Magyar Opera

A Facebook felvásárolja az Operát?

Amilyen semmilyen volt a mai előzetes, annál durvább hírt olvashattunk az The Next Web: Insider aloldalán. A Pocket-lint-től jött a hír: A Facebook állítólag szemet vetett az Opera Software-re.

Egy névtelen forrásra hivatkozva a közösségi oldal úgy döntött, hogy nyíltan felvásárolja a norvég szoftvercéget annak céljából, hogy felrázza a böngészőversenyt és méltó versenyzőt állítson csatasorba a Microsoft, Google, Mozilla és Apple között zajló böngészőháborúban. Ráadásul legutóbb a Yahoo is belépett egy Axis nevű új versenyzővel.

Az Operát megkérdezték a hírről, de a szóvivőjük megtagadta a választ. A Facebook hasonló módon megtagadta a választ. Tehát nem cáfolták, hanem a válaszadást tagadták meg ami céges berkekben mindig valamit jelent. - a szerk.

Az Insider egy Operához közel álló biztos forrása szerint viszont további két érdekes tény bonyolítja a kérdést.

1. Az Opera Software vezetősége potenciális felvásárlókról beszél.

Jelenleg az Oslo Stock Exchange információi szerint a cég fontolgatja, hogy valami nagyobb vállalatba beolvadva folytatja tovább pályafutását inkább, mintsem független cégként próbálnának növekedni.

2. Korábban mondták, hogy jelenleg nincs új felvétel az Operánál, ami biztos jele annak, hogy valami nagy horderejű dolog fog történni a közeljövőben. Vagy minimum az Opera számít arra, hogy valami nagy dolog történik a közeljövőben.

Az Insider próbált több forrást keresni, melyek alátámasztják a nem hivatalos hírt, de a fenti kettő biztos forrásból érkezett. A forrás egyelőre azt nem tudta megerősíteni, hogy a Facebook jelen lenne a potenciális felvásárlók között, viszont közölte, hogy ennek lenne értelme.

És való igaz, a Facebook hatalmas előnyre tehetne szert, ha belépne a böngészőháborúba és ráadásul nem is áll távol tőlük az elképzelés.

És azért akármekkora cég, egy meglévő felvásárlásával mégsem 0-ról kell kezdeniük egy saját fejlesztését. De most jöjjenek a száraz adatok.

Közel 270 millió ember használja az Opera böngészőt havonta, állítja a szoftvercég. Továbbá, több, mint 168 millió ember használta az Opera Minit 2012 márciusában, összesen 117 milliárd lapletöltéssel.

A cég már megállapodott számos mobileszköz, TV gyártóval, OEM partnerrel és beszállítókkal világszerte.

Nem rég vásároltak fel még két mobilos hirdetőcéget (a 2010 januárjában megszerzett AdMarvel után).

opera2 Facebook to acquire browser maker Opera? Maybe. Heres what we know.

A cég több, mint 750 alkalmazottal büszkélkedhet és egy erős vezető csapattal. A CTO-juk Håkon Wium Lie, a ‘CSS atyja’.

A máig független céget 1995-ben alapították, ma pedig 50 millió dolláros bevételt vár a második negyedévre. A piaci kapitalizációjuk 670 millió dollár.

Ezek a dolgok megdrágítanák a felvásárlást,de a Facebook legutóbbi tőzsdei részvénykibocsátása alaposan megszilárdítja a közösségi oldal pozícióját ahhoz, hogy nagy üzleteket kössön, mint például a szóban forgó Opera felvásárlása. Ne feledjük, az Instagram-ért 1 milliárd dollárt adott.

Természetesen a hivatalos információkig sem abban nem lehetünk 100%-ig biztosak, hogy az Operát eladják és abban sem, hogy ha igen, a Facebook lesz-e a szerencsés felvásárló. Jelenleg annyit tudunk, hogy az Opera vezetői számos céggel beszélnek komoly üzleti megállapodásokról.

Ha többet tudunk (mi is és a külföldi források is - a szerk.), akkor majd frissítjük a postot. Mindenesetre egyelőre tekintsünk optimistán a jövőbe. Ha igaz a hír, legalább a position: fixed bug javítva lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr734546332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dqdb 2012.05.25. 19:10:34

Az utolsó mondat tökéletes befejezés a cikkhez :D Ha ez kell a javításhoz, ám legyen.

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.05.25. 19:30:12

Kicsit megváltozna az felhasználók és a fejlesztők hozzáállása az Operához. :D

Teddy Beer 2012.05.25. 19:49:54

"position: fixed bug javítva lesz"

Jó tudni, bár nem értem. A facebook nálam jó.

littlemat 2012.05.25. 19:50:39

Fúj! Remélem nem történik meg. A Facebook egy pocsék cég. Ha megtörténik, azonnal lecserélem a kedvenc böngészőmet.

penge, a magyar nyelvben nincs szenvedő szerkezet. Gusztustalan az erőltetett "lett alapítva" és "el lesz adva" is.

Dzsini 2012.05.25. 19:59:57

@littlemat: Zöldre van a zöldre van a rácsos kapu festve...

De ha a népdal kevés hozzá, akkor Arany János:
"A radványi sötét erdőben
Halva találták Bárczi Benőt."

Van szenvedő szerkezet (ha nem lenne, neve se lenne :) ), megfelelő helyen, formában használva is van :D
nyelvesztelen.blog.hu/2008/10/13/szenvedunk

ata4100 2012.05.25. 20:02:41

Ha az alapvető funkciókon ezért nem esik csorba, akkor még könyörgök is érte. :)

Worlon 2012.05.25. 20:17:40

Mostani fejlesztési morált és eredményeket elnézve itt már minden csak jól jöhet.
Nem baj, ha egy tőkeerős cég végre gatyába rázza ezt a szerencsétlen Operát, és még népszerűsíti is.

Dzsini 2012.05.25. 20:26:52

Vagy fogják, és a teljes desktop részleget kukázzák - hiszen mi szükség van rá - és a mobil/tablet piacra koncentrálnak, hiszen ott van a pénz. Esetleg csinálnak egy Chromium forkot, és az Iron/Dragon/mittudoménmi mellett lesz egy FaceOperaBook is, az jelenleg problémamentesebb.

.... amíg senki nem erősít meg semmit, és senki nem tud semmit, addig kár egyáltalán találgatni, vagy reménykedni, mert esély sincs arra, hogy bárki belelásson akár az Operások, akár Cukorhegyiék fejébe.

Mesant 2012.05.25. 20:27:18

@Worlon: kivételesen nem értek veled egyet. Akkor lenne eladható és népszerű az Opera, ha a fejlesztők tennék rendbe és nem egy okostojás cseszné el egy másik cég élén.

Teddy Beer 2012.05.25. 20:40:18

@Dzsini: "Vagy fogják, és a teljes desktop részleget kukázzák - hiszen mi szükség van rá -"

Azt megnézném mi lenne itt utána. :D Semmi értelme a második résznek. 2% nem éri meg, chromiumot meg most is meg lehet villázni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.05.25. 21:12:11

@Med1on: Az biztos. Mindjárt a kegyeit keresné a "nagy ellenfél" Google is, mintsem, hogy betartson neki.

@littlemat: Lecserélve.

@ata4100: Valahogy én is így vagyok vele, pedig utálom a Facebookot, de az utóbbi időben annyira tele van a tököm a fejlesztési morállal, hogy ettől csak jobb lehet, ahogy Worlon is írta. Ha meg nem, akkor ráérünk majd később bosszankodni.

De ha felvásárolja, akkor kétlem, hogy azért teszi, hogy az asztali változatot kukázza, amikor a Presto a lelke mindennek (beleértve a sikeres mobilváltozatokat is). Mekkora poén lenne, ha felvásárlás után jönne a második Dotkom lufi és vinné magával az Operát a digitális sírba. :D

Egyébként amikor az áprilisi tréfán gondolkodtam, ez is megfordult a fejemben, hogy arról írok, hogy a Facebook felvásárolja az Operát. Csak aztán elvetettem, mivel túl abszurdnak véltem. Erre tessék. :D

Fushi Mishi 2012.05.25. 21:20:25

megnéztem nem április 1.-je van-é

Teddy Beer 2012.05.25. 21:37:19

@penge™: "Az biztos. Mindjárt a kegyeit keresné a "nagy ellenfél" Google is, mintsem, hogy betartson neki."

Épp csak ingyenessé tették az operát. Az hogy nem tesztelnek rá, azt meg lehet érteni. Az asztali meg csak testbench a mobil részleg számára, már amennyire használható annak. Dotkom lufi meg nem fogja érinteni a fb-kot, annál nagyobb és nem is olyan szolgáltatást nyújt, mint azok a cégek, amelyek akkor bedőltek.

MosoMasa 2012.05.25. 21:50:08

@penge™: Nem teljesen értem, miért bratyizna a google vele. A googlinak az FB kifejezetten konkurencia, így ha annak van saját böngészője, akkor méginkább.
az Operának a társulás jót tenne, mert egy elég jelentékeny felhasználóréteg átpártolna rá.
Másfelől az FB elég nagy cég ahhoz, hogy a szabványosítást tudja nyomni kicsit - hacsaknem az operát belezik ki inkább.

Baldric2 2012.05.25. 23:09:55

@Teddy Beer: Valójában minden esély meg van rá hogy nem csak hogy érinti az fb-t a következő dotkomlufi, hanem az lesz az okozója is, hiszen a reklámozási módszerük egyelőre csak azért termel profitot, mert több felhasználó csatlakozik mint amennyire árat kell csökkenteniük, de ez nem sokáig maradhat így.

Ha végül felvásárolják az operát, akkor azt szerintem csak a mobil sikere és a mobilos hirdetések miatt teszik, talán kell az Opera ezen platformon szerzett tapasztalata hogy ezzel is bevételt tudjanak termelni.

Teddy Beer 2012.05.25. 23:31:51

@Baldric2: Ettől még nem mennek tönkre. A dotcom lufit fenntarthatatlan cégek okozták. Az fb-nek jó a reklámértéke, csak használja ki. A netes reklámpiacon így is nehéz megmaradni, szóval tiszteletre méltó, hogy egyáltalán eddig eljutottak. Sokaknak az fb már maga az internet. Az hogy csökken a regisztrálók száma, meg nem feltétlen baj. A nem a számmal, hanem a jelenlegi modellel van a baj. Azon kell faragni a több bevétel miatt és meg is van az akarat hozzá.

Dzsini 2012.05.25. 23:46:16

@Teddy Beer: Egy cég akkor lép ki a tőzsdére, ha nem tud saját maga elég tőkét megtermelni, tehát "bárkit" felvesz a befektetők közé, cserébe egy kis részesedésért - ezt tette most a Facebook, és a nyitás szinte folyamatosan megy lefele a részvények értéke (a következő lépés az, amikor elkezd osztalékot fizetni, mert az azt jelenti, hogy nem tudja hova befektetni a pénzét, és inkább kifizeti a részvényeseknek - ezt teszi sok év óta először az Apple). A nyitónapon csak azért nem zuhant le a Facebook részvény ára kikiáltási ár alá, mert a Morgan Stanley óriási pénzt tolt bele, hogy 38 dolláron tartsa a részvényeket, mindent megvásárolt ezen az áron - azóta három nap alatt 32 dollár alá esett, és nincs túl nagy vásárlói kedv, alig van forgalma. Ha nem tudják megmondani, hogy milyen módon fognak pénzt termelni a mostani modellből, vagy hogy fogják átalakítani, akkor a befektetők ott fogják hagyni őket. Emellett itt van ez is:
"(...)Az ügy háttere, hogy a cég május 9-én kiadott kibocsátási tájékoztatója óta a részvényjegyzést is végző bankok elemzői a korábbinál rosszabb becsléseket kezdtek el megfogalmazni a Facebook jövőbeni növekedésére vonatkozóan. Ennek oka, hogy a használók egyre inkább mobiltelefonjaikon érik el a közösségi oldalt, ami kevesebb hirdetési bevételt generál a cég számára."*
Tehát ha valahol, akkor a mobilos felületek hirdetésekkel teleszórásában gondolhatják a jövőt, ami összecsenghet az Opera által már egy ideje összevásárolt és követett mobil reklámozási lehetőségekkel.

* - forrás: www.portfolio.hu/vallalatok/telekom/bepereltek_a_csalodott_reszvenyesek_a_facebookot_es_a_morgan_stanleyt.167685.html

Teddy Beer 2012.05.25. 23:59:26

@Dzsini: Tőkebevonást máshonnét is intézhették volna.

ZeGa 2012.05.26. 00:01:24

Ha más nem a felhasználók száma növekedésnek indulna... Képzeljetek el egy opera linket facebook ajánlással :)

sanyix 2012.05.26. 00:18:25

növekedne a felhasználószám, igénytelen fércbúkos felületet kapna az opera (elővennék a win3.1-es kódokat, akkor volt olyan felület mint most a fácsén :D), megkapná a hátsó kapukat cukorhegynek, a cia-nak meg a moszadnak.

ÁrPi 2012.05.26. 12:22:58

@sanyix:

Természetesen (a moszkvai) haxerversenyen is megnőne a népszerűsége, vagy ez egy korábbi post / topik :) :-(

ÁrPi 2012.05.26. 12:24:17

Bocs. A költői kérdőjel lemaradt..:)

MosoMasa 2012.05.26. 13:28:15

@Baldric2: szó sincs róla,hogy a mobil sikeressége miatt vennék meg, ha ugye.
Az opera név ismert, még ha kevesen is használják relative, maga az innováció sikeres, ők nem akarnak fejleszteni sajátot, megveszik kész.
Egy céget, terméket nem feltétlen a sikere miatt vesznek meg. Hisz ha valami kifejezetten sikeres, akkor vélhetőleg drága, vagy nem is eladó.
Hogy az fb érdeklődik az opera után, az mindenképp pozitív dolog, arra mutat, hogy az opera tud valamit.

franatixx 2012.05.26. 13:38:19

Nem tartom elképzelhetetlennek, mindkét cég jól járna hosszútávon.

Az más kérdés a jelenlegi opera felhasználókkal mi a helyzet, azon bizonyos orbitális bugokat biztosan javítanák, növekedne a userbase így talán az oldalak támogatottsága is nőne, ellenben arra is a fogamat merném tenni, a nagyobb extra fícsörök (levelező pl.), myopera portál mennének a kukába középtávon és átvenné a helyüket valami FB integrációs gagyiság. Szóval oké, hogy a userszám bővülne, node milyen áron.

Mondjuk annyira valószínűnek sem tartom a dolgot, valamelyik fejes ránéz Operából a FB fiókjára és miközben a hasát fogja a röhögéstől tépi ketté a szerződést. :D

Darkcomet 2012.05.26. 15:04:41

@Teddy Beer: A Facebook pontosan egy lufi cég. Most, hogy kikerült a tőzsdére, és beárazták az értékét, pénzt kéne termelnie a részvényeseknek. Csak nincs miből. Mondhatjuk úgy is, hogy a csúcs közelébe lettek bevezetve a tőzsdére, és egyelőre fingjuk sincs, miből fogják kitermelni a pénzügyi növekedést, pedig uszkve 900 millió felhasználójuk van, csak ezt nem tudják pénzre váltani. A like hegyek, meg agylövéses játékok édes kevesek lesznek a boldogsághoz, viszont normális szolgáltatás nincs a Facebook mögött, ha csak a szivacsos agyúak függőségét nem tekintjük annak. A Facebook pár éven belül a Myspace sorsára fog jutni szerintem.

Teddy Beer 2012.05.26. 15:51:05

@Darkcomet: Shortolják. Ha leül a hype elkezd emelkedni. Mostanában semmilyen tech IPO nem hozza a várt szintet (ami a válság veszélye miatt nem is csoda), de ez nem feltétlen a saját hibájuk. A lufi meg nincs. Ahhoz több spekuláns kéne, de úgy néz ki felnőtt a NASDAQ a feladathoz, vagy magyar állampapírokat vesznek a kalandorok. :P

Lali_ 2012.05.26. 18:42:22

Na, már Engadgetgeten is megemlítették, akkor valami alapja lehet a pletykának.

www.engadget.com/2012/05/25/facebook-could-be-looking-to-buy-opera/?a_dgi=aolshare_twitter

Összeesküvés elmélet: Lehet, hogy a régi Opera feature-ok kiherélése is már emiatt volt?

franatixx 2012.05.26. 20:55:12

@Lali_: ez nagyon könnyen lehet

Symbol Developer · http://www.symboltech.hu 2012.05.26. 21:04:32

...és ismét egy bulvár lufi. Miért kell jó előre mindent ködösítve elhinteni. Lesz majd belőle valami, amikor a két fél úgy gondolja. Ez nem hír, de kimeríti az izgatás fogalmát :)

email 2012.05.26. 22:44:30

Inkább fizetnék az Operáért, de maradjanak függetlenek. A felhasználószám meg nem érdekel...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.05.26. 23:09:38

@email: Téged nem, de azt igen, aki nem tudja normálisan használni, mert minden második webalkalmazással van valami baja. Pláne, ha fizet is érte.

A position: fixed bugról nem beszélve, ami még normál oldalakon is megkeseríti az ember életét. Ráadásul arra nem voltak képesek, hogy a 12-ben legalább azt a durván súlyos DirectX system memory szivárgást javítsák. Mert azzal még viszonylag elviselhető. Például az első DirectX-es buildben raktam fel a cleanPages kiegészítőt, ami nagyon jó, azt az egyetlen apróságot leszámítva, hogy a fix pozíciós elemek miatt a görgetés katasztrófa.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2012.05.27. 04:28:53

@penge™: A legnagyobb félelmem az lesz, hogy a Facebook felvásárolja, majd megunja mint foxikutya a száraz csontot és kukázzák az egész Operát. A jogok meg náluk és soha többé nem lesz Opera.

Ez a legrosszabb eset.

Attól is félek, hogy valami Chromium variánst fognak gyártani a böngészőből Mindent kukáznak ami van, (a widgetek, torrent, unite, irc kukázása is arra utalhat) és felaggatják a saját ocsmány imázsukkal, meg hogy ez milyen coool. Szerintem nem véletlenül került bele Kamera támogatás.

Viszont gondoljatok bele, hogy mennyire közel kerülhet az Opera a Microsofthoz a Facebookon keresztül. Szóval a teljes bing integrációt sem zárom ki.

Ha egy sima működésű és a legfontosabb funkciókat megtartó böngészőt tudnak alkotni, amin sehol nem érződik hogy a Facebook keze van a dologban én azt mondom hajrá. Itt a nagy lehetőség az Opera előtt. Viszont ha a fent leírtak válnak valóra, én nagyon rosszul fogom érezni miatta magamat. Szeretem az Operát, még ha nem is használom most az általad említett hibák miatt.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.05.27. 11:16:46

@Nameless®: Felesleges, mivel első lehetőség: Csődbe megy az Opera. Esetleg még kiadhatja a forráskódot, de amilyen király termékek születtek a sokkal népszerűbb és sokkal nagyobb hátszelű Chrome-ból is, hát, kétlem, hogy túl sokáig húzná ebben a formában, tekintve, hogy rohadtul nincs igény a funkcionalitásra.

Második lehetőség: Valaki felvásárolja. A Google ugye miért tenné? Neki már van böngészője. Ráadásul ebben az esetben valós veszély lenne, hogy beolvasztják a Chrome-ba és csak a mobilos változat miatt kell.

A Microsoftra még azt mondtam volna, hogy jól járhatnak, de a Win8-féle Metro és Aero kukázás arra engedett következtetni, hogy kicsit meggárgyultak. :D

A Facebookra pedig mindent lehet mondani, de azt, hogy hülye lenne üzleti szempontból, azt nem.

A kép egyre inkább kezd tisztulni. Az IRC-t azért kukázták, mert a WebRTC miatt nincs rá szükség. Gondolj bele mekkorát szólhat a Facebook, ha létrehoz egy webpanelt, ahol lehet majd chatelni? Van más böngészőben webpanel? Max Firefoxban, ha van rá kiegészítő.

A torrent így már szintén világosabb, ekkora hátszéllel igen durva támadási felületet jelentene a szerzői jogi oldalról. Persze meg lehetne magyarázni, hogy csak Linux disztrók, de ezt még az sem hiszi el, aki írja. Aki Linux disztrókat tölt, annak alapjáraton települ a disztróval együtt a Deluge/KTorrent (Linuxon nincs DLL Hell és nem szemetel az eltávolított szoftver), szóval ez igencsak rétegigény.

Olyan ez, mint ha a pisztolyt akarnád megideologizálni, hogy valójában jó arra is, hogy szellőzőnyílást csinálj vele egy fémlemezen és nem tehetsz róla, hogy nem erre használja a többség.

A Kamera támogatás (getUserMedia) ugyanazért került bele, mint a Chromiumba. Mert egy szabvány lesz a sok közül.

A kiegészítő API-t meg (Adblock funkciók csiszolásával) gondolom nem azért fejlesztik, mert aztán ki fogják venni. Főleg, hogy egy felvásárlás nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy segghülye tulajdonos mindenben dirigál.

Ha egy milliárdos divattervező felvásárolja az ELMŰ-t ugyanúgy nem döntheti el, hogy "A piros vezetéket cseréljétek ki a kékkel, mert úgy szebb a színhatás". Ő csak a tőkés szerepét látja el. És ha van minimális esze, akkor tisztában van azzal, hogy akik 15 éve fejlesztik, azok jobban értenek hozzá és igyekszik a piaci mutatókkal foglalkozni. Abba meg nem tartozik bele, hogy egy puritán szart csinálnak belőle. Maximum az advanced funkciók jobban el lesznek rejtve (mondjuk egy opera:config kapcsolón át lesznek elérhetőek), hogy ne zavarják össze az átlagusert, de ennyi. A kivételük nem indokolt.

Erőforráshatékonyságot szem előtt tartva meg előbb építik le a My Opera egyes részeit, beleértve az ottani dolgozókat.

Adatvédelmi aggályokra meg most őszintén. 1. Egy közösségi oldalra valószínűleg azért regisztrál az ember, mert nem antiszociális, tehát logikus, hogy a nyilvánosság az alapállapot. Főleg, mivel az alapállapotot a legtöbb ember meg se változtatja, így nem lenne értelme se sok.

DE(!) egy böngészőre már más szabályok vonatkoznak. És most tedd fel magadnak őszintén: sarnyai.hu/szemelyes/facebook-adatvedelem-ingyen

Ezek alapján melyiknél tudsz korrektebb jogosultságokat beállítani? Az Opera szolgáltatásaiban?
- Nem lehetett Unite-on beállítani, hogy elrejtse a futtatott Unite alkalmazásokat. Bárki láthatta, hogy miket futtatsz.
- A My Opera neved az e-mail címed @ előtti része, tehát publikus. Ez olyan szintű durvaság, amiért a PH-t annak idején oltottam, mint állat. Ráadásul még alias-ok sincsenek.
- A SPAM kommentek elleni védelem, nos... my.opera.com/community/forums/topic.dml?id=878702

Szóval itt is voltak/vannak ám sötét foltok.

MosoMasa 2012.05.27. 12:33:40

Mi az a position: fixed bug??????

Dzsini 2012.05.27. 12:45:27

@MosoMasa: Az elmúlt pár évben melyik böngészőt használtad? :)

(az Opera az olyan oldalakon, ahol position:fixed módszerrel rögzített elemek vannak igencsak akadozósan, nehézkesen görget, komolyan megterhelve a gépet, főleg ha be van kapcsolva a finomscrollozás - Penge majd dob neked pár ilyen linket is, neki el vannak rakva könyvjelzőbe :) )

MosoMasa 2012.05.27. 13:10:17

@Dzsini: Oké, így már értem.
Csak hát ugye az oldalakon nincs odaírva, hogy ezzel készültek. Mégis honnan kellene tudom mit jelent és mi a jelensége?

Teddy Beer 2012.05.27. 13:17:28

@Dzsini: A jó öreg 10.10-ben még zavaró volt, de a mostani stabilban már tűrhető.

Dzsini 2012.05.27. 13:36:20

@MosoMasa: Esetleg úgy, hogy az elmúlt pár év során itt az oldalon legalább tucatszor ki lett tárgyalva a létezése, a működése, a problémás oldalak és hogy mióta nem javítják...

@Teddy Beer: Én nem tudom, nekem az első dolgom kikapcsolni a smooth scrollt, tehát alapból észre se nagyon veszem - csak olvasok róla :)

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2012.05.27. 14:47:17

@penge™: Még csak gondolni sem gondoltam, hogy az Opera csődbe mehet. Bár a részvényeik nagyon ritkán növekednek vagy nulla vagy csökken.

Remélem megmarad az Opera név és a hasznos funkció gazdagság. Amiket kivettek most azok még nem befolyásolják nálam a hatékony böngészést, az IRC-t használtam néha felnézni ide... az jó volt hogy nem kell külső szoftver.

Csak hát ugye a Facebookon van már párszázmillió user, és ha nekik akarunk eladni valamit akkor a Chrome az egyetlen igazán járható út szerintem... Abból meg már van egy.

MosoMasa 2012.05.27. 14:53:16

@Dzsini: Akkor legyél okos bammeg!
Én nem itt élem az életem a blogon, másfelől ha valaki programoz akkor nyilván egyértelmű a dolog, harmadrészt nem találtam leírva sehol hogy konkrétan miről van szó.
Nehezedre esett leírni? Fájt?

Dzsini 2012.05.27. 15:03:24

@MosoMasa: Ne rám haragudj azért, mert leírtam, hogy honnan tudhattad volna - te kérdezted.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2012.05.27. 15:28:38

@MosoMasa:
CSS-ben az elemeket többféle módon lehet pozícionálni a többi elemhez képest. Az egyik az, hogy az adott elemet kiveszed az oldal természetes folyásából, és a böngészőablakhoz képest pozíconálod valahová. Általában az ablak széléhez szokták ragasztani ezeket az elemeket. Például a facebookon a felső sáv, ami nem tűnik el, mikor lefelé görgeted az oldalt, hanem az oldal tartalma "becsúszik alá".

Teddy Beer 2012.05.27. 17:59:12

@Dzsini: Én is kérdeztem már, mert Penge állandóan ezzel jön, de nem válaszolt senki, aztán mostanában linkeltek pár oldalt deszka top team-egy kommentben és leesett.

MosoMasa 2012.05.27. 18:10:23

@Nekomajin: Köszi, ezt a részét értem, azt nem értettem, hogy az operával kapcsolatban mit jelent ez konkrétan.
Tapasztalni én is tapasztaltam, de lszartam, nem tudtam mitől van, betudtam annak, hogy ez is egy szokásos kehessége az Operának - ami igaz is.

blint63 2012.05.27. 18:28:11

Miért menne csődbe az Opera???
Nem emlékszem pontosan a számaikra, de stabilnak rémlik, végignézegettem a legutóbbi éves jelentést.
A felvásárlás lehetőségéről meg ennyit:
www.oslobors.no/ob_eng/markedsaktivitet/stockOverview?exch=ose&input%5Bgraph%5D%5BcompareItem%5D=OSEBX&input%5Bgraph%5D%5BcompareType%5D=index&menuCtx=1.1.16&newt__ticker=OPERA&newt_graph-stock_tab=intraday
Meg sem mozdult a részvényár, pedig a Facebookra figyel most mindenki, ez még igencsak pletyka.

Dzsini 2012.05.27. 19:36:23

@blint63: Hétvégi pletyka, holnap (ha ott is zárva tartanak Pünkösdhétfőn, akkor kedden) lesz kereskedés leghamarabb.

Teddy Beer 2012.05.27. 21:28:25

@blint63: Nem megy csődbe. Most is jó számokat adtak ki, folyamatos a növekvés. A negyedével bevétel rekordot ért el, majdnem 30%-os növekedéssel. A növekedés majdnem fele az asztali bughalmaz után kapott léből származik.
Mini-hez:
"Opera is key to Google’s
push in emerging markets

Google promotes Opera "

blint63 2012.05.27. 21:39:35

@Dzsini: Az alaphír pénteken dél körül került ki európai idő szerint, azonnal meglátszik a tőzsdén bármi olyan pletyka aminek minimális realitása van.

Persze ez nem jelenti azt, hogy 100%, hogy nem lesz felvásárlás, akár a hétvégén is változhatott valamit a helyzet, de a pénteki hírek alapján EGYÁLTALÁN nem árazza a piac.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.05.28. 14:28:06

Egyébként a My Opera oldalai másnál is rohadtul be vannak lassulva?

Úgy értem, 30-40 másodpercig csak tölt és tölt, mire vagy bejön az oldal, vagy valamilyen random hibával elszáll és csak ismételt F5-re jön be (szintén hosszú másodpercek után)? Aztán vannak időszakok, amikor jó, de már napok óta inkább többször lassú, mint gyors.

Dzsini 2012.05.28. 15:04:11

@blint63: Köszi a helyesbítést az időponttal kapcsolatban. Egyébként a mai forgalom se tűnik óriásinak az eddigiekhez képest, tehát a tőzsdét tényleg teljesen hidegen hagyta a pletyka :)

Dzsini 2012.05.28. 15:28:44

@Teddy Beer: Tényleg, a fenti linken írják is, hogy zárva vannak - akkor viszont kérdés, hogy hogy sikerült mai (huszonnyolcadika) -0.34%-ot találnom valamelyik finance oldalon? :)
(nem a Yahoon, mert az teljesen szétesett Opera alatt :( )

blint63 2012.05.28. 20:10:46

@Dzsini: Lehet, hogy valamelyik tőzsdén kívüli platformon is kereskedik.

Mr. Moody (törölt) 2012.05.29. 12:37:17

26%-ot emelkedett az Opera ma

Opera Software shares soared over 20 percent on Tuesday on talk Facebook Inc. was in discussion to buy the firm, while analysts said competition from Google and others could push the price tag of any deal over $1 billion.

www.reuters.com/article/2012/05/29/us-opera-facebook-idUSBRE84S0GS20120529

littlemat 2012.05.29. 14:32:08

Kiegészíteném korábbi véleményemet: ha felvásárlás helyett az Opera független marad, de a Facebookkal egy komoly és hosszútávú együttműködésbe kezdenek, az mindenkinek jó lehet.
Egyébként a FB két hónapja vette meg sok pénzé' az Instagramot. Még mindig van miből költeni?

ap · http://premiumlivesets.hu 2012.05.29. 18:22:23

a facse be akar törni a mobilpiacra mert teljesítenie kell a profitelvárást. a felhasználók egyre nagyobb része facsézik mobilról, ebből azonban a cukrosbácsinak nincs bevétele, mert nincs rajta reklám.
pontosan ebbe a piaci résbe illeszkedik bele az opera a mobile-lal és a felvásárolt majd továbbfejlesztett reklámozási modellel.
bárkinek is illúziói vannak azzal kapcsolatban hogy a facebook az asztali opera miatt venné meg a céget, nyugodtan elfelejthető őket. az arckönyv most gondolkozik saját mobil fejlesztésén is, mint ahogy a gugli bekebelezte a motorolát..
egy dologban lehet csak reménykedni, hogy az operánál tisztában vannak azzal hogy igenis tárgyalási pozícióban vannak, ezáltal köthetik feltételként az asztali verzió megmaradását.
egyébként pedig semmi összeesküvés elmélet nincs abban hogy a feleslegesnek ítélt feature-k kiszanálása már a felvásárlás miatt van.. ez teljesen biztos.
a facebooknak egy dolog a fontos. a mobil platformból pénzt kicsikarni. az operának erre nem csak kidolgozott és működő rendszere van, hanem piaca is. az asztali böngészőt meg el lehet felejteni. az jelenleg nem játszik semmilyen szerepet, összetehetjük a két kezünket ha megmarad.

www.gazdasagiradio.hu/cikk/78287/

@penge™: a torrentes eszmefuttatásod, már megbocsáss, de hülyeség. a torrent egy technológia, és azért mert a mi környékünkön ez egyenlő az illegális tartalom letöltésével, nyugaton használják másra is.
egy technológia támogatása semmilyen támadási felületet nem ad. egyszerűen kevesen használták, kivették. ennyi.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.05.29. 18:50:00

@ap: Sorolj fel legalább 3 olyan, aránylag népszerű szolgáltatást, ami legális értelemben használja a BitTorrent protokolt.
p2p =/= BitTorrent

"egy technológia támogatása semmilyen támadási felületet nem ad."

Ezt az aktabuziknak magyarázd meg, az olyanoknak, mint Lamar Smith. Vagy épp a UPC és az összes(!) magyar mobilszolgáltató, akik korlátozzák a p2p-t, illetve a mobilszolgáltatók esetében szerződésbontás is jár érte.

Pedig a p2p aztán tényleg egy előremutató technológia, a BitTorrentnek pedig az az alapja. Ahogy a DC-nek, az eMule-nak és még sok másnak.

ap · http://premiumlivesets.hu 2012.05.29. 19:16:55

@penge™: nem sorolok, mindketten tudjuk hogy vannak, sőt a gonosz illegális torrentoldalakon is vannak legális tartalmak ugyebár..

az opera sem azért vette ki mert itthon a upc aktabuzijai tiltják, hogy témánál maradjunk. szó sincs támadási felületről, a elvégre a torrentklienseket sem támadják a jogvédők, holott ezen alapon az ő támadási felületük a legnagyobb..

A_G_A 2012.05.29. 19:51:16

Nézzük; Steam Bittorent protokolt használ, legális. Népszerű is.
Desura Bittorrent protokollt használ, legális.
A legtöbb játékot ma már nem optikai lemezzel vehetsz meg, hanem egy kulcsot kapsz, amivel letöltheted. Szintén ugyanez a technológia, mert nem bírnák a szerverek a milliónyi felhasználót.
Ez már most három.

A my.opera nálam jelenleg abszolút nem érhető el, remélem nem ez a hír az oka. (Másnál sem jó?) Egyébként nagyon nem örülök még a pletykának sem, rühellem a FB.-ot. Jó ideje csak privát módban használom, hogy ne szemeteljen.

A position fixed bug furamód engem nem érint, inkább az, hogy amióta szarakodnak a "lunux alatt is támogatjuk a rendszered témáját" azóta rendszeresen előjön a "pont nem a témát látom" dolog. A filekezelővel együtt elkúrja, ez a sajátja a rendszereméhez képest egy hulladék. Olyan könyvtárakat is mutat amilyenek nekem nincsenek stb. Nem mellékesen több linux disztrón próbáltam, és már gépigénye (!) van. Értem ezalatt az eddigi gyors böngésző titulust már nem tudnám rá mondani, mert zabálja a memóriát. Ilyenkor percekre "belassul" mert három lappal megeszik másfél gigát.. Na jó befejezem.

Teddy Beer 2012.05.29. 19:56:44

@penge™: "Mekkora poén lenne, ha felvásárlás után jönne a második Dotkom lufi és vinné magával az Operát a digitális sírba. :D"

Látom erről nem szoktál le.

fatal 2012.05.29. 21:37:39

Na felraktam a mai buildet, egész használhatónak tűnik.

A hardveres gyorsítás csak nálam segít valamennyire a fixed position bugon? Persze nem tökéletes, de sokkal jobb, mint a 11.6x-ben.

fatal 2012.05.29. 21:44:02

Viszont ez a nyíl a kuka helyett valami borzalmas, nem lehet valahogy visszaállítani? (Lapok visszaállíthatósága)

Illetve jóval lassabban indul, mint a korábbi stabil változat (bár ez annyira nem érdekel), más is tapasztalta ezt?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.05.29. 22:05:15

@fatal: Dehogynem. Minden további nélkül, csak csinálnod kell egy módosított gyári skint és kiszedned belőle ezen kívül lehetőleg mindent, hogy a verziókövetés ne zavarjon be. Csak ezt az ikont cseréled ki. Meg amit még módosítani akarsz.

fatal 2012.05.29. 22:12:20

Újabb probléma: Néha nem jelenik meg itt a kommentmező. Először azt hittem szűrök valamit, de nem, mert frissítés után jó.

@penge™: Igazság szerint a régi skin úgy, ahogy van jobb volt, ez az alig látható progressbar (elemek betöltése) sem tetszik. Ha visszamásolom a régit működni fog, vagy változott valami az iniben?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.05.29. 22:30:32

@fatal: "Néha nem jelenik meg itt a kommentmező."

Ez nem újdonság, sajnos.

@ap: Igazából én is ettől tartanék leginkább. Mert az jó lenne, ha az Operát kitömnék fejlesztési pénzzel, reklámfelülettel, meg hírveréssel (most is mennyi cikk született netszerte erről a felvásárlásról, pedig ez még csak spekuláció, semmi hivatalos), de nyilvánvaló, hogy az nem lesz ingyen. Tehát a kérdés, hogy mi az ár.

Illetve még annyi, hogy ehhez miért kell éppen az Opera? Miért nem csinálják házon belül, mondjuk Webkit alapokon? Az Opera üzleti stratégiája jó, de a volumene nem egy nagyságrend mondjuk a Google-lel vagy a Facebook-kal összevetve (előző negyedévben volt valami 6-8 millió dollár bevételük ebből a bizniszből). Akkor?

fatal 2012.05.29. 22:38:18

@cousin333: Akkor nem túrom tovább a beállításokat, köszi a megerősítést. :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.05.29. 22:39:14

@fatal: Konkrétan mielőtt válaszoltam volna a hozzászólásodra, nekem sem jelent meg. blog.hu...

ap · http://premiumlivesets.hu 2012.05.29. 22:39:59

@cousin333: Az ok egyszerű.
Az Opera a mobil piacon piacvezetők között van. Az AdMarvel felvásárlásával és integrációjával kész a teljes termék. Olcsóbb felvásárolni egy működő és jó projectet mint 0-ról megvalósítani. A facebooknak csak a mobil hirdetési piac számít mert ott kell bevételt szereznie. Ha egy Fülöp szigeti cég ért volna el ugyanekkora eredményt akkor az lenne felvásárolva. Saját telefonnal saját böngészővel és már működő hirdetési rendszerrel tud bevételt szerezni amire szüksége van mert a hirdetésekből él, jelenleg a mobilpiacon egy centet sem kaszál. Ez meg a romló 2012Q1 eredmények és a tőzsdére lépés és az azt követő blama miatt most mindennél fontosabb. Nem érnek rá önerőből megoldani, gyors eredmény kell.
Sajnos pontosan emiatt senki ne reménykedjen benne hogy sok figyelem lesz fordítva a desktop verzióra... Az a facebook számára egy púp, egy járulékos valami ami meg lesz szüntetve, hisz nincs rá szüksége. A face nem érdekelt abban hogy beszálljon a böngészőversenybe... semmi haszna nincs belőle.

Dzsini 2012.05.29. 22:45:34

@cousin333: Ha valamiről, akkor itt a névről és főleg a know-howról lehet szó. Ha mobil böngészés, akkor Opera (Mini/Mobile), sok szempontból is - lehet sorolni az exkluzív kapcsolatokat különféle mobilszolgáltatókkal az előtelepített Operákkal, az Opera kezében levő reklámcégeket, technológiákat, infrastruktúrát - nem kell például kitalálni (fejleszteni vagy licencelni) egy Turbo technológiát, kéznél van, működik, hatékony, és volt már róla cikk, amikor megvették Operáék az egyik mobilreklámozós céget, hogy lehet rá építeni saját reklámokat megjelenítő rendszert is.

De továbbra is persze csak találgatunk, nincs semmilyen hivatalos reakció sehonnan - bár a tőzsdén legalább kereskedtek egy jót vele :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.05.29. 22:49:18

@ap: "A face nem érdekelt abban hogy beszálljon a böngészőversenybe... semmi haszna nincs belőle."

Ezzel nem értek teljesen egyet. Lehetne ugyanolyan trendteremtő, mint a Chrome a Google-nek. Ha ők drag'n'drop-ot akarnak a GMail-be, akkor nem kellett könyörögniük MS-nek, FF-nek, hogy légyszi, tegyétek má' be, hanem implementálták a Chrome-ba és a GMail-be és kész. Innentől akinek nincs ilyenje, az így járt. Vagy ők is beteszik. Másik jó példa a Geolocation. Ugyanezt a Facebook is eljátszhatná egy saját motorral, mint amilyen a Presto.

A másik, amire gondoltam, hogy a minialkalmazások pont remekül illeszkednének a Facebook profiljába. Kis keresztplatform (értsd, mobil is) webes programok, amikben annyi Like gomb meg online Facebook tartalom lehetne, amennyit nem szégyellnek. Az Opera nagyon sok platformra elérhető, azokon mindjárt futna minden ilyen kis vacak. Végsősoron még egy Facebook OS (vagy telefon OS) is felépíthető ilyen alapokon. Főleg ha figyelembe vesszük az Opera UPnP képességeit, a kamera- és fájlrendszerkezelés képességét.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.05.29. 22:52:17

@cousin333: Ezt a mobil OS dolgot amúgy már sokkal korábban is felvetettem (a Mozilla is pedzegeti), de az Opera ehhez nyilván túl kicsi. A Facebookkal karöltve viszont már nem, főleg, hogy a másik aktuális pletyka a Facebook telefonról szól.

Teddy Beer 2012.05.29. 22:53:01

Aztán a végén a Yandex veszi meg.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.05.29. 22:53:15

@fatal: Már azt hittem, hogy van új build, de ez csak a tegnapi. :)

Teddy Beer 2012.05.29. 22:54:29

@cousin333: "Ezt a mobil OS dolgot amúgy már sokkal korábban is felvetettem (a Mozilla is pedzegeti), de az Opera ehhez nyilván túl kicsi."

Opera is megcsinálta. Természetesen bugos lett, mint az őrület.

fatal 2012.05.29. 22:55:08

@cousin333: Én ma vettem észre, azt hittem mai. :D

64 biten még mindig összecsúsznak a betűk, lassan így az RC kapujában egy szintre hozhatnák a két kódot. Egyelőre maradok a 32bitesnél, tetszik. A 11.64-ből átmásolva és beállítva a skint még a kuka ikon is helyreállt. :)

Teddy Beer 2012.05.29. 22:58:14

@cousin333: Tabbee. Az ötlet csúnyán megelőzte a korát, csak a megvalósítás lett tápos.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2012.05.29. 23:00:08

@Teddy Beer: Ez amúgy nagyon jellemző az Operára. Facebookkal összefogva az innováció megmaradna, de az elhasalás elkerülhetőbb lenne.

ap · http://premiumlivesets.hu 2012.05.30. 00:09:28

@cousin333:
Sajnos ez lényegtelen.
A facebook profitorientált vállalkozás. Ők csak egy helyről szereznek pénzt ez pedig a hirdetések. Desktopon nekik teljesen mindegy, hogy ie-n safarin vagy egy saját böngészőn jelenik meg a fb oldal, mert azon megjelenik a hirdetés és jön nekik a pénz. Azonban az elmúlt években a mobil platform robbanásszerűen növekedésnek indult és a mobil eszközökön nem tudnak megjeleníteni hirdetést. Az emberek egyre nagyobb százaléka egyre többet facebookozik mobilról és egyre kevesebbet gépről. Arra már nem tudnak annyira alapozni hogy a regisztrációk száma továbbra is dinamikusan nőni fog, ezért azt kell meglovagolni hogy a jelenlegi felhasználók termeljenek még nagyobb hasznot. Ez pedig a mobil hirdetési piac.
Ha Neked erre a problémára kellene megoldást találnod, akkor Téged sem érdekelne hogy ha egy ilyen technológiával rendelkező cégnek van egy piaci részesedéssel alig rendelkező böngészője. Csak és kizárólag az kellene ami a saját céljaidnak megfelel.
Miután most erős megfelelési kényszer van a részvényesek felé nehezen hiszem el h a fb kidob párszázmilliót az asztali böngésző fejlesztésébe, egyszerűen mert nem fűződik hozzá pénzügyi érdeke. Ellentétben az Opera mobil böngészőjével és reklámmegjelenési technológiájával..

Teddy Beer 2012.05.30. 04:53:40

@cousin333: Most ugrott be, hogy 12 éve volt az Ericsson H610, a cebiten és azon is opera volt a böngésző. Lényegében egy telefonos tablet.

Mesmoryser 2012.05.30. 12:38:15

@ap: A gondolatmeneted helyes, ha azt vesszük alapul, hogy a FB egy közösségi oldal. A Google is így kezdte, évekig pedálozott, hogy piacvezető kereső legyen, és amikor ez sikerült, nekiláttak a terjeszkedéshez és ma már szinte minden internetes tevékenység elérhető rajtuk keresztül. Ha a FB-nak van egy kis esze, ők is megpróbálnak több lábra állni (ezt mutatják a mobil OS pletykák is), amiben akár egy desktop böngésző is jó eszközük lehet.

Akik meg nem értik, miért nem kezdenek el egy WebKites böngészőt fejleszteni, azt mondanám, hogy a FB-nak erre nincs ideje. És ez alatt nem kialvatlan, karikás szemű programozókat értem, hanem azt a sorsdöntő pillanatot, amikor az egész piac azt figyeli, hogy kipukkad-e a Facebook-lufi. Ilyenkor gyors, ütős lépések kellenek, és nem egy új böngészőn piszmogás. Ahhoz még a nagy gúglinak is három évre volt szüksége.

ap · http://premiumlivesets.hu 2012.05.31. 00:33:17

@Mesmoryser: Nem olvastál el sztem mindent amit írtam. Ez most nem egy újabb lábra állás hanem kényszerpálya. Az újabb lábra állás majd akkor jön ha stabilizálni tudják a nyereségüket ami most év elején csúnyán megbicsaklott.

Összefoglalni talán ez a napi gazdaságról szedett idézet tudja legjobban amit eddig írtam:

"A növekedés a vártnál korábban mutatta a lassulás jeleit egyes szakértők véleménye szerint, az első negyedévben ugyanis a társaság nettó eredménye 12 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Tavaly 88 százalékos bevételnövekedést ért el a társaság, idén már valamivel alacsonyabb, 64 százalékos dinamikára számítanak az elemzők. A növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak fő indoka egyrészt az, hogy túl nagy (85 százalék) a hirdetési bevételek súlya a vállalat bevételeiben. Másrészt az okostelefonok és a táblagépek terjedésével egyre nő az aránya a mobil felhasználóknak, ezt azonban nem tudja bevételekre váltani a cég, mivel mobil alkalmazásaiban nem szerepelnek hirdetések."

Ha ehhez hozzácsapod a részvénybevezetés körüli balhékat (és nem a rendszer összeomlására gondolok) és a jelenlegi árfolyamot akkor könnyen levonhatod Te is a következtetést. A facebook nem új lábat növeszt, hanem achilles szalagszakadást gyógyít. Mára már tőzsdén van a cég.. ott pedig nagy az elvárás.
süti beállítások módosítása