!
  • Az előbbi két kategóriába a szélesebb közönség számára hasznos oldalak kerüljenek, kerüljük a rétegoldalakat, pláne a legalitás határán mozgókat - senki ne jöjjön nCore-ral, kurucinfo-val
  • Gyorshívó bejegyzés ajánlásánál azért figyeljünk a link jelenlegi megjelenésére - azaz jól nézzen ki a gyorshívó bejegyzés, logó nézet előnyben!
  • Levelező szolgáltatásnál legyen ott legalább a POP3 elérés minden beállítása, de ha van, akkor az IMAP és az SMTP szerverek értékei is
  • Keresőszolgáltatásoknál is a hasznosabb, közérdekűbb változatok keresőkifejezését keressük - a találatok magyar nyelvűek legyenek, és a sztringben szerepeljen, hogy Operából indítottuk a keresést
  • A mostani legfrissebb, 12.12-es verzióba is került olyan szöveg, ami nincs lefordítva magyarra. Ez nem feltétlenül Karbonade hibája, lehet, hogy egyszerűen nem tették be a frissített fordítást a végleges kiadásba. mindenesetre aki pontatlanságokkal, elgépelésekkel találkozik a magyar fordításban, az is itt jelezheti.
  • ... meg ami még majd eszünkbe jut

Jelenlegi állapotok (Opera 12.12):

Gyorshívó:

Könyvjelzők:

  • Különféle operás oldalak (Opera Portal, Opera Mail, súgó... stb.)
  • Alawar (játékok, szerintem fizetős)
  • Fastmail.fm (Opera levelező szolgáltatása)
  • Games2Win (játékok, szerintem fizetős)
  • Skyscanner (fizetős, repjegy-kereső)
  • Sports (Opera sporthíres oldala)
  • Travian (nyilván fizetős)
  • Wikipedia (magyar)

A remélhetőleg nagy számú ajánlásból összeállítunk egy listát, és azt a Magyar Opera blog olvasói nevében tolmácsolni fogom az Opera megfelelő részlegének. Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr274971406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ap · http://premiumlivesets.hu 2012.12.18. 13:36:41

kifejezetten díjaznám, ha nem vágná állandóan vissza a magyar nyelvű google keresőmet angolra, arrébb pakolva a gyorsgombot..

idegesítő h minden telepítés után újra ki kell törölnöm a google.com-ot, majd beállítani a google-hu-t és a bill-t h a következő telepítésnél csinálhassam megint..

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.12.18. 18:03:55

@Teddy Beer: Ne haragudj, de ez teljesen komolytalan. 10 évvel ezelőtti megjelenés, hasonlóan friss tartalommal...

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.12.18. 18:35:32

Most ez lehet, hogy kicsit furcsának hat, de szerintem a gyorshívóba vagy a könyvjelzők közé bekerülhetne a Magyar Opera blog is.
Aki most ismerkedik a böngészővel, az a felmerült problémákra, kérdéseire talán így könnyebben kapna választ, már ha veszi a fáradságot és felkeresi a blogot.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.12.18. 19:51:44

@Teddy Beer: Ezt már el tudnám képzelni a könyvjelzők között.

A gyorshívóba viszont frekventáltabb elemek kellenek. Jelöltjeim:

index.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
port.hu
startlap.hu
idokep.hu
...

A Magyar Opera sem rossz, bár ahhoz kicsit több tartalom kellene, ami mostanában nincsen meg.

Az is jó, ha valaki általános, mindenkit érintő tematikát ad, és ahhoz mondunk egy tipikus oldalt (pl. időjárás -> idokep.hu vagy koponyeg.hu)

littlemat 2012.12.18. 20:07:26

Szerintem nem fog menni, mert mind fizetős vagy más megállapodásos(wiki). (az Opera saját szolgáltatásit is ebbe a kalapba tehetjük)
De startlap berakását támogatom.

Viszont ha már ilyen: a gmailt vegyék fel a webmailproviders listába. (bár szerintem ez sem fog megtörténni, de egy próbát ez is megér)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.12.18. 20:10:22

@littlemat: Nem úgy gondoltam, hogy vegyünk ki valamit, hanem tegyünk be mellé még másokat is.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2012.12.18. 20:34:55

Elvira, Volán menetrend, HWSW, Plusz az előttem szólók.

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.12.18. 20:41:53

@cousin333: Novemberben szerintem megvolt a tartalom, legalábbis 22 bejegyzés született. Decemberben valószínűleg nem lesz ennyi, de azért nagyon jó, hogy most időt tudtál szakítani az oldalra.
Egyébként én nézegettem külföldi Operás rajongói oldalakat és úgy vélem, hogy nincs okunk a szégyenkezésre - remélem nem tűnök túlságosan elbizakodottnak.

littlemat 2012.12.18. 21:49:05

@cousin333: értem, hogy gondoltad, de ilyesmiket szerintem nem raknak bele csak úgy random kérésre. Vagy de. Majd kiderül.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.12.18. 23:51:08

@Teddy Beer: Jó, akkor itt fejezzük is be szépen. Mostantól komoly linkeket kérek, a többit törlöm.

@littlemat: Magyarországon különösen alacsony a részesedésük. Most kiderül, mennyire gondolják komolyan

Jirlan · http://nemzeti.net 2012.12.19. 07:11:47

"pártatlan" viszont neoliberális érdekű index origó hvg fn népszabóság stb híroldalak ugyanúgy manipulatívak... sz'al jobbik.hu-t, barikádot, magyar nemzetet, magyar hírlapot, heti választ, demokrata.hu echotv.hu és egyéb polgári szájtokat nyugodtan lehet addolni a médiaegyensúly szent nevében

mainstream & politically correct wikipedia ellensúlyaként anti-establishment & conservative metapedia, mert nem mindenki pc-s komilfó, öltönybe született nyakkendőt nyelt fővárosi "liberális", nemzeti identitás nélküli önfeladó holmi talmi üveggyöngyökért cserébe, a nyugat úgyis csak lenéz és kihasznál minket

én elhiszem, hogy a lé léte meghatározza a tudatot, akinek jól megy a globálbrutálliberál hipszterkapitalista művilágban az nem érti mások mit elégedetlenkednek :D

a politika meghatározza az emberek életét, aki nem politizál, lemond a szellemi önállóságáról e téren, véleménye úgyis lesz majd, amit olvas, lát, és hall, részben a médiából, részben más emberektől akik médiát fogyasztottak, és na vajon milyen médiából van több, szinte hiába van kurucinfo és társai nem tesz semmit, 10 millióból csak 55 ezer ember lájkolja. nagy érték, ha egy média semlegesnek mutathatja magát aztán mást sem tesz csak gyengíti a jobboldalt, ugye index, hvg, origó mást sem tesz csak lázít a kormány ellen, itt blog.hu-n is mennyi index által szponzorált ballib blog íródik.

nemzeti.net/kategoria/fogyasztovedelem nemzeti.net/kategoria/zold innen is pár oldal talán belefér, habár a demagóg, tótaw-stílusú indexes vastagbőr blogot én kivenném onnét, kakukktojás sőt kakukkfióka

az androbit pc--s viszont nem (mindig) politika, ez is jó

azért tűnik mindegyik alterglob jellegű politika konfrontatívabbnak, harcosabbnak, konfliktuskeresőnek, beleértve jobbikot fideszt Ángyán féle real zöldeket egyéb civil mozgalmakat, mert nemzetközi érdekek kiterjedt rendszerével szemben a helyi érdekeket képviselik Dávid vs Góliát

dehát itt élünk, nem vagyunk milliárdosok, banktulajdonosok, és effélék, hogy mindent mi nyögjünk ki, tandíjért emgy most a cirkusz, 2-3%-os évi ingatlanadóhoz 100% rezsi áremeléshez és megfelezett minimálbérekhez mit szólnának vajon a mostani tiltakozók, a hatalomra törők ezt akarják bevezetni, sok más neoliberális intézkedés mellett, tandíj is lenne természetesen, már 2007-ben akarták volt is erről népszavazás...

Isten áldd meg a magyart, hogy a szocik vissza ne jöjjenek!!!!!!! akkor nem az lenne a legfőbbgondunk, milyen böngit használjunk, hanem hogy milyen bőröndökbe pakoljunk...

ap · http://premiumlivesets.hu 2012.12.19. 07:32:55

a gyorshívót piszkálni szerintem értelmetlenség, a fenti belinkelt oldalakból talán ha kettőnek volt realitása (menetrendek)
a többinél mindegyik egyéni ízlés kérdése. egy balos nem fog jobbos híroldalt nézegetni és vica verza, a hírlink siteok meg ugye alapból meg sem lettekemlítve (pl hirkereso) de miután ebből is több van ezt is felesleges egyre korlátozni, többet meg minek?
aki nem sportos annak felesleges a nemzetisport, a startlapot meg kb soha nem nyitottam fel kezdőlapként bármihez is és ezzel biztosan nem vagyok egyedül.
Úgy gondolom a cikkben felvetettek nem feltétlenül arra céloztak h mit raknánk a gyorshívóba a kedvenc egyéni oldalaink közül, és abban sem vagyok biztos hogy Jirlan kissé egyoldalú és elfogult eszmefuttatásának létrejötte a posztnak volt köszönhető.. (értsd: ez most itt mi?)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.12.19. 08:59:50

@Jirlan: Az Indexre, Origóra stb. vonatkozó megállapításaiddal egyet tudok érteni.

Viszont nem az adott honlapot kell népszerűsíteni, hanem a már népszerűeket megjeleníteni, és legfeljebb 4-5 darabot, mert különben sokkhatás éri a felhasználót.

Viszonyításképpen itt a frissen megjelent operás jelentés a legnépszerűbb opera minis magyar oldalakról:

index
blog
gyakorikerdesek
origo
freemail
port
sportgeza
aprod
vatera
idokep

A politizálást meg kérem mellőzni. Arra is vannak megfelelő blogok, ez nem az.

"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!"

'nyád!

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.12.19. 09:04:18

@ap: Általános hírek, időjárás, sport, menetrend és hasonló infók. Szerintem ezek a legalapvetőbbek, amik a legtöbb embert érdekelnek. Tehát ilyen oldalaknak kellene szerepelniük, a mostaniakon felül max. 4-5-nek. A könyvjelzők közé mehet kicsit több is.

ap · http://premiumlivesets.hu 2012.12.19. 09:46:55

@cousin333: igen, de ez az ami nehezen definiálható és pont ezért szerintem se vitát nyitni nem érdemes róla, sem feltétlenül csak erre kihegyezni az egészet nem célszerű.

hírek
független forrás nem nagyon van, a népszerűség meg eléggé relatív. max hírgyűjtő oldalaknak van értelme, de abból meg melyik, és ki dönti el?
szerintem a teljes híroldal/sport/technika/bulvár stb kérdést le lehet tudni a hírkeresővel.

időjárás
több is van, met, köpönyeg, időkép, idojaras.hu stb, itt is a kérdés: mi alapján és ki dönt?
szerintem az időkép lenne a legmegfelelőbb

sport
ez nem feltétlenül érdekel mindenkit. konkrétan nincs olyan ismerősöm aki bármilyen sporthonlapot olvasgatna, nem mellesleg a hírgyűjtőn ott van
szerintem külön felesleges, a hírkeresőn van fenn egy tonna sporthír külön szekcióval

menetrend
ebben egyetértünk szerintem volán bkv máv.

social
a wiwet nem tudom használja-e még vki a fb meg ott van és nincs magyar belőle.
szerintem a fb-n kívül más nem kell, nem lehet lefedni ki mit használ

szótár
egyrészt ez sem érint mindenkit és erre talán célszerűbb is egyéni keresőt használni.
szerintem gyorshívóra külön nem kell, könyvjelzőbe mehet

áruházak, online piactér, vásárlás.
árukereső, grando, teszvesz, vatera express stb... itt is melyik?
szerintem gyorshívóra nem kell, max könyvjelzőbe

Teddy Beer 2012.12.19. 11:16:15

@Jirlan: Én meg azt hittem, hogy az én kommentem lesz a legtréfásabb.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.12.19. 11:42:31

Emberek, nagyon leragadtunk a Gyorshívónál, könyvjelzőknél. Mi lesz a keresőkkel és a levelező szolgáltatásokkal?

Először is össze kéne gyűjteni a magyar lehetőségeket. Kezdem:

T-online
Freemail
Citromail

Más? Hozzátenném, hogy a beállítási adatok, illetve azok működésének tesztelése regisztrált felhasználót feltételez, szóval mindenki sajátot mondjon, vagy olyat, ami könnyen ellenőrizhető.

Bluemotion 2012.12.19. 11:54:36

@cousin333: Szerintem, a t-online levelező felülete használhatatlan, így valószínűleg akinek T-s ímélcíme van, az az Opera belső levelezőjét használja erre a célra

A Citromail-nek pedig nem csak a neve, ha nem a szolgáltatás minősége is megér egy citrom-díjat, már rég elkellett volna felejtenie mindenkinek, így ezt semmiféleképpen se tegyük bele.

franatixx 2012.12.19. 12:07:44

@Teddy Beer: szerintem fasorban sem vagytok azokhoz képest akik komolyan elkezdték a saját kedvenceiket ajánlgatni (HWSW, sportgeza, lol, csodálom hogy hardverapro meg hasznaltauto nem volt még). Hiába, sok spenótot kell még enni.

Szerintem egyébként felesleges sokat gondolkodni a dolgon, le merem fogadni még az operások 90%-a is it-analfabéta és gugliban a keresősávba írja a weboldalak címét, gyorshívót vagy könyvjelzőket ha akarná sem lenne képes kezelni. Akik meg nem ilyenek, azok pont kitörlik a seggüket ezekkel a defaultokkal, van már profilja és/vagy úgyis széttúrja az egészet.

Hogy mégiscsak legyen valami csak úgy kötelező jelleggel terjesszetek fel egy indexet, egy origót, egy freemailt, egy időképet/köpönyeget és egy sztakit, ezzel simán lefedtétek látogatószámban a magyar internet több mint 2/3-át, többet agyalni rajta teljesen felesleges.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.12.19. 12:27:01

@Bluemotion: Talán félreérthető voltam. Ezek nem linkek lennének, hanem az Opera belső levelezőjének automatikus beállításai. Ergo mindegy, hogyan néz ki a webes UI, ami érdekel az a POP3/IMAP port és szerver, meg az SMTP. Mindez azért, hogy az M2-t könnyebben be lehessen állítani magyar szolgáltatásokhoz is.

Akinek meg Citromail nem tetszik, az nem használja, attól a segéd még segíthet a szerver beállításokban.

@franatixx: Ha megnézed a sportgeza pl. a leglátogatottabb minis oldalak között van.

Gyorshívón én sem gondolkodnék sokat, már csak a hely szűkössége miatt sem. De mondjuk a könyvjelzőkhöz sok mindent be lehetne tenni, akár kategóriákba szervezve. A címsorba gépeléskor amúgy is felhozza a könyvjelzőket is.

joexy 2012.12.20. 10:09:02

Nem szeretem ezeket a "gyári" könyvjelzőket, mert OS újratelepítéskor, ha az Operát is felrakom és elfelejtem törölni ezeket, akkor összekeveri a szinkronizációnál a sajátokkal... A keresőknél meg még rosszabb a helyzet. Talán ha a telepítő megkérdezné, akarjuk-e a "gyári" könyvjelzőket/keresőket, stb...

farao18 2012.12.20. 15:06:35

A Gyorshívó szerintem mindenkinek opcionális, ide max az Index-et vagy az Origó-t lehetne berakni.

Könyvjelzőkhöz ezt a blogot mindenképp, de mást nem igen, utálom ha tele szemetelik olyannal ami számomra nem érdekes.

Levelezőhöz viszont a lajt.hu -t teljes mértékben ajánlom. Van POP3 és SMTP is.
Talán bekerülhet az indamail is de más még nem említett nem jut eszembe.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.12.20. 15:36:18

@farao18: Nem ismertem a lajt.hu-t de jónak tűnik. Külön nagy pirospont, amiért van Operához is beállítási segédletük (még ha nem is a legfrissebb).

Arra kérnék mindenkit, hogy az esetleges levelezőszolgáltatás mellé linkeljétek, vagy írjátok meg a szerver eléréséhez szükséges beállításokat is. Köszönöm.

lajt.hu: mail.lajt.hu/help/configuration/opera/

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.12.20. 15:43:13

Van valakinek infója arról, hogy az alábbi xml beállítás mihez kell?

<username use="user" />

Eddig két félét találtam: "user" és "email". Arra gondolok, hogy ide kell írni, hogy csak felhasználói név kell, vagy a teljes e-mail cím. De ha nem írom ki a teljes címet, akkor honnan fogja tudni, hogy melyik szolgáltató beállításait kell alkalmaznia?

Esetleg arról van szó, hogy ő később e bejelentkezés során melyiket adja be?

sChess 2012.12.20. 18:07:46

A lajt.hu lengyel szolgáltatóé. A szabályzata szerint : A Szolgáltatásokat a lengyel jog alapján “bwave.pl” Sp. z o.o. név alatt bejegyzett gazdasági társaság nyújtja, melynek székhelye: Varsó (Lengyelország), Jutrzenki utca 177., a cégnyilvántartásban a Varsói Regionális Bíróság, mint Nemzeti Cégbíróság XIII. Kereskedelmi Divíziójánál nyilvántartásba véve 344554 cégjegyzékszám alatt, 5.000,00 zloty alaptőkével, adószám: 522-293-75-43, statisztikai azonosítószám (REGON): 142101573, (a továbbiakban: “bwave.pl”).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.12.20. 19:24:10

@sChess: Én is láttam (plusz eléggé töri a magyart). De ettől még simán bekerülhet.

ui: Tök jó, hogy mindenki jön a bombasztikusan poénos ötleteivel, vitatja, hogy kell-e, vagy nem kell, felvilágosít, ismertet, véleményez csak éppen a beállítások nem érkeznek...

Fushi Mishi 2012.12.22. 07:21:34

Nem tudom van-e igény egyáltalán ezekre az előregyártott könyvjelzőkre? Ha netán újra kell telepítenem az Operát, én azzal kezdem, hogy kitörlök mindent a speedről, meg a könyvjelzőkből, ezután jöhet az operalink, majd default search engine=duckduckgo.com.

Én nagyon díjaznám, ha lenne egy teljesen üres változat, ha lehet ilyet kérni.

MosoMasa 2012.12.22. 12:25:06

@Fushi Mishi: Valszeg tök felesleges, de semmiképp nem ér annyit, hogy mozgalom legyen belőle.
Ott a pár operás link, oszt ennyi.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.12.22. 15:17:28

@Fushi Mishi: Teljesen üres változatot biztosan nem lehet kérni, mert a most bent lévő cégek nyilván fizettek azért az Operának, hogy benn lehessenek.

Ha csak egy Opera mappa van, akkor azt mindenki, akit nem érdekel egy mozdulattal - de lehet, hogy kettővel - törölheti.

sChess 2012.12.22. 20:41:48

@farao18: Működik egyáltalán a lajt.hu ? Napok óta nem lehet regisztrálni rá ! Egyébként elég pocsék a vélemény róla az interneten. Állítólag hetekig döglődni szokott évente többször. Lehet, hogy most is ez van vele ?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.12.23. 02:53:32

@ap: Én pont fordítva tapasztalom. Angol Windows, EN-US területi beállítások, angol Opera, Ctrl+F12->General oldalon English (US) preferred beállítás, erre időről időre, random módon egy-egy címsorkeresés alkalmával a google.hu-t hozza be. Pedig még az operaprefs.ini-ben is átírtam a Google TLD Default=.google.hu-t Google TLD Default=.google.com-ra.

Egyébként a felsoroltak közül én is az időképre szavazok, azon túl, hogy a régi, Lali által írt widgetnek nincs utódja mondjuk egy gyorshívó kiegészítő formájában. Pedig lehetne, ha már itt tartunk...

@cousin333: Azért azt se felejtsük el, hogy mivel a + gomb alapértelmezett, ezért 8 vagy 11 (és így tovább) a maximum, mert az úgy hülyén nézne ki, ha lenne például 9 gyorshívóelem és egy újabb sorba tördelné a + gombot.

Lehet, hogy hülyeségnek tűnik, de a Facebook annyira népszerű és híres, hogy én ki is venném. A Facebook függők első körben úgyis beírják, hogy facebook.com majd elkönyvjelzőzik, vagy berakják a gyorshívóba valamelyik (fizetős?) helyére. Ezeket támogatom (bár index és origo nagyjából ugyanaz, egy is elég, ami mondjuk legyen az origo, mert az picivel minőségibb)

index.hu
origo.hu
port.hu
idokep.hu

@littlemat: Na igen. Kicsit hülyén venné ki magát, hogy a többi fizet, míg másokat ingyen raknak bele, csak mert az látogatottabb.

@Med1on: Helyspórolás céljából mondjuk az amúgy is benne lévő Opera Portal oldalán magyar IP-vel látogatva egy diszkrét csík, hogy további tippekért, trükkökért a saját nyelveden látogasd meg a Magyar Opera blogot is jó lenne. Vagy Súgóba, vagy bármilyen relevánsabb helyre tenni, mint a gyorshívó vagy a könyvjelzők.

@Fushi Mishi: Ha teljesen üres nem is, de mikor REinstallkor létrejön az Opera mappa, amit egy az egyben törlök az engem is az őrületbe kerget néha. Mert friss telepítésnél jogos, de mikor egyik főverziót upgradelem a másikra...

farao18 2012.12.23. 12:19:48

@sChess: most jelenleg tényleg nincs regisztráció, de én gond nélkül használom jelenleg is, 1-2 alkalommal volt eddig olyan a 4 év alatt hogy 2-3 napig nem volt elérhető. De utána minden gond nélkül ment. Nem azt mondom hogy tökéletes szolgáltató, de még így is sokkal-sokkal megbízhatóbb és jobb mint a citromail vagy freemail...

Na meg nem könyvjelzőhöz kell berakni, meg nem is a gyorshívóba, de az alapértelmezett e-mail beállításként nyugodtan benne lehet...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.12.23. 16:07:58

@farao18: Ebben az esetben inkább az a lényeg, hogy ha az 1 bites usert (mert csak az használ Freemail-t, Citromail-t és társait) sikerül valakinek rávennie a váltásra, akkor miért pont a lajt.hu a megfelelő neki? Miért érné be egy közepessel, amikor választhat még jobbat is?

Én inkább abban látnám a lehetőséget, hogy minél több tudatos felhasználó lenne, aki mérleghintaszerűen vált egyik szolgáltatásról a másikra, amennyiben az már nem szolgálja igényeit, ezáltal a felhasználók nagyobb hatást gyakorolnának a cégekre.

De mikor egy power user is "csak" a középmezőnyből ajánlgat az elit mezőny helyett, akkor ennek nincs túl nagy valószínűsége. Habár akkor sem, ha az 1 bites maga sem fogja fel miért jobb az neki, csak azért használja, mert egy ismerőse ajánlotta, de ez már egy másik történet. Itt most arról van szó, hogy minden esetben nyújtsuk a legjobbat, ami azt jelenti: ajánljuk a legjobb szolgáltató(ka)t, illetve mérjük fel előzetesen az 1 bites egyéni preferenciáját.

Teddy Beer 2012.12.23. 17:44:49

@penge™: Legjobbat? Na és melyik lenne az? Én is használom a freemailt. Spamnek jó.

Teddy Beer 2012.12.23. 18:05:04

@penge™: Na meg persze az m2 alatt a szerver stabilitása a legfontosabb, mert erre az opera nincs igazán felkészítve. Onnantól kezdve nagyjából az összes webmail egykutya. Power user meg saját szervert csinál. Ma már nagyon takarékosakat lehet összeállítani, passzív hűtéssel.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.12.23. 21:59:52

@Teddy Beer: Egyéni preferencia kérdése, de mondjuk: Gmail, My Opera, GMX, stb. lehet válogatni.

Saját szervert pedig 2012-ben nem power user csinál, hanem fanatikus, beteg ember. Mert azon túl, hogy a népszerűbb spamszűrőkön ne akadjon fel még van vele pár dolog. Például redundancia (ha megdöglik a gép), brutál, sokórás UPS, stb., ráadásul folyamatos odafigyelést és karbantartást igényel. Kinek hiányzik ez? Még a 90-es években pár geek szórakozott ezzel, de ma már nem éri meg.

Teddy Beer 2012.12.23. 23:18:49

@penge™: "Saját szervert pedig 2012-ben nem power user csinál, hanem fanatikus, beteg ember. "

Nem lehet minden a webmailen. Ez nem betegség, hanem igény(esség) kérdése, ami ma is előfordulhat. A megbízhatóságot az appstatus alapján a gmail-en is számon lehet kérni, ups-t meg vegyen a fene. Macera a beállítással van, de ez az egy, ami nem olyan 1 bites dolog benne, mint a gmail regisztráció.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.12.24. 00:14:51

@Teddy Beer: Hogyhogy nem lehet minden webmailen? Talán a paranoiát kifelejtettem a sorból?

HDD-n se lehet minden, sőt egy helyen (katasztrófa), de még egy országban (háború) sem lehet minden. Akárhogy próbálod magyarázni, ha csak nem építesz ki valami über-redundáns magánhálózatot, akkor a központi szerver viszi a pálmát.

Ilyen hozzáállással meg "UPS-t vegyen a fene" ne csodálkozz, ha egy ELMŰ tüske megfüstöli a tápot és reggelre azon kapod magad, hogy 8 órát aludtál és 7 órája downtime és még egy ideje az lesz, főleg ha éppen ünnepek vannak (mint most) és nincs nyitva semmi.

Az UPS lassan már általános asztali PC-nél is alap, nemhogy szervernél, aminél kötelező.

Teddy Beer 2012.12.24. 00:47:23

@penge™: A kínai gmail balhé (darknet felfedezése várat még magára) azt mutatja, hogy a paranoia sem feltétlen hülyeség ebben az esetben, de mindegy. Érdekes nálam SOHA nem igényelte az ups-t semmi 24/7. Persze lehet hogy rossz környéken laksz. A webmail nem az atyaúristen. Ugyanúgy lehet tré, mint az otthoni, vagy céges, csak a support szarabb. Capisci?

farao18 2012.12.24. 01:14:11

Az hogy melyik szolgáltató jobb, hülyeség vitatkozni, a gmail talán a legstabilabb (ami magyar nyelvű teljesen), de nem mindenki akarja hogy beszippantsa egy óriás anyacég...

Arról nem is beszélve, hogy a lajt.hu bejelentkezés után 100% reklámmentes, és még csak levelekkel se bombáznak. Bár jelen esetben a webmail minősége mindegy :)

Szerintem ezzel ezt a témát ki is tárgyaltuk.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.12.24. 09:42:38

@Teddy Beer: Környéktől független, hogy nyáron bizony, a nagy viharok ideje alatt, amikor villámlik ezerrel, bizony vannak mikro-szünetek, amik pont elegendők, hogy újrainduljon egy gép. És ez a jobbik eset. Mert a táp is elfüstölhet.

Áramszünet alatt természetesen nem arra céloztam, hogy rendszeresen kapsz hosszú áramszünetet. A sokórás inkább csak extra biztosíték, ha már a pénz nagy részét úgyis az elektronikára (sinus hullám) és a megbízhatóságra (nem feltétlen márka, hanem stabil, panaszmentes típusa egy akár noname gyártónak), akkor ne az aksi teljesítményén spórolj.

@farao18: Ha reklámmentes, akkor miből tartja fenn magát? Felül a fejlécben látok éppen egy AdSense hirdetést. Úgy meg minden szolgáltató (az alja hulladékokat leszámítva) reklámmentes, hogy nem rakja tele az elküldött leveleidet hirdetésekkel és belső spamet sem küld.

Nem is a webmail-t érintette a kritika (bár ha már itt tartunk, az is hozzátartozik) - de pont a webmail egész jó a lajt.hu-nál, mivel a Gmail-t koppintja -, hanem például, hogy nincs IMAP. Ugyanezért hagytam ki a sorból a Yahoo-t és a Live Mail-t is.

IMAP nélkül a mail fetching is csak félgőzzel használható. Szelektív átirányítás sincs és a levelek kategorizálására vonatkozó szabályok is elég kezdetlegesek.

"nem mindenki akarja hogy beszippantsa egy óriás anyacég..."

Ebben az a paradox, hogy akinek ez saját gondolatként felmerül a fejében az már elég tudatos ahhoz, hogy a Google első rossz lépésénél fájdalmas búcsút vegyen tőlük. Ellentétben azzal a sokszázmillió egybitessel, akik ész nélkül regisztrálnak a Google Plus-ra meg a többi szarra és még annak sincsenek tudatában, hogy egyáltalán mennyi általuk napi szinten használt szolgáltatás, aminek nincs a nevében a Google brand (például YouTube) is a Google tulajdonában van. Ők maximum akkor váltanak, ha megszűnik a szolgáltatás. És belőlük van több.

farao18 2012.12.24. 12:31:03

@penge™: Csak a bejelentkező oldalon van kint a reklám, bejelentkezés után már az sincs. Korábban egyébként a bejelentkező oldalon se volt reklám.
Régen ki volt írva hogy a rendszerüket a díjnyertes e-mail szolgáltató az o2.pl biztosítja. De időközbe lehetett valami tulaj váltás hisz ez is lekerült, és a magyar fordítás is butult.

Az hogy miből tartja fenn magát, az számomra is rejtély, regisztrációnál ugyan kértek olyan dolgokat hogy mi érdekel (feltételezem későbbi hírlevél kampányokhoz felhasználva) de erre az én esetemben mai napig nem került sor.

Tudom, és az elején is mondtam hogy nem 100% tökéletes a rendszerük, de már egyre többen használják, és ha újra elérhetővé teszik a regisztrációt, hasznos alternatíva lehet másoknak, akiknek sem a gmail, sem pedig a magyar szolgáltatók nem felelnek meg.
süti beállítások módosítása