Magyar Opera

Opera 12.10 RC1

Ez a nap is elérkezett, az Opera új verziója a célegyenesbe fordult.

A fejlesztők mindenkit arra kérnek, hogy a hibabejelentés előtt győződjön meg arról, valóban regresszióval, azaz egy régebben már javított hibával áll szemben. A korábbi gyakorlathoz hasonlóan a javítások most már csak a stabilitást fogják érinti, persze csak akkor, ha szükség lesz második kiadásra jelölt változatra. A kiadási megjegyzésekben látható, néhány összeomlás annyira bizarr volt, hogy inkább nem is részletezték.

Úgy gondolom, hogy az Opera 12.10 első RC-jének alkalmából érdemes áttekinteni az újdonságokat. Örömmel látjuk, kedvenc böngészőnk számos fejlesztést kapott annak érdekében, hogy javuljon az oldalbetöltés ideje. Az egyik ilyen a SPDY, a Google által fejlesztett alkalmazás rétegbeli protokoll, amelyet webes tartalmak továbbítására hoztak létre. Ennek segítéségével az Opera fürgébben jeleníti meg a korábban már erre felkészített oldalakat (például Gmail.com és Twitter.com). A szolgáltatás a Turbo technológia alatt alapértelmezetten nem elérhető, de az opera:config lapon élesíteni tudjuk.

Bár valószínűleg nem sok olvasónkat érinti, de az Opera szebb lett a Retina Display kijelzőkön, ami a böngésző kiterjesztések ikonjánál is könnyen észrevehető. Szintén megemlítendő a CSS Flexible Box Layout Module (Flexbox) és a színprofilok támogatása, a jobb HTML5-kompatibilitás, az alapértelmezetten bekapcsolt WebSocket, illetőleg a Mountain Lionnál elérhető egyszerű tartalommegosztás.

Az Opera 12.10 kompatibilis a Windows 8-cal. Utóbbinál kerülnek előtérbe az érintőkijelzőt érintő újítások (görgetés, nagyítás, böngészés), ám mindezek szerencsére a Windows 7 esetében is működőképesek.

Fentebb elkezdtük taglalni, hogy a norvégok megpróbáltak rálépni a gázpedálra, már ami az oldalbetöltést illeti. Az IPv6 bevezetésével sok weboldalnál előfordul, hogy IPv4 és IPv6 címmel is rendelkezik, ez azonban némi késedelmet okozhat a megjelenítésnél. Az Opera nemes egyszerűséggel azt fogja használni, amelyik gyorsabban reagál.

A végére maradt a személyes kedvencem, a DNS-előtöltés (prefetching). Ez akkor aktivizálódik, amikor rávisszük a kurzort egy hivatkozásra - ilyenkor a böngésző megállapítja a linkhez tartozó IP-címet. Érdemes megemlíteni, hogy a stabilitást érintő fejlesztések szinte kivétel nélkül előkerültek az összes Opera 12.10 előzetesnél, aminek mi szintén nagyon örülünk.

Letöltés (Opera 12.10 RC1 b1647):

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr54883813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fater63 2012.11.01. 16:12:07

Köszönjük a bejegyzést, talán újra elindul a blog!

Imurai 2012.11.01. 17:23:48

Azt lenne jó elérni, hogy 50-60 nyitott tab ne 2 giga memóriát fogaljon (és mégis, ha egy régebben használtra kattintok, a vinyó csak kerreg)

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.11.01. 17:35:35

A chat.gyaloglo.hu oldalon a RC verzio veletlenszeruen osszeomlik.

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.11.01. 17:56:53

@Imurai: A többi böngésző ugyanazzal az 50-60 nyitott oldallal körülbelül mennyit fogyaszt?

Nagyon valószínű, hogy lesz RC2.

Dzsini 2012.11.01. 18:24:44

@Med1on: További kérdés, hogy mennyi memóriából fogyaszt annyit és hány bites változat, milyen bővítmények aktívak, vannak-e aktív flashes tartalmak az oldalakon, működik-e a levelező/RSS olvasó a háttérben, és még ezer dolog, ami befolyásolja a memóriahasználatot.

fater63 2012.11.02. 15:11:02

Megjelent az RC2...
süti beállítások módosítása