Magyar Opera

Vissza a jövőbe (b1592)

Hosszabb várakozás után a mai napon újabb előzetes érkezett, az Opera 12.10.1592. Nem, nem én írtam el, tényleg 12.10. Az Operások ugyanis a 11.6 útját követik. Az is egyfajta köztes verzió volt az addig bemutatott és kellően stabil újdonságokkal, amíg a fő attrakciónak szánt 12 meg nem érkezik. Aztán azt is elkapkodták és hivatalosan most sincsen még HWA...

Most pedig úgy néz ki, hiába vártunk az Opera 12.5-re, előbb a 12.10 érkezik. Vélhetően hamarabb, mint gondolnánk (lehetséges?), mert szerintük ez már a béta RC! A saját tapasztalataim, és a Desktop Team-es hozzászólások alapján viszont nem az. Egy béta ugyanis egy nem teljes funkcionalitású, helyenként bugos kiadás. De stabil! Ez a build pedig nem az.

Ettől függetlenül próbálkoznak derekasan, a Presto például már 2.12.388-nél jár, ami még nincs is rendesen dokumentálva. Ezen kívül javítottak pár fagyást (mint már említettem, születtek újak), befoltoztak 1-2 lyukat a memóriakezelés kapcsán és jónéhány hibát orvosoltak, köztük NSL-el kapcsolatosakat.

Ezen felül jobb lett a szabványtámogatás (jelentős újításokról nincs információ), a Retina kijelzős Mac felhasználók is örülhetnek... Ami viszont már sokakat érint, az a friss libvpx dekóder (aka. "Eider") - a WebM videók esetén jelentős teljesítményjavulásra számíthatunk. Frissült a libwebp is (0.2-re). Az SPDY protokoll már a Turbóval is működik.

Ami még érkezett: pár grafikai csinosítás (frissített, nagy felbontású ikonok) és jobb platformtámogatás, főleg Mac-hez. A teljes lista a Desktop Team bejegyzésben olvasható. Az ismert hibák alapvetően arról szólnak, hogy a 12.5 > 12.1 váltás megviselheti a frissítő algoritmusokat, például a Linux felhasználóknál.

Letöltés (Opera 12.10.1592):

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr14773387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.09.12. 21:49:53

Az Operás fejeseknek szerintem érdemes lett volna már korábban elgondolkozni azon, hogy nem-e túlvállalták magukat ezzel a HW gyorsítással, ami papíron "minden" rendszeren fut, de a gyakorlatba nem merik alapértelmezetten bekapcsolni. Első körben talán jobb lett volna a modernebb környezetre (Windows 7 és az újabb grafikus kártyák) hangolni a böngészőt, majd utána foglalkozni a Windows XP-vel és az elavultabb hardverekkel. Most aztán a nyakukba kapták a Windows 8-at is, ami megint pluszmunkát jelent.

franatixx 2012.09.13. 17:34:10

A libwebp frissítésének kifejezetten örülök, az abban bevezetett újdonságoknak köszönhetően kezd végre használható formát ölteni a dolog, nem csak valami gagyi 10-20%-os tömörítési pluszt ad már (ott is trükkös grafikonok meg válogatott összehasonlító képek rulz, lehet annyit sem tud).

A többi viszont... Csak a szokásos, azaz szomorú.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.09.13. 23:18:30

@Med1on: Mondtam már, hogy minél régebbi annál fontosabb a MOST. Windows 7-et még 5 év múlva is fognak használni (főleg amilyen hulladék lett a Windows 8), de XP-t már nem valószínű, hogy számottevő mértékben. Ahogy a régi grafikus kártyáknak is korlátozott az élettartama és újra lesznek cserélve. Az Operának ez egy plusz piac lenne (lett volna).
süti beállítások módosítása